19.07.2013 | 13:12
Htio bih dignuti mrežu u firmi na malo viši nivo (bez dodatnih polica
).
Odvojiti "galvanski" intranet od interneta, odnosno da nemam fizički spoj između moje lokalne mreže i internet/telekom mreže.
Ovo prvenstveno radim zbog grmljavine. Puno mi znači oprema koju imam. Čujem od poznanika svako toliko kako je grmljavina spržila nekome dio ili cijelu opremu.
Zadnja kap je bila kad je na par kilometra od mene prestao raditi ethernet port na jednom iMacu 27" nakon iznenadne kratke i žestoke grmljavine.
To zamišljam napravit tako da lokalne kompove, printere i NAS spojim na gigabitni switch, a njega na Access point.
Lokalno će mi oprema raditi na gigabitnoj mreži. Access point ću bežično povezati na router od telekoma tako da ću imat WiFi vezu prema internetu.
Ako krepa router, dignem na mobitelu personal hotspot, access point spojim na njega i imam internet dok ovaj preko routera ne poprave.
Da li je netko tako slagao tako nešto, ima koja rupa u ovoj mojoj priči?
Drugi dio moje priče je oprema s kojom to mislim realizirati.
Dvije su varijante.
Prva je D-Link Access point D-Link DAP-1360 + D-Link Switch 5-portni gigabitni DGS-1005A.
To je 235 kn + 125 kn = 360 kn
Druga varijanta je AirPort Extreme.
Ima u sebi gigabitni switch sa 3 porta + USB2 (na koji bih priključio printer).
Sa WiFi dijelom odrađuje access point i vezu prema telekom routeru.
Ta varijanta me košta cca (APE 5.gen / APE 6. gen) cca 1.000 / 1500 kn.
Kod ove opreme nemam nikakva iskustva.
Da li ove dvije varijante mogu jednako odraditi ovaj moj zahtjev?
Mogu financirati i jedno i drugo, želio bih platiti nešto više, ali da i dobijem više.
Da li je razlika u cijeni opravdana?
Molim da mi pomognete sa komentarima, vjerujem da ovdje ima iskustva s takvom opremom.