08.06.2005 | 19:38
Prvo nekoliko komentara na urednikov post
- on je došao s X-om u paketu.
Nije istina. Jobs je napravio X, ono što je došlo s njim se više bio paravan za njegov dolazak nego temelji proizvoda koji danas zovemo X. BeOS je bio lošije utome što uz njega nije dolazio Jobs
- on je razjurio proizvođače klonova.
Jedan od mudrijih poteza. Mac brand ne podnosi klonove. Klonovi su sigurna propast Applea i Maca. Možda u budućnosti (vidi niže)
- Svaki pokušaj analiziranja intel tranzicije kroz \"Jobs je onda rekao ovo, počešljao se ovako, a sad kaže ovo i češlja se ovako\" su bezvezarije. Industrija se mijenja brzinom svjetlosti, prčkati po 20 godina starim izjavama da bi se komentirao ovaj novi potez su bezvezarije. Pogotovo uzimati u obzir reklame kao mjerilo što se govorilo nekada a što sada....
- Surova osvetoljubivost nema veze s ovim potezom. Izbaciti 10 knjiga iz dućana ne može se mjeriti s prebacivanjem na intel. Ovaj potez je odobrio nadzorni odbor, a izbacivanje knjiga niži manager koji upravlja dodatnim sadržajem u Apple Storu. Uostalom, u SVOJEM DUĆANU ti pišeš pravila. Sloboda medija? Nije Appleovo da brine o tome.
Moj komentar na traniziciju... Diskusija me interesira...
1. Apple je R&D cijele PC industrije. Niti oni sami ne znaju uvijek da li će uspjeti, ali upravo zato su danas tu gdje jesu (u pozitivnom i negativnom dostignuću). Danas nitko ne zna točni odgovor, niti Jobs, što će sve donijeti tranzicija na Intel. Ali inovativna tvrtka poput Applea sigurno će pronaći rješenja za ključne probleme. Tržište će imati zadnju, ipak.
2. Više nego rješavanje Appleovih problema (vidi 4. i 5) ovdje se radi i velikom koraku za industriju koja konačno hardver smješta na nivo koji zaslužuje - komad željeza!
3. \"Komentatori\" koji analiziraju da li će Apple želi uništiti Gatesa (ili bilo koga) ili što već - odrastite ili prestanite komentirati. Jobs nikoga ne želi uništiti već samo traži nova tržišta za Mac. Čak i ne moraju drugima oteti tržište - ima još dovoljno potpuno nesvojenih tržišta
4. Jobs nije izričito govorio da prelaze na Intel zbog sirove snage već zbog boljeg omjera watt/performance! Zar to ne govori ništa... Naravno, i snaga budućih Intela nije zanemariva
5. Novi proizvodi koje žele napraviti a ne mogu s PowerPC-ijem - tko kaže da su desktop/notebook računala? Možda se radi o PocketPC, TabletPC ili sličnim uređajima za koje žele vertikalnu kompatibilnost procesora s ostatkom ponude
6. Danas Intel ne znači da sutra neće biti AMD. Naravno da je Intel odabran za prvog dobavljača, iz hrpe mktg razloga.
7. Intel Inside brand dodati će svoju brand vrijednost na Mac brand
8. Intel Inside ne znači i Windows nesigurnost i problemi. Negativni utjecaj na Mac brand u tom pogledu ne postoji. Zar je ikada e-mail virus pod Windowsima povezan s Inte procesorom na matičnoj ploči?
9.Najveći rizik tranzicije je gubitak povjerenja/lojalnosti korisnika. Developeri će profitirati - nešto se događa, lova se vrti
10. Očuvanje vrijednosti Mac branda je prioritet za Apple. Direktiva #0. Što će se sve moći pokrenuti na x86 Macu od konkurentnih operativnih sustava i na koji način ovisiti će o Appleovoj procjeni koliko to može štetiti Apple/Mac brandu. Kada SW biznis postane X puta profitabilniji od HW biznisa - OS X na Dell PC-iju je realna opcija. A trebao bi biti ako išta od MS uspjeha Jobs preslika na Apple
11. Ako je konsolidacija PC industrije pri kraju (preuzimanja, spajanja itd) na svim područjima, zašto se ne bi dogodila i na CPU nivou. Od 2006 godine PC računala će pogoniti jedna CPU tehnologija koju će proizvoditi Intel ili AMD. Korisniku svejedno.
12. Korisnik će razlike između PC brandova percipirati primarno kroz OS koji ganjamo povrh hardvera, plus malo vanjštine na koju Apple uvijek polaže puno.
13. Ako je OS X toliko bolji od XP-a, i ostane toliko bolji od Longhorna - Intel tranzicija mu pruža prvu pravu šansu za ravnopravnu borbu. Pobijediti će bolji!
Zaključak
- ne zanima me CPU brand, ne zanima ne GPU brand, ne zanima ne mktg pljuvanje i usporedbe prije ili danas- zanimaju me samo vrhunski proizvodi za posao koji radim.
Apple, možeš li nastaviti isporučivati takve proizvode na vrijeme, uz najbolji price/performance ratio? Ako možeš, ja sam i dalje tu. Ako ne, tražim dalje...