Novi MBP Retina - dojmovi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi MBP Retina - dojmovi

22.10.2013 | 22:09
Jeste primjetili da pokušavaju cijelu MBP seriju prebaciti na Retinu, ostavili su jedan jedini model koji se sam može nadograđivati i to je model od 13". A cijenu Retine 13" i 15" su smanjili. Šta kažete o tome njihovom potezu? Kakva su vaša mišljenja?
22.10.2013 | 22:25
Jako dobar potez po meni. Kako sam pisao na MK pred par tjedana ocekivao sam da ce potpuno izbaciti reitnu, izgleda da sam malo bio u krivu ali pomalo ide ca.
22.10.2013 | 22:35
Pa jesi primjetio ostao je samo jedan jedini MBP 13" bez Retine, sve ostalo su prebacili na Retinu, po meni je to jedan jako jako dobar potez! Sviđa mi se to! Samo što se neće ništa moći više nadograđivati samostalno, nego kako kupiš kupiš.
22.10.2013 | 22:37
dada, gledo sam na storeu vec, zato kazem da sam kada sam pisao mislio da ce ih sve izbacit pa sa sam bio u kirvu jer su pustili jednog

meni je samo cudno sto su u base model retine stavili jedan sa 4gb rama. prije je base model bio 8 gb. valjda se nece toliko primjetiti s obzirom na maverickse
22.10.2013 | 22:45
A kakve su cijene tih retina u odnosu na prošlu seriju? Jednako skupe ili su bazni modeli na cijenama dosadašnjih non-retina MBPova?
22.10.2013 | 22:47
Mislim da ni taj MBP 13" non retina neće neko duže vrijeme preživjeti.

Trebat će vremena da se naviknem da u skoro vrijeme nećeš moći nadograđivati računala, već što kupiš, kupiš. :/
I garancije obavezno u startu produživati, jer do sada si barem disk i ram mogao promijeniti ako su otišli, sad ni to.
22.10.2013 | 22:56
Evo malo copy paste sa Event minutes...

10:28 Phil Schiller is detailing specs of the new MacBook Pro models. Lighter and thinner and longer battery life is the thread. They start at $1,300, with price cuts on larger models as well.

10:22 — "Today we are announcing Mavericks is Free. Free is good" — Craig Federighi. It's available today, and is a free upgrade to all iOS users.

_____

10:17 — A new maps app, and iBooks, better notifications in OS X Mavericks. The differentiation between desktop and mobile continues to evaporate.

–––––

10:14 — SNAP: "Our competition is different. They’re confused. They chased after netbooks. Now they’re trying to make PCs into tablets and tablets into PCs. Who knows what they’ll do next?"

www.linkedin.com/today/post/article/2013...g-apple-s-big-reveal
22.10.2013 | 23:22
Početni model MBP 13" Retine je 1300$, i dolazi sa 4GB RAMA, šta mislite da bi oni izbacili model sa 4GB RAMA da ne može izdržati pod konkurencijom od 8GB RAMA? Pa vjerovatno novi Mavericks to dobro optimizira.
23.10.2013 | 00:58
Nikako mi se ne sviđa što su ukinuli 15" nonRetina model!! Taman mi je negdje vrijeme za zamjenu i htio sam 15icu s mogućnošću non-glossy ekrana te HDD+SSD (kad maknem optiku) te diskretni GPU! Al štaš...

EDIT: I još sad vidim da je jedini model s diskretnom grafikom 2599$ :O Totalno bezobrazno!!
23.10.2013 | 01:12
Tako je nema više, sve samo Retina modeli, izbacili su sve non-Retina modele iz ponude i ubacili sve Retina modele, po meni je ovo i dobro i loše, zavisi kako gledaš na to..
23.10.2013 | 06:05
Psi laju, karavane prolaze

Boli Apple briga sta korisnici misle. Oduvijek je tako. Samo dosta cesto i pogode sto korisnici zele, bez da to i znaju.

Ja recimo 100% podrzavam Retina tranziciju, jer cijenim i volim veliki broj piksela. Jer mi ne treba opticki pogon. Jer mi je 16GB dosta za radni vijek tog racunala.

Jedina prava mana je sto ne mogu jeftino ubaciti veci SSD ako se pokaze da mi treba :/

Kome treba stari MBP, jos ga stigne naci za kupiti, uzme odmah najjaci model i miran je neko vrijeme.

Cijene idu dole. To je normalno i ocekivano.

Mene samo zanima kojeg ce, u buducnosti, ostaviti u ponudi Air 13" sa Retina screen ili rMBP13? Ocigledno nece bit mjesta za oba
23.10.2013 | 09:46
Nekako mi sadasnji air gubi smisao pored jakog i gotovo identicno tankog 13" pro. Air je cak i nesto veci u sirinu i dubinu. Vrijeme je i vjerujem da ce air pod noz, moze to jos manje i tanje..
23.10.2013 | 11:37
Slažem se sa drlovricem! U budućnosti za jednog mjesta neće biti, a sve mi se čini da mjesta neće biti za Air, jer ne vjerujem da bi se oni odmaknuli od Pro modela samo tako, ti modeli su im najprodavaniji vjerovatno, a Air će tek možda nagodinu dobiti Retinu, ali kad pogledaš koji je smisao Retine na Airu kraj Pro-a sa Retinom? Neće biti gotovo dva identična računala? Ili možda hoće? Šta će ubaciti u Air sljedeće godine, šta mislite? Samo Retinu ili nešto više?
23.10.2013 | 14:51
Ciao,

Prilicno sam razocaran, mora se najjaci model 15ice kupiti da se dobija diskretna grafika, sporiji model ima samo built-in grafiku.

www.apple.com/macbook-pro/specs-retina/

Dakle top model za dual GPU..

Dean
23.10.2013 | 15:11
Da poprilicno bezvezan potez. U biti ispada da su spustili cijenu, a kad covjek bolje pogleda - nisu. Nego su samnjili proizvodni trosak, pa je cijena korigirana.
23.10.2013 | 15:22
Tony.Soprano kaže:
Slažem se sa drlovricem! U budućnosti za jednog mjesta neće biti, a sve mi se čini da mjesta neće biti za Air, jer ne vjerujem da bi se oni odmaknuli od Pro modela samo tako, ti modeli su im najprodavaniji vjerovatno, a Air će tek možda nagodinu dobiti Retinu, ali kad pogledaš koji je smisao Retine na Airu kraj Pro-a sa Retinom? Neće biti gotovo dva identična računala? Ili možda hoće? Šta će ubaciti u Air sljedeće godine, šta mislite? Samo Retinu ili nešto više?

Ja mislim upravo suprotno. Da će maknuti 13" MBP, kojeg će zamjeniti 13" Retina MB Airom.
Kako se sada slažu kockice zašto tri godine nisu mijenjali dizajn iPada, pa nabrijali su ga skroz a skinuli mu 200 grama. Jbt, dobra čokolada...
Znači, sada teži točno 453 grama, ilitiga 4 Milke:)
23.10.2013 | 15:26
Imam 13" Retinu s integriranom grafikom i moram priznat da mi nikad nije pofalila diskretna grafika. Nova generacija je sigurno još kvalitetnija pa mi se čini logično da najslabija konfiguracija nema diskretnu grafiku.
Više me čudi pomankanje RAM-a, ne znam jel moguće da novi OS toliko bolje upravlja RAM-om da je 4GB dosta.
Da sada uzimam svakako bi uzeo ovaj model s 8GB RAM-a i 256 SSD koji ima istu cijenu kao što je lani imao početni model sa 128 SSD.
23.10.2013 | 16:28
Meni nije do većeg ekrana, dapače, 13" mi je savršena mjera, al u 13" nikad nije išla diskretna grafička pa sam zato htio preći na 15". Držim da je prilično glupo da samo top model ima diskretnu grafičku a pogotovo zato što su dojučerašnje retine s diskretnom grafičkom bile bitno povoljnije. Ok, ova ima 16GB RAMa i 512GB SSDa al jebemu miša maloga daj mi mogućnost da uzmem s manje RAMa i SSDa ali i diskretni GPU!!

Inače, što mislite o eksternom rješenju preko Thunderbolt porta? Ako je to izvedivo i kvalitetno i povoljnije rješenje, radije bih uzeo 13" pa diskretni GPU koristio samo kad sam "doma".

Glede "pomanjkanja RAMa" jučer je Federighi (koji mi se inače čini miljama bolji showman od Schillera koji uvijek s istim žarom, osim "can't inovate anymore my ass" crtice, predstavlja nove proizvode - totalno beskrvno) kazao da su optimizacijom i komprimiranjem zauzetog RAMa uspjeli "ugurat" 6GB u 4GB. Ako stvar ide linearno, onda ovi koji uzmu model sa 16GB RAMa mogu računat na 24GB što je strava za laptop!!
23.10.2013 | 16:42
Moja Retina 15" 16GB ima dedicated graphic card (mislim 650M) i lijepo vrti sve sto bacim na nju.

Ova nova graficka je zasigurno osjetno bolja, samo jest glupo da iskljucivo top model ima dual cards :/
  • num
  • Korisnik
  • 3
23.10.2013 | 16:53
Kloba kaže:
Tony.Soprano kaže:

Ja mislim upravo suprotno. Da će maknuti 13" MBP, kojeg će zamjeniti 13" Retina MB Airom.
Kako se sada slažu kockice zašto tri godine nisu mijenjali dizajn iPada, pa nabrijali su ga skroz a skinuli mu 200 grama. Jbt, dobra čokolada...

Ja pretpostavljam da će dosadašnje Air-ove zamijeniti jednim Air-om sa 12" Retina zaslonom u dimenzijama trenutnog 11"-og Air-a.
Naime, trenutni 11" Air ima dimenzije 12" laptopa zbog tipkovnice koja je potpuno istih dimenzija kao i u svim ostalim MacBook-ovima, te kao posljedicu toga ima jako veliki bezel oko 11" zaslona.
23.10.2013 | 17:31
Kloba kaže:

5 milki.. (cokolade su 90g)
23.10.2013 | 19:53
Mijenjam 5 Milka čokoladica za 1 Air
23.10.2013 | 20:05
rak21 kaže:
Kloba kaže:

5 milki.. (cokolade su 90g)

Ma nemoj, 80, 100 ili 300 grama - ako ćemo u p....u dlaku...
Nemoj me u slatkom, tu sam doma
24.10.2013 | 13:04
Nova 15'' s 'integriranom' grafikom ima svoj eDRAM, kad ga ne koristi graficka, procesor ima na raspolaganju 128 MB L4 cachea. Sasvim ok.

Ta integrirana graficka je nesto slabija od proslogodisnjeg 650. Nije presedan, 15'' MBP iz mid 2009. je imao samo 9400M integriranu graficku u osnovnoj konfiguraciji, dok su prije svi imali diskretnu, 9600M GT i 8600M GT. Potpuno identicna situacija i sad kad osnovni model ima samo integriranu.

13'' MBP je konacno dobio 16 GB RAM opciju, to je jako bitno, posebno za OS X svijet gdje postoji veca potreba za virtualnim masinama nego u Win. S nedavnim skokom cijena RAMa, ni nadoplata od 300 dolara nije nesto totalno necuveno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO