Macbook RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook RAM

02.03.2013 | 20:54
Bok Svima !

Imam pitanje vezano za razumjevanje korištenja rama na mac-u

Imam 4Gb rama i sad gledam procese i uglavnom ne vrti se toga puno ali je free nekih 30 MB Rama , kad pogledam na procese i dijagram, oko 40% mi je u plavom tj INACTIVE....na kojem principu radi ram na MAC-u ?

Jel to Idle memorija spremna za rad ili ? Kako nemam mogućnosti da uzmem još rama, jel to OK da tako radi ili da gledam da nađem 4Gb u komadu da bude 6GB, no nekako mi se čini da bi i nakon tog proširivanja Mac opet uzeo sve pa tako stavio na čekanje?

Jesam li u pravu?
02.03.2013 | 21:45
Kod mene je trenutno:
wired 640 MB
active 1.47 GB
inactive 123 MB
Free 5,54 GB

Inactive je memorija koju su koristile netom quit-ane aplikacije. Ona se ne dira dok ne zatreba memorije, a onda se dealocira i reaktivira. Ako se dogodi da pokreneš nedavno quitanu aplikaciju, onda se ona podiže puno brže jer je već spremna u inactive memoriji.

Wired memorija je ona koju je neka aplikacija rezervirala za sebe, a OS ne zna točno za što se koristi i da li je baš u ovom času aktivna.

Free memorija je ona koja je potpuno slobodna i ona se prva troši.
02.03.2013 | 21:48
Koji OS X? Šuška se da Lion ima nekih problema sa memory managementom, npr:
www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/90019-ma...anagement.html#90759

Evo ja gledam kod sebe, imam 4GB RAMa, MacBook radi već par dana i situacija je nešto drugačija kod mene trenutno. Free je 716MB, Wired 500MB, Active 2.53GB i Inactive 250tak MB, dakle zanemarivo. Ta Inactive memorija bi se trebala povremeno oslobađati....navodno postoji neki command line alat kojim to možeš ručno raditi, netko je spominjao na Jabučnjaku, ne mogu sada pronaći ali će se možda javiti.
No u svakom slučaju više memorije ne može nikako škoditi.
02.03.2013 | 22:10
Primjetio sam taj problem na svom macu i instalirao free app sa appstora memory clean i valjda zauzme svu memoriju i onda oslobodi. Ali bar radi.
02.03.2013 | 22:29
Stavio sam zadnju verziju 10.0.8.2 , kako prije nikad nisam imao Mac , ovo je prvi susret pa zato i pitam....

Nisam znao za "bug" ali gledam po googlu i ima toga....a vidim i tu se neko prije već oglasio ...

Launch Terminal, found in /Applications/Utilities/ and enter the following command

purge

Give OS X a minute or two to complete the process
- See more at: osxdaily.com/2012/04/24/free-up-inactive...sthash.Ko8EA9r5.dpuf
02.03.2013 | 23:18
Ma ne brini za to, sve ti radi ok.

Evo ja imam Inactive 3.62 GB, Wired 1.18 GB, Active 2.83 GB i još je hrpa free, a stroj ima uptime trenutno od 18 dana.
02.03.2013 | 23:57
Da, sad sam i ja skužio da je OK, samo na početku kad sam imao prvi kontakt sa macom, činilo mi se čudno, tražio sam da kupim pločicu od 4GB ali je nije bilo, tj našao sam ju po 950kn što mi je smješno puno, tako da ajde imam 4GB rama a ništa puno ne radim i stalno mi free užasno malo.

Budem malo popratio ali čini mi se da purge radi ok
  • mileni
  • Posjetitelj
03.03.2013 | 05:08
Purge je komanda koju valjda koristim 50+ puta dnevno. Sve sto je smayoo napisao stoji. No samo u teoriji.

Meni OSX stalno swapa sa diska iako bude i po 5gb+ inactive memorije. I umjesto da iskoristi inactive memoriju OSX swapa sa diska. A kako imam SSD nije mi svejedno. Posebice kad je rMBP u pitanju.

Freememory programicic je pametnije ne koristit. Istina je da alocira svu memoriju za sebe pa istu oslobodi. No takodjer napravi i swapanje pa je opet isti problem.

Skuzio sam takodjer da purganjem memorije ne oslobadja se samo Inactive memorija, vec pomalo i wired i active memorije. Ima dosta materijala za procitati po netu, ekipa je pokusavala sve i svasta, no nije bilo bas pomoci.

Ja sam onemogucio swapanje sa diska u bilo kojem slucaju. Pa cak i pod cijenu rusenja aplikacija. I ovaj problem koji postoji navodno od Liona pa sad i na ML-u je stvarno iritantan i poprilicno glup. Pokusavao sam mailati appleu, javljao se supportu, ma sve. Naravno da nisam ni prvi ni jedini koji je to napravio, no strpan sam u kos sa svima ostalima - apple ne vidi problem.

I tek onda dolazimo do memory leakova u odredjenim aplikacijama, cak i appleovim. Jedna od najgorih aplikacija po tom pitanju je Safari. Uzet ce memoriju za sebe i ta ce konstatno rasti (koristio ili ne koristio safari), a kad quitas, ta memorija nece nikad biti pustena ili dodijeljena nekoj drugoj aplikaciji. Barem vecina iste.

I znam da ce me neki sad opet napast zbog napisanog, no OSX ima ozbiljnih problema sa memory managmentom.
03.03.2013 | 10:37
Na 10.6 koji ja koristim to sve što sam napisao stoji, i u teoriji, i u praksi. Ako se problem pojavio na 10.7, o tome ne znam ništa jer ne koristim 10.7 ni 10.8, ali potvrđuje moju raniju izjavu da je 10.7 najgore smeće koje je Apple ikad napravio. A zašto to nisu na 10.8 popravili - samo oni znaju.
03.03.2013 | 15:01
Please check the archives about descriptions of inactive vs. active. The distinction doesn't mean what you assume it to mean.

In short, the kernel VM system when dealing with memory pressure scans through in-use pages and tries to keep them in a balance between active and inactive markings. The inactive pages are scanned for reuse while marked as inactive. If they have been reused, they are marked as active and some other page must move from active to inactive state to detect if it is in active use. So, inactive is a misnomer. It is shorthand for "possibly inactive, lets try to verify that."

As you discovered, the internal balance we (currently) strive for is approximately 2/3 active vs 1/3 inactive (although the algorithm is more complicated than that, it serves as a general approximation). In addition, many things can force these out of balance, and if the VM system isn't under memory pressure it lets these drift. It's only when there is pressure that you tend to see them numbers get to a pretty-close-to-fixed ratio. At that point, it's not about the ratio of the numbers, but the specific pages tagged with each classification, and their accesses, that matters.

Ukratko, inactive memorija nije bezuvjetno slobodna. I to nema veze s OS X om nego sa samim darwin kernelom.
03.03.2013 | 17:43
OK...? A da li se Darwin kernel razlikuje između 10.6 i 10.7 i 10.8?
03.03.2013 | 18:09
smayoo kaže:
OK...? A da li se Darwin kernel razlikuje između 10.6 i 10.7 i 10.8?

Pa razlikuje se izmedju 2 updatea, naravno da se razlikuje i izmedju dvije verzije OSa. Samo takva low level stvar se nije koncepcijski mijenjala jos od tamo Nextstepa.
03.03.2013 | 18:13
Kako znaš? Možda su nedavno htjeli nešto tweakati pa su us*ali. Kako onda objašnjavaš da se ljudi nisu ranije žalili na takve probleme, a prije se radilo s puno, puno manje RAM-a?
03.03.2013 | 20:44
smayoo kaže:
Kako znaš? Možda su nedavno htjeli nešto tweakati pa su us*ali. Kako onda objašnjavaš da se ljudi nisu ranije žalili na takve probleme, a prije se radilo s puno, puno manje RAM-a?

Nisu nedavno. Ako nista, Jim Magee je ovo sto sam quotao izjavio tamo negdje 2008, kad je aktualan bio 10.5. Nikad inactive ram nije bio automatski slobodan.

Ja osobno nisam primjetio neku razliku u ponasanju tamo od 2007 kad sam se iskljucivo prebacio na OS X pa do danas, uvijek je znalo bit swapa i uz 'plavo', a sigurno nikad nisam primjetio da se OS ponasa onak kak ljudi misle da se ponasa.

Uostalom, nije da problema nije bilo ni onda:

forums.macrumors.com/showthread.php?t=452933
  • mileni
  • Posjetitelj
03.03.2013 | 20:48
Taj link kojeg si dao nije problem samog OSX-a i memory managmenta, vec cisto problem safaria od kojeg isti pati i dan danas. Otvori 10ak linkova u safariu, ostavi ih neko vrijeme (1h npr) pa ih kreni gasit redom. Nista od memorije se nece osloboditi. A nakon jos nekog vremena inactive memorija probit ce sve granice normale. Cisti memory leakovi od kojih Safari boluje i koji vec par godina nisu rijeseni, a sve mi se vise cini da nece nikada biti rijeseni
04.03.2013 | 00:55
Meni se komp ne usporava ali cisto me zanimalo jel to normalno na macu, posto ga koristim par dana svega.....svakako sam skinuo free memory i u terminalu imam upisano vec purge i to kombiniram . Citao sam po forumima da se napuca i po 16gb unutra, naravno ovisno koliko imas rama, ali izgleda mi kao da se niko ne zabrinjava i da to sve radi, da nisam gledao stalno ram , jel ga ipak imam samo 4gb, moguce ne bi ni skuzio
11.03.2013 | 23:14
Možda nekome pomogne i ubrza - Složio sam si pomoću automatora jednostavnu "aplikaciju" koja izvršava purge komandu.

Jednostavnije i brže nemože biti, a uistinu oslobađa memoriju, i ne mora se svaki puta ići na terminal...

Korisno je, pogotovo onima (poput mene), koji imaju samo 2 GB RAM memorije!

12.03.2013 | 00:24
Fino, lijepo i jednostavno složen tutorijal. Karma +=1 .Lp
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (861)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO