23.03.2008 | 13:47
Elegancija i brzina su zaista tu, ali za normalne slučajeve. Ovo što ti radiš nije redovna consumer situacija - barem ne na zapadu. Ti u all-digital priči imaš analognu sirovinu. To mora značiti komplikaciju. I sam kažeš da ti to zatreba 2 puta godišnje.
Logičan put za većinu korisnika i koji iLife rutinski radi najbolje od svih softvera te klase je:
1) Snimiš svoj kućni vidio jeftinom DV kamericom od 1-2 tisuće kuna,
2) Spojiš je na Mac FireWireom, ubaciš video i obradiš ga,
3) Enkodiraš video u DVD format, složiš izbornike i spržiš DVD.
I to je jedini normalni put da se to kvalitetno radi.
VHS sirovina koju onda ti komprimiraš na DVD hardverskim snimačem da bi je kasnije opet morao dekomprimirati za editiranje nije normalan put, nego \"spašavanje stare snimke\".
Naravno da Mac može čitati VOB fileove, čak i unutar Findera uz mali QT plug, ali to su komprimirani fileovi. Obrada videa na komprimiranim fileovima tog tipa se generalno NE radi. Da, postoje softveri koji nude takav način, ali to je uvijek loše, jako sporo i puno nedostataka zbog artefakata. Zamisli samo kako će \"predivno\" izgledati računanje neke tranzicije s već komprimiranim materijalom.
Da stvar radi s iLifeom zaista \"as advertised\" mi je pokazao prije par godina rođak koji je prvi put sjeo za iMac od moje žene i napravio ona 3 koraka gore bez da je postavio ijedno pitanje. Dakle, softver je zaista jednostavan i dobro radi ono za što je zamišljen.
Ako samo želiš srediti konkretni problem - raskomprimiraj video s preporučenim alatom, obradi ga i na kraju s iDVD-ijem napravi novi DVD.
Nekada davno, davno, u 20-om stoljeću, postojale su analogne capture kartice, najpoznatiji je bio Matrox i one bi odlično obavile ovo što tebi treba, ali ta vremena su prošla. Mnogi Macovi iz tog vremena su imali video digitalizator u sebi. Jedan takav je i u našem Peek&Poke muzeju, traži da ti pokažu PowerMac 7300 ili 8500, a mislim da je to imala i jedna Performa 5200 koja je tamo.
I ne njurgaj kao moj otac!
I njemu su iTunesi bez veze jer ne mogu importirati njegovu jazz kolekciju s gramofonskih ploča.
Ako ti treba digitalni video, moraš imati i digitalnu opremu, a danas je to zbilja smiješno jeftino - čak bih preporučio da se odmah napravi skok na HD. Mini ga može obrađivati, probao sam.