Macbook preporuka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook preporuka

03.01.2014 | 03:16
Pozdrav svima,

student sam vizualnih komunikacija te sam u situaciji da (napokon) trebam kupiti macbook.
nažalost budžet mi je do 15 000 kn, a toliko sam toga prošao po internetu da nemam pojma što da mislim. (imam 10% popusta tako da modeli od 16000 ispadnu 1440 ))

Svakodnevno koristim Adobove programe, InDesign, Photoshop itd i radim web design.

Prvo sam planirao 15inčni model, no dobivam savjete da kupim 13inčni i s njim neki ok eksterni monitor. Onda čitam na forumu:
"Ako ti je važna grafika, 13" modeli ne dolaze u obzir, pogotovo uz ideju vanjskog monitora. 15" su puno bolji jer imaju duple grafičke kartice u sebi."

..onda čitam o nemogućnosti nadogradnje rama i sl
(i da li samo 13' modeli nemaju cd drive?)

bili mi ovaj model 15inčni bio u redu?
www.istore.com.hr/detalji/370/MacBook-Pro/15-2.3GHz-i7-.htm

ili takav s retinom pa da zaboravim eksterni monitor?

U svakom slučaju moram se kroz 4 dana prebaciti na MAC, a grizao bih se da vas nisam pitao za savjet!
Pozdrav iz Dalmacije i hvala

nk
03.01.2014 | 03:23
Takvog imam ja. To je stara linija, prije ove najzadnje i kupio sam ga baš zato - što je dogradiv. Retina me ne zanima.
03.01.2014 | 11:23
Ako ti retina bas nista ne znaci, a nadogradivost ti je vazna, uzmi taj koji si naveo dok ga jos ima. I ja imam takvog.
07.01.2014 | 02:27
Retina me odusevila (kao i veliki dio mojih kolega) kada sam vidio kako web fontovi izgledaju.
Mislim da cu ipak uzeti MBP Retina 13''. Jednostavnije mi je obzirom da putujem svakodnevno s lapt. u torbi.

Znate mozda da li retina ok funckionira na monitoru DELL U2312HM?
www.links.hr/?naziv=monitor-23-led-dell-...d_artikl=100.332.146

negdje citam pohvale, a negdje da su fontovi mutni?

(i zbilja ružno od mene što vas odmah nisam ishvalio i rekao da često svraćam ovdje čitati recenzije i sl. )
07.01.2014 | 02:42
Nakon retine svaki obični monitor izgleda zrnato i mutno.
07.01.2014 | 04:32
Čitam o tome ovdje:

forums.macrumors.com/showthread.php?t=1390034

trebao bih do kraja tjedna imati sve kod sebe, pa javim dojmove
07.01.2014 | 09:27
Uzmi si ako ti treba za takav rad odmah 15 incha, m sta imas onda famoznu retinu, imas i puno bolju grafiku(naravno ciljaj barem na najnovije onda ako ides) i imas 15 incha sto je velika razlika kada se radi u usporedbi s 13. Ja imam 13 retinu ali meni nije potreban za sto ju koipristim 15 pa sam zato uzeo 13. Eto moj savjet. A ako zelis nadogradivost. Slusaj smayoota.
07.01.2014 | 09:57
canazirk kaže:
Pozdrav svima,

student sam vizualnih komunikacija te sam u situaciji da (napokon) trebam kupiti macbook.
nažalost budžet mi je do 15 000 kn, a toliko sam toga prošao po internetu da nemam pojma što da mislim. (imam 10% popusta tako da modeli od 16000 ispadnu 1440 ))

Svakodnevno koristim Adobove programe, InDesign, Photoshop itd i radim web design.

Prvo sam planirao 15inčni model, no dobivam savjete da kupim 13inčni i s njim neki ok eksterni monitor. Onda čitam na forumu:
"Ako ti je važna grafika, 13" modeli ne dolaze u obzir, pogotovo uz ideju vanjskog monitora. 15" su puno bolji jer imaju duple grafičke kartice u sebi."

..onda čitam o nemogućnosti nadogradnje rama i sl
(i da li samo 13' modeli nemaju cd drive?)

bili mi ovaj model 15inčni bio u redu?
www.istore.com.hr/detalji/370/MacBook-Pro/15-2.3GHz-i7-.htm

ili takav s retinom pa da zaboravim eksterni monitor?

U svakom slučaju moram se kroz 4 dana prebaciti na MAC, a grizao bih se da vas nisam pitao za savjet!
Pozdrav iz Dalmacije i hvala

nk

Imaš u oglasniku ovdje na Jabučnjaku, netko prodaje prošlogodišnji top model retine za 16000 kuna, nov. Obzirom da je u dućanu stajala 23500 kuna za gotovinu, možda da razmisliš o tome. Pogledaj pod oglasnik, hardwer i naći ćeš. Jedino što Mac ima finsku tipkovnicu, koja je - po oglašivaču, po rasporedu tipki na tipkovnici ista kao za naše tržište.

Evo ti link, četvrti oglas s vrha prema dolje:
www.jabucnjak.hr/oglasi/hardver/Stranica-2.html?expand=1
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
07.01.2014 | 14:24
Koba - ako se već gleda po oglasniku, zašto ne ići na dosta jeftiniju varijantu (prva stranica, sedmi oglas po redu)

www.jabucnjak.hr/oglasi/hardver.html?expand=1

isto tako, s obzirom na baš tvoja iskustva:
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/121372-mb...cca-godine-dana.html

...bi bilo pametno da netko sa nategnutim budžetom ne uzima uređaj iznad / na granici svojih mogućnosti, jer bi mu prva investicija trebala biti 3 godišnji Apple care i isti tako predvidjeti vrijeme laptopa u servisu ( za zamjenu ekrana)
07.01.2014 | 15:17
Sin kaže:
Koba - ako se već gleda po oglasniku, zašto ne ići na dosta jeftiniju varijantu (prva stranica, sedmi oglas po redu)

www.jabucnjak.hr/oglasi/hardver.html?expand=1

isto tako, s obzirom na baš tvoja iskustva:
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/121372-mb...cca-godine-dana.html

...bi bilo pametno da netko sa nategnutim budžetom ne uzima uređaj iznad / na granici svojih mogućnosti, jer bi mu prva investicija trebala biti 3 godišnji Apple care i isti tako predvidjeti vrijeme laptopa u servisu ( za zamjenu ekrana)

Istini na volju, taj oglas nisam ni primjetio, jer mi je ovaj upao u oči kada je stavljen kako je model identičan mome, ali oglas na koji ti ukazuješ definitivno ispada bolji uzme li se u obzir i kupovina Apple Care-a koja stoji u Apple Storeu 350 $, a na Ebay-u 200 $.
E sada, jesu li paneli na tim oglašenim laptopima LG ili SAMSUNG ne znamo, no sudeći po oglasima sličnog tipa za Retina modele sa Samsung panelom prodavači to najčešće istaknu, pa je za pretpostaviti da su i na jednom i na drugom paneli LG.
S druge strane, valjda i jedan i drugi laptop imaju važeću jednogodišnju garanciju, i ghosting se da izvući vrlo brzo sa zahtjevnijom upotrebom lapa - pa ih se može poslati na servis u garantnom roku.
No, to je previše pretpostavki a premalo činjenica; dok sam ja samo htio čovjeku pomoći jer s tim budžetom može kupiti laptop koji je još uvijek među top pet u kategoriji.
07.01.2014 | 16:46
Cemu retina ako ces vecinu raditi na externom monitoru? Za tako mali postotak rada i nonretina je odlican. Razliku u cijeni natrpaj rama i bolji Cpu. Radim bas u adobe porodici, dizajn, fotografija...iz iskustva govorim da mi samo export fotografija trazi jaci cpu, a u ostalom radu ne osjetim nikakve razlike.
07.01.2014 | 18:29
Meni je zapravo prilicno fascinantno da Retina ekrani obicno nisu bitni ljudima koji ih nemaju

Pitajte bilo kojeg vlasnika postojeceg uredjaja sa Retina display da li bi se vratio na non-retina prikaz

Mene tuga neka uhvati kada moram nesto odraditi na starijem nekom laptopu. Prvih par minuta je ruzno iskustvo, kao tapiseriju ili goblen da gledam.

A malo mi se i povraca od 800px visine ekrana ljeta gospodnjeg 2014
07.01.2014 | 19:44
Blago meni... Kako ja imam jeftine oči...
07.01.2014 | 19:46
Neko ima skupe oci, neko usi, neko nepce, jbga...
07.01.2014 | 20:02
Je, istina... Ja npr. imam skupo nepce. Al opet mi se čini da je moje nepce puno manje skupo nego nečije oči...
07.01.2014 | 20:20
Bez puno razmišljanja Retina 15"! Baviš se dizajnom treba ti prostor i moč (CPU, GPU i RAM.
DVD čitać zaboravi ionako ga malo ljudi koristi. Retina model je tanak i nije tako težak za vuć sa sobom. Ako se sjetiš starih cigla od laptopa ovo novo je perce naspram njih.
08.01.2014 | 15:21
Drlovric, cemu retina ako ce gledat u externi monitor? Volio bi i ja retinu.
08.01.2014 | 15:40
Zašto ste svi toliko protiv te Retine? Pa i da gleda u eksterni monitor, kada će gledati u laptop imat će hebenu sliku. Osim toga, nisu li i monitori krenuli 4K putem?
Da su u Appleu prvu pošiljku zahebali sa tim lošijim LG ekranima, jesu. Ali, ima i burn in kvarova na iPadima, iPhoneima, iPod touchevima - sve ovisi koliko te po_ere... (Provjereno znam od prijatelja iz iStyle servisa, kao što znam da su im ghosting Retine najviše dolazile par mjeseci nakon što su ih počeli prodavati, dok danas sve manje i manje - znači valjda je i LG napravio nešto po pitanju ghostinga).
Osobno mislim da nisam pogriješio odabravši Retinu, iako sam imao ghosting - a velike su mogućnosti da ću ga imati i opet. Zato ću uzet Apple Care i to će mi taj problem riješiti na dulje staze... Držim da će mi taj lap trajati dugo, i istina je i po meni što drlovric kaže - nakon tako dobre slike čudno se vratiti na lošiju.
To je i razlog zašto novi Mac Pro nije izašao s monitorom kao dodatnom opcijom. Napravit će ga, ali će ga sklepat tako da će izgledom pasati k'o saliven cilindričnom obliku kučišta, i garant će biti 4K.
Prema tome, ako čovjek ima 15 tisuća kuna, šta da uzme - Alienware i sklepa Hackintosh?
08.01.2014 | 16:11
Kloba kaže:

Prema tome, ako čovjek ima 15 tisuća kuna, šta da uzme - Alienware i sklepa Hackintosh?

Zašto ne, ako mu takva konfiguracija bolje odgovara?

Nije baš ni Macbook iznutra čudo neviđeno s nekom neviđenom kvalitetom ili pouzdanosti.
Ima svojih kvaliteta, bez daljnjeg, ali ne treba pretjerivati.

Jedino je Retina najbolje iz cijele priče. I bez konkurencije, zasada.
08.01.2014 | 16:26
mario.zg kaže:
Kloba kaže:

Zašto ne, ako mu takva konfiguracija bolje odgovara?

Nije baš ni Macbook iznutra čudo neviđeno s nekom neviđenom kvalitetom ili pouzdanosti.
Ima svojih kvaliteta, bez daljnjeg, ali ne treba pretjerivati.

Jedino je Retina najbolje iz cijele priče. I bez konkurencije, zasada.

Zato što Alienware izgleda kao da ga je dizajnirao Timothy Leary na lošem tripu. Uz pomoć pijanog Picassa. Mislim, poklopac laptopa koji je rađen da podsjeća na haubu trkaćeg automobila?!? I onda još blješteće žute, zelene, plave i crvene boje, koje možeš podešavati da blješte kako ti želiš. Koliko imamo godina?
16?
08.01.2014 | 16:34
Jbg, možda se nekom tako više sviđa. Nedavno je bila tema o alu felgama na autu i niskoprofilnim gumama. Meni osobno je to sve zvučalo kao tema za 16-godišnjake, a očito je da neki vrlo ozbiljni ljudi briju na to. Pa eto. Svatko svoj novac troši na ono što se njemu sviđa.
08.01.2014 | 16:34
Kloba kaže:
Zašto ste svi toliko protiv te Retine? Pa i da gleda u eksterni monitor, kada će gledati u laptop imat će hebenu sliku. Osim toga, nisu li i monitori krenuli 4K putem?
......

Nemam ja nista protiv Retine. Prikaz slike sa puno DPI-a je sigurno super, medjutim u native rezoluciji (sa puno prostora i malo DPI-a) se nemoze mjeriti sa external 27" monitorima. Osim toga taman kad smo se navikli da Apple monitori ne kostaju nekoliko $tisuca$, sad kad izbace 4K model mislim da ce nas sve "šlagirati" cijenom. Bas me zanima hoce li nakon predstavljanja 4K monitora zadrzati u prodaji stari klasican 27" Thunderbolt model.
Nisam bas siguran:unsure:
08.01.2014 | 16:38
Istina- ali Alienware...
Pa trebaš to čudo vidjeti u živo. Kada ga pališ, čuješ ROAARRRR, kao da si u Aventadoru...
Stvarno za, neka se nitko ne uvrijedi, seljačine...
08.01.2014 | 16:39
Mislim da će i "obični" i dalje ostati u ponudi. Jer iskeširati nekoliko puta više para, pa makar bio i 4K je već daleko previše za prosječnog korisnika.
Osim ako ne postoji stvarna profesionalna potreba za tako nečim.
Ili tko ima viška para, pa nek se vidi
08.01.2014 | 17:21
Kloba kaže:
Istina- ali Alienware...
Pa trebaš to čudo vidjeti u živo. Kada ga pališ, čuješ ROAARRRR, kao da si u Aventadoru...

Potpisujem.

Ovo je po meni puno bolje dizajniran gamerski laptop:

www.razerzone.com/gaming-systems/razer-blade-pro/
08.01.2014 | 17:54
drlovric kaže:

Ovo je po meni puno bolje dizajniran gamerski laptop:

www.razerzone.com/gaming-systems/razer-blade-pro/

Svaka sličnost s MacBook-om Pro je slučajna
08.01.2014 | 20:03
Kloba kaže:

Ha, gle, ja poznajem neke ljude (koje, btw, uglavnom cijenim kao ljude i kao inženjere) koji bi na onaj Alienware rekli da je fora, a za moj MBP na dnevnoj bazi govore da je "teški pederluk", "stroj za preseravanje" i tome slično.

Ja sam se odavno naučio da se u pitanja estetike ne upuštam. Koliko god iskustva skupio i afiniteta upoznao, uvijek se nađe još netko tko me potpuno iznenadi svojim poimanjem lijepog.
08.01.2014 | 20:25
i dalje brijem na felge i niskoprofilne :3333 hahahah

ali svakako ne brijem na alienware, dizajn 0 bodova haha
08.01.2014 | 22:18
Budi tiho, još ako čuje netko da ti se sviđa roooaaar i Aventador, ma strašno
09.01.2014 | 00:39
Ništa od tih vanzemaljaca
Programi koji mi trebaju na diplomskom su napravljeni isključivo i samo za Mac

i da, popust nije 10%, nego 3%, danas mi vele u istore-u (poludio sam )
ovih 10 bude na početku ak. godine.

Vidim da je u njemačkoj isti model 1999 eura. i bez popusta je 1300 kn manje nego ovdje, a sigurno ima i studentski popust, pa makar 3% (imam u berlinu frendove studente)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO