05.12.2004 | 08:52
Nemoj biti ljut na cijeli svijet. Znam da zadnjih 10 nije ucinjeno gotovo nista, ali sto se tu moze. Tako ti je to kod nas na Zemlji.
Dobro, nisam mislio biti radikalan
Mislio sam najvise na neuporabu i zlostavljanje nekih divnih tehnologija, koje su ostale u zapecku, a nude puno, i ucinile bi Web daleko ljepsim i zanimljivijim mjestom :: prva je Flash, a druga CSS2 (trenutna verzija).
Flash :: Iako zanimljiv, zbog malog broja pametnih alata taj je proizvod ostao u kandzama dosadne Macromedije i njihove ubitacne Macromedia Flash aplikacije -- da bi ista suvislo napravio u njem, trebas zavrsit doktorat. Kao da programiras u asembleru. Katastrofa. Apsolutno najgora aplikacija ikad napravljena za Web. A proizvod daje TOLIKO! mogucnosti ... Steta. Moj glas i pare dajem nekoj firmi koja bi na temelju Flash tehnologije (Macromedija je dala SDK na uporabu opcinstvu) napravila alat za izradu web sajtova i onlajn sadrzaja, bez velike muke. Nekakav AppleWorks za Web.
CSS2 :: Malo je ljudi koji prepoznaju vrijednost ovog savrsenog standarda. Ne samo da konacno, nakon desetljeca tlake web dizjnerima daje neslucene mognosti u izradi, nego i korisnicima uzivanje u vizualnosti, brzini ucitavanja stranica i webasterima nevjerojatnu lakocu odrzavanja i najkompleksnijih web sajtova.
Steta sto nema alata koji u potpunosti iskoristavaju te dvije jako napredne tehnologije. Nadam da ce mozda Apple ici u tom smijeru -- zaboraviti na Appleworks za pisanje, dosadne grafove i kalkulatore, i napraviti nesto sto ce omoguciti onlajn publishing bez po muke.
Grintam li? Jesam, i to s razlogom. Steta, velika steta.