30.10.2019 | 00:07
ivan.ocd kaže:
@smayoo
Hvala ti na iscrpnom odgovoru i uputama. Dao sam još jednu priliku LibreOffice-u, ali ostali su isti problemi.
Font je i dalje nejasan, kako u tekstu tako i u manjim slovima sučelja.
Gledajući screenshot kojeg si postao, da, vidim da je nešto mutnije (nego npr na prozoru Jabučnjaka ispod, na istom screenshotu). Meni osobno to ne bi bilo niti primjetno, a kamoli da bi mi smetalo, ali jasno mi je da nekom može smetati.
Kad ti je neki LibreOffice dokument aktivan, klik na meniju na LibreOffice pa na Preferences (Postavke?). U dijalogu koji se otvori, s lijeva odaberi najgornju grupu, "Libre Office", ako već nije pa iz podliste odaberi "View" (Poged? Prikaz? tako nešto). U području s desna imaš dvije kvačice koje se odnose na anti-aliasing (dakle, oštriji prikaz detalja) pa provjeri jesu li uključene (vidi crveno zaokruženo na slici kako to izgleda kod mene). Uz jednu od njih (screen font anti-aliasing imaš i dodatno podešenje broja piksela pa se poigraj s njime dok ne dobiješ oštrinu slova koja te zadovoljava (jer to ovisi o tome koje si podešenje odabrao za prikaz slike na retina zaslonu). Vodi računa da dokument koji je otvoren prije nego si promijenio to podešenje moraš ili osvježiti (cmd+shift+R), ili zatvoriti pa otvoriti ponovno.
Hvala ti za jezični paket, sučelje Writera je na hrvatskom i provjera pravopisa radi.
Drago mi je
Međutim, pokušao sam ubaciti u sistem ovaj rječnik koji si dao i iz nekog razloga mi ne prepoznaje ništa. Ne znam zašto. Slijedio sam upute, restartao komp i ništa.
Googlanjem nisam naišao da postoji širi problem ove vrste. Ja sam siguran da to radi s bilo kojim OSom od 10.5 do 10.13. Ako imaš 10.14 ili 10.15, ne znam je li se tu nešto u tom smislu dogodilo (možda netko može potvrditi/provjeriti?), ali prije bih rekao da je nešto trivijalno.
Jesi li siguran da si stavio datoteke u točnu "Spelling" mapu? Na screenshotu koji si postao vidi se da jesu u nekoj "Spelling" mapi, ali ne vidi se cijeli path pa ne znam je li u točnoj. Znači, otvoriš Finder prozor, klik na meniju na Go (Idi), pa držiš ALT tipku da ti se pojavi Library (Medijateka) i onda kad ti se otvori taj library, tamo nađeš Spelling i dvoklik na njega.
Također, vidim da ti u Spelling mapi fali još jedna datoteka,
hr_HR.aff.
Pokušavam poslati screenshotove, ali ne znam zašto neće. Hvala na pomoći i trudu i tebi i svima ostalima
Neće zato što Jabučnjak ne kuži PNG format slike koji nastaje screenshotanjem na Macu. PNG sliku otvori Previewom, pa onda File / Export (Datoteka / Izvoz) i onda je snimi kao jpg.