iMac G5 skockani
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G5 skockani

15.10.2013 | 22:15
U pitanju je stari iMac G5 PPC, grafika 5200, par minuta nakon uključivanja cijeli se ekran skocka.

Ima li tko kakvu ideju o čemu bi se radilo i šta pokušati?

15.10.2013 | 22:36
vrisnula Grafa....
15.10.2013 | 23:03
Ako je daobro kod paljenja, a nakon nekoliko minuta se skocka, probaj poboljšati hlađenje ilil vrnyilator ne radi ili je pasta na hladnjaku grafičke otišla.
15.10.2013 | 23:10
Da, samo kratko vrijeme bude ok i onda se skocka.
Bit će ga red raskopati pa vidjeti.

Na šta točno misliš pod "poboljšavanje hlađenja"?
15.10.2013 | 23:22
Taj tvoj G5 je dosta star i ako nisi čistio prašinu iz nutra, ima je puno. Sama grafička ima na semi neki hladnjak za GPU. Hladnjak je ili pasivni ili aktivni (ventilator). Ja bi skinuo hladnjak, bilo pasivni ili aktivni (ne možeš niša zeznuti osim ako siluješ), očistio staru termovodljivu pastu i nanio novu (košta 20-ak kuna), očistio od prašine i provjerio da li ventilator vrti ako ga ima. Ako ti se i dalje dešava isto, u nabavku po novu garfiču.
Naime, termovodljiva pasta nakon godina i stalnih zagrijavanja i hlađenja postaje kruta i ne obavlja više svoju funkciju (odnosno funkcija je smanjena).
Ovo ti je najjeftinije probati, a pastu ti može čak dati i neko PC-jaš jer oni čeprkaju po tome i sigurno je imaju, ili odeš u PC servis i zažicaš pastu. Ja sam svojevremeno kad sam kupovao nešto u komjuterskim dučanima, tražio pastu i reovito su mi je davali (Formel nekdašnji).
Eto tu ih imaš: www.links.hr/?page=sviartikli&option...;search_phrase=pasta

Sad sam vidio,pa to je iMac, a ne PowerMac. Tu se budeš malo namučio dok ga rastaviš. Tu imaš kako se rastavlja:www.ifixit.com/Device/iMac_G5
15.10.2013 | 23:32
Imam pastu od prije, nije problem.
Samo šta je grafika integrirana na MB, tako da i nisam previše optimističan.

No, bit će zanimljivo
15.10.2013 | 23:41
Nema nista od varijante mjenjanja paste ili ventilatora,moras raditi reballing GPU-a ili da probas sa zagrijavanjem mada je to kratkog daha.Vec sam radio to par puta tako da govorim iz iskustva
15.10.2013 | 23:45
Samo što reballing nije isplativo raditi na ovako nečemu (mislim na cijenu).
Sve u svemu, čini mi se da će ići u dijelovima.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
17.10.2013 | 12:29
mario.zg kaže:
U pitanju je stari iMac G5 PPC, grafika HD2600
....

btw. G5 PPC sa HD2600 ??

nemoguće

ATI Radeon ili FX 5200 eventualno, a te su jeftine za eventualnu zamjenu...
17.10.2013 | 12:47
U pravu si, 5200 je.

Možeš li pojasniti tu jeftinu zamjenu?
17.10.2013 | 13:20
Opcija da negdje nadjes polovon GPU i da ga zamjenis ali to nije uopste lagano ni jednostavno.Cak sta vise moras biti bas oprezan i imati dosta iskustva.Za prvo vrijeme probaj uraditi reflow to nije komplikovano ali nije ni trajno.Odvajanje GPU-a ako nisi radio nebih ti savjetovao.Koliko se sjecam ima negdje na forumu kako se radi odvajanje,mislim da je neko Davoru radio na njegovom MBP,princip je isti.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
17.10.2013 | 13:45
htjedoh reći da su polovne relativno jeftine, čak i cijela matična za zamjenu:

www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_fr...c+board&LH_BIN=1

pa vidi jel ti se isplati mijenjati na tako starom stroju, a prvi izbor ovo šta saint kaže...

i sve to ako si siguran da je grafička u pitanju...

inače - G5 su imali problema sa napuhivanjem kondenzatora ( vidi na webu), ali nisam siguran da se to ovako manifestiralo, ali je najeftinije za rješiti ako je to problem
17.10.2013 | 14:54
Gledao sam i matične, samo ne znam isplati li se mijenjati kad je cijeli imac malo više.

Kondiće sam pogledao i svi izgledaju ok.
Dalje nisam rastavljao, to ću sljedeći tjedan kad uhvatim vremena.

Probat ću reflow, neću odvajati grafičku, jer je onda iza mene neće više nitko vratiti
19.10.2013 | 16:31
Meni se dogodilo slično na istom stroju. Probao s sa pastom i ispuhivanjem, ali bez rezultata.
S obzirom da je to bilo prije cca. tri godine, uspio s ga prodati za relativno solidne novce i kupiti novog. Predlažem i tebi isto, naravno ako imas mogucnosti i potrebe za takvim strojem.
19.10.2013 | 23:37
Sin kaže:

Imam ovdje taj stroj od klijenta - i po svakoj računici, nikako nije povoljno... Novi ispravan G5 bi došao oko 1000-1200 kn.

A mene samo zamjenska matična + poštarina + sigurna špedicija ili nešto budu ispali brat bratu, 900-1000 kn minimalno.
A garancije da će sve biti OK i raditi nemam.

Drugo je ak imaš nekoga u USA da kupi pa ti donese/pošalje...
20.10.2013 | 23:20
meni se događala ista stvar i bilo je do napuhnutog kondenzatora u napajanju! Stavio sam drugi kondenzator sličnih specifikacija i evo več 2 godine radi bez problema!
21.10.2013 | 00:22
OK, pogledat ću i napajanje.
Samo ne znam kad ću početi
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
21.10.2013 | 15:28
Vanjuška kaže:
Sin kaže:

Imam ovdje taj stroj od klijenta - i po svakoj računici, nikako nije povoljno... Novi ispravan G5 bi došao oko 1000-1200 kn.

A mene samo zamjenska matična + poštarina + sigurna špedicija ili nešto budu ispali brat bratu, 900-1000 kn minimalno.
A garancije da će sve biti OK i raditi nemam.

Drugo je ak imaš nekoga u USA da kupi pa ti donese/pošalje...

ne znaš koliko je čovjek emocionalno vezan za G5, pa možda zato prevagne

da slažem se...islati se popravljati samo ako zamjena kondenzatora rješava stvar...
22.10.2013 | 00:36
Bez brige, nisam emocionalno vezan za njega. Ali ako može uz neko manje ulaganje ići dalje, zašto ne.

Otvorio sam danas napajanje i svi kondići izgledaju ispravno, kao i na MB.
Što znači da se opet vraćamo na GPU.

Postoji li gdje uopće neka prihvatljiva cijena reballinga?
Jer sve koje sam našao daaaaleko nadmašuju cijenu samog imac-a.
22.10.2013 | 01:01
Pitao si u RAM servisu?
22.10.2013 | 01:12
Nisam ih zvao, ali pitat ću baš za svaki slučaj.

Inače sam negdje vidio cijenu od 100-200 E kod njih.

EDIT zvao sam ih i te su cijene koje sam i našao
06.11.2013 | 17:14
Evo imac konačno raskopan, te termički obrađena grafička (malo pirjanja sa lukom). Trebalo je duže, ali šta je tu je.
Uglavnom kod uključivanja se javi malo artefakata, ponekad puno više da smrzne sustav.

Kad se matična nakon par minuta malo zagrije, dalje radi satima bez ijednog artefakta. Tako da zasad ostaje ovako, a kad budem imao volje,MB će ići još jednom u solarij, pa kako joj bude.

free screenshot software

image upload no compression
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO