Eksterni monitor za Macbook Pro model5,5 13"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Eksterni monitor za Macbook Pro model5,5 13"

18.01.2013 | 22:03
Pozdrav svima,
prvo isprika ako je već negdje u nekoj temi postavljeno slično pitanje, no zanimalo bi me, iz vašega iskustva kako funkcionira kombinacija MacBook Pro 13" model 5,5 (mid-2009) i vanjskog 27" non-Apple monitora, primjerice HP model ZR2740w (27", max rezolucija 2560x1440)?

Ima li netko iskustva je li moguće spojiti stariji macbook pro (mini display port), na neki noviji ne-Apple monitor poput predloženog?

Pošto nisam u mogućnosti uživati kao ponosni vlasnik jednog 27" iMaca (računalo za osobnu uporabu, nedostatan budžet), a ni Apple Cinema Display ne dolazi u obzir, koristim mbp 13" i tražim dobru i povoljnu opciju velike površine/ekrana za udobniji rad. Nekako mi je 13" tijekom vremena postalo skučeno, premalo, stalno nešto preslagujem, maksimiziram, dock-autohide on i sl.
Ono malo što sam se "družio" sa 27" iMacom, kako predzadnjim modelom tako i ovim tek pristiglima u naše trgovine, doista je meni osobno spektakularno - koristiti tako veliki zaslon - puno prostora, sve je čitljivo, lako se otvori paralelno par aplikacija i istodobno sve prikazuje na jednom velikom ekranu.
Sad, može li mbp13" spojen nekako na taj 27" HPov laptop dočarati isto? Stavimo na stranu noviji procesor, grafičku, i ostalo što je ispod haube novog 27" iMaca. Negdje sam našao da ovaj moj mbp može preko miniDisplay porta isporučiti tako veliku rezoluciju ili sam u krivu i to ne ovisi o ničemu osim o monitoru?

Ako se i može mbp spojiti na 27" monitor, je li rad na istome što se slike tiče ugodan kao na iMac displayu? Primjerice za ovaj spomenuti HP model?

I kao zadnje, vjerujem da i mbp, kao i win7 laptopi, može raditi i dalje sa poklopljenim zaslonom-stvar je postavki. No je li uputno imati skroz zaklopljeni mbp satima/danima/tjednima upaljen, spojen na vanjski monitor, tipkovnicu i miša u smislu hlađenja? Nije li zamišljeno da se ti unibody macbookovi hlade kroz tipkovnicu? Ako je ista zaklopljena skroz, mbp će se više grijati i skratiti će mu se radni vijek ili se varam? Treba li imati uvijek malo otklopljen mbp, kad je spojen na vanjski ekran? Jer uz 27" vanjski monitor, 13" mbp-ov display ne mora paralelno biti upaljen uopće.

U nedostatku mogućnosti boljeg rješenja (27" iMac), raspitujem se oko kvalitete ovakve kombinacije (mbp13" zaklopljen + 27" HP monitor + vanjska tipkovnica i miš).

Hvala unaprijed svima na komentarima/savjetima.
18.01.2013 | 22:23
Ja imam MBP 15" + 23" 1920x1200 + tipkovnica i miš i to radi uredno. Ništ ne treba biti otklopljeno ako koristiš komp za ono za što je namjenjen. Ako ga ganjaš za višesatno renderiranje ili tako nešto, onda to nije komp za to.
A sad na pitanje. Misli da ti treba dual link DVI izlaz iz MBP-a ako monitor nema MDP. Ostalo bu radilo. Za 2D sliku ti i ne treba neka Bog-zna kakva jaka grafička kartica. Za 3D i za neke obrade (programi koji mogu iskoristiti GPU) ti treba neka malo ozbiljnija.
18.01.2013 | 22:42
Hvala zabac. Eh da, graficka u mom mbp mi je bolna tocka.
Ma ovo je konfa za kućnu uporabu u slobodno vrijeme, ne za profesionalni 8-satni rad. Nisam grafičar pa ne renderiram. Čak ne volim niti transkodirati (ono: skini mkv pa obradi i eksportiraj u mp4, ako je to uopće moguće - ne hvala .

Natrag na temu, dual link DVI kažeš? Raspitat ću se. Znam da sam već prije provjeravao da ovaj moj stariji model mbpa iz 2009 ne podržava slanje i slike i zvuka kao noviji mbp modeli, već samo slike.

U specifikacijama HPova modela stoji "ulazi: DVI, DisplayPort, USB hub"-ovako velika rezolucija i koliko shvaćam noviji higher-end monitor pa da nema hdmi? Ili je to specka nedostatna i nije sve pobrojano?! I je li taj navedeni DisplayPort istovjetan ovome izlazu na mbp?
  • mileni
  • Posjetitelj
19.01.2013 | 01:57
Spajao sam Dell 27 na iMac 2010, bez ikakvih problema. Trenutacno u firmi spajam rMBP na Dell 30 takodjer bez ikakvih problema. Problema neces ni ti imati.

Samo odmah odustani od tog HP monitora. Imao sam prilike raditi na istome, zivi uzas. Dell je recimo kvalitetan i poprilicno dobar, no provjeri ga uzivo, jer mat premaz nekima nikako ne odgovara.

Ukoliko zelis provjeriti sta kupiti, nema boljeg od ovoga:
tftcentral.co.uk/

Imho naravno, no nikad me nisu iznevjerili. Provjeri i ovo:
www.nabava.net/monitori__90/fujitsu-moni...-ips-ips-27__1940851

Nisam imao prilike vidjeti isti uzivo, no planiram i to promjenit uskoro. Najjeftiniji 27 monitor a da nije na mizernih Full HD. Po recenzijama i vise no ok monitor, dapace, djeluje odlicno za te novce. A i nekako najljepse izgleda.

Samo iskreno sumnjam da ih ovi imaju vise, jer po toj cijeni su sigurno sve rasprodali. Ukratko, ukoliko kupujes monitor, procitaj malo vise. A kod nasih vrlih trgovaca trazi i provjeru na licu mjesta, cisto da vidis ima li mrtvih pixela. Dosta lose robe dodje do nas, a trgovci sa svojim kvazi poimanjem garancija su pretezito smijurija. Ponekad se isplati i dati 200-300kn viska samo da bi poslovao sa sto boljim i postenijim trgovcem
19.01.2013 | 09:46
Hvala, pogledat ću linkove - i iz osobnog iskustva sa Fujitsu-Siemens monitorima mogu reći da su pouzdani i dobri.
Što se tiče dobrih i poštenih trgovaca, imaš pravo. Ponekad se doista isplati platiti nešto više i dobiti kvalitetniju uslugu.
19.01.2013 | 15:33
Imam isti taj MBP (i onaj sljedeci takodjer, mid 2010). Na HP LP3065 ga spajam preko mDP- dual link DVI appleovog adaptera. Oba rade super.

Poklopljen moze biti, ali samo ako je ukopcan u struju.

Neke stvari znaju malo zatrzat, tipa kad odes u mission control i imas 10 otvorenih desktopa ko ja. Ali nema neke prevelike iritacije.

No svakao bi ti zbog ustede preporucio neki monitor koji ima displayport, jer ovaj adapter nije bas jeftin, bolje to dat za monitor.
19.01.2013 | 17:23
Artie kaže:
Hvala zabac. Eh da, graficka u mom mbp mi je bolna tocka.
Ma ovo je konfa za kućnu uporabu u slobodno vrijeme, ne za profesionalni 8-satni rad. Nisam grafičar pa ne renderiram. Čak ne volim niti transkodirati (ono: skini mkv pa obradi i eksportiraj u mp4, ako je to uopće moguće - ne hvala .

Natrag na temu, dual link DVI kažeš? Raspitat ću se. Znam da sam već prije provjeravao da ovaj moj stariji model mbpa iz 2009 ne podržava slanje i slike i zvuka kao noviji mbp modeli, već samo slike.

U specifikacijama HPova modela stoji "ulazi: DVI, DisplayPort, USB hub"-ovako velika rezolucija i koliko shvaćam noviji higher-end monitor pa da nema hdmi? Ili je to specka nedostatna i nije sve pobrojano?! I je li taj navedeni DisplayPort istovjetan ovome izlazu na mbp?

Kako ne podržava veče rezolucije. Eksterni monitor ide do 2560x1600 (1 - Mini DisplayPort (VGA, DVI, or dual-link DVI with adapter).
To znači ili kupi monitor s Mini DisplayPort-om ili s DVI-em (koji je dual link) + adapter. Ovaj adapter košta u USA 99$ ili 829kn u RH, pa si razmisli radije uzeto monitor s Mini DisplayPort-om. To sve vrijedi ako ideš preko 1920x1200.
  • mileni
  • Posjetitelj
19.01.2013 | 18:22
Dell uskoro obnavlja svoju liniju, a cekam malo i na Fujitsu koji je osjetno jeftiniji, a nista losiji. A valjda ce i Apple uskoro izbaciti novu ACD. Mene osobno cudi sto cijene nikako ne padaju, dapace, uredno drze istu cijenu svi vec 4+ godina. A da ne spominjem jos bolja rjesenja tipa 30 monitora 16:10...

A patim za 16:10 na veliko
06.02.2013 | 12:31
Kad smo kod monitora, namjeravam kupiti monitor za kućnu upotrebu, nema igrica,samo video, slike ,surfanje, office, mail uglavnom. Kako sam na otoku nemam mogućnosti ići okolo i šnjofati po trgovinama. Za ne fulat volio bih imati što više priključaka in/out, a namjeravam uskoro uzeti MacMini, tako da bi mi savjeti itekako dobro došli.Mislim da nemam potrebe za IPS, a dilema je Led ,lcd,tft itd. Poželjno je da ima zvučnike, kamera bi dobro došla, ali ih nisam našao.
Neki uzimaju TVmonitor pa i mišljenje za to . E da ekran do 24" je nemam baš puno mjesta za 27" nisam siguran.
Toliko za sad.
06.02.2013 | 14:40
Ja ti mogu preporučiti LG liniju TV-monitora. Imam doma dva, jedan stariji (cca 5-6 godina), drugi noviji (cca 2 godine). Imaju sve to što ti treba, osim kamere.

Ovaj noviji nema DVI, nego samo HDMI, VGA, S-video, SCART, 3-komponentni, kompozitni
  • mileni
  • Posjetitelj
06.02.2013 | 15:23
Dell u2412hm

16:10 omjer (puno veca povrsina od 16:9), 4 USB prikljucka, display port i lagana kalibracija istoga. CCa 2000kn, za te novce nema boljeg, barem ne na nasem trzistu
06.02.2013 | 16:03
Zaboravio sam napisati da uzimam 16X10 jer mi puno bolje paše. Imam TV 16x9 i rađe nebi. iMac je isto 16x10.
@ smayoo, ok i meni se hoće sa HDMI a ulaza i izlaza na TV monitorima ima više. Kako mileni kaže Dell monitori su dobri, a pošto se monitor kupuje na duži rok, radije se malo rastegnem, nego da poslije žalim za par sto kuna, za bolji. Vidim da su uglavnom svi crne boje, a meni bi se dopada bijeli ili srebrni/sivi.
Hvala !

UPDATE : Nisam nigdje našao 16x10 TV monitora, znači tražim samo monitor!
  • mileni
  • Posjetitelj
06.02.2013 | 17:05
Ne samo sto su uveli 16:9 kao standard za monitore, vec sad isto ide i za mobitele/tablete. Debilizam na desetu
06.02.2013 | 17:17
mileni kaže:
Dell u2412hm

16:10 omjer (puno veca povrsina od 16:9), 4 USB prikljucka, display port i lagana kalibracija istoga. CCa 2000kn, za te novce nema boljeg, barem ne na nasem trzistu

Imam ovaj monitor već nekih pola godine. Nemam prigovora, za 1900 kn tada IPS ove veličine i rezolucije je bio ok deal.
06.02.2013 | 17:29
Da, izgleda da će biti moj. Samo ga nema svugdje. M computers i Acqisitum Magnum ga još imaju. Poštom na otok !
  • mileni
  • Posjetitelj
06.02.2013 | 18:27
Nazovi ih. Sumnjam i da oni imaju, jer prosli tjedan nitko osim adm.hr-a nije imao. Uzeo sam u adm-u posljednja dva komada. Rekli u shopu da su 20ak komada u 3 dana rasprodali. Jako popularni monitori, jer za malu cijenu dobijes vise nego kod bilo koga drugog.
19.02.2013 | 12:54
Nakon svega, dopao me Fujitsu 22" bijele boje. Već je teže naći 16x10 plus da je bijele boje. Čini mi se da sam uspio dobiti zadnji komad, jer ga više nema (istog) u ponudi. Nema Hdmi, ali to nije problem. Uglavnom sam zadovoljan, a to je bitno.
20.02.2013 | 01:57
16:9 se koristi zato jer je jeftiniji za izradu od 16:10 (bufferi iz kojih režu matrice se mogu bolje iskoristiti ako su omjeri 16:9). Pa je naravno to postao standard.
04.03.2014 | 19:17
taj MONITOR imam, i u kombinaciji sa MBA ne radi, jednostavno nema slike...

mileni kaže:
Dell u2412hm

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO