01.09.2008 | 13:59
Dobar dan, stari sam korisnik ovog foruma i pozdravljam vas sve. Jednom davno sam se ovdje prijavio kad je postojala osnovana sumnja da ću uspjeti skupiti novca za MBPro i pitao sam za mišljenja. U međuvremenu sam bio primoran ostati vjeran windowsima, i sada, 2 godine poslije, silom prilika došlo je vrijeme da si opet kupim novi laptop. (stari ima neki nedokučivi hardverski problem, prešao je preko par "serviserskih" ruku, ali i dalje odbija upaliti i podignuti OS). E da, nije matična u pitanju
jer se laptop pali kad ga ostavim na suncu da se ugrije :/
Za što ja sve ovo pišem? Zato jer želim pomoć vas iskusnijih u poznavanju preferenci, hardwera, nabave i tako to.
Naime, napokon sam došao do neke dostojne love i trebao bi mi na račun bit uplaćen iznos dovoljan za kupnju macbook proa.
nažalost baš trebam radni laptop jer se bavim arhitekturom i svim što uz to ide (obrada u photoshopu, 3d modeliranje i render), tako da sam sve stavio na papir i zaključio:
projektiranje - iako ne postoji autocad za osx, imam barem advanced level znanja u archicadu ili mogu vrtiti parallels
+
mobilnost - imam još jedan semestar na fakultetu i gotov sam. sa strane radim honorarne poslove kojih uvijek ima, a sada ima i naznake za stalni posao.
+
sigurnost - mac sustav je stabilniji od windowsa i tu očekujem poboljšanja u vidu kvalitete kako hardwarea tako i softwarea, ne želim apsolutno ništa što će me izbaciti iz takta poput nedokučivih fatal errora, virusa i ostalih gluposti.
=
MACBOOK PRO 15.4" (17" je preskup, a i već sam imao jedan 17" laptop i to nikome ne bih preporučio da nosi na ramenu)
bio sam i mišljenja uzeti za rad po kući iMac 20" i za rad po uredima, faxu i ostalim mjestima bijeli MacBook (jaču verziju)... ali ipak toliko novaca nemam budući da cijene apple-a u hrvatskoj nisu na razini cije na koje imaju države s apple retailom. što mi je i jasno, jer mac pređe više ruku dok dođe do hrvatske i svaka ruka uzima komad kolača, tako da ne treba kriviti powercom, m-computers ili koji treći.
Ono što me zanima, i da vam objasnim nakon ovog dugog uvoda je:
1) jesam li ispravno izabrao stroj?
osobno mislim da bi mi macbook pro 15.4" mogao biti sasvim dobar za odrađivanje posla, a poslije kad dođem do veće love mogu si uzeti i iMac za domaći rad. jedino što me brine su zadnje glasine da MBP ima problema sa nVidijinim grafičkim karticama kojima valjda uslijed učestala korištenja i "forsiranja" procesora zbog razlika u toplini pukne jezgra i komp je mrtav. ako je to istina, onda je to stvarno loše jer kompjuter koristim maksimalno, čak bih rekao da ga i iskorištavam.... radim na njemu za vrijeme projekta po 16ak sati na dan, kad me sustignu rokovi zna se rad i odužiti na 40ak sati u komadu. komp i dalje često stoji upaljen jer uvijek nešto vrti, stoga smatram opravdanom svoju bojazan. a budući kakve imam sreće sa kompjuterima ne bih se čudio da upravo meni otkaže MBP poslušnost.
2) gdje kupiti u hrvatskoj?
znam da se ova tema može u većem broju derivacija naći na forumu, ali me zanima gdje se najbrže može doći do kompjutera? U trenutku kupnje lovu ću imati, u cashu i jedino što bih imao kao želju jest da MBP što brže stigne, jer moram početi sa radom u najkraćem roku mogućem. teško si mogu priuštiti da čekam 3 tjedna. teško ali ipak mogu. jedino bih onda zahtijevao krajnju iskrenost od dotičnog prodavača, da mi točno kaže kada će mi stići mac. gdje se mogu naći takvi prodavači?
čuo sam da je m-computers OK, na profesionalnoj razini i sve to.. sa powercomom sam uglvanom naišao na dvojaka iskustva, neki kaže da je ok, dok drugi kažu da su previše čekali stroj.
3) retail storeovi?
ima li tko iskustva kupovine u istima? htio sam pitati - isporučuju li oni strojeve odmah? znači kao samoposluga - dođem s lovom, platim na blagajni i otiđem kući s macom pod rukom? ima li gdje to?
jer ako ima, nije mi problem sjest na avijon i zaputit se u rim, london ili tako negdje blizu.
htio sam još pitati, ima li retail store u njemačkoj? ili sam ja glupo ili stvarno neznam, ali zbunjuje me ona tražilica retaila na apple siteu.
to je to za sada, koliko se mogu sjetiti... hvala vam svima na odgovorima unaprijed!
kvragu samo želim moj mac što prije ehheh