27.01.2013 | 15:15
Ispričavam se na malom kašnjenju s odgovorom, al bili su burni dani
mileni kaže:
Prije nego sam presao na mac cesto sam cuo pokude na racun OSX-a u vezi zatvorenosti. I ne shvacam tu zatvorenost sad kad sam vec dosta vremena pretezito na OSX-u. Ja ju ne vidim. Valjda sam slijep?
Jedino gdje je OSX zatvoren je valjda u vezi samog GUI-a. Naspram windowsima npr. ne mozes editirati izgled OSX-a po svojim zeljama i potrebama. Nisam to radio ni na windowsima, pa mi ista stvar nije potrebna ni na OSX-u.
Ali to je banalna stvar koja nikako ne moze utjecati na sam rad OS-a (bilo kojeg). U vezi svega ostaloga, OSX se nikako ne razlikuje od jednih windowsa. Jednak stupanj zatvorenosti/otvorenosti. Ne vidim razlike. Ili ja osobno nemam neke velike potrebe customizacije? Ukoliko je to slucaj, onda taj pojam zatvorenosti OSX-a neka opise netko tko situaciju poznaje bolje od mene
GUI nema veze s time. Što se njega tiče, OS X je i dalje sustav koji mi najviše odgovara po pitanju korisničkog iskustva out-of-the-box i nemam nikakve potrebe za modifikacijom istog.
Otvorenost je pitanje koje se poteže na više razina. Iako sam dugogodišnji Mac korisnik, jako velik dio ili čak većina softvera kojeg koristim je open source: 2-3 varijante Eclipse-a, Cyberduck, Cog, LibreOffice, Inkscape, VLC, XLD itd. Jedan od nabrojanih programa, Cog, je stao s razvojem, ali ga je u ruke uzeo drugi programer i razvoj je nastavljen. Radi se o fenomenalnom audio playerčiću koji mi je 100%-tno zamijenio iTunese prije par godina i bilo bi stvarno šteta da propadne, a to bi se vjerojatno i desilo da nije bio
otvoren.
Ajmo dalje... Kupnjom novog stroja dobio sam Mountain Lion koji mi nakon instalacije i podešavanja CUDA Toolkita u terminalu izbacuje određenu grešku svaki put kad želim administratorske ovlasti. Do sada ovo nije imalo nikakvog utjecaja na moj rad, ali nitko mi ne garantira da se to neće desiti u budućnosti. Na Lionu se to nije dešavalo i očito ispravak tog buga ovisi jedino o Apple-u, a isti se i pojavio jer je Apple krpao jedan sigurnosni propust u OS X-u. Ne želim vas zamarat previše tehnikalijama, ali na otvorenom sustavu bi se veći dio zajednice angažirao oko rješenja (ovisno o tome koliko ga ljudi koristi).
Kod otvorenih sustava je također lakše predvidit u kojem smjeru idu, a i ako zastrane odmah nastaju forkovi koji nastavljaju put u onom smjeru u kojemu je određena skupina korisnika htjela ići. Da je OS X bio potpuno otvoren sustav, pretpostavljam da bi jedan veći fork nastao upravo nakon 10.6. Tada bi jedan dio korisnika otišao u smjeru Liona i ML, a drugi u smjeru OS-a za zahtjevnije korisnike u kojemu bi npr. iOS đinđe minđe i App Store bili opcionalna stvar. Osobno bih odabrao taj potonji koji se nikad nije desio.
S obzirom da sam ipak programer, otvorenost mi dopušta da se uključim u razvoj softvera i ispravim nešto što mi ne odgovara u njemu. Moram priznat da (još) nemam tu praksu, ali nije ni tako teško ispravit pokoji bug ili dat nekakav doprinos
Čuo sam nedavno i jedan primjer utjecaja zatvorenosti formata dokumenata na rad državnih institucija - jedno ministarstvo je imalo Office 2003, a drugo Office 2007. S obzirom da Office 2007 koristi drugačiji format datoteka, jasno je da je bilo ozbiljnih problema u razmjeni dokumenata od jednog ministarstva prema drugome. Da su .docx, .xlsx i sl. otvoreni formati, već bi bili odlično podržani u besplatnom LibreOffice-u. Podržani su i ovako, ali još uvijek ima problema u konverziji jer se do podrške istih došlo (pretpostavljam) reverznim inženjeringom.
Eto, nadam se da sam bar malo obrazložio koliko je otvorenost bitna. Naravno, ona nije rješenje za sve i ima svojih mana, ali nekako mi se sve više čini da je broj prednosti dovoljan da ozbiljno razmislim o nekoj budućoj tranziciji