07.09.2013 | 13:18
Dozvolite mi samo mali ispravak i dopunu.
Nije pre
Dnaponska, nego prenaponska (bez "D" ) zaštita. To je zaštita od prenapona (tj. od šiljaka previsokog napona). Prednaponska zaštita je sasvim nešto drugo i ne koristi se u kućanstvima.
(Usput, nije bitno, ali eto, opće kulture radi - štitimo se od udara munje, a ne groma. Munja je električni atmosferski izboj nezamislive snage. Grom je samo popratni zvučni efekt.)
Što se tiče produžnih kabela s prenaponskom zaštitom - postoje dvije vrste, ali
sigurno niti jedna nije doživotno pouzdana, niti može zaštititi od izravnog udara munje.
Od izravnog udara munje ne može ništa zaštiti. Izravni udar munje, ako i ne sruši kuću, sigurno zapali sve električne kabele u zidovima, a kamoli ne bi uništilo električne aparate. Nikakve zaštite od toga nema.
Prenaponska zaštita štiti od prenapona koji se na električnoj mreži pojave kao rezultat
udaljenih udaraca munje u trafostanice, dalekovodne stupove, rasklopišta itd.
E, sad, postoje dva tipa prenaponske zaštite - jednokratna i višekratna. Višekratna ima dugme koje iskoči kad zaštita proradi i onda je napajanje prekinuto. Dugme se ponovno pritisne da bi se napajanje uspostavilo i zaštita opet dovela u spremno stanje. Te s višekratnom su zaista skupe jer su višekratne, ali su manje pouzdane (mogu zakazati, ili ne zakazati, ali presporo odraditi). Drugi tip su jednokratne. One odrade samo jednom, tada pregore i nakon toga više ne funkcioniraju. Napajanje se ne prekida nikad, ali zaštita odradi samo jednom. Da je zaštita pregorjela, znaš po tome što se upali signalna crvena tinjalica (lampica).
Jednokratna zaštita nikad neće zakazati. Ali je jednokratna.
Višekratna zaštitna je višekratna, ali to ne znači "beskonačna". Nakon što proradi 5-10 puta, višekratna zaštita će postati potpuno nepouzdana (može se desiti da izbacuje kad ne treba i da ne izbacuje kad treba) i također je treba zamijeniti.
Najbolja i najpotpunija zaštita kod nestabilne mreže napajanja je double conversion UPS (tzv. "on-line" UPS), s tim što UPS sam po sebi nije nužno uvijek zaštićen od prenapona. Dakle, u slučaju prenapona, uređaju koji se napaja s UPS-a sigurno neće biti ništa, ali sam UPS može i dalje stradati od prenapona ako nije zaštićen.