MacBook Air 13" iz 2015. Optical audio izlaz?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Air 13" iz 2015. Optical audio izlaz?

06.11.2015 | 09:36
Evo i mog prvog pitanja nakon nabave mog novog miljenika: Optički audio izlaz kroz konektor za slušalice? Podržava li to ovaj laptop ili ne?
Naime, u Apple store-u su mi rekli da ova MacBook Air to ima, te sam ja uz podosta traženja, nabavio optički kabel koji sa jedne strane ima onaj 3,5mm muški nastavak za slušalice, a sa druge strane onaj standardni optički konektor koji ide u audio receiver.
Međutim, kad sam to sve spojio, zvuka nema...
Dali to znači da ovaj laptop uopće ne podržava optički audio izlaz? Gledao sam specifikacije na apple.com ali tamo ništa ne piše...
Napominjem da audio izlaz slušalica preko standardnog analognog kabela radi bez problema, znači fizički je ispravan.
06.11.2015 | 10:39
ImageUploadedByTapatalk1446803252.008861.jpg

Ovo ti treba. Ako ima opticki izlaz onda se preko ovoga dobije na reciver.
06.11.2015 | 18:51
Kad uštekaš to u Mac i pogledaš na vrh drugog konektora, trebao bi vidjeti da svjetluca crveno, naravno, ako si odabrao optički izlaz pod sound output.
06.11.2015 | 19:24
Ma imam ja već takav optički kabl, ali kada ga ukopčam, ništa se ne dešava...
Možda kabl nije ispravan, a možda i moj MacBook Air uopće nema optički audio izlaz...

zabac kaže:
ImageUploadedByTapatalk1446803252.008861.jpg

Ovo ti treba. Ako ima opticki izlaz onda se preko ovoga dobije na reciver.
06.11.2015 | 19:29
smayoo kaže:
Kad uštekaš to u Mac i pogledaš na vrh drugog konektora, trebao bi vidjeti da svjetluca crveno, naravno, ako si odabrao optički izlaz pod sound output.

Probao sam i to, kad uštekam kabl, ne svjetluca crveno, a niti mi ne nudi optički izlaz pod sound output.
Na žalost, nemogu nigdje na webu pronaći ima li uopće ovaj model optički audio izlaz u konektoru za slušalice....
06.11.2015 | 19:39
Klik na jabučicu, pa About this Mac, pa More Info, pa System Report, pa s lijeve strane na Audio, pa s desne na S/PDIF output.

ScreenShot2015-11-06at19.46.10.png
06.11.2015 | 19:41
Baš sam maloprije išao isprobati kabl, i to tako da sam onaj drugi kraj uštekao u optički audio izlaz na receiveru. Pojavilo se crveno svjetlo na drugom kraju, što bi trebalo značiti da je kabl ispravan...
Sad još samo čekam da mi netko sa insajderskim informacijama u Apple-u potvrdi ima li MacBook Air 13" iz 2015. optički audio izlaz u konektoru za slušalice i onda mogu ići mirno spavati!
06.11.2015 | 19:44
Kakvim insajderskim informacijama? Pa provjeri sam, zar nisi vidio moj post maloprije?
06.11.2015 | 19:52
smayoo kaže:
Klik na jabučicu, pa About this Mac, pa More Info, pa System Report, pa s lijeve strane na Audio, pa s desne na S/PDIF output.

ScreenShot2015-11-06at19.46.10.png

Pretpostavljam da ovo znači da nemam sreće
Prilozi:
06.11.2015 | 19:57
smayoo kaže:
Kakvim insajderskim informacijama? Pa provjeri sam, zar nisi vidio moj post maloprije?

Jesam, jesam, al je moj post već otišao
06.11.2015 | 20:52
Nema opticki izlaz.
06.11.2015 | 22:15
bope kaže:
Pretpostavljam da ovo znači da nemam sreće

Nažalost, da...
06.11.2015 | 23:18
Ako ti toliko treba, uzmeš neki DAC USB to S/PDIF-Optical i riješiš problem.
Ili externu USB zvučnu sa istim outputima.
Cijenom ih ima i povoljnih, a zvukom sigurno neće biti lošiji od ove integrirane
07.11.2015 | 00:39
Tek sad vidjeh ovaj post, ali na žalost kod MB Aira (koliko se sjećam) niti jedan model nije nikad nudio optički audio out, za razliku od MBPro mašina. Inače sam DAC u MacBoocima je vrlo solidan i ide do 24 bit / 192 KHz. Ali kako je @mario.zg napisao postoji rješenje i za te probleme.
Po meni najelegantnije rješenje je kupiti Airport Express i s tim istim kablom povežeš njega i audio liniju, a muziku puštaš preko iPhone/iPada/Macbooka (po želji) kroz AirPlay koji podržava 16 bit / 41,1 kHz + imaš dodatni WiFi u kući ako zatreba proširiti signal
07.11.2015 | 07:46
Još bolje je uzeti Apple TV 3 koji je jeftiniji od AP Expressa ili preko oglasnika ih ima za manje od 200kn polovni (bio jedan prve generacije na njuškalu).
Ili ovako nešto www.audioquest.com/usb_digital_analog_converter/dragonfly-dac, ali je dosta skuplje i naravno kvalitetnije rješenje.
07.11.2015 | 13:23
zabac kaže:
Još bolje je uzeti Apple TV 3 koji je jeftiniji od AP Expressa ili preko oglasnika ih ima za manje od 200kn polovni (bio jedan prve generacije na njuškalu).
Ili ovako nešto www.audioquest.com/usb_digital_analog_converter/dragonfly-dac, ali je dosta skuplje i naravno kvalitetnije rješenje.

150€, u Splitu

mediaaudio.hr/download/cjenici/PB_01_10_2015_ENG_EU_SMALL.pdf
07.11.2015 | 13:53
Soffoklo kaže:
Tek sad vidjeh ovaj post, ali na žalost kod MB Aira (koliko se sjećam) niti jedan model nije nikad nudio optički audio out, za razliku od MBPro mašina. Inače sam DAC u MacBoocima je vrlo solidan i ide do 24 bit / 192 KHz. Ali kako je @mario.zg napisao postoji rješenje i za te probleme.
Po meni najelegantnije rješenje je kupiti Airport Express i s tim istim kablom povežeš njega i audio liniju, a muziku puštaš preko iPhone/iPada/Macbooka (po želji) kroz AirPlay koji podržava 16 bit / 41,1 kHz + imaš dodatni WiFi u kući ako zatreba proširiti signal

Da znaš da sam ozbiljno razmišljao i o toj kombinaciji sa Airport Express-om. On se na liniju spaja samo preko optičkog kabela ili ima još koja opcija? Možda bi mogao nabavit i polovnog, s obzirom da novi baš i nisu jeftini....
Druga opcija bi bila AppleTv kao što predlaže kolega zabac, ali tu je pak jedan drugi problem. Ako uzimam AppleTv, onda bi najrađe uzeo ovaj novi, koji je po svemu bolji od starog, ali nažalost podržava audio izlaz samo preko Hdmi-a, jer su izbacili optički audio izlaz. E sad, moj receiver nema Hdmi ulaz, jer je malo stariji model Yamahe koji je još uvijek sasvim dobar i ne pada mi na pamet ga mjenjati. Znači jedino mi preostaje spojit AppleTv Hdmi-em na Tv, pa od Tv-a Rca kablom na receiver. Sve to izgleda malo komplicirano, a nadam se da ne bi bilo puno gubitka na audio kvaliteti....
A samo želim slušati kvalitetnu muziku na velikim zvučnicima bez puno komplikacije!
07.11.2015 | 15:26
Uzmi ATV 3, 75€ košta i nije tako skup. Imaš na njuškalu jedan airport express za 400kn što je malo previše, ako novi model preko oglasa ide za 680kn.
A zašto ne spojiš preko 3,5mm konektora. To je najjeftinije rješenje.
07.11.2015 | 16:21
Moj skromni prijedlog za solidne vrhunske audio zahtjeve 35 $
www.aliexpress.com/item/Original-FX-DAC-..._5,searchweb201560_9
07.11.2015 | 17:36
@bope ovisi kakve su ti želje. @zabac je dobro predložio ATV 3, jer osim glazbe dobivaš i airplay funkciju na TV, pa si fino možeš prikazivati filmove, fotke i ostalo na TV-u s nekih od Apple uređaja.
Kako osobno posjedujem i ATV 3 i AP Express, 100% stojim iza toga da AP Express pruža nešto manje agresivan zvuk preko optičkog izlaza (znam da nekima nema logike, ali logika je majka svih zajeba )
Još jedno rješenje je i neki USB DAC kako su već neki i predložili. Ovaj što je linkao @Boškardin je stvarno jeftin, ali kakav je po kvaliteti poima nemam. Najmanja komplikacija je ATV 3 ili AP Express, nema dodatnih kablova, paljenja, gašenja, spajanja, odspajanja.

AP Express podržava optički kabl kakav već imaš ili analogni 3,5 mm na RCA u tom slučaju se sluša preko AP Expressovog internog DAC-a, dok ATV podržava isključivo optiku. Novi ATV 4 mi ne dolazi u obzir upravo zbog gubitka optičkog izlaza, jedino ako baš želiš novi Apple TV, a onda si smanjio izbor na AP Express ili USB DAC.
07.11.2015 | 17:41
pa najbolje onda 3.5mm iz izlaza za slušalice preko RCA u DAC, o kojem je audio sustavu riječ?
07.11.2015 | 18:36
Vjerojatno na reciveru imaš osim optičkog digitalnog ulaza i koaksijalni ( činč ) digitalni ulaz, pa spoji to s odgovarajućim kablom...btw audiofili kod skupljih uređaja uvjek koriste koaksijalni digitalni ulaz, a ne optički. Kažu da je bolji zvuk preko koaksijalca, te ih ima cijene i po nekoliko tisuća kuna, dok su optički većinom do stotinjak kn.
07.11.2015 | 20:11
coax vjerovatno dolazi u obzir samo kao povezivanje DAC-a i ostatka audio sustava...
07.11.2015 | 21:13
221089 kaže:
coax vjerovatno dolazi u obzir samo kao povezivanje DAC-a i ostatka audio sustava...

Zašto je potreban samostalni DAC? Rekao je da ima reciver, evo slike zadnje strane prosječnog recivera.

07.11.2015 | 21:20
sve ok ako laptop ima coax izlaz...u što sumnjam
07.11.2015 | 21:39
Da, sad sam vidio u njegovom postu da nema digitalni izlaz. Stvarno malo čudno, moj mini iz 2012 to ima.
08.11.2015 | 08:17
Dosta je bitno koje je kvalitete audio sistem u pitanju (pojačalo, zvučnici...) pa shodno tome odabrati konverter i kablove...
08.11.2015 | 08:29
S/PDIF optički ili koaksilalni digitalni izlaz vs. USB izlaz.
Prvome je max rezolucije 24bita, a USB DAC-u 32bita.
S time kako USB DAC u stvari niti nema granice jer sa bržom sabirnicom, ta rezolucija kao i freq. uzorkovanja možđe biti samo viša.

Ako se želi molji zvuk, koristi se koaksijalni, a ne optički kabel.
08.11.2015 | 09:55
onda iz dac-a u amp rca interconect
08.11.2015 | 10:54
Sve ovisi sto se ocekuje. Kakva kvaliteta je samog zapisa i naravno, koliko se novaca zeli/moze potrositi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 10 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO