Automobili (i sve oko toga...)
(2 korsinik/a gleda/ju temu) Zoki, (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)


08.10.2024 | 08:57
Djuro genijalac kaže:
Dakle, kupuje se Giulija

Idemo redom: 4WD ti, kako je krenulo sa zimama, uopće ne treba. Ne zaboravi staru istinu: zimske gume su valjana zamjena za 4WD, ali 4WD nije zamjena za zimske gume

Drugo, ako auto iz tvornice dolazi s 4WD sustavom (gotovo sigurno temeljeno na haldexu), bio bih JAKO oprezan kod dodavanja torsena u taj sustav. Naime, sigurno ćeš poremetiti programirani slippage koji sustav tolerira i nakon toga mogu biti sve sile problema. Čisto da znaš, na većini novih auta s 4WD sustavom se gume moraju rotirati na svakom servisu, jer se troše različitim brzinama (intenzitetom) i razlika u njihovom promjeru od par milimetara je dovoljna da izblesira 4WD sustav.


Da, upravo sam na to mislio, da je moguće da bi fizička špera samo uvela neku neravnotežu u ono što je tvornica složila. Dobro, to je i bolji "ne diraj, ne pitaj" scenario i ciao.

Plan mi je naći dobru polovnu iduće godine kao zamjenu za daily GT, nije mi do limuzine, ali kada Alfa ne nudi ništa drugo suvislo. Klinci će položiti vozački, pa gledam njima ostaviti staru GT dizel. Nažalost, i u najavama, modeli koji dolaze od Alfe su sve nekakvi hibridi (ili gore) i to je nešto što svakako želim izbjeći.
08.10.2024 | 09:01
Ovo bi svima moglo biti korisno, dobar popis novih kamera po županijama:

autonet.bug.hr/propisi/84-nove-lokacije-...na-autocestama-44102

Zaista ceste pretvaraju u sustav za izvlačenje novca građana. Sada bi bilo fer da ih se onda zakonski prisili da je svaka kamera jasno označena, ako već prodaju priču da je to radi sigurnosti, a ne radi novca.
09.10.2024 | 05:06
Koliko je Waze azuran?
Ja nisam vidio u aplikaciji gdje mogu dodati kameru iki bar oznacito da je kamera.


IMG_0638.jpeg
09.10.2024 | 07:30
U vožnji drži dugo pritisak na ekranu (dok je aktivan), ako se ne varam, i onda ti ponudi vrstu prijave za to mjesto (kamera, policija, rupa na cestim zasutavljena uto itd...)
09.10.2024 | 08:07
Waze je poprilično ažuran, ali u njemu ne možeš dodavati kamera na takav način.

Kao alternativu, možeš ostaviti oznaku policije (ako se radi o policijskoj patroli sa mobilnom kamerom), a za označavanje fiksne kamere treba poslati informaciju "lokalnoj zajednici za uređivanje mapa" (čitaj prijavit putem Waze foruma, u odgovarajući thread), pa će oni dodati upozorenje za fiksnu kameru na određenoj geografskoj lokaciji.
09.10.2024 | 08:33
dpasaric kaže:
Ovo bi svima moglo biti korisno, dobar popis novih kamera po županijama:

autonet.bug.hr/propisi/84-nove-lokacije-...na-autocestama-44102

Zaista ceste pretvaraju u sustav za izvlačenje novca građana. Sada bi bilo fer da ih se onda zakonski prisili da je svaka kamera jasno označena, ako već prodaju priču da je to radi sigurnosti, a ne radi novca.

I da ih neka organizacija nadgelda kome ne naplaćuju kazne. Ovi "automatski" sustavi su dušu dali za selektivno i netransparentno naplaćivanje kazni.
Ako banke mogu imati nadzor, trebali bi i ovi plus HAC/BINA i sl.
09.10.2024 | 10:02
dpasaric kaže:
Sada bi bilo fer da ih se onda zakonski prisili da je svaka kamera jasno označena, ako već prodaju priču da je to radi sigurnosti, a ne radi novca.


Moram reći da su kod mene (sela u okolici Zagreba, sjeverno i sjeverozapadno od Sljemena) sve kamere korektno označene znakovima prije nego na njih naiđeš. Negdje su znakovi 300-400 metara prije kamere, negdje manje, ali nikad manje od 100 metara od kamere.
09.10.2024 | 10:54
Iskreno, ja sam si upozorenja za kamere isključio jer mi uvijek pingaju na istim mjestima, a ionako ne vozim nikad toliko brzo da to kameru okine. Na riječkoj obilaznici kamera stoji na ulazu u tunel Škurinje u smjeru Zagreba, tu je već 10+ godina, ograničenje je 60 na ulazu i tunel (70 do tog mjesta), ali sam je tadašnji zapovjetnik riječke prometne policije izjavio kako policija neće kažnjavati nikog tko po obilaznici vozi ispod 100 (nakon što su novinari Novog lista napravili reportažu gdje su dvojica vozili usporedo i strogo po ograničenju, a fotoreporteri su uslikali kilometarsku kolonu iza njih, i to nije bilo u turističkoj sezoni). Po mom sudu, nije problem u kamerama, nego u (mjestimično) besmisleno niskim ograničenjima. Po Petrolejskoj cesti, gdje noću uredno naletiš na vepra ili jelena, dozvoljeno je voziti 90 km/h (opće ograničenje izvan naseljenog mjesta), a na A7, riječkoj obilaznici izvedenoj s dva odvojena kolnika i po dvije trake u svakom smjeru su ograničenja 60-70.
09.10.2024 | 12:43
smayoo kaže:
Po mom sudu, nije problem u kamerama, nego u (mjestimično) besmisleno niskim ograničenjima. Po Petrolejskoj cesti, gdje noću uredno naletiš na vepra ili jelena, dozvoljeno je voziti 90 km/h (opće ograničenje izvan naseljenog mjesta), a na A7, riječkoj obilaznici izvedenoj s dva odvojena kolnika i po dvije trake u svakom smjeru su ograničenja 60-70.


Bingo! To ja tvrdim cijelo vrijeme. Evo, primjerice stara Zagorska magistrala (A1, od West gatea do Gubaševa) je sad ograničena na 80 ili manje km/h, a većim dijelom je ograđena ogradama, sad su podebljali punu liniju u dvostruku, na dva mjesta su kamere itd itd itd. Prolazi između rijeke Krapine i autoceste Zagreb Macelj (koja je sama po sebi ograđen žičanom ogradom visine metar i pol ili koliko) i sasvim sigurno na nju ne zalaze pješaci ili životinje, ne prolazi kroz naselja... Posve besmisleno, ako mene pitaš.
09.10.2024 | 12:49
smayoo kaže:
Iskreno, ja sam si upozorenja za kamere isključio


Btw, na svim autima proizvedenim nakon srpnja ove godine nije moguće trajno isključiti notifikaciju o prekoračenju dopuštene (tj. očitane brzine temeljem znakova ili općeg ograničenja brzine temeljem lokacije vozila) brzine. Možeš ugasiti, ali nakon svakog novog ciklusa starta motora se to opet po defaultu uključuje. To je uredba EU koja je to propisala. Tu tek do izražaja dođe sav besmisao naših ograničenja brzine (tj. zaostalih znakova od tko zna od kad) jer si defacto stalno u prekršaju i auto ti stalno pinga i blica ograničenje brzine na instrument ploči....
09.10.2024 | 21:19
To je točno, ali npr. u Toyoti RAV4 je to upozorenje vrlo tiho i diskretno. Nije baš da ometa.
12.10.2024 | 13:11
Djuro genijalac kaže:
Nego, Davore, ovo je jedrenje... Nadrealno natjecanje, ako se mene pita.



Kreće finale! Ineos Britania protiv Novog Zelanda!

12.10.2024 | 16:57
Kako piče!
12.10.2024 | 17:04
jura22 kaže:
Koliko je Waze azuran?
Ja nisam vidio u aplikaciji gdje mogu dodati kameru iki bar oznacito da je kamera.


IMG_0638.jpeg


"Polis". Ako nekoliko ljudi na istom mjestu označi "Polis", predbaciva ju automatski na Kameru ili na semafor kameru. Ako niko više na javlja "Polis" na istom mjestu, dođe ti poruku "Polis", i pitanje jeli još tu ili nije, nakon nekoliko vozača javi "nije" briše oznaku trajno.
Waze je najbolja navigacija! Po meni! Uvijek u metar ažurna.
12.10.2024 | 17:08
dpasaric kaže:
Kako piče!


Ludilo: pri vjetru od 10 - 12 čvorova hvataju skoro 50 čvorova!
Mislim da je Novi Zealand postigao 75 km/h u prvoj regati danas...
13.10.2024 | 08:37
Proučavao sve skupa. Posada ima osam članova. Dva su skippera (po jedan sa svake straen jedra, onaj s čije strane dolazi vjetar upravlja brodom). Dva su trimera (i opet, isti princip, svaki s po jedne strane...) koji zakreću jedra. Ovo je, po meni, vjerojatno kritična pozicija, važnija čak i od skippera. Naime, jedro je, kako se vidi na prijenosima, kruto da bi moglo održavati profil krila (kad se gleda odozgo) i tako ostvarivati uzgon okomito na svoju os, tj. prema naprijed. To je tajna brzine broda koji je brži od vjetra koji puše. Identičan princip kao i avionsko krilo, samo okrenuto za 90 stupnejva u odnosu na brod (kao da je na avionu usmjereno prema gore). Istovremeno, ovakva vrsta pogona omogoćuje da brod plovi defacto izravno u vjetar (najjači je uzgon vjetra prema naprijed, ali je i otpor zraka najveći pa ne vjerujem da u tim uvjetima postiže najveću brzinu).
Brod je opremljen s tri hidroplana koji ga izdižu iz vode i tako dramatično smanjuju otpor plovidbe kad se postigne neka kritična brzina, ajmo reći, glisiranja. Koliko sam uspio pohvatati, brod izranja već pri nekih 10-12 čvorova brzine.
I još imamo dodatna 4 člana posade. Ovo je najzanimljivije: to su cyclori tj. biciklisti (po dva sa svake strane). Njihov 'jedini' zadatak je da pedaliraju tijekom regate i proizvode - struju. Prosječno daju 300-njak watta snage svaki tijekom regate koja traje cca 20-30 minuta (ovisno i brzini vjetra tj plovidbe). Ta se struja koristi za sustave upravljanja brodom (kormilo, jedro i hidroplani). Pritom uočavate da brod plovi na samo dva hirdoplana kako bi se dodatno smanjio otpor plovidbe, a u ovisnosti o smjeru nastrujavanja vjetra na jedro se jedan izvlači iz vode. To rade električni aktuatori koji rade na struju koju proizvode ova četvorica ciklista.
Uz aktivnu površinu broda koja postoji, vjerujem da bi solarne ćelije po sunčanom danu mogle proizvoditi tih potrebnih 1-1.5 kW struje potrebnih za napajanje sustava broda i sad si samo zamišljam koliko bi takvom brodu trebalo da dojedri od Rijeke do Paga ili Silbe, recimo uz neki vjetar od 10-ak čvorova. Čisto ludilo, prolazio bi kraj glisera kao da (ne po)stoje....
13.10.2024 | 19:18
Odlučio sam napokon probati cjelogodišnje gume pa sam izbor sveo na tri modela, ima li tko osobnih iskustava sa njima? ... testove sam proučio sam no to su testovi ili svaki cigo svoga konja hvali

Continental AllSeasonContact 2
Goodyear Vector 4Seasons G3
Michelin Crossclimate 2
13.10.2024 | 19:36
Nije ti od pomoći, ali ja se i dalje držim ljetne-zimske kombinacije... Navodno su cjelogodišnje gume postale upotrebljive, ali nemam osobnih iskustava
13.10.2024 | 20:15
Djuro genijalac kaže:
Nije ti od pomoći, ali ja se i dalje držim ljetne-zimske kombinacije... Navodno su cjelogodišnje gume postale upotrebljive, ali nemam osobnih iskustava

Slažem se s tobom jer sam i ja tako zadnjih 25 godina no snijega je sve manje i manje, a i pomalo mi je tlaka ići tražiti set novih felgi i senzora, odnosno gdje otići i pogledati felge u živo?
14.10.2024 | 06:32
ovakva vrsta pogona omogoćuje da brod plovi defacto izravno u vjetar.

Nema broda, osim motornog koji plovi "defacto" izravno u vjetar. Trik je točku prividnog vjetra pomaknuti što bliže provi (pramac), bez gubitaka brzine. Oni moraju isto, kad ga prilijepe tvrdo na vjetar, pri prvom padanju brzine odmah padati s vjetra.
Soft wing jedra i oblik trupa su kod njih tako strimana i usklađena da točku prividnog vjetra mogu jedriti jako blizu provi s velikom brzinom u odnosu na dno.
16.10.2024 | 17:22


Dečki, ovo trebate pratiti... Kiwiji poveli 4-0 (plovi se tko prvi do 7 pobjeda), pa dan odmora, englezi malo podesili brod i danas udarili natrag i sad je 4-2!

Kakvi brodovi, kako to juri, ovo je čudesno!
16.10.2024 | 18:41
Djuro genijalac kaže:
Nije ti od pomoći, ali ja se i dalje držim ljetne-zimske kombinacije... Navodno su cjelogodišnje gume postale upotrebljive, ali nemam osobnih iskustava


Mozda sam staromodan ali i ja moram imati dva seta guma

Obicno imam dva seta kotaca, malo vece ljeti i mozda 2 incha manje u zimskoj varijanti. Pa samo stavim drugi set kada dodje vrijeme.

Na trenutacnom autu imam samo jedan set 18" kotaca, pa moram ici vulkanizeru koji mi prepakira gume na te felge. Usput ih balansira i eto...

Idem po planinama, skijam, vozim po BiH po snijegu. Nemam nekih problema, a uopce ne kupujem najbolje/najskuplje gume niti se nesto puno oko toga zamaram. Uvijek je neka srednja klasa i peglaj.
16.10.2024 | 18:49
Isto tako i ja, osim što ne kužim tu potrebu za dva seta felgi. Ja mijenjam gume 2x godišnje. Ako se stare nisu doderale, platim vulkanizeru da mi ih čuva do iduće sezone. Na privatnom autu imamo cjelogodišnje jer jednostavno premalo kilometara radimo godišnje. Kad bismo mijenjali ljetne i zimske, gume bi dotrajale od starosti, a ne bi se potrošile od kilometara.
16.10.2024 | 19:08
Odustao od cjelogodišnjih i danas kupio felge pa ću u idućih dva tjedna nabaviti TPMS ventile/senzore i odabrati zimske gume,... i slobodno recite da sam lud ali sve više me kopka isprobati Savu Eskimo SUV2, jako davno sam imao Eskimo S3 na Ibizi i bile su odlične po snijegu, na mokrom baš i ne ali su valjda za 10-15 godina malo napredovali

@Smayoo ti si praktičar i ne razumiješ kako je to kad sam zamijeniš setove kotača i čekaš da moment ključ napravi klik/bip, a onda poslije potrošiš cijelo poslijepodne na pranje skinutih felgi i zaštitu guma za vrijeme dok se ne koriste,... a i lijepo izgledaju na stalku u garaži dok se ne koriste
16.10.2024 | 19:57
U pravu si, ne razumijem.
16.10.2024 | 20:22
smayoo kaže:
U pravu si, ne razumijem.


Vidi se da nisi od onih koji skinute kotače očiste četikcom za zube i namažu glicerinom...
16.10.2024 | 20:27
Što četkicom,... štapićima za uši
16.10.2024 | 21:24
Đizs... Patite od užasnog viška vremena.
17.10.2024 | 11:26
Tuđi čovik neće nikad znati....


koje smirenje nudi lagani rad na vlastitom vozilu uz pretjerano čišćenje
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • Borisone: E da, jučer potiho predstavljen novi iPad mini
  • Borisone: Bertone, PC je test razumijevanja. Ako je pitanje koji Mac koristitie, a odabereš PC, znači da ne čitaš pažljivo :-)
  • Zdravac: Ja sam očekivao da će biti nas više sa Macbook Air M
  • IgorD: Ja koristim 7 od 14, najbolje da ne diram ništa u anketi ;)
  • drlovric: Najvise nas ima Macbook Pro sa M procesorima. Iznenadjen sam iskreno, ali veliki umovi valjda slicno razmisljaju :D
  • Piko: ups, ..... tipfeler ... ali čak je o cool ovako ;)
  • Piko: M kao Mototola 680x0 :) ....
  • Bertone: ... iako bi ispravnije bilo Intel PC, AMD PC ili ARM PC ;)
  • Bertone: Anketa je diskriminirajuća jer se pod PC hardver navodi samo Windows PC, a ne i Linux PC pa molim ispraviti na Windows/Linux PC :D
  • Yonkis: Ajmo ispočetka sa anketom. :)
  • ZeljkoB: Anketa bi trebala biti multiple choice, osim ako se ne misli sto koristim upravo sada :)
  • Tito: S obzirom na broj glasova... 4 korisnika. Nije neka brojka.
  • drpongrac23: Iznenađuje me u anketi veliki udio Mac Studio korisnika
  • Gjuroo: Ankete na Jabučnjaku su mi oduvijek omiljeni dio. To je dio gdje netko zbilja želi čuti tvoje mišljenje :)
  • Bertone: Bio sam brzoplet i krivo kliknuo,... što sad?
  • Borisone: Nevalja jer je isključiva (samo jedan od ponuđenih izbora).
  • drpongrac23: Napokon nova anketa, nakon 100 godina, ali je zato izvrsna!!!!
  • Zdravac: a možda je car play jedinica bolja opcija
  • Zdravac: trajanje baterije nije bitno, biti će spojen sa punjačem
  • Zdravac: Ima li netko iPad mini viška da mu bezveze stoji? Trebao bih nešto da montiram na motor za navigaciju i da radi continuity funkcija
  • moragd: Mislio sam na atv plus.
  • moragd: Atv sa hrvatskim acountom? Imal neko info jel ce to raditi?
  • dpasaric: Nova anekta! :)
  • Kloba: Vidio sam to jutros. Reko neću staviti tu ako ispadne patka. Ipak, čini se da je ok izvor. Tko zna tko će završiti na giljotini zbog ovoga. Sjetćamo se pijanog vlasnika testnoga iPhonea 4 i kako je Jobs poslije tužo Gizmodo
  • kupus: Novi mb pro s m4 leakan [link]
  • Borisone: To je samo za fizičke osobe.
  • m@xym: Odnedavno znači prije par mjeseci. Ne pratim redovito njihove stranice, ali ne sjećam se da sam prošle godine to vidio. Radi se u njihovom "Easy upgrade" programu: [link]
  • Borisone: Ne tnam što je "odnedavno" ali u ožujku su mi javili da nude samo leasing preko Grenke.
  • m@xym: Borisone, to odnedavno nudi istyle.hr za Apple Watch, iPhone i Mac računala
  • kupus: tj ovaj [link]
  • kupus: [link]
  • kupus: evo borisone
  • Zdravac: Nisan sad isao provjeriti, ali zar nije Sancta Domenica iz ZG nudila?
  • Borisone: Za pravne osobe, a ne za fizičke osobe.
  • Borisone: Nudi li neka tvrtka u HR najam Mac računala? Nešto tipa mjesečno plaćanje, po isteku 2 ili 3 godine zamjena novim uz produženje ugovora.
  • marioart: photoshop za 89€, cijeli CC 430, paralels 60... hrpa nekih antivirusa... ja gledam na DE, mozda na US ima vise :) ... airpods pro 225€...
  • drlovric: Imal jos kakvih dobrih dealova za software, usluge i sl?
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, MacSlavko, Maxxy, temeljnik, Zoki, Anonimci (513)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO