Macbook Pro 13 Mid 2012 problem sa HDD-om
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro 13 Mid 2012 problem sa HDD-om

05.12.2013 | 11:19
Pozdrav ekipa,

Noćas mi se dogodilo nešto vrlo čudno, naime, nakon update driverea za Intel HD 4000 u Windows 8 (bootcamp) uređaj se resetirao i ja sam pokusao uci u OS X 10.9. no on je pokazivao Apple logo i samo učitavao dolje nešto i ugasio bi se. Pokušao sam par puta da završi učitavnje ali ništa. Nakon toga ušao sam u Windows 8 i tamo je radio u redu kao i do sada, probao sam popraviditi disk u disk utility ali Machintosh HD nije bio mountan, pokusao sam mountat nije dozvolio, ali Bootcamp particija je bila mountana, pokusao sam popraviti sam HDD i to je dozvolio i odradio ali kada sam pokusao sam Machintosh HD particiju popraviti izbacio je grešku pokušao sam obrisati cijeli disk sa cijljem clean installa ali ni to nije dozvolio. Nako toga nisam se htio zezati više i stavio sam vanjski disk i na njega instalirao OS X. koji za sada normalno radi, ali u disk utility mi pokazivao je Machintosh HD, tako da sam uspio spremiti podatke koje nisam backupirao, i restartao uređaj sa nadom da ću moći ući u čuveni Machintosh HD, no naravno bezuspjesno, nakon toga vratio sam se u OS X preko vanjskoga diska i disk utilityjem napokon dobio mogućnost da obrišem i formirao jednu particiju i sa CCC klonirao sa vanjskoga na unutrasnji HDD.

Vi se tu razumijete, ja mislim da disk lagano umire, i da ga treba pod hitno zamjenit, ali htio bi cuti još nečije mišljenje jer čudno mi je što je jedna particija radila kako treba dok druga ništa i kasnije prikazao je tu a i sada sam na unutrašnjem njegovom disku i sve radi zasada.

Hvala Vam
05.12.2013 | 17:41
Nije nemoguće, ali puno mi vjerojatnije zvuči da su Windowsi zabrljavili particijsku tablicu. Trebao si samo iz Windows cmd probati komandu fdisk /mbr pa ponovno reboot. No, sad, nakon što si toliki rusvaj već napravio, mislim da više nema smisla.
05.12.2013 | 20:01
MBR je bila jedna od prvih stvari koju sam pokušao, bezuspješno jer prvo sam sve pokušao šta sam našao na netu da ikako dodem na drugu particiju, ali pošto mi je vec 1 ili 2 pua bila situacija da je trazio popravak disk odmah sam posumnjao na njega.
05.12.2013 | 20:48
Nisam neki veliki poznavalac bootcampa, ali ta ideja mi se nikada nije svidjela. Ptanje je jesu li Win8 100% kompatibilni sa bootcampom? Ako sam dobro shvatio, nakon Windows 8 update-a mashina se nije bootnula vec se ugasila. Prekrasno.
Ako disk nije ostecen u podrucju partition table-a onda su windowsi nesto gadno zaribali u GPTu. Meni je puno bolja opcija instalirati Winse kao VM. A ako bas moraju raditi native, onda to radim na posebnom hardware-u. Srecom sve manje je takvih potreba jer je virtualizacijski sw jako napredovao u poljednje vrijeme tako da mi Winsi nemaju sto prckati po particijama.
05.12.2013 | 21:39
Kad se stavlja bootcamp, mijenja se particijski sustav. Više nije GPT, nego MBR. Da bi bio windows kompatibilan.
06.12.2013 | 00:36
Nisam to znao.
Zar se Windowsi neznaju bootati sa GUID particije??? Danas cak i PC-ii imaju EFI firmware umjesto klasicnog BIOSa.
06.12.2013 | 08:37
jmirakul kaže:
Nisam to znao.
Zar se Windowsi neznaju bootati sa GUID particije??? Danas cak i PC-ii imaju EFI firmware umjesto klasicnog BIOSa.

Znaju. Ovi novi. Ne znam za Vistu, al 7 i 8 znaju sigurno. No mora znat i komp.
07.12.2013 | 10:22
Bootcamp je koncipiran u vrijeme OS 10.4, odnosno Win XP. Zato Bootcamp assistant pretvori particijsku tablicu u MBR zapis, da bi se WinXP znao bootati. Kasnije nisu više pratili, odnosno prilagođavali (barem mislim da nisu, ne koristim bootcamp već više od 2 godine, a zadnji put sam ga instalirao 2009. pa pričam na bazi pročitanog).
07.12.2013 | 13:35
smayoo kaže:
Bootcamp je koncipiran u vrijeme OS 10.4, odnosno Win XP. Zato Bootcamp assistant pretvori particijsku tablicu u MBR zapis, da bi se WinXP znao bootati. Kasnije nisu više pratili, odnosno prilagođavali (barem mislim da nisu, ne koristim bootcamp već više od 2 godine, a zadnji put sam ga instalirao 2009. pa pričam na bazi pročitanog).

Mislim da nije bas da pretvori, nego se radi o emulaciji. Na mobu sam pa ne mogu sad previse trazit.
07.12.2013 | 21:18
Pretvori. Nikakva emulacija. 2007. sam to dosta detaljno sve prostudirao i prekopao, kad sam na prvog Minija stavljao Bootcamp koji nije htio proraditi od prve (radi jeb... HP printera). Taj je Mini bio preslab da se išta ozbiljno radi u virtualki, a CAD-a za Mac još nije bilo. Tako da sam se nagombao s tim dosta. GUID particijsku tablicu pretvori u MBR format.
07.12.2013 | 21:19
Naravno, možda su nešto u tom smislu nedavno promijenili, ali moj je osjećaj da se Apple nije Bootcamp assistantom, nakon izdavanja 10.5 nije više ni bavio.
07.12.2013 | 21:44
Dobar osjecaj.
07.12.2013 | 22:02
smayoo kaže:
Naravno, možda su nešto u tom smislu nedavno promijenili, ali moj je osjećaj da se Apple nije Bootcamp assistantom, nakon izdavanja 10.5 nije više ni bavio.

Ne pretvori, sad sam pogledao, GUID ostane na disku. Dogodi se sljedece:

Apple's Boot Camp Intel based Apple macs software creates a hybrid partition table to allow the booting of Windows (which at the time of Boot Camp's creation did not support GPT or EFI). In this system the protective partition is reduced in size to cover from sector 1 to the sector before the first regular partition included in the hybrid MBR. Additional MBR partitions are then defined to correspond to the next three GPT partitions.
07.12.2013 | 22:23
Zanimljivo. Ja sad, nažalost, više nigdje ni nemam bootcamp pa ne mogu ni provjeriti. Čudi me da tada to nisam skužio, ali nema veze - vjerujem ti. U svakom slučaju, ako su windowsi upisani kao aktivna (boot) particija, ali sam system.io ili msdos.io bude oštećen, to se onda tako ponaša kao što je mnikola opisao. I rješenje je fdisk /mbr.
Ali očito se kod njega nije radilo o tom problemu.

Svejedno, hvala ti na ovom ispravku!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO