22.09.2010 | 01:11
Evo da vam se pohvalim da sam i ja presao ili kako bi se reklo switchao na mac
Nisam se do sad ni predstavljao ni javljao o ishodu kupnje jer sam bio u guzvi i jer sam htio napisat dozivljaje tak nakon malo intenzivnijeg i duljeg koristenja svoj MacBooka pro. Zovem se Alen i studiram na stomatoloskom fakultetu volim sve sto vole mladi
, a posebno tehniku i dobru glazbu <3 . Nakon vec predhodnog savjetovanja na ovom forumu, za ulazak u ove vode uzeo sam MacBook Pro 2,4GHz. Inace, prvo nisam ni pomisljao da cu uzet Apple-ov komp, ne zato jer mi se nije sviđao, nego sam mislio da si ga nikako necu moc priustit. Inace Appleovi proizvodi su me zainteresirali još sa nekih 7-8 god kad sam kod susjede koja je isla na dizajn vidio prvi put tada sarenu jabucicu, pa mi je ko djetetu bio zanimljiv takav komp
Ugl.1.sam htio kupiti obican PC laptop s naglaskom da je malen. Ono kako bi smogovci rekli: “oni su veliki, ali su mali. Hocu reci oni nisu vise mali, ali su dovoljno veliki da ne bi bili mali“ =). Ciljao sam na ekran 13.3'' jer mi se ucinilo optimalno, dovoljno za kako tako normalan rad, a ne preveliko za drljat svako malo na fax i slicna mjesta. Ovi manji od toga su netbookovi i to mi se cini ko igracka, tipkovnica za cackalice, ekran uz koji dobro dodje povecalo, a procesor se skoro pa isti moze nac na mobu
. I tako prvo naisao na prilicno lijepu kopiju MacBooka: HP Pavilion dm3 (
www.info-gama.hr/opsirnije.php?id=5628 ) . I fakat i uzivo izgleda malo ko MacBook, aluminij oko tipkovnice, na poklopcu, autonomija do 10h, tipkovnica isto island tipa, dimenzije, masa, sve je to podsjecalo na MacBook. Al par stveri me bolo u oci: procesor brzine samo 1,3GHz i nedostatak optickog pogona. To sam mislio kupit u 6.mj. no kako su svi govorili sta ce ti sad, sad imas na faxu i previse za ucit, ides na more, na jesen su uvijek neke akcije itd... No onda sam negdje krajem 7.mj.morao nes u grad i kako sam jos morao nekoga pricekati tamo, da skratim dosadu otisao sam u iStyle u Vlaskoj. I tako gledam ja kompove i divim se. Razmisljao sam uzeti 1 iz amerike preko kolegice s faxsa(inace iz NY). Ali ono sto je promjenilo sve je to sto je bas taj dan pocela ona akcija da studenti uz MacBook dobe iPod Touch. I imao sam srece, radio je neki lik bas u smjeni koji mi je sve prilicno dobro opisao kako, koliko i sto ( i prije sam znao doci pogledat par stvari ali nekako su svi uvijek bili zaposleni i kao da se nisu nes trudili radit ono za kaj su placeni: prodati robu, kao da si tamo neki klosar kojeg ne smatraju nekim mogucim kupcem, ali eto i to se promjenilo
). I tako slozio si neku kombinaciju i skuzio da mi cijena naspram nekog slicnog PCa zbog studentskog popusta i PDVa i nije toliko puno veca. Konkretno, kad bi uzeo ovaj HPov laptop slicnih karakteristika koji sam na kraju planiro uzet (
www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda....k_4320s_wd899ea.aspx )
prosao bi nekih najvise 2000kn jeftinije. Ok to nije bas sitan novac, ali kako sam planirao ionako tolko otprilike dati za neki 22 il 24'' ekran, tu stavku sam zrtvovao i kupio si sadasnji Mac
I nisam bome pozalio, barem ne za sad
A sad nakon ovog 'kratkog' uvoda, naveo bi neke stvari koje me odusevljavaju na laptopu i koje me malo smetaju:
pozitivno:
•stvarno izdrzljiva i dugotrajna baterija (7-10h otprilike)
•odlican dizajn (po meni najljepsi postojeci laptop)
•izdrzljivo aluminijsko kuciste u 1 komadu
•Mac OS X
•odlicne komponente u tim dimenzijama i masi (procesor, graficka)
•jeftino racunalo u odnosu na modele s vecom dijagonalom
•odlican dizajn hladjenja, nije mu neophodna potpuno ravna podloga
•trackpad koji je klasa za sebe i nema mu ravnog (mis mi uz laptop za svakodnevne zadatke ni nije potreban = usteda 100-200kn
)
•osvijetljena tipkovnica
•LED ekran zivih boja
•dimenzije i masa
•tih , gotovo necujan rad
•detalji (magsafe, magnetsko zatvaranje, lijepo izveden superdrive, osvjetljena jabucica odostraga
)
•mogucnost brzog odlaska u sleep i izlaska iz istog zatvaranjem/otvaranjem laptopa i odlican sustav koji gotovo da ne trazi gasenje - nema vise onog cekaj da mi se upali kompjuter ili neda mi se sada paliti komp
•čim se izvadi iz kutije kompjuter je potpuno funkcionalan za neko normalno korištenje sa mnogo zanimljivih, originalnih programa
•izuzetna stabilnost sustava
•jednostavnost koristenja
•mogucnost instalacije Windowsa virtualizacije istih uz besplatne i profesionalne alate - koristenje najboljeg iz oba svijeta i znacajno olaksanje za nas koji dolazimo iz PC svijeta
•onaj woow efekt svakim korištenjem laptopa =)
•treba li još šta dodati?
negativno:
•garancija od samo 1 god.za ovog premium proizvođaca je smjesna. Cak Asus ima garanciju od 2, Toshiba od 1 (koja sve pokriva od krađe, gubitka posla, zaljevanja kompa itd..), a DELL cak 3 godine standardno! ->rjesenje: pred kraj cu uzeti AppleCare program za nekih 500kn na ebayu
•glossy ekran je na svijetlu prilicno nepraktican ->stvar navike, sad mi je ok, a i postoje neke 'mat naljepnice' koje reduciraju taj odsjaj, osim toga bez takvog ekrana boje nebi bile toliko zive
•2 USBa na takvom racunalu(k tome premalo udaljena), jednostavno nije ok ->kupi se za po doma USB hub i to je to
•fali bar 1 USB 3.0 za tu klasu ->recimo da ga moze nadoknaditi firewire 800 ali nije to to..
•po meni opticki pogon na toj velicini laptopa nije poteban, dobro dodje, ali za doma u vidu externog. Ovako samo povecava dimenzije, masu, zagrijavanje i osjetljivost laptopa. Po iskustvima podosta korisnika i na ovom forumu cini se da je to ahilova peta MacBooka. U pravilu valjda 'ugine' kad prođe garancija. Jos jednom, ja bi externi-> nasao sam na netu kako ga ljudi cesto zamjene dodatnim diskom, pa cu tako i ja kad SSD-i pojeftine jednog dana pa da si tako ubrzam jos laptop i smanjim potrosnju
•Mini Display Port je standard koji nije opceprisutan i zazivio, dakle za njega su potrebni adapteri koji se naravno ne dobivaju neg originalni kostaju cak 250kn! -> s druge strane kvalitetnije rjesenje od analognog VGA
•Core 2 Duo generacija procesora umjesto novije i3 ili i5 generacije ->to mozda i nije toliki nedostatak jer novija generacija vise trosi bateriju i vise se grije
•znak za z i y na tipkovnici na 'krivim' mjestima -> na pocetku iritantno no navikne se covijek, a moguce je u postavkama to promjeniti no uvijek ce ostati na tipkovnici na mjestu z napisano y
•prilicno veca cijena u odnosu na slicne laptope iz PC svijeta -> ima svoje zasto, samo OS je prica za sebe
Dakle sve mane koje i postoje mogu se na prilicno jednostavne nacine rijesiti ali ipak su i dalje mane
Eto to bi bilo to. Ko je uspio sve ovo procitat svaka mu dala
Nadam se da ce ovo koristiti barem onima koji tek misle kupiti appleovo racunalo.
Pozzzz!