18.12.2013 | 18:59
Ako bude prihvaćen OpenCL i ako bude rasprostranjen, tada će se svakojake kalkilacije moće raditi na grafičkom procesoru.
Definitivno GPU ima daleko više procesorske snage od CPU-a, jedino ona nije svestrana. Uz pomoć OpenCL-a ili nekog drugog prihvaćenog programskog jezika, taj bi se potencijal mogao daleko više iskoristiti.
Očito (ili se varam) se toga i sam Apple boji jer bi recimo za kompleksne proračune ljudi kupovali MacBookPro, a ne MacPro.
Za napomenuti je da samo najslabili iMac nema diskretnu grafiku, pa shodno tome trebalo bi promijeniti i naziv u iMacPro, a MacBookPro u MacBook.
Najjači (redovni) iMac ima slabiji procesor i jaču grafiku od najjačeg MBP-a (koji ima jači procesor i slabiju grafiku).
Jednostavno mi se nameće zaključak kako su namjerno oslabili prijenosnike kako bi ljude natjerali na kupnju stolnih modela, a onima kojima treba i prijenosnik, neka kupi oboje.
Ja nisam Pro korisnik, ne igram se na kompu (vrlo rijetko), ali koristim PS6, a i zakodiram nešto u kućnoj radinosti s kamere i volio bi da se taj posao brže obavi, ali ne za toliko velike novce.
Ja vidim kako diskretna grafika na MBP košta 600 dolara ili 500 funti ili 600 eura!