MacBookPro i grafika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBookPro i grafika

16.12.2013 | 23:02
Je li to mene vara ili je samo najjači MBP ostao s poštenom grafičkom karticaom?
U koji vrag mu je to Intel Iris Pro Graphics?
  • forthdancer
  • Posjetitelj
17.12.2013 | 00:26
Intel Iris pro je novi graficki sustav koji se nalazi u novovj generaciji Haswell intel procesora,

tu ti sve pise

news.cnet.com/8301-13579_3-57609045-37/d...15-inch-macbook-pro/
17.12.2013 | 08:09
To mi baš ne uljeva povjerenje. Imam osječaj kako ideu s konja na magarca samo zato da povećaju autonomiju i smanje debljinu!
17.12.2013 | 08:44
Nije li to bitnija karakteristika kod prijenosnika nego konj?
17.12.2013 | 14:00
@Riba:

Ja bi uvijek radije imao par mm deblji laptop ali da mogu odigrati postenu igru
17.12.2013 | 15:47
Ja recimo ne bi jer se igram na konzoli a za tip igara koje me zanimaju jaka grafika je sporedna.
17.12.2013 | 19:40
Ovo je jos jedan hracak u lice pro korisnicima.
17.12.2013 | 21:08
Pa ako si "Pro korisnik" onda ces uzeti najjaci model, zar ne?
17.12.2013 | 23:07
Zašto?
To su Pro modeli s 15", a ne Air ili obično MacBook ili MacBookPro 13". Čak su ukinuli i 17" varijantu valjda da ne konkurira iMac-u!
Davor je pisao kako GPU-(i) sve više preuzima(ju) posao CPU-a u nekim specijaliziranim poslovima: www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/bicikli-...-i-avioni-za-um.html
Tu ispada kako su MBP-i (ne i najjači model) više kao za šminkanje "zlatne mladeži" po cesti. Dale, istovariti 600$ samo da bi se imalo diskretnu grafiku je ipak previše. Nekako mi se ćini kako se za te novce ipak može kupiti TB eksterna grafička kartica.

To je kao da te tjeraju da kupiš najveći paket opreme, kako bi ti omogućili najjači motor pod haubom.
18.12.2013 | 00:56
Zabac ne razumijem sto hoces reci. Kome treba diskretna grafika uzet ce je. Ona ima svoju cijenu. Jeli prevelika? I je i nije kao i sav Apple hardware. Apple je oduvjek bundle-ao najjace motore sa najbogatijom opremom. Sto se cudis?
18.12.2013 | 06:27
jmirakul kaže:
Apple je oduvjek bundle-ao najjace motore sa najbogatijom opremom. Sto se cudis?

Pa nije bas oduvijek

Ja recimo imam rMBP, sada vec predzadnji model sa decidiranom grafickom, a nije bio top model iz ponude. Radi se o slabijem modelu, ali sa 16GB.

To, po meni, glupo pravilo su uveli od zadnje generacije.

Zasto bi mi trebao najjaci procesor, ako zelim imati pristojnu graficku karticu? :/

Ali tako je kako je, i ne vrijedi kukati. Nista se nece promijeniti
18.12.2013 | 07:16
Malo pricate napamet bez da je itko isprobao za sto tocno ta ugradjena Intelova grafika nije dovoljna.
18.12.2013 | 11:44
zabac kaže:

To je kao da te tjeraju da kupiš najveći paket opreme, kako bi ti omogućili najjači motor pod haubom.

Kaj nikad nisi kupovao auto? Upravo te to i 'tjeraju'. Jaci motori ne dolaze s najosnovnijom opremom, cesto dolaze samo s nekom exclusive.
18.12.2013 | 11:50
Riba kaže:
Malo pricate napamet bez da je itko isprobao za sto tocno ta ugradjena Intelova grafika nije dovoljna.

Upravo sam to htio reci. Izgleda da diskretna grafika uglavnom treba hard-core 3D turbo (sta ti ja znam) igracima i naravno CAD profesionalcima. Svima ostalima mislim da je dostatna ova nova Intelova grafika.
18.12.2013 | 12:33
jmirakul kaže:
Riba kaže:

Upravo sam to htio reci. Izgleda da diskretna grafika uglavnom treba hard-core 3D turbo (sta ti ja znam) igracima i naravno CAD profesionalcima. Svima ostalima mislim da je dostatna ova nova Intelova grafika.

Upravo tako. A onda se jos treba zapitati koliko takvih uopce treba prijenosno racunalo.
18.12.2013 | 14:00
Diskretna grafika je potrebna za bilo kakvu upotrebu u premier, photoshop ili after effects programima.

