Imac 27 struja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Imac 27 struja

07.09.2013 | 09:36
Kupio sam novi Imac 27 2012 god,pa me interesuje da li se koristi neka zaštita u slučaju slabe struje ili nekih drugih problema koji se mogu pojaviti u vezi sa strujom za navedeni uredjaj.
Pozdrav svima
07.09.2013 | 10:25
Ovaj link što ti je kolega objavio gore odnosi se na prvu, manje skupu ali isto toliko sigurnu zaštitu od "nesigurne" struje koja u svakom, pogotovo starijem kućanstvu varira s od-do...
E, tu ulazi ta prednaponska zaštita, znači ne obični produžni kabel iz Konzuma, već provjerena marka koja ti najčešće doživotno garantira i pa čak i udarac od groma (pod uvjetom da si sve uštekao kako oni napišu)...
Druga, skuplja, ti je UPS - uninterruptible power supply - koji ti čak i ukoliko ti crkne struja u cijelom kvartu, gradiću, mjestu na kojem živiš - ostavlja dobrih pola sata uključeno sve što ti je na njega priključeno plus garancija od ovog prvog. Jedino što niti jedan ne pokriva su slučajevi poplava...
I to je OK.
Osobno imam dvije Belkinove prenaponske zaštite, i u deset godina nikada ništa - a sva elektronika(a ima je) mi je priključena na tih desetak utičnica. Imaš tu i telefonski jack, ulaz/izlaz za antenu itd., itd.,
Cijene?
Tada sam svoje dvije, jednu za desktop i svu periferiju, a drugu za TV set, DVD player, liniju - platio po 500-600 kuna komad. Nije jeftino, ali se isplati.
A ako imaš Mac, ulazi u kategoriju POD OBAVEZNO
  • Mobius1
  • Posjetitelj
07.09.2013 | 11:49
Kloba je sve lijepo naveo pa tako i ja potpisujem isto,nabavi si bar prednaponsku zaštitu ako nemaš za drugo a to bi vrijedilo i za svu tehniku u kući.
Osobno koristim APC prednaponsku zaštitu cca već 10 god. i nema nikakvih problema.
Mac je skupa stvar i zato zahtjeva kvalitetnu zaštitu,ne zanemaruj to
07.09.2013 | 12:08
Hvala Vam puno
07.09.2013 | 13:18
Dozvolite mi samo mali ispravak i dopunu.

Nije preDnaponska, nego prenaponska (bez "D" ) zaštita. To je zaštita od prenapona (tj. od šiljaka previsokog napona). Prednaponska zaštita je sasvim nešto drugo i ne koristi se u kućanstvima.

(Usput, nije bitno, ali eto, opće kulture radi - štitimo se od udara munje, a ne groma. Munja je električni atmosferski izboj nezamislive snage. Grom je samo popratni zvučni efekt.)

Što se tiče produžnih kabela s prenaponskom zaštitom - postoje dvije vrste, ali sigurno niti jedna nije doživotno pouzdana, niti može zaštititi od izravnog udara munje.

Od izravnog udara munje ne može ništa zaštiti. Izravni udar munje, ako i ne sruši kuću, sigurno zapali sve električne kabele u zidovima, a kamoli ne bi uništilo električne aparate. Nikakve zaštite od toga nema.

Prenaponska zaštita štiti od prenapona koji se na električnoj mreži pojave kao rezultat udaljenih udaraca munje u trafostanice, dalekovodne stupove, rasklopišta itd.

E, sad, postoje dva tipa prenaponske zaštite - jednokratna i višekratna. Višekratna ima dugme koje iskoči kad zaštita proradi i onda je napajanje prekinuto. Dugme se ponovno pritisne da bi se napajanje uspostavilo i zaštita opet dovela u spremno stanje. Te s višekratnom su zaista skupe jer su višekratne, ali su manje pouzdane (mogu zakazati, ili ne zakazati, ali presporo odraditi). Drugi tip su jednokratne. One odrade samo jednom, tada pregore i nakon toga više ne funkcioniraju. Napajanje se ne prekida nikad, ali zaštita odradi samo jednom. Da je zaštita pregorjela, znaš po tome što se upali signalna crvena tinjalica (lampica).

Jednokratna zaštita nikad neće zakazati. Ali je jednokratna.
Višekratna zaštitna je višekratna, ali to ne znači "beskonačna". Nakon što proradi 5-10 puta, višekratna zaštita će postati potpuno nepouzdana (može se desiti da izbacuje kad ne treba i da ne izbacuje kad treba) i također je treba zamijeniti.

Najbolja i najpotpunija zaštita kod nestabilne mreže napajanja je double conversion UPS (tzv. "on-line" UPS), s tim što UPS sam po sebi nije nužno uvijek zaštićen od prenapona. Dakle, u slučaju prenapona, uređaju koji se napaja s UPS-a sigurno neće biti ništa, ali sam UPS može i dalje stradati od prenapona ako nije zaštićen.
07.09.2013 | 13:37
sjedi Smayoo,5 i 5 iz zalaganja
07.09.2013 | 17:50
Smayoo, ispričavam se - ali u svoju obranu, prednaponska sam napisao jednom i to je bio tipfeler, dolje u tekstu koristim točan izraz.
Što se ostalog tiče, danas sam (ponovo od tebe) naučio nešto novo...
07.09.2013 | 19:30
Nisam radi tebe to ni napisao. Gotovo svi kažu "preDnaponska". Čak i u trgovinama pišu "preDnaponska". Svojedobno me je trgovac uvjeravao kako ja griješim te kako je sigurno preDnaponska zaštita i da se tako zove jer se stavlja preD napon. "Znate, napon vam je ovo u zidu, a struja je u kabelu. A zaštita se stavlja pred napon, da ne poremeti struju."
07.09.2013 | 20:34
Kupio sam APC UPS, da li mogu njegov USB da spojim na Imac i da ne koristim imac orginalni kabl?
07.09.2013 | 20:41
Mene je uvijek zanimalo kako sinusna struja ide kroz ravni vodić!
07.09.2013 | 20:50
Koji je APC UPS. USB mozes spojiti i onda instalirati programe ili ce sam da prepozna. Ja sam bio instalirao programe sa CD-a. Sto se tice kabla ne znam je li mu konektor na Mac-u "standardni" ako nije onda uzmes jedan kabl za UPS i na drugom kraju stavis shuko uticnicu. Onda spojis kabl od Mac-a u njega.
07.09.2013 | 20:51
mikibl kaže:
Kupio sam APC UPS, da li mogu njegov USB da spojim na Imac i da ne koristim imac orginalni kabl?

Koji originalni kabel? USB kabel koji si dobio s UPS-om nije za napajanje, nego samo za komunikaciju između Maca i UPS-a, tako da UPS može reći Macu da radi na baterije, da se Mac stigne uredno ugasiti prije nego se baterija potroši.

Naime, to ti je jasno, nadam se - u tako jeftinom UPS-u imaš vrlo male baterije, tako da ti je autonomija samo nekih 4-5 min. U biti, služi tome da komp napravi uredni shutdown umjesto da se naprasno ugasi kad nestane struje.

A za napajanje, normalno, koristi originalni Macov kabel, samo ga uštekaj u UPS umjesto u zid.
07.09.2013 | 20:56
Ne znam Smayo hoce li moci ustekati direktno kabl u Mac za napajanje. Kod mene npr je APC UPS 500W i on nema shuko uticnice vec klasicne konektore za napojnu jedinicu. Tako da sam ja morao uzeti jedan musko- zenski kabl i staviti shuko uticnicu, tek onda spojiti Mac na njega. Zato sam pitao koji je UPS.
07.09.2013 | 20:57
Na orginalnom kablu imam tri izlaza a na APC dva ulaza.
Da li trebam kupiti neki dodatak?
07.09.2013 | 20:59
Koji je APC model ????????????????
07.09.2013 | 21:02
Mikibl, kakvi sad ulazi i izlazi??? Daj ti to uslikaj jer ne kužim baš što želiš reći.
07.09.2013 | 21:04
APC BACK UPS ES 550 & 770
07.09.2013 | 21:06
Jedino da nije US kabl .
07.09.2013 | 21:08
Razdeljnik, ima na Imac kablu tri a na APC ima dva ulaza ko na svakoj normalnoj utičnici. Tako da ne odgovraju, taj treći razdeljnik smeta.
07.09.2013 | 21:10
Nije US,nije američki kabl, ako si na to mislio. Kupljen je u Svicarskoj.
07.09.2013 | 21:13
Aha pa i oni imaju koliko znam taj treci "hepek". Treba ti novi kabl za Mac. Ili da kupis adapter za njega. Ja sam na nekim uredjajima vadio taj treci kontakt, ali tu su se mogli utikaci otvoriti ja mislim da na Mac-u ne mogu.
07.09.2013 | 21:14
Ili novi kabl ili ovako nesto www.chipoteka.hr/artikl/104116/utikac-su...r-univerzalni-goobay ili BALKANSKI skines taj sa kabla i kupis obicni u prodavnici i stavis:lol:
07.09.2013 | 21:19
Nije, ma ko ovaj nas balkanski kabl , samo ima jos jedan razdelljnik.
Taj je sav metalni, nalazi se iznad ova dva normalna razdeljnika.
07.09.2013 | 21:24
www.123rf.com/photo_3246321_open-plug-el...sed-swiss-style.html

tvoj je ovakav,a MOZES da uradis ono sto sam ti napisao u posljednjem postu.
07.09.2013 | 21:36
Mislim da je najbolje kupiti adapter
07.09.2013 | 22:59
www.123rf.com/photo_3246321_open-plug-el...sed-swiss-style.html

tvoj je ovakav,a MOZES da uradis ono sto sam ti napisao u posljednjem postu.
08.09.2013 | 11:29
Slažem se. S obzirom na to koliko malo znaš o tome (da ne znaš ni opisati), sasvim sigurno je najbolje da kupiš adapter. Inače, da imaš barem osnovno znanje o električnim instalacijama, to je vrlo jednostavno odsjeći i na kraj kabela montirati običan shuko utikač koji se u dućanu elektromaterijala kupi za par kuna (za marku-dvije-tri).

Ako imaš nekog u svojoj blizini tko se dovoljno razumije u struju, daj mu da ti to napravi. Rješenje je i jeftinije, i kvalitetnije od adaptera.
08.09.2013 | 23:39
Hvala ti na savjetu. Moram pronaći neki servis da mi to naprave kako si objasnio.
Zavrsio sam pravni fakultet, moraš me razumijeti )
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO