27.08.2008 | 01:40
100Sale je napisao:
S obzirom na odnos cijene i kvalitete FCS je sigurno puno isplativija varijanta od recimo Avid MediaComposera, jer za razliku od njega u FCS paketu dobijes i programe za audio, compositing i kako sam kazes DVD authoring. Sigurno da 10 k kuna nije mala cifra, ali niti ne ocekuje se da ga isplatis jednim poslom.
Osobno se ne bavim videom profesionalno, vec iz hobija i za svoj gust ("amaterski" filmski klub i sl.), ali pretpostavljam (po onome sto sam cuo od nekih koji se bar prave da znaju) da ispod nekakvih 200 kn po satu vjerojatno ne bi htjeli raditi. Jasno - nemam pojma ni jesu li oni ozbiljni kad to kazu, ni koliko bi tako nesto moglo kostati.
Sto se tice profi DVD authoringa za to postoje puno jaci programi od onog u FCS-u, puno kompleksniji, sto trazi vise znanja i onda naravno vise kosta. DVD Studio Pro je dobar za na brzinu dobit kvalitetan DVD master, naravno visejezican sa motion menijima, za par sati i to je to.
Pa... kako sam osobno izautorirao neke DVDje za svoju dusu (imamo legalan FCS2 i Adobe Production Premium
) znam da je meni trebalo vise od "par sati": dizajn grafike koja je isla u menije, vise menija (prvo po jezicima, pa po filmovima), dizajn dugmadi, pa izrada 1st play intro filmica, pa kodiranje videa u m2v i ac3 s prethodnom (kratkom) pripremom, pa tek onda slaganje DVDa u Studio Pro sa skirptama (koje nisu kompleksne, ali ih je bilo)... mozda sam previse spor, ali trebalo mi je par dana i meni se cine dovoljno "profi"
O kakvim to tocno programima govoris? Scenarist? Nije li on samo za PC? Vjerojatno ima nekih o kojima nista ne znam.