prva pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prva pitanja

20.02.2012 | 19:05
cariblanco kaže:
Touchpad na air_u je nešto naljepše i ugodnije na čemu sam radio u svom životu.Mojem odušuvljenju nema kraja...jedino bi nekog molio da mi kaže kako promjeniti y i z.Sistem je lion 10.7.3 i u system preferences je uzet u jeziku hrvatski za pisanje??

preporučio bi ti da se privikneš na y i z raspored kakve je sada, ali za slučaj da baš želiš QWERTZ raspored onda koristi ovo http://www.macupdate.com/app/mac/14495/ukelele
20.02.2012 | 20:50
Rusty, više to nije potrebno od Liona, vidi poruku od viborba...
20.02.2012 | 22:01
Ispravak. Ukelele nije više potreban još od Snow Leoparda, 10.6.0.
21.02.2012 | 18:58
Vidim da slike i filmove koje importiram a iphoto se nalaze i u svim mojim fajlima,jel to duplo ili ako pobrišem u iphoto se briše i u svim mojim fajlama.Druga stvar izbisao sam iz treša od iphoto sve i kad sam yatvarao iphoto onda se je nešto updejtalo u library i bilo je 45 000 nekih stvari i sad imam nekih drugih stvari na kompu,koje su označene s žutom bojom oko 45 gb??
21.02.2012 | 19:09
ako sam dobro desifrirao...
shvati iphoto library kao zasebnu mapu koja nije povezana sa datotekama izvan nje. kada ubacis sliku u iphoto, ona je nezavisna i sta god radio sa njom nece imati utjecaja na izvornu datoteku. vrijedi naravno i obratno.

drugi dio price nisam bas ubrao. iphoto je povukao 45000 slika? zauzece diska se iznenada povecalo za 45gb?
21.02.2012 | 19:27
Svaki put me iznova iznenađuje kako se ljudi ne znaju (ne mogu, ne da im se, ne kuže...?) jasno izraziti...
21.02.2012 | 20:43
evo slika,jučer je bilo oko 45gb ovog žutog,danas je manje....neznam jel nakon restarta ili
21.02.2012 | 21:07
smayoo kaže:
Svaki put me iznova iznenađuje kako se ljudi ne znaju (ne mogu, ne da im se, ne kuže...?) jasno izraziti...

Mislio sam dali su duple slike i filmovi koji su u iphoto i POTPUNO iste slike i filmovi se nalaze u finderu kad kliknem na All My files.Kad pobrišem sliku iz iphoto dali se ona sama briše u All my files.Možda je all my files samo prikaz svega što imam na disku i ne zauyima nikakav prostor...to mi još nije jasno.Nemam preveliki disk a imam puno slika i filmova koji svaki dan snimam pa moram voditi računa o veličini diska.
21.02.2012 | 21:16
kinsif kaže:
ako sam dobro desifrirao...

drugi dio price nisam bas ubrao. iphoto je povukao 45000 slika? zauzece diska se iznenada povecalo za 45gb?

Imao sam u iphoto u trasu par tisuća slika i filmova i tad sam kliknuo na ikonu isprazni trash.Nakon toga sam htio yatvoriti iphoto i tad se pojavila obavijest (uski mali prozor s trakom) Update library i punila se plava traka na tom prozoru do 45 000 nečega?? to je trajalo dvije minute i nakon toga se zatvorio iphoto.Kad sam pogledao u stanje diska po zauzeću onda sam vidio tog nečega žutoga 45GB.nadam se da je sad malo jasnije.
21.02.2012 | 22:04
cariblanco, All my files ti pokazuje sve datoteke na disku gdje god se one nalazile. Ako ti nedostaje hrpa mjesta a ne znas sto ga zauzima, pokreni besplatni OniDiskSweeper.
22.02.2012 | 00:29
pod all my files nisu izlistane slike iz iphotoa. za svaki slucaj, desni klik na sliku pa get info (ili cmd + i) i pogledaj u kojoj se mapi slika nalazi. koliko shvacam nakon sto si ubacio slike u iphoto one su ostale negdje na disku. nadji ih i odluci sta ces sa njima. pohraniti ih negdje kao backup ili izbrisati ih. sa slikama u iphotou se nista nece desiti u ovom drugom slucaju.
samo nemoj brisati direktno iz all my files. prvo ih lociraj.
24.02.2012 | 04:22
Imam par pitanja
1.Kako da mountam fotić koji priključim...kad ga priključim otvori se iphoto i tamo di mi je foto imam na desnom kliku samo opciju unmount?
2.Radio sam kompresiju slika s programom za kompresiju od mac-a.To je sad zip.file,hoće li moći to drugi korisnici na windowsima moći otvoriti s rarom?
3.Ima li kakav program za pisanje na mac_u poput tekst dokumenta..imam office i mogu samo u wordu pisati,al je problem što word dokument nemogu širiti kao sve ostalo na kompu pa mi trebaju naočale?
4.Kad neki tekst kopiram i želim ga zaljepiti,uvjek mi se pojavi ona plava traka da se zaljepi iza zadnjeg teksta makar sam ostavio dosta mjesta di bi se to trebalo zaljepiti..moram priznati da me to dosta živcira:(
5.Kako mogu izabrati programe koji se dižu s OS,možda sam glupo pitao...možda je bolje kako da izaberem programe dole na alatnoj traci?
Dok se ne sjetim još nečega,uživajte forumaši
24.02.2012 | 10:02
Pozdrav!
2. Korisnici PC-a budu normalno otvarali zip s winrar-om, nema problema. Klasicni zip file
3. Imaš u Applications Text Edit, al neznam kolko ti to bude prakticno.
5. Startup programi se ti nalaze u System preferences > Accounts i imas gore Login items.
Evo, toliko
24.02.2012 | 10:28
cariblanco kaže:
Imam par pitanja
1.Kako da mountam fotić koji priključim...kad ga priključim otvori se iphoto i tamo di mi je foto imam na desnom kliku samo opciju unmount?

Negdje u prefs od iPhoto imaš kvačicu da se diže automatski kad uštekaš imaging device. Isključi je. Ali ako očekuješ da ćeš fotić vidjeti kao vanjski disk - možda ćeš se razočarati. Neke hoćeš, ali neke ne, nego ćeš za njih morati otvoriti Digital Imaging program

3.Ima li kakav program za pisanje na mac_u poput tekst dokumenta..imam office i mogu samo u wordu pisati,al je problem što word dokument nemogu širiti kao sve ostalo na kompu pa mi trebaju naočale?

Pretpostavljam da pričamo o QuickLooku? (Općenito, daj probaj biti malo jasniji kad pišeš pitanja)

Osim TextEdit, kojim možeš generirati RTF i TXT dokumente, možeš si DOC isprintati kao PDF pa ti isto radi full screen od quick looka.

4.Kad neki tekst kopiram i želim ga zaljepiti,uvjek mi se pojavi ona plava traka da se zaljepi iza zadnjeg teksta makar sam ostavio dosta mjesta di bi se to trebalo zaljepiti..moram priznati da me to dosta živcira:(

Ništa nisam shvatio. Daj screenshot jer očito imaš problema s verbalnim izražavanjem.

5....možda je bolje kako da izaberem programe dole na alatnoj traci?

Otvori ga jednom ručno i onda kad se ikona pojavi dolje u docku, desni klik pa Keep in Dock.

Jesi na to mislio?
24.02.2012 | 16:35
Na četvrti upit sam mislio ovo.Tamo gdje se vidi plava traka će biti tekst zaljepljen,mada sam ja htio da mi bude veći razmak od par slobodnih redova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 37 minuta
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Braca, MacSlavko, Riba, Anonimci (374)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa