prva pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prva pitanja

20.02.2012 | 19:05
cariblanco kaže:
Touchpad na air_u je nešto naljepše i ugodnije na čemu sam radio u svom životu.Mojem odušuvljenju nema kraja...jedino bi nekog molio da mi kaže kako promjeniti y i z.Sistem je lion 10.7.3 i u system preferences je uzet u jeziku hrvatski za pisanje??

preporučio bi ti da se privikneš na y i z raspored kakve je sada, ali za slučaj da baš želiš QWERTZ raspored onda koristi ovo http://www.macupdate.com/app/mac/14495/ukelele
20.02.2012 | 20:50
Rusty, više to nije potrebno od Liona, vidi poruku od viborba...
20.02.2012 | 22:01
Ispravak. Ukelele nije više potreban još od Snow Leoparda, 10.6.0.
21.02.2012 | 18:58
Vidim da slike i filmove koje importiram a iphoto se nalaze i u svim mojim fajlima,jel to duplo ili ako pobrišem u iphoto se briše i u svim mojim fajlama.Druga stvar izbisao sam iz treša od iphoto sve i kad sam yatvarao iphoto onda se je nešto updejtalo u library i bilo je 45 000 nekih stvari i sad imam nekih drugih stvari na kompu,koje su označene s žutom bojom oko 45 gb??
21.02.2012 | 19:09
ako sam dobro desifrirao...
shvati iphoto library kao zasebnu mapu koja nije povezana sa datotekama izvan nje. kada ubacis sliku u iphoto, ona je nezavisna i sta god radio sa njom nece imati utjecaja na izvornu datoteku. vrijedi naravno i obratno.

drugi dio price nisam bas ubrao. iphoto je povukao 45000 slika? zauzece diska se iznenada povecalo za 45gb?
21.02.2012 | 19:27
Svaki put me iznova iznenađuje kako se ljudi ne znaju (ne mogu, ne da im se, ne kuže...?) jasno izraziti...
21.02.2012 | 20:43
evo slika,jučer je bilo oko 45gb ovog žutog,danas je manje....neznam jel nakon restarta ili
21.02.2012 | 21:07
smayoo kaže:
Svaki put me iznova iznenađuje kako se ljudi ne znaju (ne mogu, ne da im se, ne kuže...?) jasno izraziti...

Mislio sam dali su duple slike i filmovi koji su u iphoto i POTPUNO iste slike i filmovi se nalaze u finderu kad kliknem na All My files.Kad pobrišem sliku iz iphoto dali se ona sama briše u All my files.Možda je all my files samo prikaz svega što imam na disku i ne zauyima nikakav prostor...to mi još nije jasno.Nemam preveliki disk a imam puno slika i filmova koji svaki dan snimam pa moram voditi računa o veličini diska.
21.02.2012 | 21:16
kinsif kaže:
ako sam dobro desifrirao...

drugi dio price nisam bas ubrao. iphoto je povukao 45000 slika? zauzece diska se iznenada povecalo za 45gb?

Imao sam u iphoto u trasu par tisuća slika i filmova i tad sam kliknuo na ikonu isprazni trash.Nakon toga sam htio yatvoriti iphoto i tad se pojavila obavijest (uski mali prozor s trakom) Update library i punila se plava traka na tom prozoru do 45 000 nečega?? to je trajalo dvije minute i nakon toga se zatvorio iphoto.Kad sam pogledao u stanje diska po zauzeću onda sam vidio tog nečega žutoga 45GB.nadam se da je sad malo jasnije.
21.02.2012 | 22:04
cariblanco, All my files ti pokazuje sve datoteke na disku gdje god se one nalazile. Ako ti nedostaje hrpa mjesta a ne znas sto ga zauzima, pokreni besplatni OniDiskSweeper.
22.02.2012 | 00:29
pod all my files nisu izlistane slike iz iphotoa. za svaki slucaj, desni klik na sliku pa get info (ili cmd + i) i pogledaj u kojoj se mapi slika nalazi. koliko shvacam nakon sto si ubacio slike u iphoto one su ostale negdje na disku. nadji ih i odluci sta ces sa njima. pohraniti ih negdje kao backup ili izbrisati ih. sa slikama u iphotou se nista nece desiti u ovom drugom slucaju.
samo nemoj brisati direktno iz all my files. prvo ih lociraj.
24.02.2012 | 04:22
Imam par pitanja
1.Kako da mountam fotić koji priključim...kad ga priključim otvori se iphoto i tamo di mi je foto imam na desnom kliku samo opciju unmount?
2.Radio sam kompresiju slika s programom za kompresiju od mac-a.To je sad zip.file,hoće li moći to drugi korisnici na windowsima moći otvoriti s rarom?
3.Ima li kakav program za pisanje na mac_u poput tekst dokumenta..imam office i mogu samo u wordu pisati,al je problem što word dokument nemogu širiti kao sve ostalo na kompu pa mi trebaju naočale?
4.Kad neki tekst kopiram i želim ga zaljepiti,uvjek mi se pojavi ona plava traka da se zaljepi iza zadnjeg teksta makar sam ostavio dosta mjesta di bi se to trebalo zaljepiti..moram priznati da me to dosta živcira:(
5.Kako mogu izabrati programe koji se dižu s OS,možda sam glupo pitao...možda je bolje kako da izaberem programe dole na alatnoj traci?
Dok se ne sjetim još nečega,uživajte forumaši
24.02.2012 | 10:02
Pozdrav!
2. Korisnici PC-a budu normalno otvarali zip s winrar-om, nema problema. Klasicni zip file
3. Imaš u Applications Text Edit, al neznam kolko ti to bude prakticno.
5. Startup programi se ti nalaze u System preferences > Accounts i imas gore Login items.
Evo, toliko
24.02.2012 | 10:28
cariblanco kaže:
Imam par pitanja
1.Kako da mountam fotić koji priključim...kad ga priključim otvori se iphoto i tamo di mi je foto imam na desnom kliku samo opciju unmount?

Negdje u prefs od iPhoto imaš kvačicu da se diže automatski kad uštekaš imaging device. Isključi je. Ali ako očekuješ da ćeš fotić vidjeti kao vanjski disk - možda ćeš se razočarati. Neke hoćeš, ali neke ne, nego ćeš za njih morati otvoriti Digital Imaging program

3.Ima li kakav program za pisanje na mac_u poput tekst dokumenta..imam office i mogu samo u wordu pisati,al je problem što word dokument nemogu širiti kao sve ostalo na kompu pa mi trebaju naočale?

Pretpostavljam da pričamo o QuickLooku? (Općenito, daj probaj biti malo jasniji kad pišeš pitanja)

Osim TextEdit, kojim možeš generirati RTF i TXT dokumente, možeš si DOC isprintati kao PDF pa ti isto radi full screen od quick looka.

4.Kad neki tekst kopiram i želim ga zaljepiti,uvjek mi se pojavi ona plava traka da se zaljepi iza zadnjeg teksta makar sam ostavio dosta mjesta di bi se to trebalo zaljepiti..moram priznati da me to dosta živcira:(

Ništa nisam shvatio. Daj screenshot jer očito imaš problema s verbalnim izražavanjem.

5....možda je bolje kako da izaberem programe dole na alatnoj traci?

Otvori ga jednom ručno i onda kad se ikona pojavi dolje u docku, desni klik pa Keep in Dock.

Jesi na to mislio?
24.02.2012 | 16:35
Na četvrti upit sam mislio ovo.Tamo gdje se vidi plava traka će biti tekst zaljepljen,mada sam ja htio da mi bude veći razmak od par slobodnih redova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 25 minuta
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO