Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?

29.09.2024 | 08:25
moragd kaže:
Koristim apple cinema, ali imam negdje logitech usb kameru . Testiram i javim rezultat.

Odlično, hvala! I ja sam na Cinemama, ali one starije koje su imale eksterni iSight, pa sam to vremenom zamijenio za Logitech USB kamere kada je izbačena Firewire podrška iz OS-a.
29.09.2024 | 21:31
Nazalost ne radi. Nadam se da ce to rijesiti i da ides na novi OSx.
29.09.2024 | 22:58
E hvala ti, to mi je jako važno za video konferencije koje često imam. Vjerujem da će to zakrpati u nekom trenu.
12.10.2024 | 17:18
Evo, malo komentiram sa starim prijateljima, još iz doba informatičkih početaka, koliko su u povijesnom kontekstu ovi 5,1 Macovi ludo dobro složeni strojevi i da se to vjerojatno više nikada neće ponoviti u Appleovoj povijesti.

15 godina u infomatici je valjda kao da ti auto ima milijun kilometara. I oni odbijaju krepati i postati beskorisni. Činjenica da meni taj stroj glatko vrti Sonomu 14.7 potpuno stabilno i bez ikakvih problema, da mi na njemu svi softveri rade ugodno brzo, da imam interno 20 TB pohrane i komotnih 128 GB ECC memorije, a sve za sitniš, zaista je bez ikakve konkurencije - ne samo u Mac svijetu.

Kada me netko pita koji je najbolji Mac ikada - barem mogu bez ikakvog razmišljanja ispaliti odgovor!
19.10.2024 | 10:07
drlovric kaže:
I sta bi na kraju sa onimm Vanjinim 5.1 Pro? Nisam bas ispratio temu.

Radi li? Koliko je sve to kostalo? Za koliko se moze prodati, ako ne radi kako je ocekivano?

Ja se ne mogu oteti dojmu da se to ne isplati, ali lako je moguce da grijesim, i da za relativno male novce mozes dobiti pristojan Pro stroj.

Kome to treba naravno.

Napravio sam sve što sam mogao - ali nisam u 5.1 dobio gaming stroj kakav sam očekivao.
Uložio sam relativno malo - sveukupno cca 400-500 eura.
Na kraju sam zaključio da je vrijeme da se riješim grdosije koju baš ne koristim, pa sam prodao.

Nakon toga sam kupio 6,1 čisto za probu. I mogu reći da sam odlično zadovoljan sa njime!

Puno je manjih dimenzija, dizajn meni odličan, a radi i kao gaming stroj - puno, puno bolje od 5,1 (barem meni).
19.10.2024 | 11:21
Čudno mi je to da ti se 6,1 pokazao kao bolji za igre od 5,1. Jer većina 5,1 Macova koji se koriste za igre koriste RX 580 od 8 GB ili još bolje RX 5700 8 GB, a te kartice su cijelu ligu iznad najbolje kartice koju je imao 6,1 (D700), a pogotovo ako se radi o Valjku sa slabijim D300 ili D500.

Moji klinci su intezivni gameri i to čine dijelom pod Macom, a dio pod Windowsima, jedan ima NVIDIA GTX 980, a drugi Radeon RX 580 Nitro. To su kartice u klasi PlayStation 4 grafike i to je više nego dovoljno za većinu naslova.

Kako i sam imam i Valjak 6,1 i to najjači mogući, 12-core, D700, 64 GB, onda sam testirao grafičke demoe na njemu i to je sve duplo sporije od 5,1 s RX 580.
21.10.2024 | 08:29
...evo da se i ja pridružim nakratno razgovoru o MacPro 5,1 (cheese grater) mašini i da li je isplativo ili ne. Naravno da se nemre instalirat ništa iznad 10.11.6, naravno da neke aplikacije više nemaju support, sto nekakvih sitnica. Međutim, mašina je zvijer i ja svoju nebum napustio. Sve radi ko urica. Ganjam veliki display, nutra sam nagural 96 GB RAM-a, uz originalni disk sam uvalio dodatna dva SSD-s (sa onim adapterima pa samo lepo kliznu nutra).

To nikad ne rikava, nikad me nije ostavil ni na zavoju ni na ravnom. Pouzdano do bola.

Ako je nekome dovoljno to kaj nudi 2x4 2.8 GHz proc i sjajnu, ponavljam SJAJNU, arhitekturu i izedbu, kako hardverski tako i softverski - samo naprijed!

Bok svima!

Krešo
21.10.2024 | 10:38
Kupovati Mac za gaming, to meni zvuci kao burek sa sirom. Jednostavno mi mozak odbija to procesirati
21.10.2024 | 11:25
Ne podržavam PC ni na koji način, da me netko krivo ne shvati, no kad smo kod igara, danas se dobije novi PC iz trgovina, već za nekih 600-800 €, bez periferije - garancija min. 3 god. i igraj gotovo sve što se nudi.
21.10.2024 | 12:47
drlovric kaže:
Kupovati Mac za gaming, to meni zvuci kao burek sa sirom. Jednostavno mi mozak odbija to procesirati

Ne kupuje se za gaming (primarno) .... ali kad je već na stolu, ... zašto ne ... radi, i to dobro.
21.10.2024 | 18:16
drlovric kaže:

Ma da, ok, naravno da je lakše i bolje kupiti PlayStation 5, ali ovo što Piko kaže... ako je već na stolu, to radi dobro, pogotovo onaj tip igara koji nije dobar na konzolama, npr. strateške i slične igre.
21.10.2024 | 18:27
biksonije kaže:
...Naravno da se nemre instalirat ništa iznad 10.11.6, naravno da neke aplikacije više nemaju support, sto nekakvih sitnica...

Krešo bok, hvala na javljanju!

Ne kužim ovo da se ne da instalirati ništa iznad 10.11? Pa svaki 5,1 ide do 10.13 High Sierre s bilo kakvom grafičkom, a ako imaš Metal kompatibilnu, onda ide do 10.14 Mojave, to je ono službeno. A neslužbeno, ide sve do najnovijeg sistema, ja sam na Sonomi 14.7,
26.10.2024 | 08:51
Možda nekome treba, pa informacija za nekoga tko traži 5,1 i da je stroj već sav posložen i na Sonomi... imam dva backup stroja, jedan mi je viška, nemam definirano konfiguracije, pa nisam stavljao u oglas jer ih mogu presložiti na razne načine, jedan je dual 2.4, drugi je single 3.46, napucani RAM-om, SSD-ovima, diskovima, grafičke RX 580...

Za koga je to danas dobar stroj? Prije svega, to je Mac koji traži prostora na stolu i to treba imati na umu, ali ako to nije problem, rekao bih da je to stroj koji će lako ispuniti gotovo svačije potrebe i svakako je bolja opcija od Mac minija (a to je danas taj red cijene) za svakoga kome treba gomila prostora na diskovima.

Dvije skupine možda otpadaju - netko tko je ozbiljnije u video produkciji i treba mu "najbolje i najnovije" - jer to danas M2 radi mnogo brže, pa za FCP i Premiere ima smisla preći na novu arhitekturu. Jednako tako nije za nekoga tko je ozbiljnije u 3D renderingu jer novi strojevi su tu jednostavno brži. No, odnos cijena/dobiveno, teško da može nadmašiti ono što nude 5,1 makine.

Kao video radna stanica za pripremu materijala, arhiviranje, batch obrade i slično - sasvim je dovoljan. Za glazbu je i danas više nego dovoljno moćan, a pogotovo je dobar za lakše CAD poslove i generalno korištenje. Naravno, moja omiljena namjena je da radi kao kućni Plex server za "kućnu televiziju". Tu mu nema premca, jedina konkurencija bi mu bio 7,1, ali po 4x većoj cijeni.
26.10.2024 | 11:01
dpasaric kaže:
Naravno, moja omiljena namjena je da radi kao kućni Plex server za "kućnu televiziju". Tu mu nema premca, jedina konkurencija bi mu bio 7,1, ali po 4x većoj cijeni.

Ovaj dio ne razumijem, sto ga cini idealnim za Plex server? Plex server bi trebao biti malen, tih i sa niskom potrosnjom. Sto ce ti CPU te snage za Plex server?
26.10.2024 | 14:15
Powerplant u odnosu na mini. Ali što se tiče nadogradnji, boljeg Maca nema!
26.10.2024 | 15:12
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Naravno, moja omiljena namjena je da radi kao kućni Plex server za "kućnu televiziju". Tu mu nema premca, jedina konkurencija bi mu bio 7,1, ali po 4x većoj cijeni.

Ovaj dio ne razumijem, sto ga cini idealnim za Plex server? Plex server bi trebao biti malen, tih i sa niskom potrosnjom. Sto ce ti CPU te snage za Plex server?

Ma nije 5,1 tako glasan, a potrošnja je zanemariva, to sam jednom računao.

Čine ga idealnim dvije stvari: mogućnost ogromne najjeftinije moguće pohrane interno (100 TB bez problema, a vjerojatno i više + što to radi pouzdano) i ekstra snaga koja odlično dođe iz dva razloga - ako je stroj dual, Plex lijepo vrti na jednom procesoru štogod ukućani gledaju, a na samom Macu se normalno radi bez usporavanja, kao da se ništa ne događa, a drugi razlog je što ipak ima dosta codeca (pogotovo starih ili egoztičnih) koji nisu podržani na hardverskoj strani TV-a i onda Mac mora raditi live transcoding. To se pogotovo vidi kod nekih težih 4K sadržaja. A ima i druga caka, u nekim slučajevima je potrebno titlove "pržiti" na film na strani Maca jer ih TV ne može prikazati, a onda to Plex drlja na procesoru i može se zapuhati.

I ima zapravo i treća dobra stvar - Mac Pro 5,1 ima klasičan optički audio izlaz i to je idealno za spajanje na pojačalo, tako da se može koristiti ne samo kao filmoteka, nego i kao glazbeni jukebox u kojem je sve što poželiš.

Noviji 7,1 bi ih mogli zamijeniti, ali traže skupe adaptere za 3.5" diskove, a i nema dobrog 7,1 bez 2.000 €.
26.10.2024 | 16:27
dpasaric kaže:
Riba kaže:
dpasaric kaže:

Ma nije 5,1 tako glasan, a potrošnja je zanemariva, to sam jednom računao.

Nije zanemariva, uopće nije zanemariva...Nabacivao sam ja u nekoj od tema računicu.

www.anandtech.com/show/3969/apple-mac-pro-mid-2010-review/7
forums.macrumors.com/threads/cmp-5-1-is-a-power-hog.2302042/
www.reddit.com/r/macpro/comments/15mjhi5...fore_after_upgrades/

Znači 100w u prosjeku u idleu za jednoprocesorske, 150w za dvoprocesorske. 0,1e je kwh u prosjeku, znači 0,25e u prosjeku za single cpu, oko 0,4e dnevno za dvoprocesorski. 0,25e*30= 7,5e mjesečno! Tebi je to možda zanemarivo, ali to zbilja nije tako. Još bi ti i transcodeing radio, znači potrošnja je još veća.

Bilo koji PC za 150e (i to sam puno rekao) bi odradio taj posao za manje para u startu, a da ne pričamo o potrošnji...Možeš i na njega stavit OSX, ako sve baš mora biti na OSXu. Nadalje SATA3.0, brža mreža i sto inih stvari.

Prestani više lagat ovaj napaćen narod!
26.10.2024 | 16:49
Meni je Plex server na Intel Atom Pico-ITX sa pasivnim hladjenjem i SSDom, jos vrti i Home Assistant zajedno sa Plexom i ni ne znam da je tamo. Potrosnja 7 W, sve radi ali ja nisam netko tko bi gomilao sadrzaj pa je to sve na 1 TB disku, inace bi bilo na NASu. Vrtio sam Plex server na 6.1 jedno vrijeme ali mi je brzo dosadilo dizati se iz fotelje da ga dignem iz sleepa kada pozelim nesto pogledati.
26.10.2024 | 21:29
kupus kaže:
Nije zanemariva, uopće nije zanemariva...Nabacivao sam ja u nekoj od tema računicu.

www.anandtech.com/show/3969/apple-mac-pro-mid-2010-review/7
forums.macrumors.com/threads/cmp-5-1-is-a-power-hog.2302042/
www.reddit.com/r/macpro/comments/15mjhi5...fore_after_upgrades/

Znači 100w u prosjeku u idleu za jednoprocesorske, 150w za dvoprocesorske. 0,1e je kwh u prosjeku, znači 0,25e u prosjeku za single cpu, oko 0,4e dnevno za dvoprocesorski. 0,25e*30= 7,5e mjesečno! Tebi je to možda zanemarivo, ali to zbilja nije tako. Još bi ti i transcodeing radio, znači potrošnja je još veća.

Bilo koji PC za 150e (i to sam puno rekao) bi odradio taj posao za manje para u startu, a da ne pričamo o potrošnji...Možeš i na njega stavit OSX, ako sve baš mora biti na OSXu. Nadalje SATA3.0, brža mreža i sto inih stvari.

Ma koji crni PC...

7,5 € mjesečno ako bi radio 24 sata, pa to nikada nije slučaj, zašto bi radio 24 sata? Stroj radi kada su ukućani doma i da se nešto gleda, evo, neka bude velikodušnih 5-6 sati, to je 3,75 €. Taj kome je puno platiti 3,75 € mjesečno za potpuni komfor rada na takvom stroju je zadnji shkriljac!

Uostalom, nije Mac Pro stroj kojeg kupiš samo da ti bude Plex server (mada je sada cijena toliko povoljna da čak i to ima smisla), već je to Mac koji hendla većinu redovnih poslovnih zadataka bolje čak i od novih strojeva - koji su ograničeni pohranom, neproširivom memorijom, grafikom koje nije zamjenjiva itd.

Znači da mi netko sada da novi novcati Mac Studio, evo ovaj model iz Voćarne:

jabucnjak.kreativni.hr/mac-studio-m2-max-12-38-32-2/

koji na kraju ispadne s porezom 3.611 € i da mi je uvjet da radim na njemu, da ga ne smijem prodati ili nešto, nego da baš to bude moj primarni stroj - ne bih pristao, znači moj 15 godina stari 5,1 je bolji, fleksibilniji i sposobniji stroj za sve što ja radim. Ne bih ga mijenjao ono što se kaže "ključ za ključ"!

Pogledaj malo - ima 12 jezgri, to imam i ja, ima 38-core GPU, ok, vjerojatno je solidan, ali ne mogu raditi direktnu usporedbu jer RX 580 ima 2048 jezgri (i vlastitih 8 GB VRAM-a, a tamo se to oduzima od glavne memorije), ali očigledno nije ista metrika, ima samo 32 GB memorije, ja imam 128 GB, ima bijednih 2 TB pohrane, ja imam 20 TB. Nema podršku za Cinemu 30", moraš to doplatiti 70 €, nema optički izlaz, svu pohranu bih morao gurati van, što mrzim jer s tim je uvijek neko sranje plus što nemaš elegantnu mogućnost imati više OS-ova na stroju, ja na svom imam 3 MacOS-a i jedne Windowse.

Ali ajde, da ne budem tvrdoglav, da vidim koja bi to bila granica gdje bih pristao na Mac Studio...

jabucnjak.kreativni.hr/mac-studio-m2-max-12-38-96-8/

Evo, ovdje bih možda mogao nekako zgurati bitno na njega, a onda backup držati vani, ali imao bih manje RAM-a, ostao bez optike i morao koristiti skupi adapter za profesionalni monitor.

I taj Mac Studio stoji 6.823 € s porezom!!!

Znači gotovo sedam tisuća eura i da imam rješenje koje je "tako-tako" i koje traži još jedno tisuću-dvije eura za vanjske memorije.

OK, što bi nakon Mac Pro 5,1 bio neki stvarni napredak? Ono da kažem "evo ok, s ovim sam zadovoljan i ne gubim previše u odnosu na postojeće"?

jabucnjak.kreativni.hr/mac-pro-m2-ultra-24-60-128-1/

S tim da bih u ovaj novi Mac Pro morao uložiti jedno 2.000 € za adaptere za veliku pohranu, ali ok, kako je sam stroj par eura ispod 10.000 €, recimo da bih pristao na takav deal čisto vrijednosti radi.

Ali sada smo već ušli u kategoriju cijene polovnih automobila.

Mac Pro 5,1 i dalje nema konkurenciju, nepobjediv je u gomili kategorija u odnosu cijena/dobiveno. Sumnjam da će Apple to više ikada ponoviti.
26.10.2024 | 22:22
@Davor:

Ima logike to sto pricas i vjerujem da je za tebe idealan strok. Ali za vecinu ljudi nije.

Ja ga ne bih koristio da ga na poklon dobijem. Ne treba mi.

Za mozda 90% korisnika M1 (da ne pricamo o M4) je dovoljan za sve zadace i puno superiornija solucija.

Koliko god taj 5.1 dobro podnosi zub vremena, sve je manje scenarija u kojem je to optimalno rjesenje.
26.10.2024 | 23:02
i dpasaric i drlovric pravo zbore, s tim sto primecujem da je dpasaric nekako emotivno vezan za taj MacPro.
i potpuno ga razumem i podrzavam
26.10.2024 | 23:03
S moje strane, najsvježije iskustvo - odnedavno koristimo na jednom projektu Revizto softver (tzv. BIM, dakle trodimenzionalno projektiranje s internetskom kolaboracijskom platformom). Moja kolegica radi na svom 5.1 (Davor će znati, to je najzadnji kojeg smo od njega kupili, ja čak ni ne znam čime je sve nabildan). Model je cijelo industrijsko postrojenje, tri zgrade s tehnološkom opremom, hrpom cjevovoda i čudesa. Kod nje to radi potpuno fluidno. Na mom MBP M3 Pro s 36 GB RAM i ne znam koliko jezgri čega radi, ali pomalo zapinje kad spojim na 40" vanjski TB monitor.
26.10.2024 | 23:06
@drlovric

Razumijem da za tebe nije kada koristiš prijenosnike i imaš skromne potrebe. Ja pak izbjegavam prijenosnike jer su ograničeni, skupi i kraćeg životnog vijeka.

U čemu misliš da je M1 "superiornija solucija"?

Kako ja vidim stvari, iz pozicije nekoga tko radi u multimedijskog produkciji i recimo da sam zahtjevan kućni korisnik, meni izgleda da on dobija svaki scenarij u kojem se gleda novac/dobiveno, izuzev zadnje generacije video produkcije i high-end 3D alata.

Ajde, daj mi scenario u kojem je neki Mac s M procesorom bolji izbor od Mac Pro 5,1 - naravno, može biti polovan i još ti dajem 100 € bonusa, dakle može biti čak i skuplji!

Evo, išao gledati oglase ovdje na Jabučnjaku... za 700 € dobiješ Mac mini M2 8 GB / 256 GB SSD!

Ja za 600 € složim ovo:

Dual Xeon 2.4 GHz (8 core, 16 threads), mogući kasnije update procesora na 12 core
ECC RAM 32 GB, a ide sve do 128 GB
Radeon RX 580 Nitro 8 GB (vlastiti VRAM, a Mini koristi onih 8 GB svojeg RAM-a!)
NVMe SSD 500 GB za sistem i rad
1 TB HDD kao skladište
2 TB HDD Time Machine backup cijelog stroja
DVD-R pogon
MacOS Sonoma 14.7

Kako je to uopće usporedivo na ikakvoj razini? Razlika je kao između nove Škode Citigo i starijeg Mercedesa karavan s 8 cilindara! Da, razumijem da je nekome draži Citigo jer ima problema s dimenzijama i radi samo gradske vožnje, ali to su drugi svijetovi ako si ozbiljan korisnik.
26.10.2024 | 23:19
smayoo kaže:
S moje strane, najsvježije iskustvo - odnedavno koristimo na jednom projektu Revizto softver (tzv. BIM, dakle trodimenzionalno projektiranje s internetskom kolaboracijskom platformom). Moja kolegica radi na svom 5.1 (Davor će znati, to je najzadnji kojeg smo od njega kupili, ja čak ni ne znam čime je sve nabildan). Model je cijelo industrijsko postrojenje, tri zgrade s tehnološkom opremom, hrpom cjevovoda i čudesa. Kod nje to radi potpuno fluidno. Na mom MBP M3 Pro s 36 GB RAM i ne znam koliko jezgri čega radi, ali pomalo zapinje kad spojim na 40" vanjski TB monitor.

Kvaka je što je to stroj u koji sam uvalio Radeon RX 5700 XT, a to je i danas bezobrazno jaka kartica, tada je bila pola cijene stroja. Ima snage za prikaz poligona kao i PlayStation 5, na istoj bazi je složen GPU za Sony. Danas ta kartica sama stoji preko 500 €. U Mac Pro 7,1 Apple ju je naplaćivao 1.500 $.

A možda je i do količine RAM-a? Mislim da smo taj stroj napucali do kraja, da ima 128 GB?
27.10.2024 | 14:44
@Davor

Sve to sto ti pricas ima smisla iz tvoje perspektive. Ali moras razumjeti da vecina korisnika nije ti

Iznenadio bi se sto se sve vrti na mom MBP i to radi bez problema na M1 Pro sa 16GB. Imao Mac RAM 16GB ili 32GB ili 64GB, moje iskustvo je da ce ih sve potrositi. OS je tako dizajniran i to je sve OK.

Mozes 20-30TB pohrane u jednom racunalu. Lijepo, ali cemu? Ja storage radije imam na NAS u nekom RAID, pa pristupamo toj pohrani sa svih uredjaja koje posjedujem, sa bilo koje lokacije.

Kada imam Macbook i dodatni vanjski monitor, to mi daje fleksiblinost koju Mac Pro nikada nece moci. Ako moj MBP koristi 20% resursa da vrti sve sto meni treba, tvoj Pro bi mozda koristio 5% svoje snage. Ali na kraju dana ja odradim isti posao, bez problema.

Sad da trebam sloziti neki web, izmontirati YT video u FCP ili obraditi 500 fotografija sa nekog vjencanja, nisam bas siguran da bih ja taj posao odradio ista brze na mocnijem Pro stroju.

Mozda grijesim, jer ga ne pojedujem, ali takav dojam imam...
27.10.2024 | 15:40
@dpasaric - mislio sam da je plex server 24/7, ipak je to server . No dobro nebitno, nema smisla da to bude baš 5,1 ili Mac uopće. Ne znam zašto ne može biti PC, i 5,1 i svi Intelovi macovi su PC sa drugačijim biosom i to je to. Teško je to priznati, ali to je tako. Sad je opet razlika Mac - PC zbog arhitekture samih procesora, ali tad zbilja nije bila. I naravno da PC ne znači da moraš imati Windowse, ako te to buni.

Ovaj ostatak koji spominješ, niti veća količina RAMa niti veći storage ne može ubrzati to računalo. Grafika se u većini slučajeva ne može iskoristiti u potpunosti, jer je CPU bottleneck. To računalo je sporije od prvog M1.

barefeats.com/m1-macbook-pro-versus-2010-mac-pro.html

Zgazilo ga je vrijeme. Držao se tamo do negdje 2019., ali isključivo zbog Intelove pozicije na tržištu koja nije imala konkurenciju pa su si mogli dozvoliti minorne pomake u brzini sa svakom novom generacijom. Kad se AMD priključio, rast brzine procesora se i više nego ubrzao pa je to računalo, u odnosu na današnje, postalo sporo.
27.10.2024 | 18:34
kupus kaže:
Zgazilo ga je vrijeme. Držao se tamo do negdje 2019., ali isključivo zbog Intelove pozicije na tržištu koja nije imala konkurenciju pa su si mogli dozvoliti minorne pomake u brzini sa svakom novom generacijom. Kad se AMD priključio, rast brzine procesora se i više nego ubrzao pa je to računalo, u odnosu na današnje, postalo sporo.

Kako ga je zgazilo? A pogotovo ako uzmemo odnos cijena/dobiveno, apsolutno nema konkurenciju! Vidio si gore što možeš dobiti za 700 €? Polovni Mac mini M2 s 8 GB RAM-a i 256 GB SSD-a koji nisu proširivi. S tim možeš čitati mail i malo surfati, to je otprilike sve što možeš od ozbiljnog posla.

Za 700 € složiš takav Mac Pro da na njemu možeš komotno odrađivati sav agencijski posao u multimedijskoj domeni, ja sam cijeli "Japan u Rijeci" odradio na njemu totalno komotno.

I spor je u čemu?!!? Kako dual Xeon 3.46 GHZ (turbo 3.7 GHz) s 12 jezgri može biti spor?

Koji su to poslovi da je on postao spor? 4K video montaža? Da, tu će biti sporiji od M arhitekture, ali i dalje to možeš na njemu raditi, a stroj koji to radi bolje od njega košta DESET puta više.
27.10.2024 | 20:12
4k (i više, pogotovo više od 30fpsa) videomontaža, efekti u photoshopu, činjenica da procesor nije dovoljno brz da "hrani" grafulju. Stroj koji je brži od njega košta par sto eura, ako nije Mac. Budi malo realan, njegovu "upgradeabilnost" omogućava isključivo to što je ispod PC I ne, nije 12 jezgri, u 99% slučajeva su 6 jezgri, a turbo je samo na jednom coreu, ako se ne varam.

Ne sviđa se ni meni što je Apple takav kakav jest, pa svaki upgrade od standardne konfiguracije plaćaš barem dvostruko skuplje nego što vrijedi. Nisu ponudili alternativu, tj. jedina koliko toliko isplativa alternativa je kupnja standardne konfiguracije pa lemit nove čipove kao što je prikazano u videu; konkretno upgrade SSDa.

Dati 2400! dolara (eura) za 8TB SSD je po meni suludo, bez obzira koliko netko bogat bio. Samo pokazatelj koliko im je stalo do takvih korisnika. Cijene kao da je 2012

Općenito, Apple ide u nekom drugom smjeru, računala im više nisu ni sekundarni predmet interesa. Prema njihovim podacima, više zarađuju od satova (ili od satova + slusalica, da ne guglam sad) nego od svih računala, tako da im logično, i daju više pažnje. Čim su na keynoteu emojiji glavni, znaš koliko je sati.

Slažem se s tobom da nema alternativu što se tiče upgradea, ali tu alternativu, čini mi se, nikad ni nećemo dobiti.
27.10.2024 | 21:55
kupus kaže:
4k (i više, pogotovo više od 30fpsa) videomontaža, efekti u photoshopu, činjenica da procesor nije dovoljno brz da "hrani" grafulju. Stroj koji je brži od njega košta par sto eura, ako nije Mac. Budi malo realan, njegovu "upgradeabilnost" omogućava isključivo to što je ispod PC I ne, nije 12 jezgri, u 99% slučajeva su 6 jezgri, a turbo je samo na jednom coreu, ako se ne varam.

Nemoj se ljutiti, ali mislim da pričaš napamet. Naš montažer je radio na tom stroju kao glavnom do dvije godine unatrag, apsolutno sve obrade i često u 4K. Da, naravno da će novi M to brže, ali nije istina da 5,1 to ne može.

Kakvi crni "efekti u Photoshopu"? Neke show-off drangulije? I koja je razlika da li mi napravi neki komplicirani efekt trenutno ili pričekam 2 sekunde? Zar te dvije sekunde duže za neki filter (a i takvih je malo) vrijede da se stroj plati 7.000 umjesto 700 €? Evo, daj mi primjer tog filtera koje tebe muči, pa da vidim koliko će trebati na mom stroju da ga odradi!

Adobe Reseller sam, koristim uvijek zadnju verziju Photoshopa, to je moj glavni grafički alat, radio sam u njemu i neke ogromne panele u rezolucijama na rubu toga što PS uopće može i sve je lijepo normalno radilo, još ih otvorim sve odjednom jer imam 128 GB memorije! Usko grlo bude ako snimaš na SATA SSD, a ne na NVMe, ali imam jedno i drugo. A i onda, gdje je briga? U tome hoće li snimati 2 ili 5 sekundi? Odradio sam na njemu s Topazom zastave za Japan u Rijeci visoke 9 metara, svaka po GB, nije trepnuo.

A činjenica da "CPU ne može hraniti GPU" je čisto naganjanje brojki na papiru, tehnološka ispraznost koja u praksi 95% vremena ne znači ništa! Ali baš ništa! BTW, nije usko grlo CPU, nego PCI bus koji je 2.0 generacije.

Znači, radi se samo tome da top kartice mogu gutati još veći bandwidth od onoga što stara PCI sabirnica propušta, ali situacije gdje to možeš vidjeti su u praksi gotovo nepostojeće! Znači jedini program gdje si mogao vidjeti razliku je bio Appleov Motion jer je on gurao ogromne količine gotovih frejmova prema GPU. Evo, gledam kod sina koji je pod Windowsima neka sulude igre zadnje generacije i to sve lijepo glatko radi.

Jedini minus 5,1 u usporedbi s novim strojevima je što ako jako voliš AirDrop moraš kupiti wifi karticu koja to podržava. Meni to nije toliko bitno, pa živim bez toga.
28.10.2024 | 00:05
kupus kaže:
Dati 2400! dolara (eura) za 8TB SSD je po meni suludo, bez obzira koliko netko bogat bio. Samo pokazatelj koliko im je stalo do takvih korisnika. Cijene kao da je 2012

Općenito, Apple ide u nekom drugom smjeru, računala im više nisu ni sekundarni predmet interesa. Prema njihovim podacima, više zarađuju od satova (ili od satova + slusalica, da ne guglam sad) nego od svih računala, tako da im logično, i daju više pažnje. Čim su na keynoteu emojiji glavni, znaš koliko je sati.

Slažem se s tobom da nema alternativu što se tiče upgradea, ali tu alternativu, čini mi se, nikad ni nećemo dobiti.

Naravno da je suludo, zato i toliko zagovaram stari Mac Pro kao super soluciju za malo para, a sada kada vozi i nove sisteme, to znači da još ima upotrebni vijek od barem 3-4, ako ne i 5 godina.

Da, najveći biznis su im slušalice - u smislu uloženo/zarađeno, ali javim točno kada mi pošalju iduće dioničarsko izvješće. No, ovi novi Mac Pro bi mogli biti dobri da nisu toliko preskupi, vidjet ćemo kada iduće godine izbace M4 Mac Pro.

Inače, najbolja prepouka za 5,1 su njihovi korisnici - ja još nisam imao slučaj da netko pređe na 5,1 i onda pristane na neki "niži" Mac, pogotovo dizajneri, arhitekti, glazbenici, projektanti... jednom kada se navikneš na tu ležernu snagu i komociju, nije lako preći na drugi Mac.

Apple je bezobrazno osakatio Mac Studio - jer da su željeli napraviti novi "stroj legendu", mogli su od njega napraviti čudo: s donje strane ostaviti dno koje se otvara (kao Mac mini) i tamo 4 standardna NVMe utora, ništa drugo ne treba! I stroj bi bio bomba!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 21 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO