Overclockirani Macovi?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Overclockirani Macovi?

14.10.2003 | 01:57
Znatiželjan sam koliko vas je overclockiralo svoj Mac?

Ja sam overclockirao svaki do sada... počevši od Centrisa 610 (to je onda bio suludo brzi 68040/25 MHz koji sam digao na tada nevjerojatnih 33 MHz!), pa preko raznih 601, 603 i 604 do mog sadašnjeg G3 koji je "friziran" u svakom pogledu.

Nije uvijek bilo lako, proces traži puno vremena - prije svega za testiranje da li su postavke stabilne, ali na kraju se ipak isplati jer se besplatno može izvući i 20-30% više brzine. Naravno, najgora stvar koju možete napraviti je napraviti overclock bez prave i temeljite provjere... tada možete imati samo više šete nego koristi - frustraciju i izgubljene podatke... dakle, pametno...

Onda, osim Breeda za kojeg znam da je stari mačak na tom polju, ima li još koji overclock-avanturista?
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
14.10.2003 | 02:23
Ja sam se igrao prijemosnicima na G3/350, postigao neke ucinke (bus na 133 i clock na 399 radili su dobro), ali sam se vratio na staro. Da, probao sam i brze... radilo je nestabilnije... i koristio sam neke kuharice za to... ali sam nakon par noci igranja sve vratio na staro.
14.10.2003 | 14:25
ja bi vrlo rado overclockao svoj PB G4 550MHz da znam kako....
14.10.2003 | 15:41
PowerBook G4 400 je bilo relativno lako overclockirati, ali to nije posao za one bez sličnih iskustava. Problem je što je moguć samo velik skok - s 400 na 500. Svi koji su to napravili nisu imali probleme, ali rizik je velik i prilično je neugodno stvar lemiti nazad ako se ustanovi da je stroj ipak nepouzdan. Nisam gledao kakve se opcije nude za PowerBook 550, ali sigurno ima materijala na xlr8yourmac-u.
18.10.2003 | 00:38
slicno kao i Mak, svoj G3MT (300) MHz sam dizal dokle je islo, sve do nestanka fontova* na ekranu... hm, dobro, to je trebalo bit na nekih 400... Stvar je uredno delala na 350 (+/-, nisam ziher) mjsec-dva dana, no tad sam puknul nekakvu USB karticu koju mi je prodal netko iz rijeke (a sad se prave da nisu krivi;-)) i stroj je pocel padat ko s nebodera. tad sam ga povratil na staru brzinu, spuknul mu zadnji 128mb dim i nagural ga do 786 rama. sad dela ko vurica i cist mi ga je zal frknut. a mjesta vise nemam...
*nestanak fontova. e, to me je splasilo - podigne se stroj, sasvim uredno i sve izgleda dobro dok prvi put ne piknem u menu... i tad nestane sav tekst. sav, onaj pod ikonama, onaj u dialog prozorcekima... sve. suludo navigavanje (zaprav iskljucivi rad prsticima)..
18.10.2003 | 00:58
Dobri testovi za overclockani stroj su Unreal fly-by demo, Falcon i mountanje velikih disk imagea. Ako tu ništa ne pukne, onda je to gotovo sigurno ok brzina. Ovo što si ti radio je očigledno bilo debelo pretjerano... originalni Appleov 300 MHz procesor moze sigurno ici do 333-350 MHz, preko toga pocinju problemi. Moj G3 MT sada ima bus na 83 MHz, procesor na 542 MHz, L2 na 217 MHz, a dok sam imao Voodoo 3 overclockao sam i njega. Naravno i 768 RAM-a iako je Apple rekao da je limit 384 jer tada nije bilo vecih modula... Imam i PCI USB karticu i stroj mi uredno radi s njom i overclockan. Inace, par mjeseci sam radio na 583 MHZ i nije bilo problema osim u Warcraftu 3 koji je ponekad znao puknuti. Nemam poziciju izmedju koja bi omogucila i brzi bus, pa sam se spustio na 542 i to mi je ok. Sve skupa ludnica za stroj star 6 godina .
19.10.2003 | 00:35
Mozda sam i dosadan, ali i na ovom mjestu cu reci: povecanje frekvencije procesora dovodi do rizicnog povecanja rasipanja topline. S time dolazi do povecanja temperature u unutrasnjosti stroja sto moze pogubno djelovati na ostale elektronicke dijelove i njihov vijek trajanja.

Svaki uredjaj je sigurnosno projektiran da moze izdrzati opterecenja iznad nominalnog osnovnog nivoa. To je u praksi 10-20%. U toj niskoj stepenici krije se mogucnost overklokiranja. Sve ostalo je ludost. Mala dobit za veliki rizik.
19.10.2003 | 00:59
Praksa je u mom slučaju pokazala da je dobitak između 10% do čak 40%. Kraći radni vijek - da, to stoji, ali to se svodi na to da stvar neće raditi npr. 50 nego 40 godina, a za to me zaista nije briga. Neki moji strojevi overclockirani su za 40% (npr. 8500 s G3/220 koji već pet godina radi na 310 MHz) i savršeno su stabilni i pouzdani. Rizik u oštećenju procesora je jako malen ako se zna što se radi i ako se ne pretjeruje. Još ako se prije toga prouče izvještaji ostalih koji su probali overclock na konkretnom stroju greške nema. Sve ove godine od tisuća overclock reporta sreo sam samo jedan slučaj da je netko pri tome oštetio procesor, ali i tada je bio upotrebljiv, ali samo na nešto nižem taktu.

Dakle, rizik overclocka je zapravo u procesu koji ponekad traži rad lemilom na matičnoj ploči i kada postoji mogućnost da se nešto ošteti. Kod strojeva kod kojih se to sređuje DIP-om ili jumperima rizika zapravo i nema. Naravno, još jednom ću ponoviti da to nije stvar za neiskusne, ali ne treba od toga praviti niti bauk.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 36 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, stefanjos, VanjusOS, vicko, Anonimci (902)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO