imac 2011 boot sa ssd preko usb
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

imac 2011 boot sa ssd preko usb

06.05.2020 | 15:00
Poštovanje svima..Novi sam na forumu i od nedavno vlasnik imac 2011 i5 2.7ghz.Malo sam gledao po youtube,i ugradio bi dodatni ssd na postojeći hdd 1tb.Novi ssd micron 256gb sam formatirao u macu i preko superduper sam napravio clon svega.Zanima me kako pokrenuti boot sa novog kloniranog ssd koji je otraga piknut u usb port,pa ako neko zna proceduru da mi napiše..gledao sam da se drži tipka alt i odabere drufi disk za boot??.Navedeni disk mislim ugraditi umjesto dvd pogona pošto imam univerzalnu ladicu sata.Hvala
06.05.2020 | 16:11
Da, OPT, tj. ALT ti pokazuje bootabline diskove, pa će i njega na USB-u ako je bootabilan.

Ako nije, nema veze, ugradi ga, instaliraj na njega svježi sistem i onda s Migration Assistanom prebaci bitno s internog diska ako ti je tamo sve. Ako imaš samo Mail za podesiti i slično, onda radije to napravi lijepo ručno i da kreneš od čistog sistema na SSD-u.
06.05.2020 | 17:19
Problem je šta imam na internom disku dosta instaliranih programa,tipa office,pa studijski programi za snimanja,pro tools itd.Volio bi to da mi se ne pobriše,tj preko superduper klonirao,i sad bi ga pokrenuo preko usb ssd. Radi se o high sierra
Znaći kod podizanja stisnem alt i odaberem taj ssd disc i onda sa njega boot??
06.05.2020 | 19:03
Da, ako je taj klon ispravno odrađen, onda je to to. Alternativa je i da napraviš kopiju svega na Time Machine, pa onda s njega vratiš na SSD koji je već u kompu.
10.05.2020 | 08:53
Za pocetak nije losa opcija da malo koristis pretragu na forumu.Bice ti lakse i brze da se upoznas sa OSX-om
10.05.2020 | 12:56
Naravno. Pregledao sam sve ali dosta stvari ne razumijem jer sam nov. Sama koncepcija apple mi se svidja i nije komplicirano ali se bojim čeprkat. Imao sam neki infekt koji sam obrisao, pobrisao sam i google chrom, koristim safari i privilavam se. Sad kad je sve ok napravio sam backup time machine i imam kopiju. Ugradnju ssd ću stavit umjeato dvd pogona u iklinici ovaj tj. I rekli su napravit freshinstlaciju high sierra.

Gledao sam ovaj video kako stavlja fresh instalaciju ali ne kužim ako formatira interni hdd odakle mu instalira high sierra?

youtu.be/9_CZk6HBBJA
10.05.2020 | 13:22
Sa interneta. Pogledaj video jos jednom, vidis da se mora spojiti na internet.

Slobodno ceprkaj, tako ces najbolje naucit. Nije problem jednom/dvaput instalirati sve ispocetka
10.05.2020 | 13:50
kupus kaže:

Slobodno ceprkaj, tako ces najbolje naucit. Nije problem jednom/dvaput instalirati sve ispocetka

Znaći on napravi na externi time machine backup, ode u disc i obriše interni disk. Zatim ode na restart alt+r, i pod stavku 2 reinstal os. Zatim vrati sa time machine restore.. Alikako mu restora samo app, da mu ne pregazi ponovno os, tj šta nije na time machine os backupiran? I bdw koliko traje instalacija novog os sa neta?
10.05.2020 | 14:08
motif kaže:
kupus kaže:

Znaći on napravi na externi time machine backup, ode u disc i obriše interni disk. Zatim ode na restart alt+r, i pod stavku 2 reinstal os. Zatim vrati sa time machine restore.. Alikako mu restora samo app, da mu ne pregazi ponovno os, tj šta nije na time machine os backupiran? I bdw koliko traje instalacija novog os sa neta?

Tako je, on pokrene recovery s recovery particije (to moras provjerit prvo imas li instaliranu recovery particiju). Onda odabere fresh install (tu se sierra skida ponovno s neta, to ovisi o tvojoj brzini interneta) te nakon sto je instalirana, podaci se prenesu s time machine backupa.

EDIT: Ako nemas recovery particiju, napravis bootabilni usb sa highsierrom, bootas s njega i pokrenes instalaciju. Dalje je proces isti.
10.05.2020 | 14:33
motif kaže:
Problem je šta imam na internom disku dosta instaliranih programa,tipa office,pa studijski programi za snimanja,pro tools itd.Volio bi to da mi se ne pobriše,tj preko superduper klonirao,i sad bi ga pokrenuo preko usb ssd. Radi se o high sierra
Znaći kod podizanja stisnem alt i odaberem taj ssd disc i onda sa njega boot??

Ja sam osobno radio takvu proceduru sa CCC aplikacijom. Klonirao interni HDD, na SSD, zamijenio i boota. Kao da se ništa nije dogodilo, sve radilo bez ikakvih problema. Jasno bilo bi dobro imati backup neovisno o ovoj "operaciji" ako je to moguće, ali načelno nema problema.
10.05.2020 | 15:39
Hvala svima na pomoći.. Ić ću ionako na ugradnju ssd u i kliniku pa neka dečki odrade servis kako spada, počiste i slože to..
10.05.2020 | 22:27
Da ne otvaram novu temu...Kad će bit na servisu dal bi bilo dobro i cmos bateriju zamjeniti,ili neterba? Vidim da je cr2032 imam novu duracell,pa neznam dal da se to isto mjenja? Mada gledam da ide u moj imac BR2032,koja je razlika?
Nije bio otvaran do sad od 2012g od kad je kupljen
10.05.2020 | 23:44
Razlika je u drugačijoj kemiji baterije. BR2032 će puno teže (skoro nemoguće u normalnim okolnostima) "iscuriti" od CR2032. Ako ti baterija "iscuri", sigurno ošteti tiskane vodljive veze oko sebe.
10.05.2020 | 23:59
smayoo hvala na odgovoru.Dal mjenjati bateriju ipak je već nekih 8g stara i njemu..kad već otvaraju i ugrađuju ssd? Nisam nigdje našao podatak da je nekom iscurila..nego da traju duže od 10g.ali s obzirom da ide na servis bilo bi možda dobro zamjenit da ga za par mjeseci ne zadesi cmos
11.05.2020 | 00:10
motif kaže:
smayoo hvala na odgovoru.Dal mjenjati bateriju ipak je već nekih 8g stara i njemu..kad već otvaraju i ugrađuju ssd? Nisam nigdje našao podatak da je nekom iscurila..nego da traju duže od 10g.ali s obzirom da ide na servis bilo bi možda dobro zamjenit da ga za par mjeseci ne zadesi cmos

mozes tako i sve zamjenit unaprijed uzmes jos jednog pa da sa strane stoji.

ajd ozbiljno sad, ne trebas mijenjat bateriju. imam jednu pentiumIV 2001 makinu, baterija na ploci funkcionira Prije ce ti otic sve drugo nego baterija.

ajd sad ozbiljno 2, ako ces lupat pare u taj imac, i ako ga mislis ti koristit jos neko duze vrijeme, po meni bi ti bilo najbolje zamjenit GPU kako bi dobio support za novije macos-e. ako govorimo o 27" imacu.

forums.macrumors.com/threads/2011-imac-g...ard-upgrade.1596614/
11.05.2020 | 00:25
Bitno mi je bilo ovo za bateriju..imac je 21.5 Šta se ulaganja tiće, imam doma gotovo novi ssd 256gb i universal ladicu koju bi ugradio umjesto dvd i stavio još rama. Znaći 16gb da ima. Meni za moje potrebe odličan za narednih 5 godina.Znaći ulog je samo platit ugradnju ssd i kupit 8gb ram koji sam naručio sa ebay. Ostalo netreba dirat jer je sve kao novo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 19 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, jmirakul, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (797)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO