19.12.2008 | 16:31
Trenutna konfa je danas skoro izletila van kroz prozor, ali znam da nije sam komp kriv, nego ja koji je na njega ruknuo Windowse.
Prvobitno sam htio Macbook Pro, no pošto više uživam u društvo stolnog pc-a (što se tiče udobnosti svog naslonjača, udaljen veliki zaslon i tipkovnica+miš u rukama), a putujem svega jednom-dva puta mjesečno, Macbook Pro bi, sto se tiče mobilnosti, bio skupa, a nepotrebna investicija.
Raspoloživo-11.000,00kn
Pikiram:
iMac, drugi model, alu
• 2.66GHz Intel Core 2 Duo
• 2GB 800 MHz DDR2 radne memorije (proširivo do 4GB)
• 320GB hard disk (SATA 7200 rmp)
• 8x SuperDrive s Dual Layer snimanjem
• (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW)
• ATI Radeon HD 2600 PRO s 256MB
• 20" LCD zaslon (1680x1050)
• 3 USB 2.0 utora, 2 USB 2.0 utora na tipkovnici
• 1 FireWire 400, 1 FireWire 800
• AirPort Extreme (802.11n) i BlueTooth 2.0+EDR
• Stereo zvučnici, mikrofon, optički audio izlaz
• Apple daljinski, Mighty Mouse, tipkovnica
Ocite prednosti- veci ekran, veca rezolucija, firewire, jeftina ddr2 memorija, 1 USB utor vise.
Nedostatci-iSight, manjak mobilnosti, slabija grafa
Cijena: 10.859,00 kn
Macbook unibody
• 2GB (2x1GB) of 1066MHz DDR3 SDRAM (PC3-8500); proširivo do 4GB
• 160GB Serial ATA; 5400-rpm
• 8x SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
• NVIDIA GeForce 9400M
• 13.3” sjajni široki zaslon s pozadinskim LED osvjetljenjem
• (1280x800)
• 2 USB 2.0 utora
• 10/100/1000BASE-T (Gigabit) Ethernet
• AirPort Extreme Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g)
• 60W MagSafe napajanje
• Ugrađena iSight kamera
• Mini DisplayPort
• Stereo zvučnici, mikrofon, optički/analogni audio ulaz/izlaz
• Hrvatska tipkovnica
• Multi touch trackpad
Prednosti: mobilnost, iSight kamera, wi-fi, brza grafa i memorija
Nedostatci: skuplja ddr3 memorija, manji ekran, manja reza, 66mhz manje
Cijena: 10.309,00 kn
Za što će služiti:
Posao pri kojem trebam dva ekrana, na jednom ekranu photoshop i firefox, na drugom firefox i office. Znaci treba mi graficka s vise od 128mb rama.
Planiram se nazad bacit na online igranje UT 2k4 ili UT3, ne bi htio igru vrtit na low s 50fps-a.
Rad s glazbom: reason,frutty loops, ableton live, serato scratch
Sad pitanje:
1.) Znam da se macbook može spojit na vanjski monitor(imam Samsung 19" PVA monitor) preko konvertera i sve fino naštimati, ima li iMac neki VGA out ili onaj mini?
2.) Koliko je pametno ići na uređaj sa slabijom grafom, zbog Snow Leoparda i dva monitora?
3.) U specifikacijama macbook-a ne piše koliko memorije ima grafička, zna li netko možda?
4.) Jeli radio netko s glossy screenom na otvorenom ili u club-u s dosta svijetla, smeta li išta pri radu?
5.) Koja je razlika u kvaliteti zvučnih kartica?
6.) Koliko će mi trebati da se naviknem na OS x (šalim se, svaki topic sadrži ovo pitanje pa sam morao i ja pitat, da ne ispadam alternativan
)
Macbook dolazi s 2gb memorije i manjim ekranom, bi li dobio uređaj boljih performansi od iMac-a ako bi napravio sljedeće:
Za 600kn razlike (između iMac-a i Macbook-a) u Macbook dodao još 2gb rama, na njega (prilikom rada) spojio već trenutne periferije koje imam:
-eksterni monitor od 19" (PVA matrica)
-eksterni hard od 320gb 7200,11rpm, 16mb cache
-Logitech Wave tipkovnicu
-Logitech G9 miš
-Hi-Fi sustav
Onda bi imao istu stvar kao i stolni komp tj. ne bi se odrekao udobnosti prelaskom na prijenosnika. Još bi si Macbook približio kako bi mi ubacivanje dvd-a bilo lakše (vise mi pase kada mi je glavni monitor udaljen barem jedan metar i na povišenom mjestu, kod iMac-a bi se stalno trebao dizat
ljenčina, da)
Osim toga bi, prilikom putovanja ili puštanja glazbe u kombinaciji s mixerom i playerima, imao kvalitetan prijenosnik.
Kod iMac-a bi se odrekao mobilnosti, kamere i grafičke, ali dobio jaci procesor i jeftiniju memoriju te još jedan veliki ekran.
Koliko je moja ideja dobra i da li bi fulao ako bi uzeo Macbook unibody?