Adobe CS i nasa slova...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Adobe CS i nasa slova...

03.03.2004 | 15:36
Da li trenutna Adobe CS kolekcija aplikacija (InDesign, Illustrator, GoLive...) ima potpunu podrsku za nas raspored slova po Unicode standardu na Pantheru?
Ako da, koja verzija (obicna ili samo CE)?
Da li je moguce u tim app koristiti fontove s PC-a (TT i/ili OT)?

Na netu sam sve nasao, ali molim osobe s iskustvom koje koriste doticne programe za odgovor, ja naime jos struzem u PM7 na 9tki.

Thnx
03.03.2004 | 15:58
Da, izuzev navodno GoLive-a koji nema, ali nisam osobno probao jer ga ne koristim. Sve se odnosi na CS kolekciju. PC fontovi uglavnom rade bez problema.
03.03.2004 | 17:26
Mogu li se PC fontovi koristiti na Pantheru u svim aplikacijama ili je to specifično za Adobe?
03.03.2004 | 18:21
Ako font radi, radi svuda.
03.03.2004 | 23:31
Mala nadopuna. OT fontovi i OT fontovi nisu uvijek isti. Naime, OT font moze i ne mora imati prosireni skup znakova (i dodatne non američke enkodinge). Konkretno, "prave" OT fontove iz Adobeovog Font Folia ces prepoznati po nastavku Pro, recimo Minion Italic Pro. I taj font će raditi kako na Macu tako i na PC-u.
07.03.2004 | 02:59
Zamijenio sam neke fontove koje sam našao na Macosu, a nisu imali naša slova, sa fontovima iz WinXP (TTF). Sada Jabučnjak izgleda malo ljepše. Prije sam na nekim mjestima imao zamjenski font za naše slovo koji ponekad nije bio odgovarajuće veličine ili debljine pa je ružno izgledalo. Dakle, s te strane vidim poboljšanje. Postoji li neka mana toga postupka koju ja trenutno ne vidim? Macosov font je bio u jednom fileu, dok su WinXP uglavnom u 4 (ovisno o tipu slova koje podržava). Zamjenio sam one standardne Win fontove tipa Arial, Times New Roman, Courier New, Verdana ...
07.03.2004 | 07:52
Konkretno, "prave" OT fontove iz Adobeovog Font Folia ces prepoznati po nastavku Pro, recimo Minion Italic Pro. I taj font će raditi kako na Macu tako i na PC-u.

Nema "pravih" i "krivih" OT fontova, ima samo podrzanih i nepodrzanih kodnih stranica u OT pismima. U Adobeovom slucaju, Pro kolekcije podrzavaju srednje- i istocnoeuropske kodne stranice. NJih je u cijeloj kolekciji tek desetak. Sva ostala OT pisma su samo T1 prerade u novi OT format, da bi se uhvatio ukorak s vremenom i konacno rijesila platformska ovisnost razlicitih zapisa, sto je Adobeu donosila nocnu moru.
OT je konacno univerzalno rjesenje jer OT pisma svud rade jednako.

Sljedeci korak je da sva pisma postanu Pro kolekcije, no to ce pocekati jooos duuugo.
No mozda bi hrvtaski zastupnih Adobea ponudio lokalizaciju ostalih Adobeovih pisama u OT formatu. Ovo je tlapnja, dakako.
07.03.2004 | 19:17
Dali je netko testirao Adobe Design Collection CS CE? Naravno mislim Beta verziju onoga što još nije izašlo!

Dali je netko probao sa URW OTF fontovima? U SLO su jako popularni i cijena je pristupačna...

www.urw.de/english/home.htm
21.03.2004 | 22:44
OT fontovi rade u CS aplikacijama (InDesign, Photoshop, Illustrator) bez greške. Provjereno. Za one koji jos rade u OS 9, 9.1 ili 9.2 a imaju CE navedene aplikacije, OT fontovi takodjer rade besprijekorno.
URW fontovi su radjeni za Windowse XP i imaju 1250 kodnu stranicu, znači istočno-europsku i ne ponašaju se u CS aplikacijama kako treba. Naime, naši znaci su na nekim čudnim mjestima i mogu se dobiti samo preko InsertGlyph u InDesignu. To znači "pješice" unositi naše znakove, što naravno, nije dobro.
Za sve koji su zainteresirani - imam preko 200 porodica OT fontova sa svim znakovima - Exteneded Europe, što znači od skandinavskih, preko poljskih, čeških, do naših i svi besprijekorno rade u CS aplikacijama u Pantheri i u CE aplikacijama u OS 9.2. Broj glyphova kreće se od 400 do 550. Svi su napravljeni iz originalnih Adobe, Agfa, Bitstream i Linotype fontova.
Svima kojima su potrebni D&N Type 1 slova (ja sam ih lokalizirao) mogu ih dobiti besplatno, no OT fontovi nisu besplatni. Kako do sada nisam prodavao slova, već ih radio samo za svoje potrebe, ne znam cijenu fontova. Najbolje bi bilo da ovdje date svoje ponude, pa se možemo dogovoriti.
21.03.2004 | 23:52
Nisam siguran, dali te dobro razumjem...

Dali govoriš o Unicode URW fontovima? Dali govoriš o CS CE aplikacijama?
22.03.2004 | 11:46
Sada sam siguran, jer sam probao!

Naime sa Unicode URW fontovima (OTF) i sa CS CE Aplikacijama sve krasno radi! Ti si probao neke upola stvari, jer sa običnim CS (bez CE) to stvarno neradi i svakako i ne treba da radi!

Sada skračujem pitanje na to koje URW fontove si probao, jer jasno je da si Adobe probao bez CE!
22.03.2004 | 23:52
Mislio sam na CS aplikacije koje nisu CE. Imam legalno kupljen paket jer mi je neophodan za posao. Moji OT fontovi, koje sam spomenu rade besprijekorno u tzv. western verziji CS aplikacija, sa nasim i svim ostalim europskim znacima. Uskoro bih trebao dobiti i tu CE verziju, naravno, legalnu, i onda će, zašto da ti ne vjerujem, URW fontovi raditi. No, ne znam jesi li u njima što "prelomio", knjigu, časopis i sl., osvijetlio ili napravio PDF za Print to Plate. Mnogi su tu zapeli. Navedeni URW fontovi na printerima rade, ali u PDF formatu ili na filmu nema ili malo ž, ili malo ć, a ponegdje i malo đ. Često je na mjestu malog č malo ž itd. Vjeruj mi, to su iskustva iz prakse.
23.03.2004 | 13:09
Aplikacije koje nisu CE Adobe na našem području ne prodaje, tako, da ostaje samo piratski... Meni samo smeta "moji" OTF fontovi! Sva zbrka koja je sa fontovima u istočnoj evropi, nastala je zbog "mojih" fontova jer je svako nešto radio, a postoje točni standardi za izradu i preradu fontova...
Žalim što sumnjam u "tvoju" preradu ali uvjek se nalazi neka greška... CE CS verzija collectiona izlazi za par dana, ja sam beta tester, pa sam sve to probao sa beta CS CE! U tim se fontovima več radi jako puno stari i nikakvih poteškoča nema sa njima!

Ako recimo netko u sloveniji ima poteškoča sa fontovima, svatko mu svjetuje "kupi URW i sve če biti o.k!" Mislim, da nitko nije prodavao URW fontove u Hrvatskoj, pa je to ostalo nepoznato...
23.03.2004 | 14:42
Ne treba ti smetati ono "moji" jer zaista jest moja lokalizacija, ali tocno prema kodnim stranicama, i to ne samo za nase znake vec i za ceske, poljske, skandinavske, pa ako hoces i za cirilicu i staro-grcki.
Da na tome polju nisam od jucer, dovoljno govore D&N slova, koja su, ne po mojoj procjeni, najbolja type 1 slova na Macu pod starim sistemima. Sve je to zbog toga sto slova ne radim "napamet", vec prema svim standardima za izradu i preradu fontova.
Sto se tice CS aplikacija i nisam rekao da su kupljene u Hrvatskoj. Pa Europa uopce nije daleko...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 18 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO