24.03.2008 | 04:07
Kuc-kuc o drvo, Macovi su generalno jako pouzdane stvarčice. Kako manje-više svi Macovi s nekim problemima u našoj županiji prvo završe kod mene na dijagnozi, mogu reći da sam zadnjih godina vidio samo 5 kvarova, a mislim da je to zaista jako dobro - nema Macova baš toliko malo.
Kvarovi su bili:
- tvornički neispravan ethernet port na jednom Dual G4/1GHz, zamjenjeno,
- vertikalna linija na monitoru jednog PowerBooka 17" (debelo nakon garancije),
- krepano napajanje na Dual G4/450, star 9 godina,
- iMac 17", random smrzavanja, star 4 godine, serija za koju je Apple priznao grešku,
- još jedan takav.
Naravno, bilo je tu još kvarova, ali te ne računam jer su bili izazvani neprikladnim rukovanjem, npr:
- čupanje SCSI uređaja "naživo" na jednom starom G4 dok na kraju nije krepao on-board SCSI kontroler (ostalo je radilo ok),
- iMac 17"; kojem je otkazao optički drive jer je korišten u profesionalnoj kuhinji (imao je na sebi milimetar masti po kućištu i ekranu.
Loša vijest je, da ako do kvara ipak dođe, a ne radi se o nečemu gdje je moguće nabaviti zamjenski third-party dio, onda se treba pripremiti na super-paprene cijene originalnih dijelova. Recimo zamisli skupi rezervni dio, pa to pomnoži barem s 3, a nekada i s 5. Često ljudi odustanu od popravka i jednostavno kupe novi stroj.
Da li nositi notebook na servis u Trst ili kod nas - ne znam, što ti je zgodnije, i jedni i drugi moraju obaviti posao.