iMac (late 2012) + eksterni SDD(2 opcije spajanja)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac (late 2012) + eksterni SDD(2 opcije spajanja)

27.10.2013 | 16:10
Pozdrav svima, prije pola godine sam ušao u apple desktop svijet. Kupio sam iMac 2012, 3.2MHz i5, 8GB RAM, 1tb.

Budući da se bavim video editiranjem, after effect-om itd. odlučio sam kupiti veliki SSD (Mushkin Chronos, SATA3, MLC chip), kupio sam model sa 480 GB-a, podijeljen je na 2 particije. Na jednom je OSX (Mavercks), a na drugom je 170GB slobodnog prostora za Video media cache.

Trenutno je SSD povezan s iMacom sa USB3 kabelom. Međutim nisam zadovoljan brzinama koje postižem. write (150MB/sec) i read (250MB/sec) u BlackMagicu. Mislim da može najmanje duplo budući da je sam SSD deklariran oko 500 MB/sec.

RIJEŠENJE?
na internetu se nameće kao jedino rješenje Seagate Thunderbolt GoFlex Desk Upgrade Adapter (www.ebay.co.uk/itm/Seagate-Thunderbolt-G...;hash=item2330a59a30). Međutim, taj dodatak dosta košta, znači potrebno je ulaganje dodatnih 200EUR samo za adapter i kabel, a zanima me da li ću onda dobiti to što tražim.

Na internetu nema jasno prezentirane priče. Nije mi jasno zašto, budući da je to jako aktualan upgarade bez rastavljanja kompa. Ne znam ni gdje u HR mogu postojeći 2'5 ssd možda mogu dati ugraditi da bude interni? Da li ću imati istu brzinu kad je interni ssd ili ovaj s thunderbolt adapterom?

Hvala unaprijed na pomoći.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzJg5cPcg1hKMjSGxRdebn6FM47NUcXvJCP6-9zzp1oNMjMq5U
27.10.2013 | 17:17
Dobrodosao na Jabucnjak!

Prije bilo kakve kupovine preporucio bih ti da provjeris na nekom drugom racunalu (koje se lakse otvara) kakva je zapravo prava brzini doticnog SSD-a kad se spoji na pravi SATA3 kontroler. USB 3.0 kucista znaju imati dosta lose SATA kontrolere pa SSD-i ne postizu punu brzinu. Kod tebe je cudno to sto je write brzina dosta mala u odnosu na read, a trebala bi biti barem identicna.
Thunderbolt periferija je dosta (da ne kazem pretjerano) skupa pa po logici stvari SATA kontroler bi u takvoj periferiji trebao biti kvalitetan i omoguciti prave SATA3 brzine transfera. Za navedeni Seagate adapter trebalo bi potraziti postoji li kakav test ili review koji bi dao odgovore na iznesenu problematiku.

Pada mi na pamet malo jeftinija varijanta npr ovo: eshop.macsales.com/item/Buffalo/HDPA500TU3/
pa napraviti zamjenu HDD-a za SSD (onda ti ostane viska HDD). Medjutim i dalje ostaje pitanje SATA kontrolera? Je li on projektiran za brzine HDD-a ili moze i vise. Mozda bi mogao pitati OWC?
27.10.2013 | 17:53
1. koliko USB hubova je ugrađeno u taj Mac? Jesu li svi USB portovi na jednom hub-u, ili je svaki port - svoj hub, ili neka kombinacija? Da li koristiš još neku USB periferiju koja ti jede USB bandwidth? Npr. kad testiraš brzinu, da li se brzina razlikuje bitno kad mrdaš mišem (ili tipkaš) u odnosu na onu kad ne diraš ništa?

2. Ja bi ti isto predložio da provjeriš koliko je disk zaista brz prije nego se upustiš u kupovinu skupih adaptera. Možda ti je najlakše da kupiš (ili posudiš) jeftinu e-SATA ladicu i odeš nekom PCjašu koji ima e-SATA konektor na PCu (ili laptopu) pa provjeriš kakva se brzina postiže. Naime, e-SATA je samo konektorska prilagodba, nema nikakve protokol-konverzije pa možeš direktno vidjeti, a bez ugrađivanja u bilo čiji komp, koja se brzina postiže. Naravno, dobro bi bilo da u tom PC-u SATA kontroler bude neki noviji, brži od samog SSD-a.
27.10.2013 | 17:56
Eventualno FireWire kućište i Thunderbolt adapter na FW (koliko vidim, tvoj model nema FW konektor).
27.10.2013 | 18:13
Teško da to ispada jeftinije.
27.10.2013 | 19:18
29€ je adapter, a kućište je oko 80€.
Možda USB 3.0 kućište koje je po 100kn, a adapter mu ne gine.
Mislim kako je najbolje s njim u komp. Imati ćeš punu brzinu prema disku.
27.10.2013 | 19:40
Evo, malo sam pogledao po netu jer je i meni zanimljiva opcija sa Buffalo Ministation. Izgleda moguce zamjeniti HDD sa SSD-om i brzine su nakon toga znacajno vece, cak nema razlike u brzini izmedju USB3.0 i Thunderbolt porta. Tako treba i biti ako je sve OK sa diskom i sa SATA3 kontrolerom. Evo linkova:
www.amazon.com/gp/product/B008D4X9VC/ref...amp;tag=ldoward84-20

27.10.2013 | 23:07
evo podataka o disku: www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820226254
Read je na 540, a write na 430 deklariran.

Ovo za Buffalo Ministation nije loša ideja, ali se bojim prčkati, uvijek se opeknem kad nešto kemijam i prčkam po hardveru. Cijena mu se kreće oko 2.000kn ako gledamo preko britanskog ebaya (1tb verzija). (www.ebay.co.uk/itm/HD-PA1-0TU3-EU-Buffal...;hash=item1e80d2ddb9)

Na PCu na kojem sam prije radio, gdje je SSD bio ugrađen u konfu, kom je radio zaista ko metak (slične preferense kao ovaj iMac sada). Tako da znam što znači imati ssd brzinu, ovo što imam preko USB3-a nije dovoljno brzo.

PITANJE: Jel mi možda najisplativije dati na servis (Filex) i neka otvore iMac i uvale unutra SSD? Koliko bi me to koštalo ima li tko predođbu?

PS. hvala na dosadašnjim savjetima!
28.10.2013 | 01:10
ZaDaR kaže:
PITANJE: Jel mi možda najisplativije dati na servis (Filex) i neka otvore iMac i uvale unutra SSD? Koliko bi me to koštalo ima li tko predođbu?

ugradnja ti je cca 420kn (s PDVom) kod njih, doduše ne znam da li ta cijena vrijedi i za ove nove takne iMac-ove
28.10.2013 | 13:31
rusty kaže:
ZaDaR kaže:

ugradnja ti je cca 420kn (s PDVom) kod njih, doduše ne znam da li ta cijena vrijedi i za ove nove takne iMac-ove

poslao sam upit pa čekam.
28.10.2013 | 17:56
Razlika u brzini između Thunderbolta i USB 3.0 postoji i ona je 4 puta (20Gbit/s vs. 5Gbit/s). Doduše SATA 3.0 ima 6Gbit/s.
NA USB 3.0 kontroleru bi trebao biti samo jedan uređaj koji ne bi remetio brzinu. Ne znam dali je specifikacija USB 3.0 mijenjana, jer USB je bio prvotno namjenjen periferijama, a ne mass storage uređajima, pa je i s toga radio kilavo (mislim na USB 1.1 i USB 2.0, na stranu deklarirana brzina). Jedini logični zaključak je kako je najbolje koristioti TB (jer je njegova narav baš velika i konstantna brzina), a ove ostale koristiti sa periferije i povremeno spajanje. Ostane još prostora za spojiti i neku drugu periferiju na TB.
Tu je sad pitanje novaca koje treba riješiti.
28.10.2013 | 21:52
Susjed je u iMac 2012 sam ugradio ssd i radi ok; savjet prepusti servisu da ugrade ssd i zaboravi kemijanje s adapterima, performanse koje ćeš imati s udrađenim diskom nećeš dobiti kroz periferije, najbliže bi bio TB ali cijena odbija u startu.
28.10.2013 | 22:29
Smet kaže:
Susjed je u iMac 2012 sam ugradio ssd i radi ok; savjet prepusti servisu da ugrade ssd i zaboravi kemijanje s adapterima.

Ako si van garancije i nemaš straha "igrati" se s komponentama uz malo strpljenja možeš odraditi to i sam (op.a. uz pomoć ako je 27"):

- 21"

-27"
28.10.2013 | 23:54
Smet kaže:
Susjed je u iMac 2012 sam ugradio ssd i radi ok; savjet prepusti servisu da ugrade ssd i zaboravi kemijanje s adapterima, performanse koje ćeš imati s udrađenim diskom nećeš dobiti kroz periferije, najbliže bi bio TB ali cijena odbija u startu.

Pa zar nije TB je u najgorem slučaju 5/3, a u najboljem slučaju 10/3 brži od SATA 3.0 (10 ili 20Gbit/s vs. 6Gbit/s)?
29.10.2013 | 01:08
zabac kaže:
Smet kaže:

Pa zar nije TB je u najgorem slučaju 5/3, a u najboljem slučaju 10/3 brži od SATA 3.0 (10 ili 20Gbit/s vs. 6Gbit/s)?

Je, ali thunderbolt brzina ne dolazi do izrazaja sve dok je samo jedan SATA kontroler vezan na njega. Tad je brzina ogranicena max brzinom SATA odnosno prikljucenog diska Kad bi na TB imali spojena dva SATA3 kontrolera i na njima npr. 2 brza SSD-a (recimo 500 MBps) spojena u RAID0, tek tada bi dosla do izrazaja brzina TB sucelja jer bi ukupna teretska brzina bila jednaka zbroju oba diska sto ispada 1GBps ili cca 10Gbps. Za takve stvari je TB namjenjen. Kome to stvarno treba njemo TB periferija nije skupa. Evo primjera entry level pravog koristenja thunderbolta www.promise.com/storage/raid_series.aspx...;rsn1=40&rsn3=62
29.10.2013 | 11:23
onda sam se zahebao.. Garancija mi vrijedi još 6 mjeseci, a ako servis otvara komp, gubim garanciju. ne kužim kako nije predviđeno neko inteligentno rješenje za ovaj problem da se iMacu omogući lagani upgrade. NjeSra
29.10.2013 | 11:52
@ZaDaR Sta si dao iMac na ugradnju? A jesi provjerio brzinu SSD-a na drugom racunalu???
29.10.2013 | 17:52
Nisam dao na ugradnju. Neću ga dati dok mi ne istekne garancija. preskupa je igračka da se igram. Brzinu na drugom kompu nisam provjerio ali mislim da nije problem u njemu nego u sporom USB3. Koristim inače sve utore USBa, imam još jedan passport disk od 1tb, neki usb unutra i kabel za kameru. Tako da mi je usb opterećen.

mislio sam ih "zahebati" sa tom vanjskom nadogradnjom, na kraju su oni mene zahebali.
29.10.2013 | 19:24
USB 3.0 je najgore rješenje za uštekati vanjski disk, ali je i najjeftinije.
29.10.2013 | 19:40
iako moram priznati da je brzina i s ovim USB3-om osjetno veća. Također, uskoro mi dolazi 16GB RAMa tako da će se i to valjda nešto osjetiti u video produkciji. Mislim da je 8 malo, a non stop su mi otvorena 2-3 programa iz adobe paketa + ostali programi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO