Umro MB Pro 2007, kupovina novoga
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umro MB Pro 2007, kupovina novoga

21.03.2013 | 21:03
Kako naslov kaže, umro MB Pro iz 2007. godine pa će predviđena kupovina biti malo prije no što je predviđena.

Osnovna dilema je kupiti 13 ili 15 inčni model zbog razliek u procesoru. Mene momentalno svakako zadovoljavaju oba procesora, no zanima me na duže staze. Jer i ovaj stroj, barem pretpostavlčjam, će imati radni cijek od barem 5 godina. Koliki bi hendikep bio kupiti stroj s i5 procesorom? I je li razlika između i5 i i7 procesora primjetna (osjetna)? Znači, ne pričam o akademskim raspravama u razlici između procesora, već da li je vidljiva razlika u svakodnevnom poslu (PhotoShop, InDesign itd.)?
  • mileni
  • Posjetitelj
21.03.2013 | 21:52
Radim svaki dan na rMBP i5 i na iMacu i7. Razlike nema nikakve. Barem za ono sto meni treba. No ne bavim se grafikom, ali ne vidim zasto bi bilo razlike i u tom slucaju. Valjda ovdje ima graficara koji ce ti ovo potvrdit ili opovrgnuti
21.03.2013 | 22:02
Procesor igra ulogu samo kod obrade videa. I kod Davorovih fraktala.
21.03.2013 | 23:41
Za čitanje maila i surfanje je nebitan, kod photoshopa bi to mogao osjetiti ako otvoriš više projekata ako govorimo samo o CPU bez RAM-a. ALI po tome da čak gledaš 13" za photoshop , vjerovanja sam da nećeš raditi lude stvari na njemu pa recimo da je nebitna razlika

Gledano za nešto manje ti neće biti razlika, primjerice ja sam na desktop PC-u imao VMware i virtualizirao kompove radi labova i tu igra ulogu i5 i i7 govorim kao isprobano , sa druge strane imam i 13 i 15 ekrane, ovaj 13 je OK za pogledati mail i nositi ga, no ne kužim baš da bi radio photoshop na tako malom ekranu pa bi čisto radi ipak bolje vidljivosti preporučio 15.4 , na duge staze isplatljivije, prije i bolje češ ga prodati, ipak je 15.4 nešto ozbiljnije.
22.03.2013 | 00:45
i5 je u ovom trenu više nego dovoljan i za ozbiljne poslove u Adobe paketima. Ima tu i dosta rezerve. Ako si tanak s proračunom uzmi i5, vjerojatno će ti biti dovoljan. Ako si možeš priuštiti i7 i ne misliš onda dugo u kupovinu novog, to je isto ok plan.
22.03.2013 | 06:36
Nije dilema u i5 i i7, nego u dual i quad core, sto je razlika izmedju 13 i 15 inca. Oba imaju i i5 i i7 procesore. Razlika je prvenstveno (ponekad) u cacheu (+33%) i u parsto mhz vise.

No to su sve sitnice prema pravoj razlici izmedju 13 i 15, a to je dupli broj jezgri kod 15.

i5 i i7 je samo marketing i ne znaci bas puno po pitanju performansi.
22.03.2013 | 08:34
Osim ako se ne bavis obradom videa ili 3D animacijom, nije bas realno ocekivati da ti CPU bude usko grlo.

Ako kupujes retina MBP, radije obrati paznju na kolicinu rama, nego na brzinu procesora.
22.03.2013 | 10:31
Već nekoliko godina pratim ovaj forum. Uvijek se provlači jedna misao kako ciljano računalo nije dovoljno jako za neki posao.
1. ako je računalo za amaterski rad i/ili povremeni posao, tada je nebitmo je li i3, i5, SSD, grafika kakva. Sve će raditi, ali sporije.
2. ako se radi o profesionalnom radu (zarađuju se novci), tada je jedino najbolje rješenje (ili najbolje što se može kupiti s nekim buđetom).
Kako se mogu očekivati visoke performanse s prijenosnikom, a da su one bolje od stolnih računala?
Po meni MBP kojeg imam (2008) je čisto dovoljan za obradu fotografija. malo se pričeka i posao obavi vrlo korektno (amaterska obrada).
Što se tiče grafike, uvijek postoji mogućnost kupovine thunderbolt eksterne grafičke kartice.
Mislim, kako je novac uvijek problem, a većina želi sa zadanim kompom raditi određeni posao, umjesto da kupi komp za određeni posao.
Osnovno pitanje je što se konkretno radi na kompu? Fotografije od 24BM (moj slučaj) dosta fluidno obrađujem na svom MBP-u.
(moje razmišljanje, ako imaš fotografije vrlo visoke rezolucije, tada si istovario brdo
novaca na fotić, trebao bi imati i za skupi komp)
Vrhunski digitalni fotići sa senzorom punog formata (24x36mm) koštaju ka polovni auti, a digitalni fotići velikog formata kao omanji stan.
Sad sam pogledao na Apple dućanu i MBP sa svim dodatcima košta malo ispod 8.000$ (što je zastrašujuća cijena), nešto manje će te platiti jedan Hasselblad-ov objektiv, a tijelo je 5x skuplje od onog MBP-a gore što čak nije ni blizu najjačeg MAcPro-a sa svim mogućim dodatcima koje konfigurator daje.
Za znatiželjnike:
www.bhphotovideo.com/c/product/893196-RE..._Format_Digital.html
22.03.2013 | 10:41
Nda, vidjeh odgovore pa sam i dalje na vagi. No vidjet ću. Nisam od onih koji moraju imati sve najnovije i najskuplje, obično opremu kupujem na duge staze, da potraje.

No na neki način sam uspio upaliti "umrli" MBP. Situacija je sljedeća, kada pritisnem Power gumb, dok god ga držim pritisnutim, čuje se tiho kuckanje iz unutrašnjosti stroja. Nešto kao nekakav "tak tak tak....". Nema pravila kada ga uspijem upaliti a kada ne. Inače, stroj je umro usred rada. Otada sam ga uspio dva puta upaliti. No kako kažem, nema pravila kada ga uspijem uapaliti a kada ne. Ako išta znači, dodatni info, baterija na tom MBP je mrtva već dvije godine, i stroj radi samo priključen na struju.

Zahvaljujem svima na trudu što su iznjeli svoje mišljenje u vezi kupovine novog stroja.
22.03.2013 | 11:47
A da odeš u servis pa da ti kažu šta je i koliko košta kvar?!
Ja sam svoj stari macbook odnio i popravit će mi grafiku za 1000kn i peglat će i dalje dok se ponovo to ne desi, za surfanje, mail i bilo šta je super....tako da ako ti ne treba notebook za neznam šta, isplati se popraviti , možda je manji i banalni kvar, jel se pregrijava previše, instaliraj si nešto poput istat pa prati temp, kuckanje može biti i hdd, svakako posjeti servis, ima nekih koji dijagnosticiranje ne naplačuju ako se ne popravlja tj ako ti je skupo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (984)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO