28.01.2013 | 04:05
mileni kaže:
Imas danasnji 10.8. Po cemu te on ogranicava u radu? Koliko sam skuzio po tvojim postovima, ni po cemu. Osim bojazni da ce mozda u buducnosti biti tu nekakvih ogranicenja. To ne negiram, mozda i hoce. No trenutacno ih nema.
Pa i napisao sam od početka da sam
trenutačno zadovoljan OS X-om i da još nije vrijeme za prijelaz, ali isto tako da razmišljam o prelasku na Linux u nekoj budućnosti iz raznih razloga koji su nadalje navedeni i potpuno opravdani.
Uzmi naprimjer ovo:
' Dapače, open-source-u često zamjeram stvari poput velike disperzije sličnih projekata i česte neispeglanosti istih, ali već sam spomenuo da se ovdje ne radi samo o otvorenosti koda ili OS-a već o mnogo široj slici.'
Cijeli svoj post 'slavis' otvorenost Linuxa i navodis pozitivne primjere istoga. I sa svima se slazem. No evo upravo ta otvorenost i cesto previse forkova, previse distribucija, itd. i prodnose nepopularnosti Linuxa. Tko normalan ce sve to ispratit?
Onaj koga zanima i kojemu to treba.
Zna se koje su distribucije za čačkanje i kemijanje, ali se i zna koje su za ozbiljan rad. Ne znam koliko si upućen u Linux općenito, ali primijeti da sam gore spomenuo prelazak na CentOS/RHEL koji su robusne enterprise distribucije iza kojih stoji jaka firma i podrška.
Btw normalno je da ću navodit pozitivne strane otvorenosti jer su me one i ponukale na razmišljanje o prijelazu. Svjestan sam i mana koje otvorenost nosi (zato sam ih i naveo), ali kad ih izvažem s prednostima opet ispada da je prijelaz potencijalno isplativ.
Napominjem još jednom da se radi o osobnim razlozima i potrebama koje možda dijele neki drugi forumaši, ali nikako se ne radi o nekakvoj evangelizaciji Linuxa i open sourcea s moje strane po kojoj bi svi trebali prijeći na taj OS i otvorene sustave.
Napominjes da OSX ne mozes instalirati na sta god zelis. Istina. No meni osobno to nije mana, dapace, prednost mi je. A imaj na umu da sam ja na OSX-u tek nekih godinu u pol, prije toga isti nisam nikako koristio. Simbioza hw-a i sw-a meni odgovara, a ocito rezultira i boljom stabilnosti cijelog sustava.
Samim time se vracam na svoju tezu o tome da ne zelim OS kojeg moram odrzavati, na kojem moram raditi i koji na kraju krajeva ovisi o meni. Prije sam redovito mijenjao hw u svom PC-u, pravio custom instalacije windowsa, isprobavao razno razne linuxe, muku mucio sa driverima istih... Vise to ne zelim raditi. Ne zelim ni cuti za to. Zelim upaliti Visual Studio ili SublimeTxt i raditi. A ne brinuti se o glupostima.
Jedno je isprobavat razno-razne distribucije, drugo je koristit ih za ozbiljan rad. Jedan vrlo ozbiljan znanstveni projekt u koji se nadam uključit u skorije vrijeme je u potpunosti razvijen na CentOS-u. Podrška za tu distribuciju traje puno dulje nego za OS X, a s obzirom da se glavne verzije rjeđe mijenjaju lakše je orijentirat se na sam softver nego na prilagođavanje novom OS-u svako malo.
Također, takvu distribuciju jednom namjestiš i možeš bit miran godinama
Kompromis je, naravno, nešto stariji softver, ali i pouzdaniji.
O samim osobnim potrebama OS-a nema smisla pricati. Svakome njegovo, uvijek bilo i uvijek ce biti. Jedino na cemu mozemo biti zahvalni je stvar izbora. Ja osobno Linux u produktivne svrhe nisam upalio vec godinama. Imam server i to je jedino gdje trenutacno imam doticaja sa Linuxom. No to ne znaci da je cjelokupna ideja Linuxa (bilo koje distribucije) opcenito losa. Dapace, meni je fantasticna ideja (no ne i realizacija), no za mene osobno to nije.
Začudio bi se koliko su dobre neke realizacije, ali to opet ovisi o izboru distribucije.
I kad smo vec spomenuli instalaciju Linuxa/OSX-a na razna racunala... Linuxove distribucije u teoriji mogu ici na sve. No vjerojatno znas i bolje od mene da to nije tako jednostavno. Ponekad ima i muke da se svi driveri srede i da bi radili kako spada.
Debian je na starom iMacu G3 prepoznao moderan wi-fi USB adapter. Mislim da taj ni na OS X ni na Windowsima nije radio out-of-the box
Imao sam ja poprilične muke i s nekim driverima na OS X-u, ali je istina da je u prosjeku takvih problema nešto manje nego na ostalim platformama.
S druge strane imas savrsenu simbiozu hw-a i sw-a. Meni osobno drugi princip puno vise odgovara. No da si me pitao prije cca 2 godine totalno drugaciji odgovor bi od mene dobio. I tko zna sta ce me puknuti za dvije godine
Tu je Apple stvarno jak, no ipak nema monopol na tu simbiozu. Ako želiš dobro iskustvo u softveru, moraš uložit i u kvalitetan hardver. Normalno je da će ti iskustvo rada s nekim OS-om bit daleko lošije na nekom škart laptopu u odnosu na neki HP EliteBook ili skuplji ThinkPad.
Doduše, ta simbioza mi je i zakazala na 21.5" iMacu gdje je OS X bio unaprijed podešen da drži ventilatore tihima umjesto da ih zavrti malo jače pod opterećenjem i tako mi je lijepo spržio ekran. To je onaj famozni problem s flekama na iMacovima. Morao sam zaobić simbiozu smcFanControlom da se isti simptom ne bi pojavio ponovno nakon servisa.
Istina je i da ćeš za Linux kod kupnje novog računala potrošit malo vremena dok ne skužiš koji hardver je najpogodniji za stabilan rad, ali tu opet imaš daleko više opcija nego kod Apple-a. Također se više zalažem za kupnju brand PC mašina nego za složence.
Uostalom, kazes da si pri kraju sa faxom. Pricekaj da krenes radit, u roku od godinu-dvije na dosta stvari gledat ces drugacije. Barem vecina nas promjeni pogled na neke stvari u potpunosti. Ja recimo ne mogu vjerovati da sam nekad davno bio zestoki overclocker. Kupovao sam iskljucivo hw koji sam mogao kloknuti. Danas me takve stvari uopce ne zanimaju, niti zelim cuti za to
E vidiš, mene su s druge strane uvijek zanimali workstationi i računala kod kojih su kvaliteta, stabilnost i pouzdanost ispred performansi. To je i jedan od razloga zbog kojeg sam prešao na Mac odmah početkom faksa, a htio sam i prije. Danas imam dojam da su ipak malo popustili po tom pitanju, s obzirom na gorespomenute fleke na iMacu i ghosting kojeg sada imam na rMBP.
Čini mi se da o linuxu imaš generalnu predodžbu kao o OS-u za entuzijaste, igranje i prčkanje. Ima distribucija koje su namijenjene tome, ali ima i onih koje su namijenje za profesionalne primjene što u serverskom, što u workstation okruženju. Što se posla nakon faksa tiče, najveća je šansa da će mi upravo Linux okruženje bit najpogodnije zbog područja u kojem se nadam specijalizirat, no ipak ne želim trčat pred rudo s izjavama...
Sto se tice iOS-a i Androida... Sve navedeno je tocno. No tu su mobilni OS-evi, pa ne vidim smisla ni raspravljati o njima. Meni se puno vise svidja princip androida, no klasicnog korisnika pristup iOS-a je kud i kamo bolji. Prosjecnog korisnika je cesto puno bolje ograniciti da ne napravi glupost, a iOS je radi toga puno sigurniji OS. Mada tvoju tegobu sa testiranjem aplikacija na iOS-u u potpunosti shvacam, kroz istu glupost sam i sam prolazio. Debilizam na desetu sto na bilo kakav nacin nisu malo olaksali stvar za developera. No jbg, tako je kako je.
Ima smisla raspravljati jer je iOS vrlo zatvoren i ujedno vrlo dobar pokazatelj toga što eventualno možemo očekivat od OS X-a - touch gestures, Gatekeeper, notifications, App Store, Launchpad, OS X verzije iOS aplikacija itd. Gatekeeper je, recimo, prvi korak u blokiranju aplikacija koje nisu s Mac App Store-a, a nastao je tek nakon što je već uhodan princip iOS App Store-a koji ne dopušta vanjske Appove. To je OK za krajnje nezahtjevne korisnike, ali ljudi kojima aplikacija nije odobrena na App Store-u i oni koji ga žele zaobić iz ovog ili onog razloga prolaze kroz nepotrebne komplikacije. To je OK još dok se može isključit Gatekeeper, ali nitko ne garantira da jednom nećeš morat jailbreakat svoj Mac za vanjske aplikacije, a to onda više ne bi bio stroj za ozbiljan rad.