Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

22.11.2024 | 20:49
Gjuroo kaže:
Dobro sad... Jel u pitanju bio ICBM ili IRBM? Ak je ICBM, onda ispada da Putler laže.

Poanta je da zapadna propaganda potpuno ignorira bitno, a i ti zajedno s njima.

Rusija je napravila opasan live-demo i poslala poruku. I tako je potpuno svejedno hoće li neki štreber projektil staviti u ICBM ili IRBM kategoriju. Je li možda ako ga staviš na Aljasku, onda odjednom ICBM? Sve rakete tog tipa i načina lansiranja idu tehnički u ICBM kategoriju, a onda možemo raditi podgrupe po dometu, ali to je sve nebitno.

A i jasno je zašto su mediji tiho oko toga - jer je to čemu smo svjedočili izuzetno neugodna činjenica za svakog stanovnika EU, pa onda šire.
22.11.2024 | 21:02
Bertone kaže:
dpasaric kaže:
...
Putin is showing restraint. He wants diplomacy, not nuclear war. But the West continue to poke the bear.

We cannot wait until January 20th. We need Trump in office right now."

Ma obojici treba dodijeliti Nobelovu nagradu za mir,... i to ne po pola, svakom jednu

Prenio sam taj komentar analitičara (koji inače ima pola milijuna pratitelja, pa nije baš šupalj tip) u cjelosti, ali ne slažem se sa svime što je rekao, pogotovo Trump dio. Trump je prije svega trgovac, a vojno-korporativni lobi je toliko jak da nema šanse da on zaista ode protiv njih. On će možda morati napraviti kompromis između toga da iznevjeri glasače i ugodi vojnoj industriji. Ako zaustavi ovo u Ukrajini, mora otvoriti nešto novo negdje da se zadovolje njihovi apetiti.
22.11.2024 | 21:05
drlovric kaže:
ICBM raketa iz USA u Rusiju leti nekih 20 minuta. To daje drugoj strani dovoljno vremena da aktivira svoju nuklearnu trijadu. Na taj nacin se odrzao balans snaga, jer obje strane bi bile unistene u slucaju takvog napada.

Ali ako ti uzmes rakete srednjeg dometa i stavis ih u Europu, onda taj let traje svega par minuta, i SSSR ne bi imao vremena da reagira. U teoriji, USA bi mogla unistiti SSSR a da ovi ne stignu vratiti. Vrijeme reakcije je prekratko, pa je zavladala panika u Moskvi.

Tako je nastao sporazum o raketama srednjeg dometa, tj zabrani razvoja i koristenja istog. Tako je USA ucinila uslugu SSSR, jer oni su bili ugrozeni.

Nisu Sovjeti mogli staviti svoje rakete u Kanadu ili Meksiko, pa da pariraju na slican nacin. Logicno.

Eto, s ovim se slažem i sasvim je logično.
22.11.2024 | 22:41
dpasaric kaže:
Prenio sam taj komentar analitičara (koji inače ima pola milijuna pratitelja, pa nije baš šupalj tip) u cjelosti,...

A hebo ga patak, Ela Jerković ima skoro četvrt milijuna pratitelja pa ne uzimam njeno razmišljanje i objave kao nešto vrijedno i vjerodostojno
22.11.2024 | 23:32
Bertone kaže:
dpasaric kaže:
Prenio sam taj komentar analitičara (koji inače ima pola milijuna pratitelja, pa nije baš šupalj tip) u cjelosti,...

A hebo ga patak, Ela Jerković ima skoro četvrt milijuna pratitelja pa ne uzimam njeno razmišljanje i objave kao nešto vrijedno i vjerodostojno

Gotovo svakoga treba poslušati. Koliko puta sam stao s čistačem ulica i popričao o mnoštvo stvari za koje nikada ne bi rekao da se takvim čovjekom može popričati. I vrijedi čuti mišljenje iz neke druge perspektive.

Ovo mi je zapelo za oko jer u prvom dijelu, iz moje perspektive, sve točno rekao: "It was a warning. Putin just exercised extreme restraint, while also showing Ukraine/NATO that they are outgunned. This should be front page news on every outlet, but for some reason, it’s not. Perhaps it’s because this situation does not fit their narrative that Putin is this Hitler-esque loose-cannon who wants to conquer the world."

A to kako će Trump to hendlati, to ćemo vidjeti, ne mislim da je Trump jači od vojnih korporacija, ali u ovom trenu je dosta važno što je Putin pokazao da nije impulzivni kauboj. Šahist je i igra strpljivo. Nisu niti za plinovod vratili, samo pišu u tekicu...

Tješi me to što se WW3 plaše i trenutni gorljivi warmongeri - jer i vojno-korporativni lobi ipak daje prednost vlastitom životu. Ako počne nuklearna rokačina, džabe im sav novac koji su namaknuli u svim ratovima zadnjih desetljeća.

Inače, baš sam danas po privatnoj liniji pričao s financijskim analitičarom iz Švicarske, čovjek koji je godinama pekao zanat u najvećim EU bankama, domena posla su mu investicije veće od 100 mil. €. I pitam ga na kraju kako vidi ovu situaciju s ratom u Ukrajini... i čovjek kaže, parafraziram:

"Rusi cijelo vrijeme pametno igraju, sada mogu i samo čekati i pustiti nas da se sami uništimo ekonomski i onda je game over. Ovo najopasniji trenutak u ljudskoj povijesti nakon kubanske krize, zapravo čak i najopasniji jer ovoga puta s naše strane ima mnogo manje ljudi na pozicijama moći koji su realni. A ogromna većina ljudi je potpuno nesvjesna sto se događa. Zato nam se loše pise. Njih vode "intellectual giants", a kod nas djeca političara koja se osjećaju "entitled" jer su im mama i tata bogati i odabrao ih je neki usko interesni lobi."

Eto, nije čistač ulica, uspješna je faca u tom svijetu, ali dobro je i njih poslušati, zar ne?
23.11.2024 | 00:03
dpasaric kaže:
Gotovo svakoga treba poslušati. Koliko puta sam stao s čistačem ulica i popričao o mnoštvo stvari za koje nikada ne bi rekao da se takvim čovjekom može popričati. I vrijedi čuti mišljenje iz neke druge perspektive.

U ovome se slažem s tobom u potpunosti.

... no natrag na komentar komentatora, svatko ima drugačija životna iskustva i zato je ovom tvom komentatoru (pa možda i tebi) VVP suzdržan, no meni je on razredni nasilnik koji je počeo dobivati šamarčine i nogom u guzicu od djece u razredu kojima je do prije koji dan krao užinu i džeparac, a takvi obično završe tako da se upišaju u gaće.
23.11.2024 | 00:18
Tko ima želje za malo širi pogled na rat u Ukrajini, ali i šire, na ratove u kontekstu moderne političke i društvene infantilnosti, ovo je zanimljiv tekst:

aurelien2022.substack.com/p/peter-pan-goes-to-ukraine
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 16 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

pontmax1, Riba, Anonimci (773)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO