MB Air - pitanja novog korisnika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MB Air - pitanja novog korisnika

24.12.2012 | 11:34
Dobio sam set zanimljivih pitanja na PM, upućena od jednog novog korisnika MB Air.

1. Kad lagano prelazim jagodicama prstiju oko trackpada i uz rub oko tipkovnice kao da osjetim lagani napon. Ponekad. Može li to biti neki problem ili se to događa s prijenosnicima koja imaju metalno kućište? ...

I ja to ponekad osjetim na svom MBP. To je uglavnom znak lošeg uzemljenja električne instalacije, ili pak pokazatelj da si punjač spojio koristeći dvopolni nastavak umjesto tropolnog 220 V kabela. Kućište aluminijskog MB je spojeno na - od izvora napajanja. Kako se radi o switchanom izvoru napajanja, ako se ne uzemlji, može se pojaviti neki mali, bezopasan napon između zemlje i njega, što osjetljiviji korisnici mogu osjetiti kao peckanje na vrhovima prstiju.

Ne može predstavljati problem, niti je opasno, samo je neugodno (nekima).

2. Da ne trošim vrijeme na traženje MS Office paketa posegnuo sam za alternativnim besplatnim rješenjem za obradu teksta koji mi uratke može sejvati u DOC formatu. Našao sam aplikaciju Bean i zadovoljan sam njome. Imaš li bolji prijedlog? ...

Ako je obrada teksta sve što ti treba, tj. ako ti nikad neće trebati tablični kalkulator, Bean je vrlo dobar izbor. Djuro Genijalac ga koristi svakodnevno pa ti on može reći više o njemu.

Ako, pak, nekad moraš koristiti i spreadsheet, onda je OpenOffice ili NeoOffice vjerojatno bolji izbor.

3. Na starom MacBooku od početka sam na tipkovnicu stavljao svilenasti pokrov kojega sam dobio u originalnom paakiranju da sačuvam displej od umazivanja nečistoće s tipkovnice. Na ovom to nisam učinio. Da li to pomaže u očuvanju čistoće displaya kad se zatvori računalo ili su proizvođači točno izmjerili udaljenost tipki od displeya kod zatvorenog laptopa da se oni uopće ne dodiruju? ...

Nisu. Masnoća s tipaka prenosi se na display. Krpica koju dobiješ s novim MBA/P nije više kao ona nekadašnja, tako da nije pametno to raditi s njom.

Meni te mrlje ne smetaju toliko pa ja poklapam laptop bez ikakve krpice pa onda svako toliko obrišem zaslon, koristeći namjensku tekućinu za čišćenje LCD ekrana (koja ne sadrži izopropilni alkohol, amonijak i slične agresivne supstance koje staklo podnosi, ali plastični LCD ekrani - ne) i papirnati ubrus.

4. Nisam uspio nači besplatnu alternativu za Photoshop, a trebao bih aplikaciju koja bi mi kvalitetno mogla konvertirati RGB fotografije u CMYK i obratno. Postoji li nešto takvo za Mac? ... Također da ima i neke jednostavnije funkcije Photoshopa - kao brisanje dijelova slike, kopiranje, layeri ... Sve ono čeha nema u iPhoto-u, a zatreba kod pripreme za tisak, kod korekcija ... Je li dopra aplikacija ChocoFlop? ...

Ovo nije baš moje područje. Za ChocoFlop nisam čuo. Moj ti je prijedlog da za početak probaš Seashore ili Gimp, koji su besplatni. Ako ti oni ne budu dovoljno dobri, onda ima nekih aplikacija koje koštaju puno manje od Photoshopa, znam da ih je svojedobno netko preporučao, ali se ne sjećam imena.

5. U uputama piše da je optimalna temperatura okruženja za rad računala od 10 do 35˚C. Što bi se moglo dogoditi ako pokušam računalo pokrenuti na temperaturi nižoj ili višoj od navedene? ...

Na nižoj temperaturi će LCD postati jako trom pa će postati teško raditi (npr. ispis slova na ekranu kasni za tipkanjem - pojavljuju se kao da izranjaju iz vode). Na još nižoj temperaturi će jednostavno prestati raditi. Ali se neće pokvariti.

Bitno je da računalo, ako se ohladilo na tako nisku temperaturu dok je bilo u transportu pa dođeš s njim u grijani prostor, pustiš da se aklimatizira prije nego ga uključiš. Naime, ako je Mac hladan u toplom prostoru, na njemu se može kondenzirati vlaga iz zraka i onda to može izazvati kvar prilikom uključenja.

Na višoj temperaturi komp može postati termički nestabilan - tj. dođe u situaciju da ne može odvesti toplinu koju sami čipovi generiraju pri radu - pa radi toga unutarnja temperatura čipovlja naraste previsoko. Ako ovo ne bude pretjerano, thermal shutdown će ugasiti računalo da ne dođe do štete. Međutim, ako se ušećeš u prostor koji je npr. na preko 50ºC, može se dogoditi da temperatura čipova naraste toliko naglo da thermal shutdown ne stigne isključiti računalo prije nego se ošteti procesor i GPU.
24.12.2012 | 12:26
Što se tiče temperature, postoji raspon radne temperature (10˚C-35˚C) i transportne/skladišna temperature (-24˚C do 45˚C).
Treba paziti, kako je @smayoo rekao, na kondenzaciju jer gdje god uđe zrak, uči će i vlaga.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
24.12.2012 | 14:36
Koja je najbolji način transporta laptopa kad moraš izaći s ruksakom na hladnoću iz toplog ureda i onda opet negdje ući u topli prostor i tu negdje nešto nekada odraditi? ... Sličan problem je i s fotoaparatima. Ne znam koje je od toga dvoga osjetljivije? ... Ako tražimo alternativu mimo skupih torbica, mogu li poslužiti plastične vrećice same ili u kombinaciji s novinskim papirom? ...
24.12.2012 | 18:42
Ne baš.

Kao prvo, ako imaš vremena, nije potrebno ništa. Dakle, kad se vratiš u grijani prostor, treba pričekati 15-20 minuta da se tehnika aklimatizira (da više nije površina hladna na dodir). Ako imaš toliko vremena, onda ti ne treba ništa posebno.

Ako nemaš vremena čekati da se aklimatizira, najučinkovitije je u torbu ili ruksak u kojoj nosiš laptop ili što već umetnuti oblogu od poliuretana. Poliuretansku izolaciju možeš kupiti u bilo kojoj trgovini koja prodaje materijal i opremu za centralno grijanje.

Naravno, ne možeš napraviti idealnu izolaciju tako da će, nakon duljeg vremena provedenog na hladnoći, oprema ipak postati dovoljno pothlađena da vlaga kondenzira na njoj. Ako se radi o takvoj situaciji, a nemaš torbe izrađene za polarne ekspedicije, čekanje ti ipak ne gine.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
24.12.2012 | 23:02
Hvala.
25.12.2012 | 09:17
Velika zip vrečica i silka gel u njoj. Time ćeš spriječiti vlagu u uređaju, ne i oko njega, kraće će ti trebati za aklimatizaciju jer se neće voda kondenzirati u uređaju. Svakako treba pričekati dok se komp ne ugrije. Za fotoaparat i nije toliko bitno jer je više-manje zadihtan.
25.12.2012 | 09:48
Bok!
Ne moraš toliko brinuti. Kak je Smayo rekao - najbitnije je ostaviti ga malo da se klimatizira.

Ova navlaka ti je jako zahvalna za prijenos + lijepo izgleda, a nije ni skupa! Dakle, Tucano navlaka + ruksak + 10-ak min klimatizacije, i to je to!
product_thumb2.jpg
25.12.2012 | 09:50
btw.

Sretan Božić svima!
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
26.12.2012 | 23:39
Manje složene tablice mogu otvoriti pomoću Google Drive-a, zar ne?...
27.12.2012 | 00:19
Mogu, ako imaš stabilnu internetsku vezu u tom trenutku. U ovom našem malom šu*ku svijeta ja se ne bih baš na to oslonio, osim, naravno, ako ti je krug kretanja sveden na uže gradsko područje Zagreba.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
28.12.2012 | 01:02
Nevezano za neko novo računalo ali ipak mi se čini da spada u pitanje hardware-a: U čemu bi mogao biti problem kad kursor na skoro šest godina starom MacBook-u počne biti 'neposlušan' - npr. selektira bez da dobije komandu za to?... Kao da prima naredbu s nekim zakašnjenjem ili kao da trackpad na nekom mjestu ostane 'slijepljen' nakon pritiska pa naredba i dalje traje... Ima li netko iskustva s time i je li moguć popravak kvara? Na koji način?...
28.12.2012 | 03:23
Je li baterija ispod ili pored njega (s donje strane)? Meni se je na MBP 2008 bila napuhala pa je odozdo pritiskala Trackpad dok to nisam skužio i zamijenio je novom. Otada Trackpad radio kao nov...
28.12.2012 | 11:20
Da, s tim se problemom do sad javilo desetak korisnika i svaki put je bio problem u napuhanoj bateriji.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
28.12.2012 | 11:52
Već dugo vremena radim bez baterije tako da odozdo nema pritiska na trackpad. Kada se baterija napuhala javio se taj problem pa sam bateriju izvadio i mogao sam normalno raditi. Sada nema razloga za nepravilan rad osim da se radi o nekom oštećenju koje se tada dogodilo, a sada se pokazuje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO