MBP 17 ili rMBP 13 - Molim brzinsku pomoć
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP 17 ili rMBP 13 - Molim brzinsku pomoć

26.08.2013 | 00:56
Pozdrav ekipa. Evo, molio bih brzinsku pomoć. Sutra trebam uzeti prijenosnik i imam dvije opcije. Prva je Retina MBP 13, 2.5Ghz i5, Intel HD 4000 sa 768 MB grafičke memorije, 8 GB RAM, 256 GB SSD = 10.000 kn. Druga je opcija MBP 17, 2.2. Ghz i7, 750 GB HD, 4 GB RAM-a i Radeon 6750 sa 1GB dedicated graafičke memorije= 11.000 kn.

Radim grafički i web dizajn, najčešće Illustrator i Photoshop, Dreamveawer.After Effects dosta rijetko koristim. Dosta često radim u Final Cut Pro X, a sa tim mi je situacija sljedeća . Naime, najčešće imam na kameri dva do tri sata snimljenog materijala i nakon što to importam, dosta se materijala isječe, ali finalni video export bude cca 30 minuta. Eto, to su uglavnom poslovi koje radim. Molim profi znalce da kažu svoje savjete. Uglavnom, sutra idem po jednog od ta dva.

Pozdrav, zahvaljujem...
26.08.2013 | 01:29
Bez trenutka dvojbe, MBP. Prostora na ekranu, i7 proc i dedicirana graficka. rMBP tu ni nebi trebao biti kao opcija. Jedino bi jos u MBP stavio 4GB rama jer ovi programcici su gladni...

Ne znam sto jos imas od externog HW, ali u slučaju da nemaš externi disk, 256GB SSD je daleko premali. Ovaj rMBP, zaboravi za tvoje potrebe. Nekim slučajem da se odlučiš za rMBP, provjeri koji ekran ima. Da nebi zapeo ko dosta njih sa poluispravnim ekranom.
26.08.2013 | 12:15
Ako ti veličina i težina nisu primarni problem onda svakako MBP 17" od ova 2.
Veći ekran (za grafiku važno), jača grafika, lakša i veća mogućnost naknadne nadogradnje (RAM, HDD/SSD).
Isto s vremenom gledaj nadograditi RAM s 4 GB na 16 GB (kako je i @bkavas preporučio) i život će ti biti zahvalniji
26.08.2013 | 12:34
17" bez razmisljanja. Brzi, jaci, veci. Ionako je vanjski monitor pozeljan.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
26.08.2013 | 12:35
I ja da mogu birati definitivno bi se odlučio za MBP 17"
26.08.2013 | 23:24
Ja bi na tvom mjestu razmislio o RMBP 15'.
Ima mislim oglas na MacKorisnik forumu.
To je omjer performansi za tebe.
27.08.2013 | 04:58
Josip R. kaže:
Ja bi na tvom mjestu razmislio o RMBP 15'.
Ima mislim oglas na MacKorisnik forumu.
To je omjer performansi za tebe.

Potpisujem.

Na cetvrtini ekrana imas FullHD preview (pixeli 1:1) i jos dovoljno pixela za sve ostale alate. Snage joj ne nedostaje, jedino bi usko grlo bio kapacitet diska, ali u video produkciji ionako to se uglavnom radi sa externih diskova.

Ali ako se izbor sveo na ta dva, ja bi uzeo Retinu 13 + externi monitor. Prakticnija je za put od 17" i dugorocono gledano bolja investicija.
27.08.2013 | 08:08
I s 13-icom se dobije govno od grafike. Po meni retina ima samo jednu prednost, a to je Q-faktor. Čovjek radi na kompu, a ne drka po njemu.
27.08.2013 | 08:55
Da da zabac, nisu rMBP za nikakav posao. U stvari Retine su samo za drkanje

Oni koji ih imaju drkaju po njima, a oni koji nemaju drkaju zamisljajuci ih
27.08.2013 | 23:52
Opet izvrgavaš riječi! Hočeš reći neka uzme s retinom i nek se hvali po birtijama, a psao nek zaboravi.
@forcemac radi na kompu, ne igra se, radi! 13" - drek, HD4000 - drek, i5 - drek (u odnosu na i7).
28.08.2013 | 04:55
Retina 13" ima puno vecu rezoluciju od 17" modela (jos sam napisao da uzme veci externi monitor).

Procesor i5 je i VISE NEGO dovoljan za web design, jer znam ljude koji web stranice i aplikacije od kojih voda ide na usta, a rade recimo na Air.

Ali to je samo moje misljenje, jer ja ne bi kupio model kojeg se i Apple odrekao

Meni je MBP 15.4 zlatna sredina i ja se toga drzim godinama.

Covjek ce na koncu kupiti sta on zeli...

P.S. Sad si me malo bacio na razmisljanje. Pokusavam se sjetiti koji konkretni zadaci se NE BI mogli odraditi na rMBP 13". Ne ide mi bas najbolje
28.08.2013 | 08:38
Da, i auto od 120KS je OK, a zašto ljudi kupuju jače?

@forcemac je postavio točno određeni i nedvosmisleno pitanje, a ti fantaziraš o "više nego dovoljnoj" grafici. Ti si samo vidio WEB dizajn, a on je naveo da radi "Radim grafički i web dizajn, najčešće Illustrator i Photoshop, Dreamveawer. ... Dosta često radim u Final Cut Pro X ...."
Pa zar će veća rezolucija ubrzati Photoshop ili FCP X?

PS I Fiček bude odvozil 24 sata Le Mans-a! On je sposoban za to, kao i ovaj tvoj 13" koji je sposoban.
28.08.2013 | 10:15
Ja sam jedan od onih koji ne vidi razliku, odnosno ne vidi što je to toliko bolje u retina displayu. To što deklarativno ima tako veliku rezoluciju vrlo malo znači kad je ekran tako malen. Meni, barem.
28.08.2013 | 14:08
Pozdravljam Vas prijatelji dragi...
Evo, kupih uređaj, bio sam na putu i bez neta, tako da nisam mogao odmah odgovoriti i zahvaliti svima ponaosob na savjetima.
Dakle ovako. MBP 17 mi je u startu otpala, jer čovik koji ju je prodavao otišao na put i nije ga bilo nekoliko dana u Zagrebu. Ostao mi je rMBP kao jedina logična opcija i njega sam uzeo. Ovako. Apsolutno sve što radim, testirao sam i probao. Mogu reći kako mi je malo bila frka, ali stroj bez prblema odrađuje apsolutno svaku operaciju koju sam mu zadao... od PS, ILL, pa sve do FCX Pro alata. Eksportam van gotov film u 720p i sve fluidno i čisto radi. Za moje potrebe dosta. Nisam primjetio nedostatke u Intel HD 4000 i njenih 768 MB koje uzme od 8 GB RAM-a. Stvarno nisam.

To je što se tiče snage. Glede Retina display-a, uopće nemam komentara, jer poslagao samna stol MBP 17, MBP 15, MBA, 13 i u sredinu stavio ovaj rMBP. Razlika među ekranima je ne samo očita, nego drastična.

Uglavnom, oduševljen sam i zadovoljan.

Još se jednom zahvaljujem svima na pomoći i savjetim i želim nam svima još dugog i ugodnog druženja ovdje na Jabučnjaku.
28.08.2013 | 14:26
Cestitam na stroju

Normalno da ce sve da radi. Zasto ne bi radilo?

Kopiraj cijeli post pa posalji poruku da Zabac ima

Ja imam rMBP 15 i ekran je jednostavno predivan. Ne bi se ja vise vracao na "obicne rezolucije"
28.08.2013 | 15:48
"Ja imam rMBP 15 i ekran je jednostavno predivan. Ne bi se ja vise vracao na "obicne rezolucije" "

Potpisujem.
28.08.2013 | 18:55
OK, @drlovric!
Mislim kako je loša kupovina, ali nije moje, pa me briga.
Ja sam se vodio sa slijedećim:
rMBP 13" vs. MBP 17"
8GB nepromjenjivo - 4GB koje idu do 16GB
256GB SSD - 750GB disk gdje se može staviti SSD umjesto optike
2560x1600 na 13" - 1920x1200 na 17" ?!?!
HD 4000 (512MB ) - ATI HD 6750M (1GB ) -> ATI je dupo brža od Intela!!
i5 2.5GHz s 2 jezgre - i7 2.2GHz s 4 jezgre -> i7 je 50% brži od i5 ili je i5 33% sporiji od i7 (kako vam drag)
13" 1,62kg - 17" 2,99kg
13" 0xFireWire - 17" 1xFireWire 800
13" TB 2x - 17" TB 1x
Baterije im isto traju!
To bi bilo otprilike to. Kupio je 33% sporiji komp s 50% sporijom grafikom koji ima max. 8GB RAM-a bez mogućnosti nadogradnje, ali zato 1.000kn jeftiniji. 17" ima dosta više mogućnosti proširivanja od 13", ali ako to nije važno...
28.08.2013 | 20:45
Je, zabac, potpuno se slažem s tobom.
Ja svog 17" nebih mijenjao za nikakav 13"rMBP, ipak je razlika u veličini. Još da ima 17" retina, e to bi bio pravi izbor
A o proširivosti da ne pričam. Izvadio DVD i ubacio SSD. Leti!
29.08.2013 | 04:58
Mozemo mi razglabati koliko hocemo ali covjek je kupio i zadovoljan je. rMBP obavlja sve sto mu treba.

Nije mene poslusao vec su nam se misljenja igorm slucaja poklopila

Za Retine je nekakav standard 7h na bateriji, zar i MBP 17 moze izdrzati toliko?
29.08.2013 | 08:09
7 sati deklarirano za oba od strane Apple-a. I naravno da je zadovoljan.
Sto znaci, "obavljati sve sto mu treba."? Imas gore losu primjedbu vezanu uz ficeka!
30.08.2013 | 07:18
Eto Zabac za tebe je rMBP Fico a za mene Aston Martin, a za Apple i ostatak svijeta perjanica ponude. I smijer u kojem ce se razvijati SVI OSTALI laptopi. Fizicki manji modeli, sa velikim rezolucijama, bez pokretnih dijelova (osim ventilatora)...

Retina MBP je vjerojatno (a u vrijeme predstavljanja definitivno) najbolji laptop kojeg pare mogu kupiti, samo je za tebe konzerva na kojoj ne mozes sloziti website ili obraditi video

Osim cijene i nemogucnosti popravka od strane korisnika, taj laptop realno gledano nema mane (pogotovo 15" model sa 16GB RAM, koji ima sasvmi pristojnu graficku karticu).

Ali na kraju dana, jedino je bitno da je covjek zadovoljan svojim odabirom.
30.08.2013 | 17:46
Halo, jesi ti uopće čitao prvi post?????
@forcemac je postavio nedvosmisleno i točno određeno pitanje, a ti sad "bajaš" o 15" rMBP sa 16GB memorije i GT650 (koja je 40% brža od Radeon 6750)!!!?!!!
Ja bi sigurno radije stariji Mercedes E klase, nego novi A klase!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO