Hackintosh!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hackintosh!!!

28.03.2013 | 15:12
Bok ljudi.
Vec neko vrijeme gledam u svoju G3 kantu koja mi samo skuplja prasinu, a malo si razmisljam obnoviti "vozni park". Zanima me dal' se ovdje na jabucnjaku nalazi netko tko sklepava Hackintoshe? Ako ne, dal mi netko moze preporuciti majstora koji to radi? Moze li se iskoristiti G3 kuciste za tako nesto? Nije premaleno?
28.03.2013 | 15:56
Kod sklapanja Hackintosha najvažnija komponenta je matična ploča. Nažalost, kod nas u Hrvatskoj većina kompatibilnih ploča koje su dostupne u trgovinama (i cjenovno prihvatljive) su ATX formata. Zbog toga mislim da je G3 kućište premalo, tj. u njega ne stane ploča ATX formata.

Za sklapanje Hackintosha što se tiče kompatibilnosti komponenti evo vodič za 2013. godinu: www.tonymacx86.com/333-building-customac...e-february-2013.html

Također, glavni izvor referenci za sklapanje Hackintosha su stranice:

1. http://www.tonymacx86.com i
2. http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

Nadam se da sam bar malo pomogao.

Pozdrav!
28.03.2013 | 16:41
Kuzim. Znaci od G3ojke nema nista.?
Ako sam dobro ti ih slazes ili sam krivo skonto?
29.03.2013 | 09:16
pozdrav,

evo sto se tice software-skog dijela: thetechable.com/easiest-way-to-install-m...on-on-any-pc-how-to/
29.03.2013 | 09:25
MountainNinek je stručnjak za Hackintosh. Meni je složijo jedan i radi fantastično. Inače ima puno stvari na koje treba paziti, nije jednostavno. Kad se napravi kako treba sve radi.
29.03.2013 | 11:08
LukaSnow kaže:
MountainNinek je stručnjak za Hackintosh. Meni je složijo jedan i radi fantastično. Inače ima puno stvari na koje treba paziti, nije jednostavno. Kad se napravi kako treba sve radi.

Je sam ja ne bi bas preporucio ljudima da se oslanjaju na to ako ga sami nisu slozili. Jer ipak svaki update nosi rizik.

Kad se poslozi, nitko nece ni skuzit da nije pravi Mac, osim kad se boota, ali treba ulozit nest sitno vremena. Najbolja su razdoblja poput ovog izmedju 10.8.2 i 10.8.3, kad si po par mjeseci na miru

Ja vec imam nekoliko godina, tamo jos od Leoparda istu instalaciju na X58 cipsetu sa i7 procesorom, samo ju updateam, kloniram na brze diskove, mijenjam graficke (trenutno GTX 580), dodajem rame (24 GB ), kupio sam origigi tastaturu. Jedino kaj nemam, a kaj Macovi obicno imaju je wireless, al kak mi je stroj na zicanoj mrezi, nije me to previse zanimalo.

U tih nesto preko 4 godine imao sam samo jednom problem da mi je stroj bio van pogona nekoliko sati, tamo kad sma prelazio na SL. Sve ostalo radi kao urica, a update potrosi mozda dvostruko vise vremena od updatea na MBPu kojeg paralelno koristim.
29.03.2013 | 11:54
baba kaže:
Kuzim. Znaci od G3ojke nema nista.?
Ako sam dobro ti ih slazes ili sam krivo skonto?

Slozio sam samo sebi. Mogao bih sloziti i drugima, ali ne mogu garantirati da ce sve raditi kako treba.

Prilikom mog slaganja odabrao sam matičnu plocu Gigabyte GA-Z77-DS3H (rev1.0 jer rev1.1 ima razlicit ethernet controller kojeg nece biti tako lako osposobiti) jer za nju postoji custom utility sa svim kextovima i driverima. Tako sam bio siguran da ce sve raditi jer kad se koristi MultiBeast moras paziti koje ces drivere i kextove instalirati, a koje ne. A to je uvijek lutrija jer nekome na forumu radi s jednim postavkama, a drugima s drugim.

Takodjer, ako se nece koristiti SSD, vec obicni HDD mora se paziti da se koristi HDD koji ima 512byte sektore, a ne 4096byte sektore jer ce se u protivnom pojaviti greska pri bootanju.

Dakle, najvaznija je maticna i hard disk, ostale komponente poput procesora, kucista, napajanja, RAM-a i nisu toliko vazne. Od prije par mjeseci je podrzana i Intel HD4000 integrirana graficka kartica. Ako hocete plug&play podrzane dedicated graficke kartice, ostaju Vam samo NVidia kartice - zaboravite na ATI.

Od ostalih periferija koje bi mogle nekoga zanimati, mogu potvrditi da sljedece radi perfektno:

- citac kartica - SCYTHE Kama Reader Junior
- DVD/CD przilica - Sony Optiarc (za hackintoshe se i preporuca Sony Optiarc serija jer ce jedino ona sigurno raditi, samo pozurite jer se prestala proizvoditi)
- USB wlan adapter - aqprox 150 nano, moze i Edimax i TPLink jer su svi kopija jedni drugih (mora se instalirati driver s Realtek-ove stranice - 8188CU) NAPOMENA: ne moze se koristiti za izradu WiFi hotspota (u Mac OS X-u, ali moze iz Windowsa putem VMWare Fusiona. Ali to je mali overkill ).

Nadam se da sam bar malo pomogao.

Za dodatna pitanja, slobodno me kontaktirajte.

Pozdrav.
24.04.2013 | 17:05

ovo ti je s mog Acer Aspire 5920G, nažalost nisam uspio dignut ML ali sam bio zadovoljan i sa SL-om 10.6.7. Na OS X-u su driveri tzv. kext (kernel extension) i daju se na netu naći za priličan broj uređaja. Za dignut OS X na nekom kompu koji nije na HCL listi se moraš ručno zajebavati s kext-ovima tj. ići metodom pokušaja u single modu i konzoli, dakle bilo bi dobro da znaš barem osnove UNIX-a. Ja sam išao 'težim' putem i potrošio par dana i noći dok nisam skužio sistem. Ako nemaš volje nemoj se ni upuštat, ako imaš evo ti linkovi pa probaj...

www.osx86.net/
www.insanelymac.com/
www.osx86project.org/

HCL lista za 10.7.2... wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.7.2
25.04.2013 | 13:16
Poz,

mozes u g3 slozit s mATX pločom, ja sam gledao ovu:
www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=GA-Z77M-D3H
www.tonymacx86.com/user-builds/70339-suc...70k-hd-4000-8gb.html
i uzmes neki intel procesor s hd3000 ili hd4000 i vozi
ili nvidia graficka, sa atijevim nisam mao iskustva

samo oko samog kucista imas dosta posla, ima po netu slika

ja imam jedan slozen s ASUS nekom 775 mbo i C2D procesorom, gore je 10.6.8 i radi bez beda, kao original!
04.05.2013 | 09:44
pozdrav ljudi, skroz sam nov na forumi i u svijeti os-x-a i htio bo si slozit heka, sadašnji hardver je vec radio na os-x kod prijasnjeg vlasnika, al to je samo bila proba i tad je tada bila ati 6950 2gb grafa nutra, a ja sam nedavno prodao tu grafu i ubacio dve gtx660 (msi oc tf proizvodac) zanima dali postoji ikakav nacin da se te dve grafe upogone ko na prozorima u sli polje, to pitam jer citam po netu da su neki uspijeli upogonit dve nvidie, a neki nisu pa mi sad nikaj nije jasno i trebam pomoc, a i htio bi neku promjenu pretezno igre koje igram ima i klijent za os-x tako da nebi bas stalno morao odlazit u prozore, al bi naravno ostavil dual boot.

ovdije ču napisat ostatak konfiguracije:

CPU: Intel i5 2500 (@3,8)
COOLER: Coolermaster Hyper TX3
MBO: Gigabyte GA-P67X-UD3 B3 (ubacen zadnji uefi bios i vec je sve podešeno na ahci)
RAM: 2x4gb ddr3 1333 Kingmax
GPU: MSI Gtx660 OC TF X2 (SLI)
POWER: Corsair TX 850W
SSD: OCZ Vertex 4 128 GB
HDD: WD 1 TB Caviar Black 3.5
HDD: WD 2 TB Green
HDD: WD 500 GB 3.5
HDD: WD 120 GB Scorpio 2.5 (na taj hdd bi za pocetak stavio os-x, pa ako sve igra lako kupim još jedan ssd)
CASE: Antec 902

DISPLAY: Samsung P2770HD / Asus 22

KEYBOARD: Logitech G110
MICE: Logitech G600

pa bi molio neku dobru dusu ako ima vremena da mi točno pojasni to oko te dve grafe, jer ipak bi volio da obje budu u pogonu kad su več tranu.
postupak same instalacije os-x sam več pomalo pohvatao kroz razne tutorijale i proucavanja, al vjerujem da ce mi trebat pomoc, tako da nije baš nikaj ne kuzim.

jos jednom puno hvala i pozdrav svima jabucarima

peace:)
04.05.2013 | 12:13
Ti si "promašio ceo fudbal"! Ovdje se o hackintoshu raspravlja čisto akademski, jer većina članova ima normalnog MAC-a. Mislim da na BOL-u bi prije dobio odgovor na svoje pitanje.
04.05.2013 | 12:37
zabac kaže:
Ti si "promašio ceo fudbal"! Ovdje se o hackintoshu raspravlja čisto akademski, jer većina članova ima normalnog MAC-a. Mislim da na BOL-u bi prije dobio odgovor na svoje pitanje.

ok, ispričavam se onda, nebi ni pokretao temu da nisam vidio temu o heku, tak da sam mislio možda neko nekaj više više zna o tome, pošto vjerujem da isto tako velika večina članova ima i heka, al nema veze, tražit ču dalje.
04.05.2013 | 13:04
Nisam misli da je loše što si pitao (inaće dobrodošao), ali ti ovdje teško tko može pomoći oko ovako specifičnog problema.
04.05.2013 | 13:17
@ žabac, htio si reći "malo tko". Ima par njih koji hakiraju.
04.05.2013 | 13:42
Misliš da su takvi eksperti da budu znali kako upariti dvije grafočke kartice u PC-u pod OSX-om. Pa to i na WIN zna zezati, a ne na ovakvoj triper kombinaciji.
04.05.2013 | 13:54
04.05.2013 | 15:22
zabac kaže:
Misliš da su takvi eksperti da bub znali kako upariti dvije grafočke kartice u PC-u pod OSX-om. Pa to i na WIN zna zezati, a ne na ovakvoj triper kombinaciji.

je upravu si, makar je meni na prozorima sve radilo iz prve, dosta je to več ispeglano, a opet prijašnji vlasnik je reko da mu je os x radil bez problema, a sad me zbunjuje jer na netu nalazim da radi i da ne radi XD ima ko na forumu ko je dosta dobro potkovan za takvu hek kombinaciju pa da mu pošaljem privatnu poruku, pa ako ima vremena da mi odgovori, a ak nikaj drugo budem se kad ulovim vremena uputil sam u isprobavanje, sve hdd-ove iskopčat i sam ostavit ovog od 120gb pa kaj bude bude, sam se nadam da nemrem nikaj skurit, jer sam se podosta isprsil sa ovu konfu.

ili ako expert za hekove to pročita može mi i na pp poslat dal se isplati trošt vrijeme na to.

u svakom slučaju hvala
  • Sank
  • Moderator
  • 221
04.05.2013 | 16:30
Možda je glupo pitanje, ali čemu se zafrkavati sa OS X kad su windows 7 sasvim ok za jednu takvu PC kantu? Nema problema sa nadogradnjama, nema problema sa zamjenom hardwera u slučaju da nešto krepa ili se poželi nadograditi, a s OS X na takvoj kanti neće toga biti. Ako već ne voliš windowse nikako, pa zar nije onda bolji izbor kakva Linux distribucija?
04.05.2013 | 23:02
mrakkovsky, a što će ti dvije uparene grafičke na hackintoshu, mislim što ćeš na tome raditi? Ako ćeš raditi nešto zahtjevno(video) onda osx na pc-u i nije neki pogodak, za sve ostale potrebe ti ne trebaju dvije uparene grafulje i na kraju za cijenu spomenutog hardveraja imaš rabljenih macproa, imacova i minija s kojima odradiš široki spektar poslova uz puno manju buku ventialatora i maksimalnu stabilnost. Složio sam par laptopa i desktopa, ali vrijeme provedeno u mađijanju i konačni rezultat nije vrijedan toga što ti kompjuteri na osx-u nude odnosno ne mogu odraditi.
04.05.2013 | 23:15
Sank kaže:
Možda je glupo pitanje, ali čemu se zafrkavati sa OS X kad su windows 7 sasvim ok za jednu takvu PC kantu? Nema problema sa nadogradnjama, nema problema sa zamjenom hardwera u slučaju da nešto krepa ili se poželi nadograditi, a s OS X na takvoj kanti neće toga biti. Ako već ne voliš windowse nikako, pa zar nije onda bolji izbor kakva Linux distribucija?

nije da ne volim win, dapače ovaj 7 radi ko urica, besprijekorno, nego više radoznalost, na koj način to sve funkcionira na os-x, linux sam isprobal i ima stvarno super distra, a i sad se lagano poboljšava stvar igranja na linuxu, pa ko zna kaj se bude događalo, vezano za grafu se budem više posavjetovao na tonymacx86 forumu, jer baš sam tamo i pročitao da nekima radi, a nekome ne, čista radoznalost

ako ikad uspijem to sve upogonit javim dojmove
05.05.2013 | 08:53
Smet kaže:
mrakkovsky, a što će ti dvije uparene grafičke na hackintoshu, mislim što ćeš na tome raditi? Ako ćeš raditi nešto zahtjevno(video) onda osx na pc-u i nije neki pogodak, za sve ostale potrebe ti ne trebaju dvije uparene grafulje i na kraju za cijenu spomenutog hardveraja imaš rabljenih macproa, imacova i minija s kojima odradiš široki spektar poslova uz puno manju buku ventialatora i maksimalnu stabilnost. Složio sam par laptopa i desktopa, ali vrijeme provedeno u mađijanju i konačni rezultat nije vrijedan toga što ti kompjuteri na osx-u nude odnosno ne mogu odraditi.

Valjda misli, kad upogoni OSX, tada ubaciti virtual machine i onda WIN instalira gore.
06.05.2013 | 08:59
Smet kaže:

Nije neki pogodak zato sto ?

Vecina Hackova se da sloziti sa puno jacim grafickim karticama npr, nego sto ces dobiti u iMacu.

Meni osobno ne pada na pamet kupiti Apple desktop, jer mi je mini preslab, iMac mi ne treba jer imam 30'' monitor vec 7-8 godina, a Mac Pro je jednostavno preskup i nepotreban. Hackintosh se cinio kao solidna alternativa, i od negdje tamo od izlaska prvih i7 procesora prije 4.5 godine imam istu instalaciju OS Xa, tad naravno Leopard, sad upgradeano na Mountain Lion (i sve u medjuvremenu). Trenutno je unutra GTX 580 (prije 480, a prije 260).

Jedino kako mozes skuzit da nije pravi Mac je kod boota, i zato sto ima malo previse diskova. Svaki update je gore odmah, i ne nalazim bas stvari koje bi koristio, a da ih nema. Ok, nisam nikad ugradio neki wifi, jer komp se nije maknuo s mjesta cijelo to vrijeme.
06.05.2013 | 09:04
zabac kaže:
Smet kaže:

Valjda misli, kad upogoni OSX, tada ubaciti virtual machine i onda WIN instalira gore.

Tako ja imam slozeno, OS X je primarni, a onda unutra preko VMWarea imam 4-5 virtualnih masina, kako kad i ovisi sto treba. Al jedni windowsi su cesto upaljeni, korisno za remote desktop i neke stvari sto cesce koristim.

Puno bolje mi je tako, jer imam OS koji najvise volim kao primarni, a ovo ostalo sto mi treba povremeno je virtualno. Plus sto je puno lakse virtualizirati pod OSX om, nego virtualizirati OS X pod necim drugim.
06.05.2013 | 09:56
I za to koristiš PC kantu na kojemu su podignuti OSX-i?
06.05.2013 | 09:59
Pa dobro, čovjek je dao dosta dobre argumente zašto njemu to tako odgovara. Šta sad...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
06.05.2013 | 10:34
Da, argumenti su ok, ali svejedno mi je teško prihvatiti tvrdnju da je Mac Mini slaba mašina. Imam server verziju s dva diska od kojih je jedan SSD i 16Gb RAM i to jednostavno leti. Jedini argument protiv Mac Minija jest video koji nije najbolji izbor za one koji se vole igrati s najnovijim igrama jer se Intel HD ne može takmičiti s Nvidijom ili Atijem.
07.05.2013 | 10:59
zabac kaže:
I za to koristiš PC kantu na kojemu su podignuti OSX-i?

Da, i7 proc, 24 gb rama, x58 gigabyte ploca, nvidia graficka.

Nema bas puno problema jer je hardver podrzan, treba samo bootloader i driver zs zvuk. Stabilno je, brzo je, a moze se i upgradeat.

Da ne govorimo o tome da mogu bez problema uzet tu instalaciju, klonirat na disk iz mbpa i ubacit unutra i normalno se pokrece nakon micanja 3 fajla.
07.05.2013 | 11:05
Sank kaže:
Da, argumenti su ok, ali svejedno mi je teško prihvatiti tvrdnju da je Mac Mini slaba mašina. Imam server verziju s dva diska od kojih je jedan SSD i 16Gb RAM i to jednostavno leti. Jedini argument protiv Mac Minija jest video koji nije najbolji izbor za one koji se vole igrati s najnovijim igrama jer se Intel HD ne može takmičiti s Nvidijom ili Atijem.

Ok, nije slaba u nekakvom apsolutnom iznosu, al to mi je isto kao da prikljucim mbp na monitor. I to nekad radim, kad mi se neda selit stvari, a poceo sam radit na mbpu. Ne treba mi jos jedan laptop bez ekrana.

Iako, mislim da ce ovaj komp bit moj zadnji desktop uopce, i da cu pri kupnji sljedeceg laptopa ovog umirovit. Trosi previse struje No to nece biti tako skoro, jer sam upravo mbp iz 2010 nadogradio s 16gb rama i ne planiram jos par godina upgrade.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (991)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO