Zagrijavanje MBP / rMBP prilikom igranja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zagrijavanje MBP / rMBP prilikom igranja

15.08.2013 | 22:11
Ne znam, možda tvoj mac nema termosondu izravno na CPU. Vjerojatno računaju da je neka od drugih temperatura (moja pretpostavka je: Heatsink B ) dovoljno bliska temperaturi CPU.
15.08.2013 | 22:12
smayoo kaže:
Ne znam, možda tvoj mac nema termosondu izravno na CPU. Vjerojatno računaju da je neka od drugih temperatura (moja pretpostavka je: Heatsink dovoljno bliska temperaturi CPU.

i ja sam tako nesto pretpostavio... ali ono... probat cu saznati na nekom apple forumu da vidim tocno..hvala svakako..
15.08.2013 | 22:52
ee ljudi, sorry ,ne zelim biti gnjavator..al evo
sad se upravo dopisujem sa podrskom Applea, nije nista otvoreno osim chromea i heatsink B pokazuje 58C, dosta je vruc odozdola, i nije mi jasno kako se tako grije, baterija je na 81 posto puna, a pokazuje samo 2h i 40 min da ce izdrzati... ono cudno mi je to... dakle prakticki idle work... a vruc je pun k...
15.08.2013 | 23:53
OK, a koliko je opterećenje CPU? Otvori Activity monitor pa vidi koji proces tovari CPU. Inače, 60º nije tako strašno. Nije to vruće pun k. nego ti imaš takav osjećaj jer je metalno kućište pa prenosi toplinu. Meni je CPU trenutno 90-95% idle, a temperatura je 55-56º. Ljeto je, jbg. Zrak je topliji nego zimi pa je hlađenje slabije, ali nije to strašno.
16.08.2013 | 00:18
smayoo kaže:
OK, a koliko je opterećenje CPU? Otvori Activity monitor pa vidi koji proces tovari CPU. Inače, 60º nije tako strašno. Nije to vruće pun k. nego ti imaš takav osjećaj jer je metalno kućište pa prenosi toplinu. Meni je CPU trenutno 90-95% idle, a temperatura je 55-56º. Ljeto je, jbg. Zrak je topliji nego zimi pa je hlađenje slabije, ali nije to strašno.

cpu mi je isto kao i tebi oko 90% idle...

znam da je metal i sve.. i znam da to nije strasno , samo mi je cudno, al evo napravio sam SMC reset onaj , i sad sam pricao sa frendom na skypeu, surfao, temp na heatsink je oko 40C... mozda je to biilo nuzno..vidjet cu ovih dana... ma samo mi je bitno da mi se nesto ne shebe... inace sam odusevljen svime , od performansi, do workflowa u svemu... prekrasna mala kantica jabučica ....

hvala na replyu once again
16.08.2013 | 00:26
Gle, Mac ti nije PC plastiša. Ne treba po njemu stalno nešto čačkat, provjeravat i tweakat. Samo ga pusti da radi kako je napravljen da radi. Kad budeš radio, ako ti temperatura bude išla preko 80, onda je vrijeme da se zabrineš i smisliš rješenje da mu poboljšaš hlađenje. Mislim da je nedavno drlovric stavio link na neku aluminijsku ploču na koju se stavi MBP. Dobiješ veće pasivno hladilo, bolje hlađenje pod teretom. Potraži malo po forumu. Bilo je to prije mjesec dana cca.
16.08.2013 | 00:30
smayoo kaže:
Gle, Mac ti nije PC plastiša. Ne treba po njemu stalno nešto čačkat, provjeravat i tweakat. Samo ga pusti da radi kako je napravljen da radi. Kad budeš radio, ako ti temperatura bude išla preko 80, onda je vrijeme da se zabrineš i smisliš rješenje da mu poboljšaš hlađenje. Mislim da je nedavno drlovric stavio link na neku aluminijsku ploču na koju se stavi MBP. Dobiješ veće pasivno hladilo, bolje hlađenje pod teretom. Potraži malo po forumu. Bilo je to prije mjesec dana cca.

istina, malo sam preveć isfrustriran windows mašinama i svim bullshitovima s kojima sam se godinama borio... sve radi tika taka, nemam zamjerki, već samo strah...

pogledat cu taj post, probat cu ga naci... do tada, lp..

thx
16.08.2013 | 04:56
Kod mene se radi o 15" Retini koja je isla na 103C prilikom igranja, pa me to malo brinulo.

Medjutim tako veliku temperaturu postize jedino u igri Tropico 4, pa pretpostavljam da nesto nije dobro optimizirano u samoj igri.

Ostale igre su uglavnom na 90 ili manje.

Podigao sam defaultnu vrtnju ventilatora sa 2000 na oko 2800, jer se ja cesto u pustinji gdje je puno topliji vanjski zrak, pa je i to pomoglo. I dalje ih ne cujem uopce, a par stupnjeva mi je procesor hladniji i u idle modu.

Uglavnom, taj alu block (kostao je 10-15 dolara za kilu i nesto aluminija) nisam narucio jer imam plasticni speck case preko maca, pa ne bi bio direktan kontakt za optimalno odvodjenje toplote.

Te tvoje temperature su nista i bez veze se brines, MBP su jednostavno dizajnirani da tako rade. Ventilatori se mogu vrtiti brzinom preko 6000 i ako ih cujes da su tako bucni, onda znaj da se nesto pregrijava unutra.

Za sada je sve u najboljem redu. Puses na hladno

P.S. UMEK i Richie Hawtin koriste MBP na gigs. Zadimljeno, vruce, vlaga, non stop rade, pa izdrze Izdzat ce i tvoj, ne brini se bez veze...
16.08.2013 | 11:23
drlovric kaže:
Kod mene se radi o 15" Retini koja je isla na 103C prilikom igranja, pa me to malo brinulo.

Medjutim tako veliku temperaturu postize jedino u igri Tropico 4, pa pretpostavljam da nesto nije dobro optimizirano u samoj igri.

Ostale igre su uglavnom na 90 ili manje.

Podigao sam defaultnu vrtnju ventilatora sa 2000 na oko 2800, jer se ja cesto u pustinji gdje je puno topliji vanjski zrak, pa je i to pomoglo. I dalje ih ne cujem uopce, a par stupnjeva mi je procesor hladniji i u idle modu.

Uglavnom, taj alu block (kostao je 10-15 dolara za kilu i nesto aluminija) nisam narucio jer imam plasticni speck case preko maca, pa ne bi bio direktan kontakt za optimalno odvodjenje toplote.

Te tvoje temperature su nista i bez veze se brines, MBP su jednostavno dizajnirani da tako rade. Ventilatori se mogu vrtiti brzinom preko 6000 i ako ih cujes da su tako bucni, onda znaj da se nesto pregrijava unutra.

Za sada je sve u najboljem redu. Puses na hladno

P.S. UMEK i Richie Hawtin koriste MBP na gigs. Zadimljeno, vruce, vlaga, non stop rade, pa izdrze Izdzat ce i tvoj, ne brini se bez veze...

hvala decki na savjetima i realnim stavovima...

kako sam i naveo gore iznad, previše sam ovisio u win mašinama kako za mjuzu tako i za privatno korištenje pa mi se to sad reflektirali i za mac, iako nema apsolutno nikakvog razloga...

jaaako puno DJa koristi MAC, zato sam ga i čopio, ali ne iz nekog hira već zato što sam se konačno uvjerio da to radi bez greške otkako sam ga izvadio iz boxa... tako da sam ja prezadovoljan onime što sam kupio... ovo su bile samo neki scarovi koje vučem od starih vremena, ali to je to, nemam se zašto onda više brinuti ...
16.08.2013 | 12:10
Imaš postolja s ventilatorom. Skinu 2-3 stupnja. Kupio i žali bože novaca.
Ja imam MBP spojen na monitor + BT tipkovnica i miš. Komp na tom postolju, poklopac nalo otvoren. Tako preživljava ove vrućine.
Jesi probao punjač pod punim opterećenjem?
16.08.2013 | 12:34
mujagawudakhi kaže:

ok, hvala na replyu!.. nije mi jasno zasto mi ne pise jedino CPU temp kao sto nekima pise u tom istat prou??

Ja isto mislim da su ti temperature u redu, manje brini, više uživaj...

Što se tiče ne prikazivanja temperature CPU-a u iStat Pro, provjeri da li ti je u opcijama widgeta stavljena kvačica na CPU temperature...
Screen_Shot_2013_08_16_at_11.png
16.08.2013 | 12:37
ma meni je ovo samo za muzičke potrebe, imam desktop komp... vidjet cu da uzmem to postolje mozda uskoro..
16.08.2013 | 12:38
Borostef kaže:
mujagawudakhi kaže:

ok, hvala na replyu!.. nije mi jasno zasto mi ne pise jedino CPU temp kao sto nekima pise u tom istat prou??

Ja isto mislim da su ti temperature u redu, manje brini, više uživaj...

Što se tiče ne prikazivanja temperature CPU-a u iStat Pro, provjeri da li ti je u opcijama widgeta stavljena kvačica na CPU temperature...

vec sam to gledao, nema CPU ponudjeno uopce za staviti kvacicu... al sta je tu je... radit ce to i bolje nego da gledam to stalno hhh
18.08.2013 | 18:32
drlovric kaže:
Instalirao sam smcFan i povecao default na malo manje od 2800. Jos uvijek ih ne cujem uopce, a temperatura je spala za 7-8C u idle sa 47-48C na 39-40C.

U igrama se sada vrti izmedju 93-99C, a primjetio sam da je Tropico 4 najvise zagrijava (sada okruglo 100, nije vise 103C) cak i na nizim postavkama pa moguce da igra bas nije optimizirana kako treba.

Wargame, CoD4, F1 2012, Batman rade uvijek na 90 i nesto, dok se venitlatori vrte na oko 4000rpm.

Ispuhao sam i kanal za zrak komprimiranim zrakom (ipak sam ja u pustinji) pa je mozda i to pomoglo da se spuste tih 2-3 stupnja pri opterecenju.

Kazem, mozda pusem na hladno (mada je 103C daleko od hladnog ) jer nisam imao nikakvih problema, laptop cak nije ni neugodno vruc (kako ljudi kazu da je tipkovnica vrela i sl) samo su po mojoj nekakvoj logici ove vrijednost ipak previsoke.

Kad govorimo o temperaturi MBP-a obicno se misli na CPU temp. Medjutim postoje dva CPU temp. senzora. Jedan na heatsink-u, a drugi u samom procesoru na silicijskoj plocici (CPU die). Velika je razlika u temperaturi unutar CPU-a i na hladnjaku. Kada kazes 103C, na koji se senzor to odnosi? Pretpostavljam da je to CPU die jer 100C na hladnjaku sigurno zavrsava sa RIP. Koji iStat imas instaliran? iStat Pro (free) koji mislim da nema CPU die senzor ili iStat Menus koji prikazuje temperature sa oba senzora. Kod mene je temperaturna situacija u normalnom radu na iStat Menus slijedeca:
Screen_Shot_2013_08_18_at_4.png
25.08.2013 | 20:32
Screen_shot_2013_08_25_at_17.jpg

Model je MacBookPro6,2 2,4GHz, i5, 4GB.
Vidi se kako radi u punoj snazi, CPU 98%, HandBrake64 nešto kodira i nn polovini puta je. Temperatura je takva kakva je.
25.09.2013 | 22:04
Evo riješenje za one sa starim klasičnim modelima. Nisam pogledao možda ima rješenje i za retina modele.

m.iclarified.com/entry/index.php?enid=33769
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO