Problem s ventiltorom na MBP-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem s ventiltorom na MBP-u

21.03.2013 | 14:26
Bok,

Imam problem sa svojim Macbook Pro, model mid 2010. U zadnje vrijeme mu zuji ventilator,
ne konstantno vec nasumicno. Najzahtjevnije sto radim u isto vrijeme je slusanje glazbe u iTunesu i Xcode.
Napravila sam AHT extended testing: Error Code: 4MOT/4/40000002: Exhaust.

Kontaktirala sam iStyle, cijena servisa je oko 500kn. Trebam odgovore na sljedecih par pitanja:

- Kako znam da je potrebna zamjena, a ne samo ciscenje ventilatora? (naisla sam na ovaj tutorial: nofilmschool.com/2009/02/how-to-fix-a-noisy-macbook-pro-fan/)

- Mogu sama zamjeniti fan no cijena jednog je cca $50, isplati li se to ili da ga radije odvedem u servis u slucaju da treba oba mijenjati? Je li u servisu ugrade origigi fan ili neki zamjenski? (www.powerbookmedic.com/MacBook-Pro-Fan-A...Left-15-p-16980.html)

- Isplati li mi se pokusati s nekim zamjenskim fanom?

- Koliko dugo mogu odgadati popravak s obzirom da bih se tek kroz 2,3 tjedna pozabavila time?

- Koja su Vasa iskustva i savjeti?

U prilogu vam stavljam stats kompa kada surfam netom i nista zahtjevnog ne radi.

Hvala unaprijed
Screen_Shot_2013_03_21_at_1.png
21.03.2013 | 14:29
Da li si ikada otvarala Macbook
21.03.2013 | 14:43
Ne no ne izgleda komplicirano + frend koji ima iskustva s hardverom ce pomoci.
21.03.2013 | 14:45
Kada se misli da nije komplikovano obicno od kvara za 10 eura napravi se steta od 300 eura.Tako da je sigurno jeftinija varijanta platiti servis.
21.03.2013 | 15:29
"Popravljanje" ventilatora koji zuji je kao lijepljenje šalice koja se razbila. Kad ležaj u takvom malenom ventilatoriću prolupa (prozuji), to se mijenja i točka.

Ne treba ti "originalni" ventilator jer ne postoji "originalni". Bitno je da je 100% odgovarajući.

$50 zvuči kao puno novca za takav ventilator. To mora biti barem duplo jeftinije.

Nije hitno da to mijenjaš odmah odmah, ali osluškuj zujanje. Što jače zuji, to slabije hladi. U jednom času će zujanje postati neprekidno. Nakon toga, kad prestane zujati, ODMAH GASI KOMP i više ga ne koristi dok ne zamijeniš ventilator. I to kad kažem odmah, mislim ODMAH, iste milisekunde. Do tad, samo prati zujanje i provjeravaj temperature (iStatom ili kako već).

Može ti potrajati još tjednima, a može i samo par dana.
21.03.2013 | 22:11
Kako da znam je li se treba mijenjati ili je dovoljno napraviti ovo iz tutoriala?
21.03.2013 | 22:52
Rekoh već:

"Popravljanje" ventilatora koji zuji je kao lijepljenje šalice koja se razbila. Kad ležaj u takvom malenom ventilatoriću prolupa (prozuji), to se mijenja i točka.
22.03.2013 | 10:37
Hvala. Je li bolje to odvesti na servis ili rucno zamjeniti?

Kako vam se ovo cini:
www.ebay.com/itm/New-CPU-Cooling-Fan-For...;hash=item4169e57c34
22.03.2013 | 12:33
Idemo ovako, ako doista imaš volje i želje petljati sama (ili uz nečiju pomoć) po unutrašnjosti svog laptopa naruči te za cca 30 kn i probaj.

- ili ćeš uspjeti i biti zadovoljna,
- ili ćeš uspjeti i nećeš biti zadovoljna,
- ili nećeš uspjeti i biti ćeš nezadovoljna,
- ili nećeš uspjeti i napraviti ćeš još veću štetu.

Da ne bi sad ispalo da pametujem, ovdje: www.ifixit.com/Guide/Installing+MacBook+...+Mid+2010+Fan/4302/1 imaš opisan (u obliku slikovnice) postupak zamjene ventilatora koji doista nije neka atomska fizika ali uvijek ima ali .. za rastavljanje MORAŠ imati adekvatan alat jer Apple ne koristi standardne vijke (pa i nabavku alata uračunaj u cijenu DAY popravka) i uvijek postoji mogućnost da neki od vijaka bude prejako zategnut ili slično pa da sama oštetiš glavu vijka i onda dolazimo do nepotrebnih komplikacija koje će te na kraju opet odvesti u servis.

Ako si pak pitala što bi mi napravili u tvom slučaju ja bih se sam odlučio na zamjenu ventilatora jer mi raskapanje računala nije stran pojam no ne mogu te bez rezerve uputiti da isto napraviš sama jer uvijek nešto može poći po zlu.

Međutim, ako ipak odlučiš sama lijepo poslikaj faze raskapanja i zamjene pa kad završiš postaj ovdje i opiši svoje iskustvo možda nekome s istim ili sličnim problemom pomogneš.
22.03.2013 | 13:56
lucija kaže:
Hvala. Je li bolje to odvesti na servis ili rucno zamjeniti?

Kako vam se ovo cini:
www.ebay.com/itm/New-CPU-Cooling-Fan-For...;hash=item4169e57c34

Ja sam mijenjao, nije neki problem.

Al opet, ja sam mijenjao i CCFL lampu u monitoru od MacBooka, to bas nije lak postupak, pa mozda nisam najprosjecniji primjerak sto se tice volje za prckanjem po laptopu.
22.03.2013 | 17:09
Hvala, pokusati cu sama to srediti. Kako vam se cine ti ventilatori ili imate li neku drugu preporuku?
  • forthdancer
  • Posjetitelj
22.03.2013 | 18:24
Ja sam svoje mijenjao nedavno iz istih razloga promjenio sam oba odmah, imas na ebay-u, par je 18 dolara jedan se krece oko 10. Apple stavlja u svoje laptope sunon maglev ventilatore ja sam iste kupio preko ebaya. Zamjena traje cca 10min, otvoris poklopac, lagano povuces vent kabel i odsarafis 3 sarafa koja ga drze i sam izlazi van. Cas posla, ako si iz Rijeke napravim ti to uz kavu

www.ebay.com/itm/NEW-CPU-Cooling-Fan-for...;hash=item3373270281

za 13'' model

www.ebay.com/itm/APPLE-MACBOOK-PRO-15-MG...;hash=item5d3baf6fc5

za 15'' model

nisam skuzio koje velicine ti je mac pa evo oba

sad sam skuzio da je shipping za ove koje sam ti dao preko 15 dolara, potrazi samo sunon maglev i gledaj si koliko je shiping, ja sam platio 2 dolara iz kine ali ne mogu nac prodavaca

inace dok ti ne dodje zamjena mozes napraviti sljedece, u pitanju su vjerovatno delta electronics ventilatori ti su bili obicno ugradjivani u tih godista laptope, vjreovatno ti odlazi lezaj zato ventilatori prozuje, nacin da mu malo produzis zivot koliko se jos da je taj da rastavis vent i podmazes ga. Kad izvuces ventilator on se nalazi u malom kucistu crnom koje kad rastavis, u dva komada je cijeli vent, sam vent ispada sa igle i iglu i lezaj u ventilatoru malo srpicnese wd40 ili jos bolje uljem za podmazivanjem sivacih masina, ali stvarno jako malo najbolje na prst pa utrljat iglu i kap u lezaj da ti se ne rasprsi po laptopu. Vent bi ti nakon toga trebao jos neko vrijeme dati zivota ali kao sto je kolega tu na forumu rekao prati sta se desava.
23.03.2013 | 01:20
Hvala, odlicno, uzmem te onda. Nazalost, nisam iz Ri
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
28.03.2013 | 17:26
Ako je 13" imas ovaj za siću:

m.njuskalo.hr/macintosh/macbook-pro-13-u...ng-fan-oglas-6293566
30.03.2013 | 14:21
Da ne otvaram temu a ova je friška

Na macbook pro 15 sam zamjenio disk sa SSD i ubacio rama - rezultat je da mi se povečala i temp , do sada nisam vidio da je došao na 90C a sada je prešao i na 95C , recimo sad imam samo crom otvoren sa nekih 10 tabova i temp je na 65C , da malo nešto pokrenem skočilo bi na nekih 80C za par sec....jel moguće da je radi HDD-a? Ili možda RAM, da ne vadim sad komponente, malo je problem što sam stari HDD formatirao pa da opet ne kloniram, šarafim...

Gledam temp od zadnjih 24 sata i 7 dana, full load je bio na max 89C , sada je 95C

Koristim istat koji ima neke brojeve gore i dole pa sada npr je 80 gore a dole 50 , prije je bilo 75 gore i 25dole ( ko koristi istat bude vidio i znao koji su brojevi )

Ako je neko imao sličnih problema....ne znam kako bude kad dođe ljeto pa i u sobi bude toplije , obzirom da je sad bio na 95C pa sam pogasio te procese .... ventilatori su sada oko 2000okretaja a temp u surfanju 60C ( ovo mi se sada čini jako normalno i OK )

Po statistici vidim i da su se ventilatori sada max vrtili na 3600 a prije je max bilo 3100, znači ipak je neka promjena

Ako mi stalno radi oko 60-80C to ne bi trebalo biti zabrinjavajuče zar ne?
30.03.2013 | 14:29
To definitvno nisu OK tempereature,jesi li siguran da si dobro postavio senzor.Kod mene su ove temp a otvoreno je pravo puno stvari,istina ja sam na MM
2013_03_30_01.jpg
30.03.2013 | 14:39
Ne znam kak misliš podesio?
Nemam baš opcija za podešavanje osim birati mjerne jedinice ... meni isto sad to malo čudno, prije nije tako bilo ali nije baš ni bilo kao na desktopu da je temp 30C što je logično
2013_03_30_13_37_08.png
30.03.2013 | 14:40
Evo još jedna gdje se vide ti brojevi o okojima pričam i prošlo razdoblje
2013_03_30_13_40_13.png
30.03.2013 | 14:58
Gore si naveo "Gledam temp od zadnjih 24 sata i 7 dana, full load je bio na max 89C , sada je 95C " a na slikam je sasvim ok tako da ne kontam u cemu je problem.Mozda ti nesto radi u pozadini pa dize temp dok je u sleep-u
30.03.2013 | 15:01
Evo baš sam ga sad malo opteretio:

pokrenuo sam parallel i pustio win update, pokrenuo scan diska, ubio ram, pokrenuo clean i scan kompa, otvorio par programa i sad je oko 90C

jel to normalno?
2013_03_30_13_59_54.png
30.03.2013 | 15:04
saint kaže:
Gore si naveo "Gledam temp od zadnjih 24 sata i 7 dana, full load je bio na max 89C , sada je 95C " a na slikam je sasvim ok tako da ne kontam u cemu je problem.Mozda ti nesto radi u pozadini pa dize temp dok je u sleep-u

Ma mislim da je to relativno jer nisam baš to prije pratio, sad sam slučajno pogledao u tray i vidio 95C što me jako iznenadilo, zato sam tu to sve i opisao...evo sad se spustilo npr na 80C a radi i dalje sve ko i prije u postu...uglavnom u normalnim uvijetima mail - surfanje sam siguran da baš nije bla temp 60-to nego sigurno 50-60

Koliko je kod vas ostalih temp CPU u mirovanju a koliko u normalnom surfanju?

Sad sam skužio da su ovo totalno normalne temp, ak mogu reči i jako dobre, jer sad gledam 53C , surfam sa 20 tabova i itunsi sviraju, mail , uglavnom ništa puno ali čačkam a on je tu negdje plus minus 2-3C , u mirovanju je praktično malo manje..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, drlovric, m@xym, Riba, Anonimci (573)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO