CleanMyMac - korisno ili ne?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

CleanMyMac - korisno ili ne?

04.10.2021 | 09:04
Pošto sam još zelen u ovom svijetu zanima me korisnost i ispravnost CleanMyMac X programa za čišćenje itd... nekoliko kolega ga koristi i hvali do neba i nazad, drugi ga nemogu ni smisliti. Na Reditu također sam dosta komentara pročitao da je obično smeće od programa koje nikom ubiti na MAC-u ne treba.
I sam vidim veliku razliku kod prikaza "slobodnog RAM-a" u njemu i na Activity monitoru.

Volio bih čuti više mišljenja onih koji su već duže vremena u ovom lijepom ekosustavu, hvala
04.10.2021 | 09:19
A nečeš ni tu dobit bolje recenzije od pljuvanja
Ja ga koristi na sva tri mac I nemam zamjerke,sve radi dobro
04.10.2021 | 09:23
I jel ti normalno prikaziva slobodan RAM kao ili slično kao na Activity monitoru ili ti blesira da ti je slobodno 50-80mb samo?

Mislim, ne očekujem ništa, želim ono realno je li pouzdan za tako neke stvari ili je obični scam kao većina u prikazu tako nekih stvari.
A s druge strane korisnost čišćenja junk fileova i ostalih gluposti kao optimizacije itd.
04.10.2021 | 09:27
motif kaže:

Mislis sve sto prikazuje da je "odradio", prikazuje dobro... a sto zaista radi, nemas niti sam pojma Kako theblack4 rece, po CleanMyMac, RAM-a slobodnog koliko ti dusa hoce, kad on to ocisti, onda upalis Activity Monitor, kad ono.... I tako...
04.10.2021 | 09:36
Mislio sam pretežito na ovu razliku

CMM prikazuje kao da je samo 1GB slobodan nakon akcije "free up" da očisti RAM kao, a na AM stoji da je samo 2.73GB zauzeto.
Znam da 8GB nije mnogo memorije itd itd, ali razlika im je malo prevelika i nekako nemam pouzdanja da CMM to prikaziva kako stvarno stanje je.

A radi se Macbook Air M1 8GB RAM 512SSD

P.S. - bilo je u žutom jer radim u Lightroomu pa sam ga ugasio prije SS-a
Prilozi:
04.10.2021 | 09:59
Moonlike kaže:
motif kaže:

Mislis sve sto prikazuje da je "odradio", prikazuje dobro... a sto zaista radi, nemas niti sam pojma Kako theblack4 rece, po CleanMyMac, RAM-a slobodnog koliko ti dusa hoce, kad on to ocisti, onda upalis Activity Monitor, kad ono.... I tako...

Večinu odradi,a sta ne odradi odradim ja ručno.
04.10.2021 | 10:19
Sve te "housekeeping" aplikacije su prikriveni malware. Kloni ih se, osim što su nepotrebne, potencijalno su i štetne.
04.10.2021 | 11:16
Koliko sam shvatio,niti google chrom,niti microsoft office,i slični nisu dobro došli na mac osx,zanima me zašto?
04.10.2021 | 11:23
smayoo kaže:
Sve te "housekeeping" aplikacije su prikriveni malware. Kloni ih se, osim što su nepotrebne, potencijalno su i štetne.

Potpisujem.
04.10.2021 | 11:24
motif kaže:
Koliko sam shvatio,niti google chrom,niti microsoft office,i slični nisu dobro došli na mac osx,zanima me zašto?

Ovi nisu dobro dosli nigdje a ne samo na macos, ali netko Chrome voli a netko drugi Office treba...

Chrome zato jer je Googleov spijunski alat, a za Office ne znam, ja ga vidim kao nuzno zlo ako ti bas treba.
04.10.2021 | 11:39
MS Office je zadnji puta bio pristojno upotrebljiv u verziji 2003 (za Windows). Sve nakon toga je sve gore i gore, napuhano, bugovito, nestabilno... katastrofa. Da ne kažem da je konkretno Excel već 5-6 godina u razvojnom zaostatku u odnosu na LibreOffice Calc koji je DONATIONWARE. Dakle, napredniji je po analitičkim i proračunskim funkcijama, i to BITNO, u odnosu na MS Excel (pa i u odnosu na OpenOffice Calc).

I, kako reče Riba, nema to veze s Macom, MS Office ne valja ni na jednoj platformi. Govno.
04.10.2021 | 12:25
CleanMyMac X (koristio sam ga i testirao duže vrijeme) radi točno za što je namijenjen. Problem je što macOS sasvim drugačije funkcionira od Windowsa gdje su korisnici naučili da tamo treba nešto čistiti, pa to rade i na macOS-u.
99% svega što CleanMyMac odradi može se odraditi i na macOS-u bez pomoći nekog programa izravno kroz GUI ili uz pomoć naredbi u Terminalu.
macOS je najbolje koristiti i ne opterećivati se raznim statistikama poput slobodne radne memorije. Recimo ako macOS nije baš odmah oslobodio memoriju, a nama je hitno (nisam se još našao u takvoj situaciji), onda upišeš ovo u Terminal
sudo purge

Ako baš nešto zapne i potrebno je čišćenje sistema (vrlo, vrlo rijetko) postoje bolji i besplatni alati za to poput Onyx-a. Plus s njim se mogu i namjestiti neke teže dostupne postavke ako se ne želi isto odraditi kroz Terminal.
04.10.2021 | 14:03
Kad smo već kod alata za čišćenje, ima li nešto što pročešlja ~/Library i /Library i makne zaostatke od obrisanih aplikacija .... naime većina aplikacija za Mac nema uninstaller .... pa mi se tu nakotilo smeća .... a ručno tražiti je tlaka. Npr isprobavao sam razne VPN klijente dok nisam našao što radi .... pa ostalo smeća od instalacija jer svaki mora nešto dodati i u te foldere, a aplikacije sam uredno obrisao ... a takvih aplikacija koje sa "isprobavao" ima još ....
04.10.2021 | 14:29
Piko kaže:
Kad smo već kod alata za čišćenje, ima li nešto što pročešlja ~/Library i /Library i makne zaostatke od obrisanih aplikacija .... naime većina aplikacija za Mac nema uninstaller .... pa mi se tu nakotilo smeća .... a ručno tražiti je tlaka. Npr isprobavao sam razne VPN klijente dok nisam našao što radi .... pa ostalo smeća od instalacija jer svaki mora nešto dodati i u te foldere, a aplikacije sam uredno obrisao ... a takvih aplikacija koje sa "isprobavao" ima još ....

Ne znam sto bi procistilo vec "nakoceniog" smeca koje ostaje prilikom brisanja aplikacija. Ali, da se to sprijeci, preporucam AppCleaner, preko kojega odradis deinstalaciju, odnosno isti pronade svo to smece po raznim folderima i obrise sve, tako da nema zaostataka.

freemacsoft.net/appcleaner/
04.10.2021 | 14:42
Znači neki suma sumarum je da će napraviti određeni posao za što je osmišljen ali da je nepotreban
04.10.2021 | 15:15
theblack4 kaže:
Pošto sam još zelen u ovom svijetu zanima me korisnost i ispravnost CleanMyMac X programa za čišćenje itd... nekoliko kolega ga koristi i hvali do neba i nazad, drugi ga nemogu ni smisliti.

Ovi koji ga hvale su vjerojatno bivši korisnici windowsa koji su navikli na takve programe. Taj app je anatema svemu Mac like.
Preporučio bih OnyX i/ili Cocktail

Oba su tu već jako dugo za razliku od CleanMyMac i ne koriste te njihove jeftine reklamne fore za plašenje ljudi.
04.10.2021 | 15:18
motif kaže:

Za Office su ti rekli već, ja ga koristim jer moram.
Ali Chrome? Ptice na grani znaju da osim što je špijunsko govno koje služi da nahrani Google svime što radiš, gledaš, s kim komuniciraš (dopuštam da te baš briga za to, znam hrpu takvih ljudi), važnije je da je loše i aljkavo napisana aplikacija koja troši resurse uzalud.
Resurse tipa 2 do 3 sata kraće trajanje baterija na laptopu, jer eto, jebe im se za tvoju bateriju. Ta dva su najvažnija razloga da se izbjegava taj program.
04.10.2021 | 17:14
Ja sam svježi Windows korisnik koji je došao "to the dark side"
Tobože kući je PC i dalje zastupnik svega, M1 Air je novi radni konj putnih formata

Okušat ću se malo sa OnyX-om da vidim kakav je i što je, CleanMyMac je ono što većina i traži, simple to use i estetski lijep, a pošto ga nema FREE mora i valjati, jer sve što košta - valja, tako se kaže.

A vidim nitko ne preporučuje niti spominje CCleaner, na PC-u mi je on zakon, za MAC znam da nije potrebam kao ni ostali navedeni, ali korisnost njegova naprema ovim ostalim navedenim app?

Na MAC-u samo Safari, na PC Chrome (i sve znam, uzalud nam bilo što jer svi sve prate, a Google je u svemu...)
04.10.2021 | 17:46
Prvi put sam čuo za CMM kad mi je usred surfanja iskočila njihova reklama, napravljena da izgleda kao Mac OS error prozor - "Mac se usporio, bla bla".
Takvu taktiku imaju samo spyware smeća. To ne ide na moje strojeve

A Chrome, slobodno ga koristi i na laptopu, tako da imaš sve usklađeno s oba računala, bookmarke i to. Jedino računaj da će ti puno brže potrošiti bateriju.
04.10.2021 | 18:36
Vanjuška kaže:
Prvi put sam čuo za CMM kad mi je usred surfanja iskočila njihova reklama, napravljena da izgleda kao Mac OS error prozor - "Mac se usporio, bla bla".
Takvu taktiku imaju samo spyware smeća. To ne ide na moje strojeve

A Chrome, slobodno ga koristi i na laptopu, tako da imaš sve usklađeno s oba računala, bookmarke i to. Jedino računaj da će ti puno brže potrošiti bateriju.

To sam i ja (budala) govno probao, pa ga bacio u nepovrat.
04.10.2021 | 18:39
Nemam pojma što je ccleaner. Prvi put čujem za to. I fkt nemam pojma što bi svi ti programčići mogli pametno i korisno raditi na macOSu. macOS nema registry, nije organiziran da ga neki zaostali clutter može usporiti. To je unix ispod haube. Da, ostane nekog zauzetog mjesta na disku od tih zaostalih datoteka u ~/Library. Jednom sam išao to sve pješke pregledati i počistiti što je nepotrebno. Tamo negdje, kad sam prelazio s 10.8 na 10.11. Iz znatiželje, više nego iz potrebe. Nakon pomnog češljanja, izbrisao sam na desetke foldera odande, skupa sa svime u njima. Kad sam pogledao ponovno koje je zauzeće diska, ustanovio sam da sam oslobodio nešto kao (ne sjećam se točno) - 10 MB? WTF? Na disku od 500 GB. 0,002% Ma daj...
05.10.2021 | 16:41
Znači stvarno sve niškorist
Ok, dileme smo riješili oko takvih programa, zahvaljujem svima na vremenu i mišljenju
05.10.2021 | 19:37
To što on radi može fino napraviti i spartanski Disk Diet, probaj njega.
06.10.2021 | 05:55
DaisyDisc.
06.10.2021 | 07:45
Jbt... šta ste se razbacali sa raznim a u biti istim alatima,ali bitno da clean my Mac nije nešto ali ovi ostali kojih ni nema u app store su zakon,i rade posao... Profesionalizam,Živio nam jabučnjak..
06.10.2021 | 08:06
Jbg. Kad se nekome objašnjava nešto a on. Nije problem u poslagivanju i sortiranju problem je u načinu na koji se to radi. CMM usporava Mac-a svojim algoritmom i radi bog zna šta još, ovdje radiš "sve pješke".
06.10.2021 | 08:33
Ja nisam primjetio nikakvo usporavanje nakon instalacije cmm,tako da su to priće rekla kazala
06.10.2021 | 09:32
motif kaže:
Profesionalizam,Živio nam jabučnjak..

Kakav "profesionalizam"? Ti misliš da je netko ovdje plaćen za to što radimo? Ako ti se ne sviđa tu, nitko ti ne brani da se više nikad ne vratiš.
06.10.2021 | 10:35
Evo moje profesionalno neplaceno misljenje nakon sto sam odvojio 20 minuta da isprobam CMM.

Skinuo za tekucu verziju i pustio ga da napravi svoje. Rezultat je sljedeci:

- Cleanup je nasao 7.91 GB of "unneeded junk", od cega 6 GB spada na user cache, od toga najveci dio na cache web browsera. Bas pravo iznenadjenje. Skrenuo bih paznju da iako se nece nista dogoditi ako obrises cache (sto se moze napraviti i iz browsera), nikako to ne bih nazvao "unneeded junk" (!). Cache ima svoju funkciju, a ako ga redovno brises (zato jer ce se tajk cache redovno puniti) glavni rezultat ce biti da ce to browsanje i rad u aplikacijama biti sporije. Toliko o "ubrzavanju vaseg Maca". Ako netko nema par GB na disku za cache, onda neka kompletno iskljuci cache u browseru. Nasao je i "email attachments", ali samo one koji su u Mail.app koji ne koristim. Takodjer, ne znam zasto bih brisao mail attahmente, mailovima se treba baviti iskljucivo iz mail klijenta.

- Protection je navodno nasao 3 "potential threats". Prvi je neki command line executable u download folderu koji se ne moze ni izvrsiti i kojeg sam downloadao tko zna kad i zasto, ali sam prilicno siguran da nije dio "UtilitySearch" kako CMM sugerira. Drugi su nekakvi plugini koji su dio Spigot Adwarea sto stoji, ali se radi o plugin fileovima na disku koji su davno uklonjeni iz browsera. Treci threat je xml file u kojem su definicije valuta od nekog konvertera kojeg sam jednom davno koristio. Nema bas nista opasno u tome ali hajde, ustedit cu 8 KB prostora na disku ako to maknem.

- Speed mi je predlozio da "Run maintenance script" koje se za neupucene i tako automatski izvrsavaju dnevno od OS X 10.6 na dalje. Drugi je savjet da napravim "flush DNS cache". Uz to sto ce se povremeno flush sam napraviti, ako googlate "macos flush dns cache", prvi link vas vodi na naseg starog prijatelja MacKeepera. Treci savjet je "Free Up RAM". Kako je netko vec spomenuo ista stvar se moze postici i jednostavnom naredbom iz terminala ali zasto? Ne da mi se sada traziti ali u nizu od sjajnih clanaka na ArsTechnici koji su dokumentirali svaki verziju macOSa je objasnjeno zasto macOS agresivno koristi memoriju by design i da to ne znaci da je nema dovoljno jer ce ista biti realocirana ako je to potrebno.

Dobra vijest je sto CMM nije malware i lijepo izgleda. Preostaje pitanje vrijedi li vam ovo 90 USD jednokratno ili 35 USD godisnje + dijeljenje vasih podataka sto barem jasno pise u privacy policy.
06.10.2021 | 11:18
Ja koristim CleanMyMac vec godinama i nisam dosad imao nikakvih problema. A razlog zasto sam ga poceo koristiti jest malen kapacitet SSD-ova prije par godina. Tad je svaki gigabajt sistemskog diska znao dobro doci Naravno, nekakve nepotrebne optimizacije i skripte sam iskljucio i ne koristim jer nema potrebe za tim.

Jedna od korisnijih mogucnosti je brisanje nepotrebnih jezicnih komponenti iz appova sto zna ustediti dosta mjesta. Naravno, danas u doba povoljnih SSD-ova nije vise toliko potreban, a vecini usera nije potreban uopce.

Sto se tice korisnickih podataka naravno da je blokiran Little Snitchom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 7 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO