MB Air 13" vs MBP Retina 13"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MB Air 13" vs MBP Retina 13"

20.10.2013 | 14:34
Evo ovako malo si nešto razmišljam i dođem na ovu temu i sjetim se da li ima smisla kupiti MBP Retinu 13" pored MB Air-a 13"? Da li je to bezveze bacanje cca.3500kn u vjetar samo zbog ekrana(Retine)? Što se tiče izgleda i prenosivosti pobjeđuje Air, što se tiče nadogradnje tu su jednaki, nakrca se u Air 13" 8GB RAMA i on leti kao i Retina 13", što se tiče trajnosti pobjeđuje Air 13", znači sada nam ostaje samo ta Retina, da li se stvarno za nju isplati iskeširati cca.3500kn više samo zbog ekrana?
20.10.2013 | 15:00
Imas bar 10 tema sa istim pitanjem na forumu,koliko se sjecam i ti si ucestvovao.
20.10.2013 | 15:21
Ma znam i sam sam učestvovao na njima, ali nešto sam si razmišljao pa da otvorim malo diskusiju o tome, ako ima zainteresiranih, ako nema slobodno zatvori temu, neću se ja ljutiti šefe!
20.10.2013 | 15:50
Jednom kad naviknes na Retinu, nema vise natrag.

Air sa Retina ce biti prava stvar.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
20.10.2013 | 17:32
Tony.Soprano kaže:
Ma znam i sam sam učestvovao na njima, ali nešto sam si razmišljao pa da otvorim malo diskusiju o tome, ako ima zainteresiranih, ako nema slobodno zatvori temu, neću se ja ljutiti šefe!

Kupi obadva, probaj, pa prodaj onaj koji ti je lošiji...
20.10.2013 | 19:13
Imam RMBP 15", imam MB AIR 11" i znam o čemu pričam, ali čisto sam postavio pitanje da li ta Retina toliko vrijedi, cca. 3500kn u odnosu na jedan MB AIR 13" koji ima nešto manju rezu..
20.10.2013 | 19:52
ja sam sad kupio 13" Air, super je prezadovoljan sam. Mislio sam se za retinu, ali ne vjerujem da bi mi to bilo toliko love vrijedno. Davor kaže da ako se neko vrijeme buljilo u Retinu ne bi ništa drugo. Srećom nisam se navukao.
20.10.2013 | 20:08
Imam mba 13 i stvarno ne vidim pixele kad povećam na maximum.Nisam nikad gledao retinu,ali mislim da možda ima smisla na 15" dok za manji ekran od 13" nisam baš siguran,jer mislim da nema neki poseban učinak na 13 ".Možda se i varam,morat ću do istyle kad ulovim vremena,pa da vidim o čemu to @drlovric trabunja,zadnjih par mjeseci
20.10.2013 | 20:35
Ne vrijedi razliku u novcima, ali ako bi cijena bila ista onda retina.
20.10.2013 | 20:55
potpisujem zabca.

imam 13 retinu i neki dan sam se susreo za 13 macbook pro om iz 2009. kada sam otvorio laptop vrisnuo sam
20.10.2013 | 20:56
Super, zabac. Stvarno ako je cijena ista, onda definitivno da. Jedino ako retina nije štetna po zdravlje.
20.10.2013 | 21:06
@stefanjos - nemoj ti sada braniti retinu 13" jer ju imaš, budimo realni malo logično ako je ista cijena da bi uzeo retinu 13", ali da retina 13" vrijedi cca.3500kn više od air-a 13" mislim da ne vrijedi.
20.10.2013 | 23:01
ma da, kazme ne vrijedi cijene, ali svi cemo se slozit da je ista cijena uzeli bi retinu
20.10.2013 | 23:30
stefanjos kaže:
potpisujem zabca.

imam 13 retinu i neki dan sam se susreo za 13 macbook pro om iz 2009. kada sam otvorio laptop vrisnuo sam

Air ima vec rezoluciju od obicnog Pro, obicni Pro 13" meni ima premalu rezoluciju za tu velicinu, Air mi je taman. 1280x720 vs 1440x900, ako se ne varam. Imao sam Pro 13" i sad imam Air 13", tako da govorim iz prve ruke.
A sad jel se isplati toliko dati samo zbog Retina ekrana.. nije samo Retina ekran. Jaci CPU, manji footprint, vise portova. Vidjet cemo sto ce za koji dan predstavit, mozda stave i quad core CPU u 13" Retinu.
Na kraju se sve svodi koliko tih 3500kn tebi/onom tko kupuje znaci, ako je racunalo za "zabavu". Ako je za rad/zaradu preko njega, onda mislim da nije neka dilema.
Al opet, da kupim bilo koju Retinu, nebi ga drzao na toj rezi nego jednoj vise, jer bi mi bilo jednako sto se tice screen real estate kao na obicnom Pro, sto mi je premalo/stvari su prevelike na ekranu.
21.10.2013 | 05:25
Pitanje vrijedi li Retina display 3500kn je malo filozofsko?

Vrijedi li par stikli 500E?

Vrijedi li bocica parfema 400$?

Vrijedi li rucni sat 10-20-30 tisuca necega?

Vrijedi li zenska torbica $5000?

Sve dok ima kupaca, znaci da vrijedi

Ja uvijek kupujem najbolje sto u tom momentu mogu sebi priustiti...
21.10.2013 | 09:42
Kako već imaš 15" Retinu, kupi Air. Što se hipotetskog pitanja tiče, slažem se s drlovricem
21.10.2013 | 11:03
drlovric kaže:
Pitanje vrijedi li Retina display 3500kn je malo filozofsko?

Za mene nije.

Vrijedi li par stikli 500E?

ne

Vrijedi li bocica parfema 400$?

ne

Vrijedi li rucni sat 10-20-30 tisuca necega?

ne

Vrijedi li zenska torbica $5000?

ne

Sve dok ima kupaca, znaci da vrijedi

Ne. To samo znači da ima ljudi s viškom novca.

Ja uvijek kupujem najbolje sto u tom momentu mogu sebi priustiti...

Najbolje ili najskuplje? To dvoje gotovo nikad nije jedno te isto.
21.10.2013 | 13:00
Zakon ponude i potražnje!
Jedno je da li nešto vrijedi te novce, a drugo je da li je netko spreman platiti te novce.
Moj stari je uvijek govorio kako "Svako bedak ima svoje veselje!".
Dati 1200E za objektiv!?! Dao sam. To me veseli.
Eto
21.10.2013 | 13:07
Smayoo: Najbolje ili najskuplje? To dvoje gotovo nikad nije jedno te isto.

Primjer: Marantz, Bang & Olufsen, Lamborghini Aventador - sve redom najskuplji u branši - ali ne i najkvalitetniji?
Ne bih se složio.
21.10.2013 | 13:12
Zasto bi Aventador bio najkvalitetniji auto?
Isto tako vezano za zvuk, u premium segmentu to je i ovako subjektivna stvar, kako kome pase..
21.10.2013 | 13:25
Bang & Olufsen je najbolji primjer da najskuplje nije najkvalitetnije. B&O je ispod haube obična Sony konfekcija. Samo je upakiran u posebni design i natovaren điđama koje nemaju veze s osnovnom funkcijom. Znam dvadesetak audiofila, ali nijednog koji je kupio išta od B&O (isto kao ni ja)

Marantz sigurno nije u istoj kategoriji kao B&O, ali nije ni najkvalitetnije što ima u hifi tehnici. Ali slažem se da je to tema bez kraja i bez mogućnosti pravog zaključka.

O Lamborghiniju ne znam ništa pa ne mogu komentirati. Da imam toliko novca da mi ispada iz ušiju, mislim da bi opet kupio - Toyotu.
21.10.2013 | 13:58
Ma samo sam bacao primjere;
- živimo u svijetu gdje novac priča, a govno trči maraton - kako bi rekli stari Grci
Pa čak i mi imamo poslovicu "Koliko para, toliko muzike".
Da ne odemo off topic skroz, samo to mi je bila namjera, istaknuti da se kvaliteta ipak plaća - ništa drugo...
A to da se zna naći izuzetak koji potvrđuje pravilo također stoji - ali u puno većoj - manjini
21.10.2013 | 14:03
smayoo kaže:

Najbolje ili najskuplje? To dvoje gotovo nikad nije jedno te isto.

Napisao sam najbolje

To znaci nesto najbolje sto mi u konkretnom primjeru odgovara, za odredjenu svrhu/prigodu/namjenu/funkciju....

Najskuplje stvari ne moraju biti najbolje, ali su najjeftinije gotovo uvijek najgore
21.10.2013 | 14:11
S tim se slažem. A u ono malo slučajeva kad najjeftinije nisu najgore - najgore su one najskuplje.
21.10.2013 | 16:15
"Da imam toliko novca da mi ispada iz ušiju, mislim da bi opet kupio - Toyotu. "
Vraga bi uzeo Toyotu. Uzeo bi Aston Martin DB5 i to sivi!
  • RnR
  • Korisnik
  • 1
21.10.2013 | 16:44
Za mene je Macbook Air 13 i inače ti 13" ultrabookovi su pravi predstavnici prenosnih računala. Dovoljno veliki ekran,dovoljno snažni sa velikom autonomijom + izuzetno pogodni za prenošenje.
Jedina im je mana to što su poskupi, nema dobrog ultrabooka ispod 1000$ čak ni Acerovog:lol:
21.10.2013 | 17:16
zabac kaže:
"Da imam toliko novca da mi ispada iz ušiju, mislim da bi opet kupio - Toyotu. "

Majke mi, ne bi. Aston Martin nema monovolumene u ponudi. Uzeo bi Toyotu.
21.10.2013 | 19:43
Stojim danas ispred MB Air 13" i Pro 13" Retine, i majke mi moje ne vidim razlike u ekranu, po meni je to bezveze bacanje u vjetar cca.3500kn, ako se razmišlja o kupnji Pro 15" Retine, e to već ima smisla, kada sjednem kod kuće i bacim u krilo Pro 15" Retinu, to se itekako osjeti razlika u ekranu naspram 13" Retine, po meni tko bude uzimao ili neka uzima 13" Air sa 8GB RAMA, ili Pro 15" Retinu, ne vidim smisao ove 13" Retine..
21.10.2013 | 20:18
Ja sam čak i u 15" gledao i nisam vidio razliku. Stvaro mislim da nema smisla plaćati nešto šta je stavrno u najmanju ruku upitno.
21.10.2013 | 20:24
smayoo kaže:
zabac kaže:

Majke mi, ne bi. Aston Martin nema monovolumene u ponudi. Uzeo bi Toyotu.
ima nešto slično smartu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO