22.03.2013 | 10:31
Već nekoliko godina pratim ovaj forum. Uvijek se provlači jedna misao kako ciljano računalo nije dovoljno jako za neki posao.
1. ako je računalo za amaterski rad i/ili povremeni posao, tada je nebitmo je li i3, i5, SSD, grafika kakva. Sve će raditi, ali sporije.
2. ako se radi o profesionalnom radu (zarađuju se novci), tada je jedino najbolje rješenje (ili najbolje što se može kupiti s nekim buđetom).
Kako se mogu očekivati visoke performanse s prijenosnikom, a da su one bolje od stolnih računala?
Po meni MBP kojeg imam (2008) je čisto dovoljan za obradu fotografija. malo se pričeka i posao obavi vrlo korektno (amaterska obrada).
Što se tiče grafike, uvijek postoji mogućnost kupovine thunderbolt eksterne grafičke kartice.
Mislim, kako je novac uvijek problem, a većina želi sa zadanim kompom raditi određeni posao, umjesto da kupi komp za određeni posao.
Osnovno pitanje je što se konkretno radi na kompu? Fotografije od 24BM (moj slučaj) dosta fluidno obrađujem na svom MBP-u.
(moje razmišljanje, ako imaš fotografije vrlo visoke rezolucije, tada si istovario brdo
novaca na fotić, trebao bi imati i za skupi komp)
Vrhunski digitalni fotići sa senzorom punog formata (24x36mm) koštaju ka polovni auti, a digitalni fotići velikog formata kao omanji stan.
Sad sam pogledao na Apple dućanu i MBP sa svim dodatcima košta malo ispod 8.000$ (što je zastrašujuća cijena), nešto manje će te platiti jedan Hasselblad-ov objektiv, a tijelo je 5x skuplje od onog MBP-a gore što čak nije ni blizu najjačeg MAcPro-a sa svim mogućim dodatcima koje konfigurator daje.
Za znatiželjnike:
www.bhphotovideo.com/c/product/893196-RE..._Format_Digital.html