28.11.2008 | 18:04
Pozdrav ekipa, ja sam Dragan, zivim u Splitu i prvi put sam tu.
Profesionalni sam IT sljaker, sto znaci da instaliram, odrzavam, popravljam racunalne konfiguracije i mreze. Hvala bogu da se PC racunala tako kvare
Vremenom sam malo evoluirao i pobjegao od tih prasnjavih kucista (osim kada stvarno moram) i otvorio mali web studio. Sada izradjujem CMS webove za klijente i zivim od toga.
Uglavnom, htio sam reci da nisam pocetnik u informatici i da imam znanje za normalno raditi na racunalima PC svijeta ali jednostavno zelim si kupiti Mac-a.
Mozda zato i sto sam nekada davno davno imao Apple IIc i vjerujte mi da sam bio glavni u kvartu s tom masinom
)
Ne kupujem Mac radi jednostavnosti u radu vec mi je stvarno dosadilo da popravljam i reinstaliram ovu svoju (ne tako jeftinu) PC kantu. Ne daj boze jos da sam placao nekome servis za svaki popravak ili virus. Radio bi samo za racunala
Moj izbor ce vjerojatno biti iMac20", pa bi vam prije kupnje htio postaviti par pitanja. Vjerojatno vec na forumu negdje sve to ima, ali eto bit cu malo lijen, pa napisati ovdje sve sto me zanima. Nadam se da ce mi netko pomoci...
1. Memorija za Mac je bezobrazno skupa. Jel ja mogu kupiti "klasican" keks memorije (naravno pazeci na radne karakteristike memorije) i ugraditi ga naknadno u moj Mac ili to mora bas biti apple memorija?
2. Na tom iMac racunalu ce se uglavnom raditi neke klasicne operacije vezane za programiranje i izradu webova. Klasican scenarij je da su u isto vrijeme otvoreni Dreamweaver i Photoshop, Word i neki FTP klijent. Nemam iskustva kako Mac racunala raspolazu resursima, koji mi iMac predlazete za takve aktivnosti i koliko rama? Znam da je najskuplji vjerojatno najbolji, ali smrc...
3. Uz iMac dolazi aktualni OS. Mogu li ja instalirati i Vistu ili XP, kao sekundarni OS i normalno raditi?
4. Noviji iMac je aluminijski. Jeli istina da im nisu dobri ekrani i da je bolje uzeti onaj bijeli plasticni?
5. Cuo sam da je i defaultni Apple mis jako los, mozete li mi preporuciti koju alternativu uzeti?
6. Mozete li mi preporuciti nekog pouzdanog resellera gdje mogu kupiti iMac-a, da ga ne cekam 3 mjeseca?
7. Moze li se na Apple racunalima mijenjati Hard Disk i jednostavno staviti veci ako se za to ukaze potreba? Ili je rijesenje externi HD?
To bi bilo to za sada, iskreno se nadam da ce netko odvojiti malo vremena i pojasniti mi ove stvari.
Unaprijed hvala!
P.S. Ako netko ima iMac i polovan da prodaje, otvoren sam za sve dijaloge