27.10.2014 | 16:20
dxdandy kaže:
Molim za malo paznje i razumijvanja. Molim Vas za neke osnovne stvari koje me zanimaju da mi odgovrite.
OS X Yosemite ---> Vidimi da je Firewall iskljucen.
1. Treba li ga ukljuciti ? Dali uopće instalirati neki kao zasebnu aplikaciju ?
Vrlo je glupo imati nešto što je neki marketinški stručnjak nazvao "firewallom" kao aplikaciju na bilo kojem jednom stroju. Ako trebaš firewall, postavi ga na svom internetskom routeru, onako kako spada, po portovima. Ako ga ne trebaš, ne uključuj ga. Samo ti usporava vezu. Ako ne znaš da li ga trebaš, onda ga ne trebaš.
2. Kako dodati app u firewall da nema izlaznu konekciju ?
Nemam pojma. Za taj Macov firewall jedino znam - gdje se isključuje.
3. Kako dodati app iz preferenc setings u firewall ? Znaci nije u folderu Application nego u preferance settings, barem mislim da se tako zove,nisam sada doma pa pisem po sjećanju.
Ako je u PReference Settings, onda nije app, nego je Preference Pane.
Firewall (pravi, funkcionalni) se ima na routeru, a ne na kompu i ne podešava se na razini koju aplikaciju pušta, a koju ne, nego na razini porta koji može ili ne može proći.
4. Sa cime pravite i otvarate iso fileove ( image ),ne samo iso već i ostale ?
ISO se može otvoriti Disk Utilityjem, odnosno Finderom (mounta se, tako da mu pristupaš kao da je već zapržen na optiku). KReirati ga možeš npr. besplatnom aplikacikom Burn ili Toast Titaniumom (plaća se).
5. imam nekoliko vanjskih diskova u ntfs punih svega i svacega. Mogu ih samo otvarati i gledti ali po disku ne mogu pisati.
Točno. Ako ti je bitno pisati po tim diskovima, dugoročno ti je najbolje:
a. (ako ih više nećeš koristiti na windowsima) podatke backup, pa preformatirati u HFS+, pa podatke natrag
b. (ako ih moraš i dalje koristiti na windowsima XP SP2 ili novijim) podatke backup, pa preformatirati u exFAT, pa podatke natrag
c. (ako baš baš baš moraju ostati u NTFS) kupiti za Mac Paragon NTFS ili neki drugi app koji ti omogućava POUZDANO pisanje po NTFS diskovima. Nepouzdano pisanje po NTFS diskovima se može uključiti ručno, pomoću terminal-komandi, ali ne savjetujem, jer je nepouzdano.
6. Molim postupak instalacije ili deinstalacije aplikacije.
Aplikaciju dobiješ ugl. zapakiranu u DMG (disk image). Mountaš ga (dvoklik), otvori se Finder prozor. Ako je u tom prozoru nešto.app, onda to odvuci u Applications folder na Docku. "Instalirano"
. Kad želiš "deinstalirati", otvori Applications folder i odvuci aplikaciju odande u smeće te smeće isprazni (desni klik pa Empty Trash). "Deinstalirano".
Ako u prozoru nije nešto.app, nego nešto.pkg, postupak instalacije se pokreće dvoklikom i dalje se klika next, next, next kao na Penžerima. Osobno izbjegavam takve aplikacije ako nemam zaista dobar razlog da ih instaliram, a ako ih baš moram instalirati, onda s desnoklik na PKG pa Show Package Contents ili pomoću programa Pacifist najprije provjerim što je sve unutra i kamo će se što od toga po disku "posijati". Tek nakon toga pokrenem instalaciju i utipkavanjem admin passworda dam dozvolu da se instalira.
Za takve aplikacije obično postoji ili skripta za deinstalaciju, ili uputa za deinstalaciju. Nekad skripta bude dana posebno, kao uninstall.app ili uninstall.bash, uninstall.py, i sl. u samom DMG-u, nekad se u postupku instalacije postavi kao dodatna aplikacija uz glavnu, a nekad imaš samo upute što odakle treba obrisati.
Sve što onda treba je sve naznačeno u tim uputama - odvući u smeće, eventualno potvrditi odluku admin passwordom i isprazniti smeće.
Mac OS X nema registry pa nema ni problema usporavanja koji na Penžerima nastaju s instaliranjem i deinstaliranjem aplikacija radi čega se s vremenom nagomila hrpa smeća u registry po kojem Win stalno nešto traži i čita pa ga preveliki registry jako usporava.
Na Macu se umjesto registryja koriste .plist fajle kojih ima puno, ali su malene pa ne usporavaju OS (otvara se ona koja treba, kada treba). Brisanjem aplikacije ostat će ti ti .plist fajlovi u ~/Library folderu, ali oni ti niti ne usporavaju komp, niti oduzimaju bitno mjesto na disku pa ih najbolje ne diraj, osim ako baš točno znaš što radiš.
7. Gdje se aplikacije instaliraju? Dali u ( library )i gdje je on, kako do njega ?
Aplikacije koje "instalira" admin korisnik se "instaliraju" u /Applications folder. Aplikacije koje "instaliraju" non-admin korisnici se "instaliraju" u ~/Applications folder i dostupne su samo tom korisniku koji ih je "instalirao". ~ je oznaka za home folder. Na primjer, korisnik koji ima username pero, ima homefolder u /Users/pero/.
8. WinRar arhiver,7Zip kako ga otvoriti i zapakirati...vidim WinZip otvara
Također ima i The Unarchiver i StuffitExpander za otvaranje. Za pakiranje u 7zip formatu vidi kekaosx.com. Za pakiranje u RAR formatu imaš no-nag shareware verziju RAR-a za Mac OS X, ali samo za terminal (bez vizualnog sučelja).
9. Dali MacMini Late 2012 gasiti ili su suspend mod. Slip mi ne igra ulogu kad ostavljam da mi skida torrente dok jednog dana ne nabavim NAS.
Gasiti je nepotrebno. Moji svi idu u sleep. Gasimo ih jedino kad idemo od kuće na dulje od 2-3 dana.