Moji prvi utisci o MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moji prvi utisci o MacBook Pro

02.07.2013 | 03:02
Ovog vikenda sam bio u Grazu i uz pomoc Serafina (clan foruma) sam bez problema nasao ducan gdje sam isprobao cijelu ponudu Apple laptopa.

Vec duze vrijeme imam u planu da uzmem rMBP i citao sam dosta sajtova, blogova, YT recenzija i na kraju teme na ovom forumu. Pored svih prednosti, posebno je istican kvalitet izrade. Poveden takvim iskustvima drugih osoba, ocekivao sam mozda i previse od ove veoma skupe naprave.

Kada sam prvi put dodirnuo rMBP ostao sam iznenadjen, da ne kazem razocaran! Laptop uopste nema onu crvstinu o kojoj svi pricaju, sama povrsina se cini vise kao plasticna nego kao prvoklasni aluminijum. Kada sam ga uzeo u ruke osjetio sam blago (vrlo malo) uvijanje donjeg poklopca. Ekran je fin i to je mozda i najbolji dio laptopa, iako se sama razlika vidjela tek kada sam privukao cMBP tik uz rMBP. Tipke su fine, ali sam i na tom polju ocekivao skroz drugaciji osjecaj (ocekivao sam nesto poput tipki na Bang&Olufsen proizvodima gdje se cuje onaj tupi klik). Svjestan sam da ce mnogi reci da trazim dlaku u jajetu, ali s obzirom da imam iskustva sa veoma skupom opremom, trazim najvisi moguci kvalitet koji po mom skromonom misljenju rMBP nema (ovim ne govorim da je rMBP los proizvod)

Nakon rMBP presao sam na Air i tu sam dozivjeo novo iznenadjenje. Materijal se cinio boljim od rMBP, konstrukcija jaca, a poklopac ekrana kao da je napravljen od celika, a ne aluminijuma, jer se prilikom zatvaranja laptopa cini kao da se spusta komad metala. Pretpostavljam da je glavni razlog ovome dimenzija laptopa.

Sve u svemu drago mi je sto sam probao Apple proizvode i licno se uvjerio u kvalitet.
02.07.2013 | 04:43
Miki,

super da si provjerio to u ducanu i shvatio da taj laptop mozda nije za tebe. Ili si u startu imao previoka ocekivanja?

Sve u svemu rMBP je brutalno dobar laptop, imam ga i ne prodajem ga da imam razlog da ga hvalim

Retina display je fascinantan i radi toga sam ga i kupio.

Pokrenes aplikaciju na retina (naravno sve se desava u par sekundi maksimalno) i ona izgleda kao tapiserija, zrnasto, nazubljeno, krezavo....

Nakon toga pokupis update za tu istu aplikaciju, ali optimiziranu za retina display. Voda mi krene na usta kako sve dobro i cisto izgleda

Razlika je primjetna, ocigledna, vidljiva, i vrijedna razlike u parama. Da ne govorim o funcionalnosti tako velike erzolucije.

Osim toga racunalo je totalno besumno, ja ne znam ni imam li ventilatore u njemu. Nikada se nisu upalili, tako da to kuciste obavlja sjajan posao. Drzi komponente na okupu i hladi ih. To mu je posao zar ne?

Donji poklopac je tanji sa razlogom. Retina display ima ogromnu rezoluciju, koja je bas gladan struje i ako pogledas slike unutrasnjosti, 70% laptopa je baterija (da bi imao 6-7h autonomiju), a svejedno je sve ukupno tezak oko 2kg.

Taj tanki poklopac je pomogao da laptop bude ovako lagan.

Sve u svemu, ja sam prezadovoljan sa svojim rMBP 15", a tebi zelim da nadjes nesto sto ti bolje odgovara.
02.07.2013 | 21:37
Ja mogu reci da trazis dlaku u jajetu. Izvini ali to je moje misljenje. Laptop je zvijer samo takva ( mislim i na hardverski odradjen posao)
Ako trazis nesto bolje, sretno u potrazi!
12.07.2013 | 13:37
Neznam, u društvu jedini imam MBP i ljudi kada ga stave u ruku ne mogu se načuditi kako je dobra kvaliteta.

Tipke obožavam, paše mi taj hod, ali to sam ja i mislim da svakako su iznad prosjeka, a o trackpadu da ne govorim. Popizdim kada moram koristiti trackpad na drugim laptopima.

