26.10.2024 | 21:29
kupus kaže:
Nije zanemariva, uopće nije zanemariva...Nabacivao sam ja u nekoj od tema računicu.
www.anandtech.com/show/3969/apple-mac-pro-mid-2010-review/7
forums.macrumors.com/threads/cmp-5-1-is-a-power-hog.2302042/
www.reddit.com/r/macpro/comments/15mjhi5...fore_after_upgrades/
Znači 100w u prosjeku u idleu za jednoprocesorske, 150w za dvoprocesorske. 0,1e je kwh u prosjeku, znači 0,25e u prosjeku za single cpu, oko 0,4e dnevno za dvoprocesorski. 0,25e*30= 7,5e mjesečno! Tebi je to možda zanemarivo, ali to zbilja nije tako. Još bi ti i transcodeing radio, znači potrošnja je još veća.
Bilo koji PC za 150e (i to sam puno rekao) bi odradio taj posao za manje para u startu, a da ne pričamo o potrošnji...Možeš i na njega stavit OSX, ako sve baš mora biti na OSXu. Nadalje SATA3.0, brža mreža i sto inih stvari.
Ma koji crni PC...
7,5 € mjesečno ako bi radio 24 sata, pa to nikada nije slučaj, zašto bi radio 24 sata? Stroj radi kada su ukućani doma i da se nešto gleda, evo, neka bude velikodušnih 5-6 sati, to je 3,75 €. Taj kome je puno platiti 3,75 € mjesečno za potpuni komfor rada na takvom stroju je zadnji shkriljac!
Uostalom, nije Mac Pro stroj kojeg kupiš samo da ti bude Plex server (mada je sada cijena toliko povoljna da čak i to ima smisla), već je to Mac koji hendla većinu redovnih poslovnih zadataka bolje čak i od novih strojeva - koji su ograničeni pohranom, neproširivom memorijom, grafikom koje nije zamjenjiva itd.
Znači da mi netko sada da novi novcati Mac Studio, evo ovaj model iz Voćarne:
jabucnjak.kreativni.hr/mac-studio-m2-max-12-38-32-2/
koji na kraju ispadne s porezom 3.611 € i da mi je uvjet da radim na njemu, da ga ne smijem prodati ili nešto, nego da baš to bude moj primarni stroj - ne bih pristao, znači moj 15 godina stari 5,1 je bolji, fleksibilniji i sposobniji stroj za sve što ja radim. Ne bih ga mijenjao ono što se kaže "ključ za ključ"!
Pogledaj malo - ima 12 jezgri, to imam i ja, ima 38-core GPU, ok, vjerojatno je solidan, ali ne mogu raditi direktnu usporedbu jer RX 580 ima 2048 jezgri (i vlastitih 8 GB VRAM-a, a tamo se to oduzima od glavne memorije), ali očigledno nije ista metrika, ima samo 32 GB memorije, ja imam 128 GB, ima bijednih 2 TB pohrane, ja imam 20 TB. Nema podršku za Cinemu 30", moraš to doplatiti 70 €, nema optički izlaz, svu pohranu bih morao gurati van, što mrzim jer s tim je uvijek neko sranje plus što nemaš elegantnu mogućnost imati više OS-ova na stroju, ja na svom imam 3 MacOS-a i jedne Windowse.
Ali ajde, da ne budem tvrdoglav, da vidim koja bi to bila granica gdje bih pristao na Mac Studio...
jabucnjak.kreativni.hr/mac-studio-m2-max-12-38-96-8/
Evo, ovdje bih možda mogao nekako zgurati bitno na njega, a onda backup držati vani, ali imao bih manje RAM-a, ostao bez optike i morao koristiti skupi adapter za profesionalni monitor.
I taj Mac Studio stoji 6.823 € s porezom!!!
Znači gotovo sedam tisuća eura i da imam rješenje koje je "tako-tako" i koje traži još jedno tisuću-dvije eura za vanjske memorije.
OK, što bi nakon Mac Pro 5,1 bio neki stvarni napredak? Ono da kažem "evo ok, s ovim sam zadovoljan i ne gubim previše u odnosu na postojeće"?
jabucnjak.kreativni.hr/mac-pro-m2-ultra-24-60-128-1/
S tim da bih u ovaj novi Mac Pro morao uložiti jedno 2.000 € za adaptere za veliku pohranu, ali ok, kako je sam stroj par eura ispod 10.000 €, recimo da bih pristao na takav deal čisto vrijednosti radi.
Ali sada smo već ušli u kategoriju cijene polovnih automobila.
Mac Pro 5,1 i dalje nema konkurenciju, nepobjediv je u gomili kategorija u odnosu cijena/dobiveno. Sumnjam da će Apple to više ikada ponoviti.