iMac 27" i ugradnja SSD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27" i ugradnja SSD

• Sank
  • Moderator
  • 221
05.12.2012 | 01:02
Od kada je izašao ML 10.8.2 s podrškom za fusion drive, puno je interesantnije dodavanje SSD, nego zamjena postojećeg HDD ili optike s SSD.

Za iMac 27" mid 2010 pronašao sam upute kako to napraviti ovdje:

www.twam.info/hardware/apple/installing-...-in-mid-2010-27-imac

i već sam naručio potrebne komponente ovdje:

www.applecomponents.com/computers/imac-27-inch-mid-2010/

Za one koji imaju iMac 27" 2011 modele dogradnja SSD opisana je ovdje:

eshop.macsales.com/item/OWC/DIYIM27SSD11

i nije se potrebno odreći ni HDD ni optike.

Sad se još dvoumim između ova dva SSD:
SSD 240.0 GB INTEL Series 520

ili
SSD 256.0 GB OCZ Vertex 4

Koji bi mi od ova dva vi preporučili?
07.12.2012 | 21:05
I jedan i drugi imaju super ocjene. Tako da nećeš pogriješiti ni kod jednog ni kod drugog.
OCZ je malo jeftiniji od Intel-a.
Da ja odlučivam kupio bi Intel, ali samo radi Controller-a. Meni se uvjek SandForce više sviđao nego Indilinx Everest, ali da li je to više love vrijedno? Mislim da nije. Tako da ti odluči. Nema baš puno razlike.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
08.12.2012 | 01:11
@tino1 hvala na odgovoru. U međuvremenu sam nabavio Intel SSD, a naručeni su dijelovi već na putu pa se nadam da će stići drugi tjedan. Čim stignu krećem u akciju ugradnje, a usput planiram i očistiti LCD panel. Javim kako je prošlo cijelo iskustvo.
08.12.2012 | 08:27
Ovo je operacija na otvorenom srcu:)
Slikaj korak po korak, pa da napišemo Tutorial na hrvatskom, ja ću već početi prevoditi text? To sa Tutorialom za pokretanje fuzion drive-a, bi moglo biti stvarno od koristi našim jabučarima.
Kako izgleda kalkulacija?

Ako negdje zapneš tu sam, ali ne vidim zašto bi zapeo.
08.12.2012 | 23:12
Postoji li mogućnost da se kupi hybrid hard drive i jednostavno ugradi na mjesto klasičnog diska?
09.12.2012 | 00:25
Možeš, kako ne.
09.12.2012 | 10:01
Sa Hybridom ćeš imati 4GB Cache u Flash-u i to je to. Ali tih 4GB u SLC-u, tako da je to stvarno zanivljiv aspekt toga svega. Hybrid radi na istom principu kao i Fusion Drive, mašina vidi samo jedan HD i u Flash-u se pospremaju i obrađuju samo podatci koji se učestalo koriste. Pošto 4 GB i nije toliko malo, ako ti ne treba neka pljačka od nazovimo radnog prostora, Hybrid bi i mogao zadovoljiti.
U Fusion Drivu dobivaš više u Flash-u, u Sank-ovom slučaju čak i 250 GB ali u MLC-u, na to se već da instalirati svašta od Software-a i ostaje ti mijesta za hrpu datoteka, samo neki ogromni arhiv bi bio na HDD-u. Tako da bi Fusion Drive 99% rada obavljao u Flashu i ne bi se ni primjetilo da ima HDD na koji bi jednom na godinu nešto napisao i pročitao. Ponavljan prednost Hybrida je struktura SLC- NAND u odnosu na MLC- NAND u (jedino ako ne želiš platiti hrpu love za SLC-NAND SSD ) Fusion-u.
Momentus XT 750 GB super, i ima najviše staža na tom tržištu,a trebao je istrijebiti sve dječije bolesti do sad.

Tako da je Hybrid po meni ozbiljna alternativa SSD-u a i Fusion Drivu.
09.12.2012 | 11:11
Hvala na detaljnom objašnjenju. Pogledao sam video tutorial o ugradnji SSD-a i moram priznati pravi mali kirurški zahvat. Ne znam koliko je ovo izvedivo na mašini koju imam iMac 24" 2,8 GHZ 2008. Sretno kad budete radili
09.12.2012 | 11:47
Može se i na tvojoj mašini to bez problema napraviti. Samo moraš znati šta radiš. Ako nisi do sada nikad ništa raskopavao bolje pusti to nekom ko zna.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.12.2012 | 17:34
Stigli potrebni dijelovi za ugradnju SSD u iMac mid 2010 Sada mi predstoji delikatna operacija pacijenta. Nadam se da će preživjeti

iMac_SSD_parts.jpg
17.12.2012 | 17:40
Samo polako i strpljivo. A i ne sumnjam u tvoje sposobnosti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.12.2012 | 18:06
Ma ne brine me toliko šrafljenje jer to mi je inače posao, brine me samo rastavljanje LCD panela i njegovo čišćenje. Sakupilo se mrljica po gornjem dijelu ekrana. Do sada sam već rastavljao neke LCD panele u pokvarenih monitora, ali samo iz znatiželje i nisam ih nazad sastavljao. Svakako javim kako je prošlo, a moguće je da ću i dokumentirati sa slikama premda već ima takvih uputstava po netu.
17.12.2012 | 19:47
Ako je "Kapetanica" sredila minija,ne sumljam da ćeš i ti uspjeti Samo se drži podalje od svog nick_a
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.12.2012 | 21:34
Zahvaljujem na podršci. Možda bi bilo najbolje da zamolim Kapetanicu da mi to riješi
17.12.2012 | 21:34
Evo, a da se pridružim, ja sam danas naručio kabel za upgrade Minija 2012 na sekundarni disk, pa ću to izvesti čim se dogodi. Nemam love za SSD, ali ću zato uzeti brzi 7200 rpm disk.
18.12.2012 | 18:54
Ima li problema? Ide li sve po redu?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
19.12.2012 | 02:02
Eto, iMac bio sav rastavljen do skoro zadnjeg šarafa, očišćen od prašine, ugrađen je novi SSD, sastavljen i RADI Prema tino1 uputama napravio Fusion Drive i sve prošlo bez problema. Trenutno vraćam iz Time Machinea zadnji backup. Za sad se ne čuje HDD pa pretpostavljam da sve šiba na SSD. Piše da će za malo više od 2 sata završiti, a onda ću vdijeti kako sve to skupa funcionira.

Više o svemu kad se naspavam
22.12.2012 | 11:26
Jesi li se naspavao, moj Sank?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
22.12.2012 | 19:58
Naspavao i trenutno testiram cijelu tu priču sa Fusion driveom. Moram priznati da mi je backup bio oko 380Gb što je nešto veće od 240Gb koliki je SSD. Tako da mi se za sada još uvijek neke aplikacije podižu jednako dugo kao i prije kada je bio samo HDD. No, svako toliko nešto sami diskovi rade bez da ja išta radim, pa pretpostavljam da se polako prebacuju češće korištene na SSD, a ono manje bitno nazad na HDD.

Ne znam sad da li da uopće pišem o cijelom postupku s obzirom da pokriva samo iMac mid 2010?
22.12.2012 | 20:32
Trebat će mu neko vrijeme da poslaže prioritete. ako imaš volje i vremena napiši.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO