06.03.2007 | 23:30
Apropo Blendera...a i ostalog 3d-a na macu
Prvo ostalo... Najme 3dsmax ne postoji na macu, al zato postoji maya, modo, cinema, blender i ostali. Maya-u tj cijeli alias je i tako kupio autodesk, pa je za predpostavljati da će implementirati funkcije iz maye i 3dmax i napokon ga učiniti koristivim programom, a moguće da će za par godina postojati samo jedan od njih. Isto tako, kad sam već na aliasu, postoji i motionbuilder za maca, koji je po meni jako koristan alat, pogotovo jer čita sve formate, al sad sam viodio da i blender radi istu stvar. Modo - najljepši 3d modeler ikad napravljen i najbrži kad smo već kod toga. Radi munjevito brzo i unibin je, maya još nije, pa ima neke artifekte na intelu tj. MackBook-u, al to je zanemarivo (Verzija 7, 8 nisam probao - sad vidim da je izašla maya 8.5, al nigdje se ne hvale da je unibin). Ok, idemo dalje... Silo - zgodan programčić za modeliranje i jeftin.. 100 $, sa mogućnošću custimizinga svega, igrao sam se sa demom i nije mi se previše svidio. ZBrush - e to je interesantan program, al treba vremena da se privikneš na njegov workflow, jerbo meshove spremaš kao alate ako ponovno želiš raditi na njima u 3d-u i exportirati ih nazad u neki 3d modeler/renderer/animation program. Lightwave - klasika, al meni se ne sviđa podjeljenost prozora između modelera i ostalog, nisam se duže vrijeme igro s njim, možda se nešto promijenilo. Carrera - ah... entri level 3d modeler koji se vuće ko krepani konj. Cinema - zanimljiv i intuitivan program sa dobrim riješenjem za teksture. Poser, Bryce i VueEspirit - entry lvl \"3d\" programi koji ni na jednoj mašini koju sam imo nisu radili kako spada. Ne znam, možda je do mene, al sve šta reklamiraju da radi, mislim da bi trebao imati cluster da mi izrenderiraju neku scenu koju sam ja napravio, ako je iole kompliciranija. Da ne spominjem dynamic hair u poseru... Doduše, prestao sam se s njima igrati oko verzije 6, iako od vremena do vremena (svake prestupne godine) nabavim noviju verziju, just in case, pa gledam šta se promijenilo u njima.
Blender - vidiš user, dobro si me sjetio za njega, jer sam već pomalo zaboravio na njega. Igrao sam se sa nekom verzijom, al to je bilo davno, davno. Sad sam malo pogledao feature i izgleda kao moćan programčić, morat ću nač malo vremena da se s njim pozabavim, iako mi se ovako, po screenshotovima ne sviđa UI, al čini mi se da ga se može promijeniti. I da... može se koristiti za animaciju, pa čak i za realtime izvedbu igrica...
Afteri over Shake... hm.. težak izbor. Ako je meni na izbor, odabrao bih oba, iako sam osobno više za shake, a plugovi za aftere i tako rade u FCP, pa nije bed, iako psunami kolekcija radi bolje u samim afterima. A za 3d efekte i tako moraš varati i jednog i drugog. Shake je bolji šta se tiče matchmovinga, šta se tiče samog maca. Težak izbor, kao što rekoh.
Motion...
Strava stvar, za špice, introe, bilošta šta se treba kretati, a ima i fora sa midi controlerom, pa možeš lakše animirati stvari i kasnije baciti u flash. Verzija 2 je napokon sredila da možeš sam crtati path po kojem se obijekt treba kretati, pa je i to mraq.
Eto toliko od mene... nisam baš up-to-date sa svime jer mi je joomla i webdesign sad na pameti, al eto, bar kratki overview u 3d/(malo produkcijski) svijet na macu.