17.02.2006 | 02:31
Hello ma(c)heri... molim savjet - pretty please...
Malo odgođeno, ali imam dobre izglede nabaviti si ove godine (barem) jednog Mactela. U medjuvremenu, rekoh, let's 'try b4 you buy'. Vezano uz to, zanimaju me 2-3 stvari:
1) kako doci do najnovije varijante OSXa koju bih mogla instalirati na PC* i sto treba podesiti da bi i funkcioniralo?
2) kako bi funkcionirao Mac OSX kupljen u trgovini, a instaliran na PC (neki frendovi bi si mozda instalirali na komp na poslu, pa da ne bude...)? Vezano uz ovu pricu, postoji i razmisljanje da se na jednu particiju instalira Linux, a na drugu MacOSX. Tu bi moglo biti jos pitanja, ali za ovaj put neka ostane na ovom.
3) kako u svrhe suzivota Windowsa i Maca (za PC* iz pitanja br. 1) iskoristiti raspolozivi (novi, svjezi, jos neotvoreni
) eksterni 160GB IDE HDD i postojeci laptop?
[li]
za eksterni HDD: Razmisljala sam da eksterni podijelim na particije, tako da bude instaliran Win & Mac, ili Linux & Mac. (Za opciju s Linuxom racunala sam da bih za Windows programe mogla koristiti VMWare ili sl. - i poslovno i privatno moram ostati 'u stosu' s Windowsima i inima.) Obzirom da imam i jedan ca 8,4 GB HDD od ex-kucnog kompa, mozda bi se i to moglo iskoristiti.
Koji je najbolji redoslijed instalacije, obzirom na razlicite datotecne sustave, i mogu li raditi boot s takvog (i uopce nekog) externog HDDa? (Znam da se u CMOSu bira redoslijed bootanja - pa ako moze s CDa ili FDDa, mozda bi moglo i s nekog drugog drivea.)
za laptop: pitam se sto je pametnije
i. ostaviti windowse (mogu umjesto njih staviti i linux), pa za Mac bootati s nekog drugog uređaja, CDa itd.
ii. premjestiti sustav tako da mi je Mac na laptopu, a
iii. napraviti dual boot
iv. ???
*Btw, u slucajevima 1) i 3) radi se o HP nx7000 s (malo je reci) prepunjenih 40 GB, 1.5 GHz Centrino, 512 RAM, ATi Radeon 9200 64 MB, a cilj je u neko relativno skoro vrijeme staviti isti na klupu za rezerve i kao kapetana postaviti neki MacBook (nasljednika iBooka ili PowerBooka). (Za kod kuce bih poslije vjerojatno uzela iMac, sto zbog umjetnicko-strucnog dojma, sto zbog ekipe kojima bi to mogla biti najbolja sansa da se rijese knedle u grlu i unaprijede svoje informaticke vjestine.)
Muchos gracias!!!