03.04.2005 | 23:04
[obojici];
Ne, ne i ne!
Imam pro registraciju.
Malo škole: postoji streaming (khm... znamo što je to), a postoje progresivni fajlovi.
Progresivni file je file koji se cijeli učita (npr. traileri s apple.coma), pa ga onda spremiš. Ja radije izbjegnem cijeli cirkus s weba i samo učitam stranicu u Anarchie i drag/drop na njegovo mjesto.
Streaming je, well, ono na što Apple pušta Jobsove prezentacije. Jest, može se gledati u browseru, a možeš i skinuti okidački file pa gledati u playeru. Razlikuje ga se od progresivnoga filea po karakterističnom uspostavljanju veze i onom folkloru bufferiranja do trenutka kad slika i ton krenu... I (teoretski) ne možeš stream skupiti na jedno mjesto, iako bi kod koji primaš i prikazuješ na neki način moralo biti moguće spremiti tako da ga vrtiš... Nekako mi se čini da bi se to moglo nekim desktop-movie-screenshot alatom, kojemu bi bulo moguće zadati da ne sprema cijeli desktop...
Isto je moguće i s progresivnim fajlovima. Štoviše, lijepo čak i u plaer primiš cijeli file, ali \"save as...\", \"export\" i \"copy\" komande su onemogućene. What you see is what you see, and get nothing. Najnoviji primjer je najnoviji trailer za StarWars Episode III. Teaser s Amazona sam uspio mrknuti, iako se otimao i koprcao... no ovoga se iz Anarchieja dobije samo okidački file, koji u playeru napuni standardni progressbar... ali... pravi je file iz kojega se medij \"istače\" u player jako dobro sakriven, vjerojatno i nedostupan, ili se HTTP adresa otrkiva samo dok se ubode u playeru i sadržaj počne puniti player.
Jedan hack bi samo trebao otkriti HTTP adresu toga filea, i doviđenja.
Drugi hack bi trebalo napraviti s playerom... ili čak napraviti novoga čak u AppleScriptu, ali ga učiniti neosjetljivim na spomenute \"zabrane\"
Dakle, kužite?