13.12.2022 | 19:43
Mi koristimo AFP protokol jer Finder na taj način najglatkije radi, ali
nikad ne otvaramo aplikacijama dokumente na serveru niti ih uređujemo na taj način jer to uvijek stvara probleme. Kopiramo datoteke lokalno sebi, radimo na njima i onda ih vraćamo natrag.
U teoriji bi to trebalo raditi i preko mreže, ali u životu ima 100 nekih problema. Kad bismo to morali tako napraviti (radi mrežne kolaboracije, da nas ima više, itd.), vjerojatno bih platio profesionalca da nam postavi Linux server po principu "fire and forget" i koristili bismo protokol kojeg bi nam on postavio, podesio i zajamčio minimum glavobolja. I, po potrebi, platio bih i odgovarajuće klijentske licence za Macove, za taj odabrani mrežni protokol.
Spotlight preko AFP? Hm. Meni to zvuči kao "asking for trouble"
Ali priznajem da nisam nikad ni pokušao.
Uglavnom, AFP je protokol kojeg je i Apple zapravo napustio (ili počeo napuštati) tako da nije čudo da ti radi sve lošije sa svakim updateom.
Jedno osnovno pravilo s AFPom - pravila pristupa prema većem broju korisnika se
ne daju podesiti. Niti na Unix razini (chmod), niti na osX razini. To jednostavno ne radi. Podesiš sve za jedan folder, čini se OK, kreiraš u njemu subfolder i - pušiona. Korisnik koji ima sve dozvole kreira novi file, i taj novi file nema ispravno postavljene grupne dozvole, nego pristup ima samo kreator. I tako. Sranja.
Mi smo na kraju to riješili da je cijela šerana struktura u vlasništvu nekog pseudokorisnika, a mi svi za pristup tom folderu imamo fiksno zadano autentifikaciju ne kao mi koji jesmo, nego kao taj pseudokorisnik.
Znači ovako nekako izgleda taj URL:
afp://
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
/Shared/Projekti
Kod prvog pristupa s nekog Maca, utipkaš password za pseudokorisnika i uklikaš kvačicu da ga zapamti u keychainu i dalje imaš seamless pristup.
Improvizacija i workaround, posljedično ne znamo tko je na kojem fileu zadnji pristupao, ali malo nas je u firmi i to nam je OK, a Finder puno bolje radi preko (napuštenog) AFP, nego preko SMB, osobito kad nisu iste verzije macos na svim strojevima.