08.12.2008 | 23:44
drlovric je napisao:
Ne mogu se oteti dojmu da svi korisnici Mac racunala "iz dna duse" mrze i preziru sve sto je iz Microsofta
Stisni zube, bori se, i otmi se tom dojmu, jer sam npr. ja Mac korisnik manji dio vremena (samo kod kuće), dok sam na poslu, dakle najmanje 8h dnevno, PC korisnik, što slijedom politike firme, što slijedom posla (projektant sam, AutoCAD mi je glavni alat, a on ne postoji u verziji za OS X). Osim toga, u životu ne mrzim ništa. Mržnja je prije svega autodestruktivan osjećaj i najviše škodi upravo mrzitelju. Ne prezirem sve što je iz Microsofta, samo većinu
ali da si pažljivo čitao moj prethodni post, mogao si primjetiti kako sam vrlo izričito i jasno pohvalio MS Excel.
Treba biti posten pa priznati da je iz te kuce izaslo puno dobrih proizvoda (Age of Empires mi odmah pade na pamet
), a Word je definitvno jedan od njih.
Hm. Definiraj "puno". I definiraj "dobro". Po mojoj definiciji "dobar" je samo Excel. Također po mojoj definiciji, "jedan" nije "puno".
Nije bitno da li je ovrekill ili preskup, bitno je da je dobar i da je standard u praksi.
Mais non, mon ami, pas de tout. Itekako je bitno da li je overkill i da li je preskup. Osim, naravno, ako imaš neograničene resurse (što je obično povezano s tim da te netko drugi financira). Da je dobar, to je bitno, slažem se. Nije dobar.
Zato što je overkill i zato što je preskup (ne samo novaca za njega samog, nego i novaca za hardware koji ga može kvalitetno vrtiti).
Bilo gdje da se zelite zaposliti gdje traze neko IT znanje to ukljucuje poznavanje MS Office paketa, a ne Neo. Mada je vrijeme prilagodbe (ako znas bilo koji od njih) par dana.
Ovo je točno. Čak i ako ne traže neko IT znanje, nego se radi o običnom administrativnom, tajničkom ili sličnom poslu. I isto tako mogu posvjedočiti kako sam upoznao desetke samouvjerenih kandidata koji su u svoj CV napisali kako suvereno vladaju MS Officeom pa su u Wordu prijelom stranice radili tako da lupe ENTER 60 puta.
Tako da je zapravo sasvim svejedno što se traži. Ako netko zna jedno - zna sve. Ako ne zna nijedno, a ima dovoljno debelu kožu, i opet će napisati da zna sve.
Na koncu poznajem puno ljudi koji koristeci predloske i novo sucelje u Wordu 2007 za tili cas sloze neku pozivnicu, dokument, fax ili bilo sto drugo i njima vise od toga ne treba.
Ozbiljno? Znaš "puno" takvih ljudi? Ajde, molim te, ne trebaju mi njihova imena, ali stani lijepo pred ogledalo i pobroji ih onako iskreno, po duši, dok se gledaš u oči. Pa napiši ovdje rezultat.
Ja ih znam 3 (tri).
Postoji armija takvih korisnika koji ne koriste ni 5% mogucnosti. Moja supruga je takva, i ja volim Word jer nece mene zapitkivati kako da sta napravi
To je, naravno, samo stvar navike. Da se navikla na Neo, volio bi Neo. Ali ti si je (ili netko drugi) opskrbio (moguće i ilegalnim) Wordom, zar ne?
Ne kazem da to ne bi mogli napraviti u Neo, ali ne sa takvom lakocom.
Ali, dapače, bi. Stvar je samo u 15% razlike u rasporedu komandi na menijima i toolbuttona.
Da ne govorim o podrzanoj literaturi, knjigama, brojnim tecajevima za taj program. Postoji li uopce tecaj za korisnike koji zele nauciti Neo?
Mais oui, bien sur. Da te je zanimalo, znao bi za njih. Štoviše - besplatni su za određenu populaciju, a organizira ih CARNet. Ne specifično za Neo, ali za OpenOffice (Neo je native OS X port Opena).
Osobno sam radio u US ARMY dulje vrijeme, i svi koriste MS Office (doduse uvijek predzadnju verziju). Zasto ne uzmu Neo ako je jos i besplatan?
Nisam vidio još nijednu vojsku koja koristi išta besplatno. Vojsci nije bitno da je besplatno, nego da ima papir da oni to smiju koristiti. Primjerice, stanovita eminentna mesna industrija u hrvatskoj morala je potrošiti značajnu količinu novca na pribavljanje razne papirologije kako bi mogla steći uvjete da postane standardni NATO dobavljač mesnih konzervi. Iako nijedan od tih papira zapravo nije utjecao na (visoku) kvalitetu njihovih mesnih konzervi, ali je svakako utjecao na cijenu.
Navodite da je prednost Neo paketa sto zauzima manje diska i resursa racunala. Kome je danas bitno koliko hard diska popapa neki program. To je igralo nekada kada smo imali diskove po 1GB ili manje.
To igra
uvijek. Razmisli zašto želiš kupiti 1 TB disk i još 2 GB RAM za svoj novi iMac iako bi sasvim komotno mogao raditi i bez toga da nisi rob svog apriornog sustava vrijednosti. Da dalje ne elaboriram.
Ja openoffice vidjam samo po internet caffeima, i to najcesce onima koje je posjetila BSA inspekcija i kaznila ih
Ja ga dosta viđam i po firmama koje je posjetila BSA (koja btw nema ovlast kažnjavati). Viđam ga po firmama kojima je smiješno da za office paket moraju platiti više nego za osnovni software alat kojim zarađuju kruh svagdanji (jer npr. mrežnom licencom AutoCAD-a pokrivaju optimalno svoje radno opterećenje, ali Office moraju platiti za svaki, baš svaki stroj u firmi, bez obzira koliko je često i intenzivno u funkciji).
Traje akcija Office 2007, tri licence za 400kn. Jel to izdatak neki za Win korisnike?
To ti je Djuro već odgovorio. Ja ću dodati da traje i akcija za NeoOffice. Plus beskonačno licenci za nula kuna. Koliko je to puta manji izdatak po licenci?
Kada suporedim ta dva paketa u cjelosti, ja na to gledam kao na situaciju, "sto si kupio Audi A6, kada te i Yugo dovozio na posao?"
Svojim si tekstom, a osobito ovom posljednjom rečenicom zapravo dokazao kako nisi nikad ni usporedio ta dva paketa u cijelosti. Ili, ako inzistiraš da jesi, molim te daj mi reci koliko si otprilike vremena utrošio na tu usporedbu?
Što se tiče Audija i Yuga, potpuno se slažem s pitanjem. Ako ti treba auto
samo da te doveze do posla, što fali Yugu? Nisi valjda snob koji se mora qrčit pred susjedima??
Iako je usporedba preekstremna. Odnosu MS Office - Neo Office primjerenija je usporedba Audi A6 - Kia Magentis. Yugo bi bio npr. Vizawrite za Commodore 64.