27.02.2013 | 11:15
drlovric kaže:
Koliki je realno problem cinjenica da je Apple (iz po meni debilnih razloga) odlucio da bateriju trajno zalijepi unutar kucista, kao na iPad recimo?
Razumijem da nude zamjenu za 200$. To je super za ljude okruzene APple shopovima i servisima. Ali sta sa ostalima??
Jel vema predstavlja problem sto ne mogu kupiti drugu bateriju, normalno je zamijeniti i nastaviti sa radom? Lijepo je nekada imati i dvije za ljude koji rade na terenu :/
Kako to rijesiti recimo u Hrvatskoj, i po kojoj cijeni? Sta je ako racunalo van garantnog roka, koliko to onda kosta?
Baterije iovako ne podlijezu klasicnoj garanciji, tj. mijenaju se samo ako se ustanovi problem s baterijom, ne zbog gubitka kapaciteta koji bi nastao unutar garantnog roka.
A jos tamo od 2008 je nemoguce zamijeniti bateriju bas tako lako 'na putu', a od 2013 ce biti nemoguce bez servisa ili rastavljanja cijelog kompa jer mislim da obican MBP ide u penziju.
Istina, baterije su takodjer puno bolje nego prije, no plasi to sto su laptopi sve jaci i potencijalno sve dugotrajniji.
Ja si recimo ne mogu zamisliti da necu promijeniti bateriju na MBPu 13'' iz 2010. Sad kad sam saznao da se u njega moze staviti 16 GB rama (i to kao jedinom iz 2010 godine, i5 i i7 15ice i 17ice ne mogu), i ako fizicki i elektricki pozivi, mislim da za mene nema novog laptopa jos barem 4-5 godina (i osim ako nece bit nekih gluposti oko software dependencia). Ali i ako nece moc bit work laptop, ostat ce nekom drugom u familiji kao laptop za sve ostalo.
A u tom razdoblju ocekujem barem jednu promjenu baterije. Vec sad, nakon 2.5 godine, se health krece oko 90 posto (+-2). Na jednom istom takvom iz 2009 sam vec mijenjao jer se napuhala i stiskala trackpad (doduse nakon cca 700-800 cycleova).
Tako da bi mi u slucaju nabave novog Maca to predstavljalo problem. A onda opet, ako baterija pozivi 4-5 godina, i promjena je 1000 ili 1500 kuna, nije opet tako strasno. Bolje bi bilo da nije, al eto. A tko zna, mozda se pojavi i kakav drugi nacin zamjene, third party.