19.05.2013 | 13:25
Evo vec dugo razmisljam o kupovini svog prvog mac-a i pocastio sam se prije par mjeseci. Sto se tice razloga prelaska to nisu bili ni neko nezadovojlstvo windowsima koji mnogi ovde navode jer nisam neki hard-core user vec vise zelja za promjenom "digitalnog okruzenja". Mac je prije svega je*eno prelijep, i to svaki. Mozda je to nekome BiiiP ali ako nesto koristim svaki dan zasto da onda ne izgleda lijepo. Nego da predjemo na sam dozivljaj novog Os-a.
Kao sto sam vec napomenuo vise od decenije sam na windowsu i ovaj switch je zahvaljujuci ovom forumu bio gotovo bezbolan. Prvo paljenje i unos podataka i admin passworda je oduzelo puno vremena jer se nisam mogao sjetiti gdje je @, a citao sam da je to generalno "problem". Kada se upalio prvo sto mi je palo na pamet je da je ona recenica "right out of the box" cisto markentisko p*ese*avanje. Mogu ici na net, upaliti iPhoto i iMovie i to mi je nesto?! WTF?! Ajde ne moram instalirati hrpu drivera i to je nesto. Odradio sam udate ML i ostalih aplikacija i trebalo mu je dobrih 2 sata sa dosta brzom konekcijom. E sad dolaze prave muke.... koje programe instalirati?! I opet Jabucnjak priskace u pomoc. Hvala Vam ljudi, da nema Vas i Vasih iskustava vjerovatno bih jos uvjek tumarao po moru losih programa. Pocetnu frustracijju je zamjenila ogromna euforija kad sam shvatio kako se instaliraju i brisu programi, kako iTunes ustvari lezerno radi i kako je odlican program. iPhoto i iMovie su mi prvih par dana bile najomrzeniji programi ali kad sam batalio predrasude i importovao slike i poceo da razvrstavam po licima, geo-lokaciji, desavanju i sl. odusevio sam se. Sve to sam mogao ubaciti sa video klipovima u iMovie i napraviti nevjerovatan kucni video. Stvarno je bilo jedno veliko WoW,a to nisam rekao puno puta u zivotu. Onda jos mali milion "sitnica" kao sto je iCloud Tabs... Trazim neki materijal za neki svoj rad na iPadu, otvorim nekoliko tabova sa razlicitim stranicama i onda jednostavno ustanem iz kreveta, udjem u safari na mac-u i boom sve je tu, sve sto je otvoreno na iPadu. FENOMENALNO! Stvarno bih mogao do sutra da nabrajam koliko sam odusevljen OS-om od banalnih stvari kao sto je dock, preko super poslozene iTunes mediateke koja je dusu dala za apple TV, pa do integrisanosti sa iOS-om ali na forumu su to drugi uradili davno prije mene. Zelio sam samo da napisem svoje utiske o jednom malom laptopu koji mnogi smatraju precjenjenim. Ako imate jako malo vremena i ne zeliti da kad dodjete kuci da se zamarate josi vasim racunarom vec da uzivate koristeci ga onda je mac sigurna investicija. Jer vrijeme je novac, a ovde Vam na neki nacin prodaju vrijeme, a to ima svoju cijenu. I jos jednom hvala Ribi, Smayi, dPasaricu, tinu, i mnogim drugima ne mogu se sjetiti nickova svih, koji su mi pomogli da ovaj switch prodje zaista bezbolono. Pozz