Asus je počeo malo kopirati laptope i frend ima neko čudo sa touch screenom i prilično sam oduševljen kako radi, pogotovo s windows 8. Čekam nešto slično i na mac airu.
12.07.2013 | 14:20
osobno mi je prijatelj nedavno kupio rMBP, a cura mi ima Air 11". Oboje su mi state of the art laptopi po apsolutno svemu. Svatko ima svoj ukus, ali mislim da ne bi ostale tvrtke (kao recimo HP, Asus, pa čak i Samsung) bacile na kopiranje i pokušaje kopiranja te približavanja izgledu Apple linije.
12.07.2013 | 17:40
Imam rMBP i mogu reči da je laptop najbolji na tržištu, nema PC-ja koji mu konkurira ukupno; diuzajnom, kvalitetom i hardwareskim komponentama. Da ne pričam o ekranu SSD-u i brzini i fluidnosti OS X-a te bateriji koja traje satima.

Osobno mi prođe kroz ruke gro novih PC računala pa tako i prijenosnika i znam što govorim.

A da aluminij nije čvrst ili prvoklasni i da je ko plastika je cista glupost. Isit je kao i na MB Air-u.
26.07.2013 | 11:57
Bok ekipa, eto i ja sam sada vlasnik MBP 13, osnovne verzije, uzeo sam ga samo radi glazbe i produkcije i nisam pogriješio. Do sada sam imao 6 laptopa unazad par godina (Toshiba, Lenovo) niti jedan nije mogao odraditi real audio streaming za Serato ili Traktor software kako to sada radi MBP 13, a to je samo osnovna verzija. Ugl, nije mi zao 10k kn, za sada sam odusevljen a da ne kazem da u ovih par dana sam odljepio na trackpad, kakva je samo to razlika u kontroli od svih ostalih PC laptopa. Imao sam prije 2 tjedna egzibicije sa hackintoshom na lenovu i uspio sam staviti na svoj lenovo, no ubrzo shvatih da ipak nece moci raditi kao pravi MBP što se mojih zahjteva tiče, iako je specifikacijski bio gotovo identičan, no ovako za klasični everyday usage bio je super. Sada imam novu spravicu i nadam se da će me služiti.

Možda jedina "loša" stvar koju sam zamijetio je ta da baterija mi ne izgura tih 6,7h.... ugasio sam i osvijetljenje tipkovnice te na nekih 50% mi je screen brightness... Trebam li još nešto učiniti možda?
26.07.2013 | 12:39
Cestitke na stroju

Cudno mi je da ti baterija ne traje deklarirano vrijeme. Moguce da dudlje vrijeme vrtis neku procesorsku zahtjevnu operaciju pa to vuce vise struje...

Moja Retina 15 traje cak i dulje od 7h nekakvog normalnog uredskog koristenja.

Pogledaj Bluetooth pa ako ti ne treba ugasi ga, on konstantno trazi uredjaje na koje bi se spojio.
26.07.2013 | 12:58
ha... moguce da je radi Traktor Scratch Pro softwarea...ali evo danas cu ga napuniti i koristiti samo wifi i vidjeti koliko ce izgurati...
26.07.2013 | 13:13
ja sam nabavio retinu pred tocno 8 dana, i prezadovoljan sam, nije bazni model nego onaj sa 2.6Ghz i5 i 256 Gb ssda. posto sam jos student i zahtjevaju se programi za windowse nabacio sam paralels gore i bolje ga vrti nego imac koji mi je doma. dizajn mi je odlican, opticki disk mi uopce NE fali. mislio sam da ce mi biti problem ali eto sve se da rijesiti. hehe, kako je ljeto sada stalno gledam serije na njemu pa se dosta brzo isprazni ali od hpa od staraca bi samo to jos brze islo dole. imam samo rijeci hvale za ovu masinu, ubija svaki pc makar mi netko drugacije trubio. office na parallelsu mi otvori u tocnih 0.8 s. nevjerojatno...

Sto se tice asusa, imam i jednog sada tu kod sebe, to je curin laptop, jos ga nije ni koristila jer je u rijeci, ali mogu reci da sam i njime zadovoljan, makar cu joj stavit ssd cim se vratim u ri, onaj touchscreen me iznenadio, i jako je dobar, mislio sam da ce biti nemoguc za koristiti ali eto to su moje predasude. inace to je asus vivobook x202e
26.07.2013 | 14:32
Meni je laptop mrak. I to je to...
27.07.2013 | 18:07
ljudi jel moguce da otkako sam instalirao dropbox, i stavio ga na sleep da je gutnuo 18% baterije MBP 13 kojeg sam kupio prije 5 dana??
naime dan prije , dok nisam imao dropbox, stavio sam na sleep i samo je 4% za cijelu noc progutao...

jel ima neki mode da provjerim u terminalu sta mi guta bateriju ili nesto?
27.07.2013 | 18:18
obično ide max 1% na sat kada je sleepu (moguće da postotak varira od modela do modela) ali rekao bi da nešto definitivno radi u pozadini i troši bateriju. Da li imaš PowerNap opciju aktivnu? Da li si stvarno radio nešto i krcao u DB pa ti se nije sve syncalo?
27.07.2013 | 18:25
rusty kaže:
obično ide max 1% na sat kada je sleepu (moguće da postotak varira od modela do modela) ali rekao bi da nešto definitivno radi u pozadini i troši bateriju. Da li imaš PowerNap opciju aktivnu? Da li si stvarno radio nešto i krcao u DB pa ti se nije sve syncalo?

nisam tada krcao DP, bio je gotov, no on stalno radi i provjerava jel ima nesto novo ako se ne varam...

nije mi aktiviran PowerNAp, kako to aktiviram ili ugasim?
27.07.2013 | 18:26
Pogledaj koliki ti je Dropbox folder. Moguce da je satima downloadirao tvoj sadrzaj na Dropbox. Ja imam recimo preko 10GB na tom serveru.

Osim toga PowerNap bi bio drugi sumnjivac

Sve u svemu nista ti nije laptopu, samo je nesto radio dok si ti spavao
27.07.2013 | 18:35
drlovric kaže:
Pogledaj koliki ti je Dropbox folder. Moguce da je satima downloadirao tvoj sadrzaj na Dropbox. Ja imam recimo preko 10GB na tom serveru.

Osim toga PowerNap bi bio drugi sumnjivac

Sve u svemu nista ti nije laptopu, samo je nesto radio dok si ti spavao

imam oko 30GB ali sve je bilo syncano i prije, PowerNap mi nije uključen.. tj nemam opciju...
27.07.2013 | 20:36
da li baterija sa wifiom bi trebal trajati 5-7h ili bez wifia? i na kojem screen brightnessu??
01.08.2013 | 14:54
anyone??

meni je screen an nekih 25% trenutno i testiram bateriju... ukljucen je samo wifi... bluetooth iskljucen..nadam se nekih 6-7h da ce izgurati... dakle samo surfanje..bez filmica, youtbea glazbe i slicnog...
01.08.2013 | 15:10
Ne bi ti znao za 13, ja imam rMBP 15. Logicno da je manja baterija, ali manji je i ekran samo nije to bas proporcionalno.

Meni je screen na oko 50 uvijek ili malo ispod, recimo 40%, i izdrzi deklarirano vrijeme cak i duze.
01.08.2013 | 15:14
drlovric kaže:
Ne bi ti znao za 13, ja imam rMBP 15. Logicno da je manja baterija, ali manji je i ekran samo nije to bas proporcionalno.

Meni je screen na oko 50 uvijek ili malo ispod, recimo 40%, i izdrzi deklarirano vrijeme cak i duze.

da jasno...

ma ja sada bas hocu testirati... recimo sada je proslo pola sata kako sam ga skinuo sa full chargea i skinuo je oko 5% baterije... screen je na 25%... po toj logici bi mogao oko 10h... ima li negdje nacin da provjerim koliko je od full chargea proslo, tj koliko je vec na samoj bateriji? kao recimo na mobitelu nekom... tnx
01.08.2013 | 16:24
Potrošnja baterije nije linearna. Najprije opada sporo pa onda brže. Dakle, ako si od 100 na 95% došao za pola sata, možeš očekivati da ćeš nakon 3h biti ne na 70%, nego na npr. 40-50%.
01.08.2013 | 16:31
znaci kao i pokazatelj benzina na autima
01.08.2013 | 16:45
Tako nekako.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, m@xym, Riba, Anonimci (613)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO