23.06.2013 | 15:47
pozdrav. Ja sam osobno radio nadogradnju RAMa (osobno nikakva problem) i SSDa (nabavio dijelove i SSD te dao ugraditi, jer mi je još bio pod garancijom). Što se tiče late 2012 model mislim da tu moraš biti extra oprezan. Nije toliki problem nabaviti dijelove (kod nas ili primjerice preko OWC-a), već sam proces ugradnje. Za više informacija preporučam ti da pogledaš malo ove linkove u nastavku. Naravno ovisiti će o tome što možeš napraviti o tome da li uzimaš 21,5" ili 27".
ifixit - [late 2012] Mac 21,5 teardown -
goo.gl/3lZS7
iClarified - [late 2012] Mac 27" teardown -
goo.gl/tISJB
OWC - [late 2012] Mac 21,5" blog -
wp.me/pmPaT-48Y
Osobno ja sam ugradio Kensington memoriju (dodatnih 8GB ) kupljenu kod nas i radi uredno bez ikakvih problema. SSD je 240GB 6G model od OWCa. Što se tiče zamjene SSDa umjesto spindle HHDa tu će biti problema sa ventovima jer SSdovi nemaju dodatni 2 pinski kabel kojim se mjeri temperatura i time regulira i brzina ventova kada treba više odnosno manje hladiti.
Osobno to sam imao iskustva doživjeti, ali sam to znao tako da sam taj problem riješio sa ovim softwareom koji radi odlično (HDD control Fan monitor) -
www.hddfancontrol.com
Što se tiče zamjene, kao što sam naveo to sam odradio u servisu gdje je i kupljen stroj (FileX - ZG) jer je stroj bio pod garancijom. Mislim da zamjena u mom late 2010 modelu nije toliko komplicirana kao u 2012 zato treba pripaziti tim više.
Možda ako se već uzima Mac ne bi bilo loše složiti jedan BTO model sa Fusion drivom, pa ti ni veličina diska ni sve operacije koje su potrebne priliko zamjene neće biti potrebne. Moje osobno mišljenje.
Sretno