06.10.2021 | 10:35
Evo moje profesionalno neplaceno misljenje nakon sto sam odvojio 20 minuta da isprobam CMM.
Skinuo za tekucu verziju i pustio ga da napravi svoje. Rezultat je sljedeci:
- Cleanup je nasao 7.91 GB of "unneeded junk", od cega 6 GB spada na user cache, od toga najveci dio na cache web browsera. Bas pravo iznenadjenje. Skrenuo bih paznju da iako se nece nista dogoditi ako obrises cache (sto se moze napraviti i iz browsera), nikako to ne bih nazvao "unneeded junk" (!). Cache ima svoju funkciju, a ako ga redovno brises (zato jer ce se tajk cache redovno puniti) glavni rezultat ce biti da ce to browsanje i rad u aplikacijama biti sporije. Toliko o "ubrzavanju vaseg Maca". Ako netko nema par GB na disku za cache, onda neka kompletno iskljuci cache u browseru.
Nasao je i "email attachments", ali samo one koji su u Mail.app koji ne koristim. Takodjer, ne znam zasto bih brisao mail attahmente, mailovima se treba baviti iskljucivo iz mail klijenta.
- Protection je navodno nasao 3 "potential threats". Prvi je neki command line executable u download folderu koji se ne moze ni izvrsiti i kojeg sam downloadao tko zna kad i zasto, ali sam prilicno siguran da nije dio "UtilitySearch" kako CMM sugerira. Drugi su nekakvi plugini koji su dio Spigot Adwarea sto stoji, ali se radi o plugin fileovima na disku koji su davno uklonjeni iz browsera. Treci threat je xml file u kojem su definicije valuta od nekog konvertera kojeg sam jednom davno koristio. Nema bas nista opasno u tome ali hajde, ustedit cu 8 KB prostora na disku ako to maknem.
- Speed mi je predlozio da "Run maintenance script" koje se za neupucene i tako automatski izvrsavaju dnevno od OS X 10.6 na dalje. Drugi je savjet da napravim "flush DNS cache". Uz to sto ce se povremeno flush sam napraviti, ako googlate "macos flush dns cache", prvi link vas vodi na naseg starog prijatelja MacKeepera.
Treci savjet je "Free Up RAM". Kako je netko vec spomenuo ista stvar se moze postici i jednostavnom naredbom iz terminala ali zasto? Ne da mi se sada traziti ali u nizu od sjajnih clanaka na ArsTechnici koji su dokumentirali svaki verziju macOSa je objasnjeno zasto macOS agresivno koristi memoriju by design i da to ne znaci da je nema dovoljno jer ce ista biti realocirana ako je to potrebno.
Dobra vijest je sto CMM nije malware i lijepo izgleda. Preostaje pitanje vrijedi li vam ovo 90 USD jednokratno ili 35 USD godisnje + dijeljenje vasih podataka sto barem jasno pise u privacy policy.