GPU odrađuje čuda tamo.

Slažem se u ovome sa Žapcom. Prije si mogao kupiti 15" normalni model koji je radio kao i malo jači iMac. Sada je MBP jači od iMaca, ali ne popunjava u potpunosti razliku između MacPro i iMaca. Iako bi ustvari trebao biti dodatak profesionalcu koji je na terenu.
18.12.2013 | 17:19
Što točno odrađuje grafička kartica u Photoshopu?

a) Šalje nam na ekran nekakvu statičku sliku?

b) Svojom procesorskom snagom pomaže glavnom CPU-u u nekim radnjama koji se izvode na fotografiji (procesorski zahtjevne stvari, npr resize sa 100000x100000 na 100x100 pixela)?

Molim vas prosvijetlite me.

Ako radi samo a), to može gotovo svaka grafička kartica raditi bez problema, ne vidim zašto bi integrirana Intel kartica tu imalo štucala. (moja Intel 3000 na 1920x1200 odrađuje odlično)

Ako radi b), to je onda odlično, ali nekak sumnjam da smo do toga došli još.
(znam za neke primjere, npr. gdje sa Nvidia Cuda tehnologijom možeš grafičku iskoristiti za transkodiranje videa itd.)
18.12.2013 | 17:39
NITROS kaže:
Diskretna grafika je potrebna za bilo kakvu upotrebu u premier, photoshop ili after effects programima.

GPU odrađuje čuda tamo.

Slažem se u ovome sa Žapcom. Prije si mogao kupiti 15" normalni model koji je radio kao i malo jači iMac. Sada je MBP jači od iMaca, ali ne popunjava u potpunosti razliku između MacPro i iMaca. Iako bi ustvari trebao biti dodatak profesionalcu koji je na terenu.

Nije bas iMac slabiji od MBPa, otkud ti to?
tomislav.c kaže:
Što točno odrađuje grafička kartica u Photoshopu?

a) Šalje nam na ekran nekakvu statičku sliku?

b) Svojom procesorskom snagom pomaže glavnom CPU-u u nekim radnjama koji se izvode na fotografiji (procesorski zahtjevne stvari, npr resize sa 100000x100000 na 100x100 pixela)?

Molim vas prosvijetlite me.

Ako radi samo a), to može gotovo svaka grafička kartica raditi bez problema, ne vidim zašto bi integrirana Intel kartica tu imalo štucala. (moja Intel 3000 na 1920x1200 odrađuje odlično)

Ako radi b), to je onda odlično, ali nekak sumnjam da smo do toga došli još.
(znam za neke primjere, npr. gdje sa Nvidia Cuda tehnologijom možeš grafičku iskoristiti za transkodiranje videa itd.)

Pa baš i ne!
PS6.png
NApredno:

PS6_2.png
18.12.2013 | 17:47
Još jedna tema Jabučnjaka: www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/radeon-5...e-sve-to-pocelo.html
18.12.2013 | 18:13
To sto ce Photoshop iskoristiti HW graficke za obradu slika, ne vrijedi cijene kostanja diskretne graficke pored danasnjeg Intel Irisa
18.12.2013 | 18:22
jmirakul kaže:
To sto ce Photoshop iskoristiti HW graficke za obradu slika, ne vrijedi cijene kostanja diskretne graficke pored danasnjeg Intel Irisa

Mislim, vrijedi naravno ako si hard core Photoshop user, ali mislim da vecina takvih i tako ne koristi prijenosnike. Mozda se i varam, ja i tako nisam ciljana skupina za diskretne graficke...
18.12.2013 | 18:59
Ako bude prihvaćen OpenCL i ako bude rasprostranjen, tada će se svakojake kalkilacije moće raditi na grafičkom procesoru.
Definitivno GPU ima daleko više procesorske snage od CPU-a, jedino ona nije svestrana. Uz pomoć OpenCL-a ili nekog drugog prihvaćenog programskog jezika, taj bi se potencijal mogao daleko više iskoristiti.
Očito (ili se varam) se toga i sam Apple boji jer bi recimo za kompleksne proračune ljudi kupovali MacBookPro, a ne MacPro.
Za napomenuti je da samo najslabili iMac nema diskretnu grafiku, pa shodno tome trebalo bi promijeniti i naziv u iMacPro, a MacBookPro u MacBook.
Najjači (redovni) iMac ima slabiji procesor i jaču grafiku od najjačeg MBP-a (koji ima jači procesor i slabiju grafiku).
Jednostavno mi se nameće zaključak kako su namjerno oslabili prijenosnike kako bi ljude natjerali na kupnju stolnih modela, a onima kojima treba i prijenosnik, neka kupi oboje.

Ja nisam Pro korisnik, ne igram se na kompu (vrlo rijetko), ali koristim PS6, a i zakodiram nešto u kućnoj radinosti s kamere i volio bi da se taj posao brže obavi, ali ne za toliko velike novce.
Ja vidim kako diskretna grafika na MBP košta 600 dolara ili 500 funti ili 600 eura!
18.12.2013 | 20:10
Čini mi se da je zabac na dobrom tragu promišljanja ljudi iz apple. Primjera radi, dok pojeftine thunderbolt eksterne grafičke kartice, mogu je spojiti na minija (i7 2.3 Ghz 16 GB 1600 Mhz) i imati jači stroj nego MacBookPro.
18.12.2013 | 21:40
Već i danas se to može, samo treba kupiti eksterno kućište koje ima TB i koje prima kartice, pa treba i jače napajanje, ako se ugradi (pre)jaka grafička.
U stvari (možda) bi trebalo vidjeti dali će (možda) monitori biti ti koji će imati grafičku karticu u sebi.
Naime, nešto se eksperimentiralo o zamjenjivim grafičkima u prijenosnicima, ali se nije primilo, možda sad uspije.
Kupi se monitor s MXM slotom (ili s dva slota kako bi se moglo upariti dvije grafičke) i thunderbolt priključkom i odabere se grafička(e) koja(e) odgovara(ju) (recimo).
Kad dođe vrijeme, kupiti ću neki MBP 15" ali ne najjači, pa što dobijem, dobijem!
18.12.2013 | 22:35
zabac kaže:

Najjači (redovni) iMac ima slabiji procesor i jaču grafiku od najjačeg MBP-a (koji ima jači procesor i slabiju grafiku).

Ja vidim kako diskretna grafika na MBP košta 600 dolara ili 500 funti ili 600 eura!

Najjaci redovni iMac: 3.4GHz quad-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.8GHz

To je i5-4670, 84W procesor.

Najjaci redovni Macbook Pro: 2.3GHz quad-core Intel Core i7
Turbo Boost up to 3.5GHz

To je i7-4850HQ, 47W procesor, koji ima vise "threadova", ali i daleko nizu frekvenciju, i ogranicen je TDPom pri radu sa svim jezgrama na duze vrijeme (dakle nesto vece od geekbencha i slicnih programcica).

To sto je jedan i5 a drugi i7 ne znaci bas nesto puno.

Diskretna grafika kosta 600 dolara, samo dolazi i uz duplo vise rama i duplo veci SSD i uz brzi proc. Kad samo to troje natovaris na bazni model 15'' retine, dobijes 2599 dolara. Tak da je diskretna grafika prakticki gratis Bagatela.
18.12.2013 | 23:00
Ovih 600$ JA vidim, a ne znači da košta. Poanta je, ako hoću diskretnu grafiku, trebam istovariti 600 zalambača. SSD i RAM inaće stoje kao opcije. Zašto i grafička nije kao opcija?
20.12.2013 | 11:50
Lukarak, možemo sada mi diskutirati da li je taj i7 jači od i5, ali testovi pokazuju da jeje. Na kraju krajeva iMac je isto prijenosnik ubačen u veliki ekran s mrvicu drugačijim komponentama.

Što se tiče grafičke, molio bih ekipu koja je radila u after effects neka potvrdi, ali ako se prebace komputacije na grafičku u after effectsu se radi u real time na 1080p.
20.12.2013 | 13:57
NITROS kaže:
Lukarak, možemo sada mi diskutirati da li je taj i7 jači od i5, ali testovi pokazuju da jeje. Na kraju krajeva iMac je isto prijenosnik ubačen u veliki ekran s mrvicu drugačijim komponentama.

Što se tiče grafičke, molio bih ekipu koja je radila u after effects neka potvrdi, ali ako se prebace komputacije na grafičku u after effectsu se radi u real time na 1080p.

Pa od ova 2 koja sam naveo, i7 je jaci u multithreadu, dok je u singleu sporiji od i5. I to samo u benchmarku koji traje kratko. Meni se nekak cini da je to sporiji procesor.

iMac je prijenosnik (sodimm, mobilne graficke i jos par stvari), ali procesor mu bome nije mobilni i ugradjuju se procesori sa dvostruko vecim TDPom od MBPa. A to je jako bitna stvar.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO