22.08.2008 | 21:57
Final Cut Studio 2 radi čak na boljim G4 sustavima, a kamo li ne na bilo kojem MacPro. To je uvijek rizik kada skidaš "prljave" piratske verzije.
Paket je vrhunski i vrijedi svake kune. Moja preporuka, radi tvoje čiste savjesti, dobre karme i mirnog sna, jest da FCS kupiš ako ti zaista profesionalno i treba. I kolege u video branši će te više cijeniti - jer ilegalni softver znači i nelojalnu konkurenciju, a to nitko ne voli. Drugi razlog zašto se isplati biti legalan jest taj što se ukradeni serijski brojevi obično pojave samo za prvu verziju paketa, a kasnije ih je teško nabaviti, pa moraš raditi sa starijom verzijom, koja često ima i neke neugodne bugove koji su tek kasnije ispravljeni. Čak i ljudi koji se bave tek skromnim poslovima (vjenčanja, maturalne i slično) ga u zadnje vrijeme kupuju jer su vidjeli da je to najbolji put.
Mnogi će reći da je FCS2 skup, ali taj paket od skoro 50 GB(!) softvera je nevjerojatno jeftin obzirom na to što nudi i koliko brzo otplati sam sebe. Također, mnogi se "ufuraju" da ne mogu bez njega, a zapravo za ono što rade im je dovoljan i znatno jeftiniji FCS Express. Razmotri i tu opciju.
Nisam neki veliki "čistunac" i mislim da je OK da svatko "za po doma" proba veliki softver u piratskoj verziji i da vidi da li je to to što mu treba, ali svakako zagovaram kupovinu ako će se koristiti. Kada je u pitanju tvrtka ili obrt, onda zapravo i nema izbora.