18.01.2013 | 22:03
Pozdrav svima,
prvo isprika ako je već negdje u nekoj temi postavljeno slično pitanje, no zanimalo bi me, iz vašega iskustva kako funkcionira kombinacija MacBook Pro 13" model 5,5 (mid-2009) i vanjskog 27" non-Apple monitora, primjerice HP model ZR2740w (27", max rezolucija 2560x1440)?
Ima li netko iskustva je li moguće spojiti stariji macbook pro (mini display port), na neki noviji ne-Apple monitor poput predloženog?
Pošto nisam u mogućnosti uživati kao ponosni vlasnik jednog 27" iMaca (računalo za osobnu uporabu, nedostatan budžet), a ni Apple Cinema Display ne dolazi u obzir, koristim mbp 13" i tražim dobru i povoljnu opciju velike površine/ekrana za udobniji rad. Nekako mi je 13" tijekom vremena postalo skučeno, premalo, stalno nešto preslagujem, maksimiziram, dock-autohide on i sl.
Ono malo što sam se "družio" sa 27" iMacom, kako predzadnjim modelom tako i ovim tek pristiglima u naše trgovine, doista je meni osobno spektakularno - koristiti tako veliki zaslon - puno prostora, sve je čitljivo, lako se otvori paralelno par aplikacija i istodobno sve prikazuje na jednom velikom ekranu.
Sad, može li mbp13" spojen nekako na taj 27" HPov laptop dočarati isto? Stavimo na stranu noviji procesor, grafičku, i ostalo što je ispod haube novog 27" iMaca. Negdje sam našao da ovaj moj mbp može preko miniDisplay porta isporučiti tako veliku rezoluciju ili sam u krivu i to ne ovisi o ničemu osim o monitoru?
Ako se i može mbp spojiti na 27" monitor, je li rad na istome što se slike tiče ugodan kao na iMac displayu? Primjerice za ovaj spomenuti HP model?
I kao zadnje, vjerujem da i mbp, kao i win7 laptopi, može raditi i dalje sa poklopljenim zaslonom-stvar je postavki. No je li uputno imati skroz zaklopljeni mbp satima/danima/tjednima upaljen, spojen na vanjski monitor, tipkovnicu i miša u smislu hlađenja? Nije li zamišljeno da se ti unibody macbookovi hlade kroz tipkovnicu? Ako je ista zaklopljena skroz, mbp će se više grijati i skratiti će mu se radni vijek ili se varam? Treba li imati uvijek malo otklopljen mbp, kad je spojen na vanjski ekran? Jer uz 27" vanjski monitor, 13" mbp-ov display ne mora paralelno biti upaljen uopće.
U nedostatku mogućnosti boljeg rješenja (27" iMac), raspitujem se oko kvalitete ovakve kombinacije (mbp13" zaklopljen + 27" HP monitor + vanjska tipkovnica i miš).
Hvala unaprijed svima na komentarima/savjetima.